Skocz do zawartości
IGNORED

CDP XP930QS i CD S700

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem was spytać który z wymienionych odtwarzaczy zabrzmi bardziej detalicznie z niskim wyrażnym basem?

A może który bardziej warto wybrać pod względem jakości brzmienia waszym zdaniem?

Nie mam zbytnio gdzie ich porównać ale jestem ciekaw opinii innych.

https://www.audiostereo.pl/topic/149410-cdp-xp930qs-i-cd-s700/

Pod względem technicznym masz racje i to są przekonujące argumenty ale sonego być może mógłbym mieć w dość dobrym stanie a ciekawi mnie opinia o brzmieniu od osób które mogły mieć możliwość porównania tych odtwarzaczy.

16 godzin temu, Tynek napisał:

Chciałem was spytać który z wymienionych odtwarzaczy zabrzmi bardziej detalicznie z niskim wyrażnym basem?

A może który bardziej warto wybrać pod względem jakości brzmienia waszym zdaniem?

Nie mam zbytnio gdzie ich porównać ale jestem ciekaw opinii innych.

Pioneer PD-30AE ? 

18 godzin temu, Tynek napisał:

Pod względem technicznym masz racje i to są przekonujące argumenty ale sonego być może mógłbym mieć w dość dobrym stanie a ciekawi mnie opinia o brzmieniu od osób które mogły mieć możliwość porównania tych odtwarzaczy.

Płyty zgraj na HDD,te cenne wartosciowe zostaw na pamiątkę,reszta na strych.

• 2 miesiące później...

Tak się szczęśliwie złożyło ze mam obydwa odtwarzacze i posłuchałem ich  osobiście. CDP-XB930QS grał dla mnie  dzwięcznie, jakby bardziej bogato takim może troszkę sztucznie ożywionym podkreślonym dzwiękiem, ma nie złe stereo. Wyświetlacz pokazuje sporo funkcji jednocześnie, w czytelny sposób i sam odtwarzacz ma wiele funkcji nie koniecznie potrzebnych.Trochę uciążliwa żąglerka krążkiem dociskowym w nietypowym układzie napędu moim zdaniem.CD s700 jest nowszym urządzeniem ma bardziej skromny, elegancki i "audiofilski wygląd"gra dzwiękiem albo stara się grac naturalnie bez jakichś sztucznych emocji i dodatków ale niczego tam nie brakuje w porównaniu do 930, chyba że gniazda słuchawek:) poprostu oba odtwarzacze dążą do tego samego celu ale innymi drogami.Przełączany filtr cyfrowy 930ki nie wiele wnosi do mojego systemu.Oba urządzenia posiadają wygaszanie wyswietlacza co osobiscie mi bardzo odpowiada bo słucham wieczorami. Dżwięk 930 bardziej chyba  mi się podobał  ale to są bardzo (tak na prawde) subtelne rożnice .930 trzeba cierpliwie szukać i posiada często ślady czasu a jak ktoś lubi wsparcie serwisowe, gwarancje, papierki pewniejszy stan techniczny to cd s700. Nie miałem na razie tak na prawdę okazji słuchać wysokiej klasy odtwarzaczy a napisałem ten tekst dla osób które jak ja szukają informacji i widzę że zaglądają tu czasem licząc na odpowiedzi na swoje pytania.
pozdrawiam.

W dniu 3.03.2020 o 21:21, bob* napisał:

Sony tylko w zajechanej używce, pewnie z 15 lat nie produkowany. Yamaha cały czas w produkcji, w używce pewnie w dobrym stanie można trafić.

Tylko Sony po 15 latach nadal dziala, za to w yamaszce srednio po 3 latach wysiada laser.

Do Sony laser kosztuje 60zl i na kolejne 15 lat spokoj, do yamahy 90 dolarow i wymiana po kolejnych 2-3 latach

Fakt. Do sony są lasery i orginały długo działają... ale  nowe lasery to  niestety chinczyki ,to dobrze bo jest cokolwiek, ale to nie "chodzi" w ogóle albo krótko ... handlarz częściami  powiedział "im większy napis  JAPAN to większa kopia".Nowy sprzęt  idzie w kierunku wymiany a nie naprawy w imie zasady "działaj dobrze ,lepiej jak starszy  , ale nie za długo"...sony 15 letni tyle podziała co nowa yamaha , 3 lata ale to tylko 3 lata jeden i drugi ...do sony chyba najłatwiej o laser i na tym trzeba się może  skupić jeżeli komuś chodzi o używki ale dochodzą jeszcze silniki i inne  częsci co się zużywają  i z tym trzeba się liczyć.Hobby kosztuje i każdy o tym wie nie ma co się martwić szczegółami:)liczą się wrażenia.Mam jeszcze CD-104 PHILIPS mechanika i laser nadal działa.