Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do MA Silver

k4mil3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Przyszedł dla mnie czas na wymianę wzmacniacza i zwracam się o pomoc. Mój obecny zestaw to MA Silver 100 + ....no właśnie... Yamaha AS-501. Wybór tego wzmacniacza był podyktowany budżetem, teraz chciałbym zmienić na coś co zagra lepiej. To co mnie męczy w obecnym zestawie to wraz ze wzrostem głośności - zlewająca się i robiąca się nieco ostra średnica. Często muszę ściszać sprzęt bo takie słuchanie zwyczajnie męczy. Z drugiej strony, przy cichszym słuchaniu detaliczność tego zestawu mi odpowiada. Na brak basu nie narzekam, gdyż zestaw i tak wspomagam delikatnie subem ze względu na kubaturę salonu.

Chciałbym przeznaczyć 3 tyś na wzmacniacz (może być używany). W tym budżecie mam już CA CXA60, CXA80, ale pytanie czy to dobry wzmak do tych podstawek ? , wyjścia/wejścia CXA mi idealnie odpowiadają. Czy XLR to "must have" ? Czy warto wziąść droższy CXA80 do podstawek ? Pytanie czy CXA będzie wystarczająco dynamiczny żeby wyciągnąć z tych podstawek ile się da ?
A może w tym budżecie coś się jeszcze trafi ciekawego o czym nie wiem ? Z wymagań to: regulacja tonów, wyjście na sub, wejście cyfrowe, kolor czarny ;).

Liczę na Wasze doświadczenie i podpowiedzi.
Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/149429-wzmacniacz-do-ma-silver/

Na początek pewien cytat:

Symfonika, ciężki rock, jakiś koncert. No i wyszło szydło z worka. Chciałbym napisać coś pozytywnego, podkreślić jakieś atuty, bo skrzyneczki piękne. Niestety, w przypadku rozbudowanych składów i skomplikowanych faktur nic się nie da zrobić. Monitorki nie wytrzymują. W tutti się gubią. Instrumenty brzmią matowo, nosowo, a o przejrzystości i szczegółach należy zapomnieć. Nie ma mowy o naturalnej barwie instrumentów akustycznych ...

To fragment recenzji Monitor Audio Silver 50 z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pewnie i tak będziesz szukał wzmacniacza - tu życzę Ci oczywiście sukcesów, ale może

za pomocą mniejszego budżetu można by zmienić monitory.

Nawet nowe za 499 zeta. Sorry za offtop ? 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mission impossible ? Jeśli chodzi o moje wymagania, z wejścia cyfrowego oraz regulacji tonów mógłbym zrezygnować jeśli trafi się coś w tym budżecie. Polecano mi także Cyrus, Rotel, Roksan, Atoll, Audiolab ?  ale na prawdę nie słuchałem nigdy żadnego z nich.

37 minut temu, k4mil3k napisał:

W tym budżecie mam już CA CXA60, CXA80, ale pytanie czy to dobry wzmak do tych podstawek ?

Ten wybór to raczej krok w bok. I to niekoniecznie w ten właściwy. Creek to jest niezły wybór. Arcam jeszcze lepszy. Także Xindak. 

@audioburak Dzięki za recenzję MA Silver 50, ale ja mam Silver 100, których opinia w tym temacie już się różni od przytoczonej. Nie mówię że są cudem, ale też od 50-tek zauważalnie odstają.

12 minut temu, piotrek7 napisał:

Ten wybór to raczej krok w bok. I to niekoniecznie w ten właściwy. Creek to jest niezły wybór. Arcam jeszcze lepszy. Także Xindak. 

Arcam: tak patrze i który ? w budżecie byłby A19, A29, może bym się nagiął na nowy SA10.

17 minut temu, k4mil3k napisał:

Arcam: tak patrze i który

Używany A39 byłby bardzo dobrym wyborem. SA10 nie słuchałem więc nie jestem w stanie nic powiedzieć na jego temat. Musiałbyś sam sprawdzić

Podpisuje sie pod Arcamem A39. Mialem tego wzmaka z Monitor Audio Silver 10 i bylo to udane polaczenie. Jeszcze dolaczylem Abrahamsen DAC do zestawu i w swoim czasie gralo zacnie.

Jeszcze Roksan K3 mi podszedl...

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Ja mam Silver10 poprzednią wersję(membrany jak piłeczki golfowe). Doskonale zgrywa się z Roksan K3, dobrze też grały z Denonem pma1510are ale mi trochę mocy brakowało, u Ciebie powinno być ok i bym szukał pma1520ae, Cambrige Cx80 powinien dać sobie radę jak i Atoll200.

Godzinę temu, Bali79 napisał:

Ja mam Silver10 poprzednią wersję(membrany jak piłeczki golfowe). Doskonale zgrywa się z Roksan K3, dobrze też grały z Denonem pma1510are ale mi trochę mocy brakowało, u Ciebie powinno być ok i bym szukał pma1520ae, Cambrige Cx80 powinien dać sobie radę jak i Atoll200.

Kurcze atoll200 to chyba już inna półka do reszty? Przynajmniej cenowa. ?

Atoll 200 oraz Leema budżetowo odpadają. Na razie ze wszystkich Waszych propozycji i opinii zebranych z sieci wynika że powinienem się zwrócić ku Arcam A39, Roksan K3. Jednak do tego ostatniego wypada abym dopełnił nieco "skarpetę" ?

Czy na coś jeszcze patrzeć ? Audiolab ? Jakieś inne europejskie konstrukcje z podobnej półki którymi warto się zainteresować ?

Ja proponuję ze swojej strony Lyngdorf SDAI 2175. Neutralne granie, kapitalny niski i szybki bas, delikatna góra. Bardzo dobrze gra po cichu jak i głośniej. Dorwiesz poniżej budżetu jak się dobrze postarasz. Mialem ten wzmak kilka lat temu i tak się zaczęła moja piękna przygoda z tą marką ?

@szczypior88 no i namówiłeś ? Może będzie u mnie ten Lyngdorf za tydzień na odsłuch. Tak czytam o nim i widzę że zupełnie inaczej jest w nim przetwarzany dźwięk, w większości cyfrowo. Czyżby to taki fenomen jak Chord ? 

Tego Arcam'a A39 też chciałbym przesłuchać. Może ktoś myśli o sprzedaży i chciałby wypożyczyć za kaucją ? 

19 minut temu, k4mil3k napisał:

Tego Arcam'a A39 też chciałbym przesłuchać. Może ktoś myśli o sprzedaży i chciałby wypożyczyć za kaucją ? 

Dwa wiszą na OLX. W tym jeden ex-demo z salonu audio. Zadzwoń, porozmawiaj. Może uda się wypożyczyć i posłuchać. Może uda się przy okazji coś utargować z ceny. 

22 minuty temu, k4mil3k napisał:

@szczypior88 no i namówiłeś ? Może będzie u mnie ten Lyngdorf za tydzień na odsłuch. Tak czytam o nim i widzę że zupełnie inaczej jest w nim przetwarzany dźwięk, w większości cyfrowo. Czyżby to taki fenomen jak Chord ? 

Warto sprawdzić. Tym bardziej, że kasowo wychodzi atrakcyjnie. 

2 godziny temu, szczypior88 napisał:

Warto sprawdzić. Tym bardziej, że kasowo wychodzi atrakcyjnie. 

No i namówiłeś ? Arcam się pakuje i będzie w sobotę. Lyngdorf może w przyszłym tygodniu.

No to staniesz przed wyborem jednego z dwóch dobrych wzmacniaczy. Dobre w tym jest to, że reprezentują całkowicie odmienny styl grania. Nie będziesz miał chyba większego problemu z oceną, który w większym stopniu spełnia Twoje oczekiwania

25 minut temu, piotrek7 napisał:

No to staniesz przed wyborem jednego z dwóch dobrych wzmacniaczy. Dobre w tym jest to, że reprezentują całkowicie odmienny styl grania. Nie będziesz miał chyba większego problemu z oceną, który w większym stopniu spełnia Twoje oczekiwania

Jeśli miałeś doświadczenia z obojgiem możesz je opisać ? Co je odróżnia ?

Nie miałem możliwości porównać ich bezpośrednio wiec to porównanie należy traktować z odpowiednim dystansem. Ale w dużym skrócie, Arcam to brzmienie z dużym dociążeniem, skupione na średnicy. Często określane jako dość ciemne. Świetnie sprawdza się w rocku, bluesie.  Lyngdorf to przede wszystkim neutralność. Bardzo mało dodaje od siebie. Jego niewątpliwą zaletą (Poza dźwiękiem)  jest system korekcji akustyki. Na pewno nie można powiedzieć, że któryś z nich jest lepszy a drugi gorszy. Ocena wynika wyłącznie z konkretnego gustu i wpasowania się w pozostałe elementy systemu 

@piotrek7 korekcja akustyki ? Jak to działa ? Jest do tego jakiś mic ? Czy bardziej jest to wewnętrzny procesor DSP ? Niestety mało można o nim w sieci znaleźć. Mam jeszcze jedno pytanie co do Lyngdorf'a, mianowicie jakie to są lata produkcji tego modelu ? 

Ten Lyngdorf nie ma korekcji. Korekcja akustyki jest dopiero w modelach nowszych TDAI. W najnowszych modelach jest w standardzie (tdai 2170 i 3400) a w starszych jest opcjonalna (tdai 2200).

Mozna też dokupić procek Room Perfrct rp1 lub pre z tym systemem dpa1. 

Ten model jest pół cyfrowym wzmacniaczem Sdai (semi digital amplifier integrated) . Lyngdirf na pewno będzie szybszy od Arcama. Arcam ma piękna barwę środka. Tak jak Piotrek mówi, Arcam jest skupiony na średnicy, gestej i barwnej. 

Lyngdorf to dynamika, neutralność, gładkość i szybkość. 

11 minut temu, szczypior88 napisał:

Ten Lyngdorf nie ma korekcji.

Fakt. Porąbałem oznaczenia (a raczej nie zwróciłem uwagi na wymieniony symbol). Ten model bez tych fajnych bajerów. Ale i tak zdecydowanie wart uwagi

Co do lat produkcji... 

Ten model był pierwotnie znany jako Tact. Po jakimś czasie, sygnuje się logiem Lyngdorf. Wynika to z odłączenia się Petera Lyngdorfa gruba kreska od Tact. Lyngdorf ma lekkie zmiany w pre z tego co sprawdzałem w stosunku do swojej pierwotnej wersji jeszcze jako Tact. 

Jego produkcję zakończono około roku 2012. Nie masz się co martwić o stan. On się prawie w ogóle nie grzeje, kondensatory zazwyczaj są w świetnej kondycji ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, już zapoznałem się z historią marki i doczytałem że w tej generacji jeszcze tej korekcji nie ma. Pierwszy na "warsztat" pójdzie Arcam (będzie wcześniej) i będę miał kilka dni na to aby się z nim oswoić. Tak jak pisaliście to dwa inne brzmienia, więc mam nadzieję że po usłyszeniu Lyngdorf'a nie będzie problemu z wyborem.

W każdym razie mam nadzieję że którykolwiek z nich bym nie wybrał, zanotuję poprawę względem tego co mam teraz.

@szczypior88 Po "przespaniu" się z tematem, jeśli ten Arcam mi się spodoba to odsłuch tego Lyngdorfa odłożę znacznie w czasie. Wiem że za jakiś czas znów będzie mi "mało" i wtedy zainteresuje się już nowszym Lyngdorfem już posiadającym korekcję RP ? Głównie dla tego że moje pomieszczenie jest jednocześnie salonem dziennym i nie wszystko jest "ustawione" pod dźwięk. Inną sprawą są także ograniczenia wiekowe używanego sprzętu które sobie określiłem.

16 minut temu, k4mil3k napisał:

@szczypior88 Po "przespaniu" się z tematem, jeśli ten Arcam mi się spodoba to odsłuch tego Lyngdorfa odłożę znacznie w czasie. Wiem że za jakiś czas znów będzie mi "mało" i wtedy zainteresuje się już nowszym Lyngdorfem już posiadającym korekcję RP ? Głównie dla tego że moje pomieszczenie jest jednocześnie salonem dziennym i nie wszystko jest "ustawione" pod dźwięk. Inną sprawą są także ograniczenia wiekowe używanego sprzętu które sobie określiłem.

To wpadnij kiedyś na kawkę to Ci zaprezentuje działanie Room Perfect ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.