Skocz do zawartości
IGNORED

Membrana głośnika - jaka powinna być?

Sklep.RMS.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Pora na kolejny temat - co sądzicie o membranach głośnikowych? Jaka jest dobra, a jaka jest zła?

Jak zwykle, artykuł na przetarcie dyskusji:

Membrana powinna być sztywna - to wie każdy fan audio. Ale w sumie, to dlaczego tak powinno być?

Otóż membrana, w kolumnach stereo hi-fi, wykonuje ruch posuwisto-zwrotny, podobnie jak tłok w silniku spalinowym (przy czym membrana kolumn stereo niczego nie spala rzecz jasna, jeśli coś może spalić się w głośniku to cewka).

https://sklep.rms.pl/membrana-glosnika-jaka-powinna-byc.html

spacer.png

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A co jest złego w stadionach?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Stadion ma pewną przewagę, bo rezonans ma słabiej zaznaczony, niż klasyczne membrany,

jak choćby w tym niedrogim przykładzie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A powinna być z materiału jak moje - kevlar i szmata ? bo wstęgi jednak albo drogie,

albo pasmo zbyt wysoko i trzeba czymś sztukować ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ponad 30 lat temu zaczynałem swoją przygodę z audio z kolumnami mającymi papier na dole i tekstylną kopułkę na górze. Przez ten czas miałem kilka modeli kolumn z różnymi typami membran, (carbon, kevlar, jakiś cerametalic, aluminium czy tytan) i kupując w styczniu nowe monitory, jednym z kryteriów było zastosowanie głośników wykonanych tylko z naturalnych materiałów czyli papier na dole i jedwab na górze. Brzmienie kolumn z takimi głośnikami najbardziej mi odpowiada - chociaż jestem świadomy ich ograniczeń w pewnych aspektach. Może jest w tym analogia jak z lampami we wzmacniaczach - mimo ich ograniczeń niektórym takie brżminie bardziej odpowiada.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.