Skocz do zawartości
IGNORED

komercyjni tunerzy DIY na forum (anty hejt na forum)

lete

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To Forum publiczne i czytają je ludzie chcący dowiedzieć się czegoś o otaczającym świecie. Muzyka jest ważną domeną w życiu normalnego człowieka. Tym bardziej sięga on po informacje o technikaliach dzięki którym mógłby poprawiać reprodukcję muzyki. Tak jak idąc na badania lekarskie oczekuje wsparcia technologii (EKG, USG, tomografy,...) w diagnozowaniu tak wchodząc na to Forum oczekuje podpowiedzi gdzie szukać wsparcia technologii w audio.

I co dostaje?

Co dostaje? Na dzień dobry dostaje rozpieprzanie wątków nachalnym wciskaniem że nie ma żadnych różnic brzmieniowych,  że audiofile to idioci, mitomani, naiwniacy i wręcz chorzy psychicznie z urojeniami. Dostaje hejt, chamstwo i bałagan.

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

i gorszej technologii,  ba od której Świat odszedł

Świat odszedł od lamp nie dlatego że były gorsze, tylko dlatego że półprzewodniki były o kilka rzędów wielkości tańsze. 

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Tymczasem urządzenia diagnostyczne nie stoją lampą,

A i owszem, a w przemyśle używa się na przykład izopropanolu a nie whisky. Nie mieszajmy ze sobą całkowicie różnych dziedzin życia bo to nie prowadzi do żadnych wniosków.

12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ale kłamie mówiąc, ze te grają doskonalej. Bo nie grają!

A ja twierdzę że to Ty kłamiesz formułując tak kategoryczne stwierdzenie takim mentorskim tonem. Przegiąłeś.

17 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ale kłamie mówiąc, ze te grają doskonalej. Bo nie grają!

I to jest problem wielu ludzi. 

Ktoś robił jakieś badania na temat tego problemu, że kolega się wypowiada w imieniu innych? Co znaczy doskonałej? To, że pasmo szersze, mniejsze zniekształcenia? a może ważne jak brzmi urządzenie mimo gorszych parametrów technicznych, a brzmi niejednokrotnie lepiej. Mniej drażniąco. Mniej zniekształceń Tim, mniej harmonicznych wyższych rzędów. Nawet posiadacze wypasionych tranzystorowych wzmacniaczy w klasie A często porównują ich brzmienie do lampowego. Ciekawe czemu? 

Lepiej to znaczy lepiej obiektywnie.

Twoje określenia typu drażniąco nic nie znaczą  oprócz twojego subiektywnego odczucia. 

I co to znaczy "porównują". Co mnie obchodzi czyjeś porównywanie. Urządzenie A gra lepiej od B jak wynika z porównania pana P.  Gdzie wracamy, do jaskiń...

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To Forum publiczne i czytają je ludzie chcący dowiedzieć się czegoś o otaczającym świecie. Muzyka jest ważną domeną w życiu normalnego człowieka. Tym bardziej sięga on po informacje o technikaliach dzięki którym mógłby poprawiać reprodukcję muzyki. Tak jak idąc na badania lekarskie oczekuje wsparcia technologii (EKG, USG, tomografy,...) w diagnozowaniu tak wchodząc na to Forum oczekuje podpowiedzi gdzie szukać wsparcia technologii w audio.

I co dostaje?

Lampa, drogie kable, rozmaite piegi,...

Tymczasem urządzenia diagnostyczne nie stoją lampą, oprócz rentgenowskiej i UV rzecz jasna. Kable tam najnormalniejsze, żadnych pierdół w salach szpitalnych, oprócz rzecz jasna krzyża...

Nie twierdzę, że nie ma sensu zabawa w lampki ale nie powinno się wmawiać publicznie jakiejkolwiek przewagi gorszej technologii,  ba od której Świat odszedł a ich renesans wynika z robienia biznesu na modzie. 

Każdy ma prawo stwierdzić, że lepiej słuchać mu lampy, gramofonu,... Ale kłamie mówiąc, ze te grają doskonalej. Bo nie grają!

I to jest problem wielu ludzi. 

ty chlopie wez urlop jedz ze swoja kobieta,lub chlopakiem odpoczac ,pobzykac sie,napic sie,potanczyc,albo cos innego

tylko juz nie wypisuj takich bzdur.

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Twoje określenia typu drażniąco nic nie znaczą 

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

A to coś znaczy, czy też nic? Jak ocenić "obiektywnie" kiedy jest "obiektywnie" lepiej?

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

tylko juz nie wypisuj takich bzdur.

Przy takim podejściu jak Ty i niektórzy prezentują  to  powinniśmy znów wejść na drzewo ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

2 minuty temu, McGyver napisał:

Jak ocenić "obiektywnie" kiedy jest "obiektywnie" lepiej?

To zależy kto ocenia.

Mentorów już mieliśmy wielu na forum.

A Grzegorz7 swoimi wpisami zasługuje na szacunek.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Co dostaje? Na dzień dobry dostaje rozpieprzanie wątków nachalnym wciskaniem że nie ma żadnych różnic brzmieniowych,  że audiofile to idioci, mitomani, naiwniacy i wręcz chorzy psychicznie z urojeniami. Dostaje hejt, chamstwo i bałagan.

Audiofilem to jestem ja, a nie jacyś pożal się boże, dłubacze z Branży-DIY wciskający na każdym kroku swoje wynalazki typu bufor lampowy czy audiofilskie kondensatory.
12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Czym innym są dobre parametry techniczne, a czym innym subiektywne upodobania i to rozumiemy, i chyba się nawet zgadzamy. Jednak mój przedmówca, do którego wypowiedzi się odniosłem pisał o doskonałości w kontekście co nam się podoba jak gra (tak zrozumiałem) więc będę dalej obstawał, że pisał nie mając racji. Dla mnie brzmienie lampowego wzmacniacza jest doskonałe, a tranzystorowe wzmacniacze mimo lepszych parametrów brzmią mniej doskonale. 

9 minut temu, Kazik II napisał:

Przy takim podejściu jak Ty i niektórzy prezentują  to  powinniśmy znów wejść na drzewo ?

Jak się chce, to wszystko da się do absurdu sprowadzić. 
Ja na przykład meble to wolę jak są wykonane z przestarzałego drewna niż z ultranowoczesnego plastiku.

3 minuty temu, Sine Metu napisał:

Audiofilem to jestem ja, a nie jacyś pożal się boże, dłubacze z Branży-DIY wciskający na każdym kroku swoje wynalazki typu bufor lampowy czy audiofilskie kondensatory.

I to jest właśnie naoczny przykład zjawiska o którym tu pisałem. Hejterstwo w postaci czystej.

7 minut temu, tomek7776 napisał:

kazdy z uczestnikow zasluguje na szacunek reszty.

Za wyjątkiem tych uczestników dyskusji którzy okazują rozmówcom pogardę oraz starają się ich obrazić. Tacy sami się pozbawili prawa do szacunku reszty.

8 minut temu, McGyver napisał:
10 minut temu, Sine Metu napisał:

I to jest właśnie naoczny przykład zjawiska o którym tu pisałem. Hejterstwo w postaci czystej.

Chyba niewygodne podejście co dla niektórych ?

11 minut temu, tomek7776 napisał:

grzegorz nie jest wyjatkowy,kazdy z uczestnikow zasluguje na szacunek reszty.

Jego bronią są merytoryczne wpisy, a Ty co dobrego wniosłeś dla rozwoju świadomości adeptów audiofili ?

Wpisy o kolumnach z drzewa zostają w świadomości............................

Jak już trochę towarzystwo ochłonie to przeprowadzimy eksperyment rozumowy.

Eksperyment będzie dotyczył gorszości lampy.

Hej, Wy pod drzewem przyprowadźcie swoich guru...

12 minut temu, Sine Metu napisał:

Dokładnie w ten sam sposób PiS odwraca kota ogonem emoji14.png

Aha, i co będzie dalej po porównaniach do PISu? To ma być na temat? No to "gratuluję" merytoryki.

6 godzin temu, lete napisał:

Ps. Próbowałem sieciówkę na wtykach Neotech dać na wzmacniacz, ale dźwięk był chyba jednak nieco gorszy. Wniosek? Najlepszy kabel w systemie powinien być przy transporcie (cd), potem wzmacniacz, a DAC (u mnie) jest mniej wrażliwy - tu mam rodowany Viborg.

A widzisz panie a u mnie najfajniej sprawdził sie kabel yarbo 1100 na wtykach rodowanych furutecha jako .... zasilanie listwy tomanka. I chyba najbardziej tu dzialaja te wtyki rodowane. A takim bylem sceptykiem hehehe.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Pod Twoją jaskinię? Guru? Ja bym się wstydził tam pokazać, a co dopiero guru ? 

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Jak już trochę towarzystwo ochłonie to przeprowadzimy eksperyment rozumowy.

Eksperyment będzie dotyczył gorszości lampy.

Równie "dobrze" można przeprowadzić eksperyment myślowy dotyczący wyższości grafiki komputerowej nad malarstwem olejnym. 

6 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Naprawdę sądzisz że zaczepki i przytyki przysłużą się dyskusji?

28 minut temu, Kazik II napisał:

Chyba niewygodne podejście co dla niektórych ?

Jego bronią są merytoryczne wpisy, a Ty co dobrego wniosłeś dla rozwoju świadomości adeptów audiofili ?

Wpisy o kolumnach z drzewa zostają w świadomości............................

masz jakis problem w zwiazku z tym,wymagasz pomocy specjalisty?

8 godzin temu, ciszyn11 napisał:

Natomiast zupełnie zraziłem się do jednego producenta kolumn ze Śląska, gdzie na wstępie dowiedziałem się, na jakich to fatalnych metkowcach gram i został mi zaproponowany płatny odsłuch u mnie w domu.

I jeszcze jego uszy decydowały by za Ciebie /)

29 minut temu, Sine Metu napisał:

Dokładnie w ten sam sposób PiS odwraca kota ogonem

To jest praktyka wszystkich polityków i pseudo branżystów ?

Dlatego u mnie jest zakaz oglądania TV i tylko muzyka ma prawo wstępu.

widze ze kodziarz,i opozycjonista z ciebie,a zakazy ustalasz,

pouczasz mnie za pisanie o kolumnach z drzewa,

mentor taki z ciebie,,,wszechwiedzacy,,,

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, ciszyn11 napisał:

Natomiast zupełnie zraziłem się do jednego producenta kolumn ze Śląska, gdzie na wstępie dowiedziałem się, na jakich to fatalnych metkowcach gram i został mi zaproponowany płatny odsłuch u mnie w domu.

poważnie takie rzeczy mają miejsce ?

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, S0nic napisał:

Niektóre osoby (firmy) mają dziwny pomysł na marketing ?

może warto zatrudnić jakiegoś marketingowca- cena delikatnie wzrośnie, ale to nie powinno zaszkodzić.

Chyba, że taka forma działa i nic zmieniać nie trzeba.

w momencie zakupu ,zapewne oplata za odsluch zostanie odjeta od ceny,wiec w czym problem.

a jak cwaniak chce sobie w domku posluchac zestawu,niech zaplaci za czas i prace sprzedawcy,chyba jest to proste,nic za darmo nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.