Skocz do zawartości
IGNORED

Tani interkonekt DIY. "Zrób to sam". Z ekranem czy bez?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.02.2020 o 09:04, 1Ender napisał:

Koledzy, kupiłem przewód kierunkowy.

Z której strony przylutować ekran? Z lewej, patrząc na zdjęcie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z prawej, ekran ma być przylutowany od strony wzmacniacza. O ile są to dwie żyły w ekranie, bo jak zwykły coax to normalnie z obu. A i masa sygnałowa przylutowana oczywiście z obu stron.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez $A$F
Dodatkowe info.
W dniu 21.02.2020 o 09:40, JARO 66 napisał:

Tak, tylko chodzi o to aby tych przewodów razem nie skręcać, po prostu zostawić je luźno, nie trzeba kombinować aby uzyskać coś

na wzór Resona czy Vovoxa .

A jest różnica w graniu 0,5m czy 1m ?

Pytam, bo jestem zadowolony z tego Duelunda (choć 20AWG), ale mam 0,5m.
Wtyki Furutech FP-126.

Edytowane przez Krzysztof_56775
W dniu 26.02.2020 o 16:04, Krzysztof_56775 napisał:

A jest różnica w graniu 0,5m czy 1m ?

Pytam, bo jestem zadowolony z tego Duelunda (choć 20AWG), ale mam 0,5m.
Wtyki Furutech FP-126.

Pewnie różnica jest ,ale w różnych systemach będzie różnie,dla tego nie piszę czy lepiej czy gorzej tylko trochę  inaczej.Dzisiaj nawet rozmawiałem z kolegą na ten temat, sprzedał Cardasa Golden Reference 1m  klientowi który ma dokładnie ten sam model tylko 0,5m , klient zadzwonił do niego i powiedział że 1m grają słyszalnie lepiej.

W dniu 26.02.2020 o 13:22, $A$F napisał:

Z prawej, ekran ma być przylutowany od strony wzmacniacza. O ile są to dwie żyły w ekranie, bo jak zwykły coax to normalnie z obu. A i masa sygnałowa przylutowana oczywiście z obu stron.

Byłem przekonany że ekran ma być podłączony od strony źródła a nie odbiornika i tak też lutuje swoje kable.

Acccuphase 

Wybrałem sobie już przewód, padło na Neotech`a Nemoi 5520. Czysta miedź monokrystaliczna, ciekawy przekrój, którego jeszcze nie miałem, ekran i bardzo mała pojemność.

Czy możecie polecić jakieś dobre wtyki do 100zł/kpl? Najlepiej zakręcane i z krótkim bolcem, tak by w trakcie podłączania pierwsza stykała się masa.

mój właśnie się robi ?  , neotech up occ teflon  24 awg  wtyki kacsa , i oplot z liny złotówka za metr ? 

Ukryta Zawartość

IMG_2363.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Ricambi napisał:

Wybrałem sobie już przewód, padło na Neotech`a Nemoi 5520. Czysta miedź monokrystaliczna, ciekawy przekrój, którego jeszcze nie miałem, ekran i bardzo mała pojemność.

Czy możecie polecić jakieś dobre wtyki do 100zł/kpl? Najlepiej zakręcane i z krótkim bolcem, tak by w trakcie podłączania pierwsza stykała się masa.

Neotech 5220 nie jest z miedzi monokrystalicznej tylko z OFC , z PCOCC jest 3220

1 godzinę temu, jarekb napisał:

mój właśnie się robi ?  , neotech up occ teflon  24 awg  wtyki kacsa , i oplot z liny złotówka za metr ? 

Ukryta Zawartość

IMG_2363.JPG

Dawałeś jakiś ekran czy tylko dwie pojedyńcze żyły?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie dawałem ekranu nie całe 40 cm żeby się nie pałętały  , w ''linę'' 6mm po wyciągnięciu nie plecionych włókien na styk wchodzi 2x24awg

Edytowane przez jarekb
24 minuty temu, JARO 66 napisał:

Neotech 5220 nie jest z miedzi monokrystalicznej tylko z OFC , z PCOCC jest 3220

Dawałeś jakiś ekran czy tylko dwie pojedyńcze żyły?

Słuszna uwaga, dziękuję! Trafiłem na błędny opis. Kupię w takim razie NEI-3004, ten jest z miedzi monokrystalicznej. Nigdzie nie mogę się doszukać pojemności tego kabelka. Jest jeszcze sporo tańszy kabel z miedzi monokrystalicznej firmy Kacsa  KCO-IS2.

Materiał dobry, ale to linka, więc ciekaw jestem porównań choćby ze zwykłym miedziakiem solid 2 x 0,2 mm2 ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, audioburak napisał:

Materiał dobry, ale to linka, więc ciekaw jestem porównań choćby ze zwykłym miedziakiem solid 2 x 0,2 mm2 ...

Ukryta Zawartość

Strona Neotecha pokazuje taki obrazek.

NEI-3004.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, Krzysztof_56775 said:

Co powiecie na małą prowokację ? 
Z Neotechów dobry jest  tylko 3004.

Może nie jedyny dobry, ale zdecydowanie najlepszy!

Czyli linka z dodanym rdzeniem, ale suma to 0,5 mm2, niestety.

Czyli dużo więcej, niż podawane krytyczne 0,2 mm2 - ale ciekawe, jakie będą efekty.

Fakt, że w tej branży "każda potwora znajdzie swego amatora" ?  i może szczególnie pasować.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 minut temu, audioburak napisał:

Czyli linka z dodanym rdzeniem, ale suma to 0,5 mm2, niestety.

Czyli dużo więcej, niż podawane krytyczne 0,2 mm2 - ale ciekawe, jakie będą efekty.

Fakt, że w tej branży "każda potwora znajdzie swego amatora" ?  i może szczególnie pasować.

Rozwiń proszę to 0,2 mm2.

Robiłem próby od 1,5 solid do 0,12 mm i 0,5 mm była granicą, gdzie dalej zmniejszając średnicę

już nie mogłem usłyszeć żadnych różnic barwy. Była to miedź, srebrzanka; srebro też.

Pewnie są i tacy, co by usłyszeli różnice przy mniejszych wartościach, niż 0,5 mm średnicy,

czyli te 0,2 mm2 , ale ja już nie słyszałem. Dlatego dla mnie to pewna granica w temacie średnicy.

Wszelkiego rodzaju linki nigdy mi nie pasowały i ze względu na barwę i jej zależność od długości.

2 godziny temu, SomekPoland napisał:

Może nie jedyny dobry, ale zdecydowanie najlepszy!

Oczywiście, kwestia systemu.

Miałem inne, droższe, o bardziej fikuśnej budowie, nie pamiętam już oznaczeń, po 2 miesiącach męczarni podziękowałem.

3004 gra muzykę, normalnie, bez napinki i jest miło.

Tak mu zaufałem ?, że nawet w dwóch urządzeniach dałem go, jako wewnętrzne okablowanie.

20 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

Oczywiście, kwestia systemu.

Miałem inne, droższe, o bardziej fikuśnej budowie, nie pamiętam już oznaczeń, po 2 miesiącach męczarni podziękowałem.

3004 gra muzykę, normalnie, bez napinki i jest miło.

Tak mu zaufałem ?, że nawet w dwóch urządzeniach dałem go, jako wewnętrzne okablowanie.

Jakie wtyki? Chłopaki polećcie proszę coś dobrego w normalnej cenie.

Znalazłem dość ciekawy kabel, skręcić czy wpuścić w jakiś oplot bez skręcania?

Ukryta Zawartość

Miedź monokrystaliczna i izolacja teflonowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi
5 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Co powiecie na małą prowokację ? 
Z Neotechów dobry jest  tylko 3004.

W tej chwili mam u siebie w systemie 3 Neotechy NEMOI 1220 , NEMOI 3220 i NEI 3001 i zapewniam że wszystkie są conajmniej dobre a dwa są bardzo dobre.

Godzinę temu, JARO 66 napisał:

W tej chwili mam u siebie w systemie 3 Neotechy NEMOI 1220 , NEMOI 3220 i NEI 3001 i zapewniam że wszystkie są conajmniej dobre a dwa są bardzo dobre.

Eeee, nie wierzę. 
3001 też?

21 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

Byłem przekonany że ekran ma być podłączony od strony źródła a nie odbiornika i tak też lutuje swoje kable.

Już nie pamiętam dlaczego, ale jak znajdę książkę to napiszę co i jak.

16 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Eeee, nie wierzę. 
3001 też?

U mnie w systemie 3001 to świetny kabel, w razie wątpliwości zapraszam do siebie.

Edytowane przez JARO 66

Wierzę! Sorry, że prowokuję.
Chociaż, w moim systemie, ani 3001 ani 1220 nie zagadał.

Z tych eksperymentów kablami IC najlepiej zaśpiewały dwa. Wspomniany 3004 oraz Dulek.
Duelund 20 - bajka, nie sprawdziły się pogłoski, że coś zamula czy takie tam,

wszystko jest na miejscu i jest piękne.

Co ciekawe, najpierw testowałem srebrnego Duelunda 2.0  (drogo) i ładnie zagrał,

ale później nie potrafiłem sobie wytłumaczyć dlaczego odnoszę wrażenie, że zwykły

pocynowany miedziak chyba sprawuje się lepiej.

Na codzień słucham na srebrnych Monolithach.

Dziś nie IC ale ''sieciówka'' dostała oplot , z liny 10mm , polecam takie rozwiązanie za 1- 2,50  złote metr bogactwo wyboru 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem bardzo ciekawe, markowe wtyki QED Anamate. Styki z wysokiej jakości pozłacanej miedzi, aluminiowa obudowa, akceptują kable 8-9mm. Do dostania za niecałe 120zł/4szt.

W dniu 1.03.2020 o 00:26, JARO 66 napisał:

Masz zapchaną skrzynkę.

6 godzin temu, Ricambi napisał:

Znalazłem bardzo ciekawe, markowe wtyki QED Anamate. Styki z wysokiej jakości pozłacanej miedzi, aluminiowa obudowa, akceptują kable 8-9mm. Do dostania za niecałe 120zł/4szt.

Naprawdę są z miedzi ?

Godzinę temu, Krzysztof_56775 napisał:

Naprawdę są z miedzi ?

Wiesz, firma QED jest raczej poważna i nie będzie kłamać. Dodatkowo tej miedzi jest tam bardzo mało. Środkowy pin jest wydrążony, a kontakt masy ma postać szczątkową i to te dwa elementy są miedziane, reszta to mosiądz lub inny stop i obudowa z aluminium oraz tworzywo sztuczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi