Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-A1080 czy Denon X3600H?

griffin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum.
Noszę się od niedawna z odświeżeniem zestawu audio do stereo oraz kina domowego 7.1.
Aktualnie mam kolumny B&W 603 S3 (i chciałbym je zostawić), prawdopodobnie dokupię centralny 600 S3, surround 601 S3 i jakiegoś suba - jakiego polecacie? A może jednak sprzedać 603 S3 i kupić zupełnie inny zestaw? Byłoby zapewne sporo drożej i chciałbym tego uniknąć.
Amplituner aktualnie to Marantz sprzed wielu lat i tutaj chciałbym dokonać zmiany na coś co będzie "usieciowione" ? BT (jako źródło oraz sygnał na słuchawki), Spotify oraz Tidal.
Przestrzeń do nagłośnienia to ok 35 m2. Potrzebuję czegoś co napędzi wszystkie głośniki wystarczającą mocą, zagra cieplej niż Marantz z B&W i będzie lepiej działało sieciowo. Biorę pod uwagę docelowo użycie w systemie multiroom. Sprzęt powinien mieć możliwość automatycznej kalibracji jak Audyssey czy YPAO.

Oczywiście nic nie zastąpi odsłuchu, ale może celuję dobrze, a może polecicie coś ciekawszego, lepszego, etc. Z góry piękne dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/149730-yamaha-rx-a1080-czy-denon-x3600h/

Witaj,

Yamaha z kolumnami B&W sprzedaje się bardzo często. Jak sam napisałeś, nic nie zastąpi odsłuchu, tak więc zapraszam do umówienia się w wybranym salonie i podjechania z kolumnami. Przy okazji możesz zaraz posłuchać innych kolumn w założonym budżecie i będzie wszystko jasne ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśli masz kolumny B&W i chcesz je pozostawić, moim zdaniem zdecydowanie lepszym wyborem pod względem charakterystyki brzmienia będzie Denon AVR-X3600H. Jako alternatywa zwróciłbym jeszcze uwagę na Marantz SR6014, jest droższy, ale jeszcze lepszy szczególnie przy stereo. 
Jeśli natomiast chcesz zdecydować się na amplituner Yamaha, pomysł o stworzeniu nowego systemu kolumn, ale raczej nie B&W, tylko bardziej poszukaj konstrukcje o bardziej dociążonym, plastycznym brzmieniu. Może to być Kef, System Audio, Dali.

Zapraszam po wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem niedawno Denona X4400H, czyli generalnie model wyższy niż seria X3xxx. Jego granie mi się podobało, ale z innych przyczyn zmieniłem na Yamahę RX-A1080. Granie Yamahy jest znacznie przestrzenniejsze, dokładniejsze. Separacja kanałów, lokalizacja jest znacznie lepsza niż w Denonie. W stereo (chociaż nie używam jej do tego) również dla mnie lepiej. Lubię granie szczegółowe. Yamaha wcale nie jest taka ostra jak w przeszłości. W Yamaszce masz też więcej możliwości regulacji, włącznie z wprowadzeniem zmian w equalizacji YPAO. Pod względem jakości wykonania Yamaha również lepsza, metalowa. Kolumny na jakich gram to Klipsch RP280F i reszta również Klipscha. Pozdrawiam.

W dniu 24.03.2020 o 21:11, griffin napisał:

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum.
Noszę się od niedawna z odświeżeniem zestawu audio do stereo oraz kina domowego 7.1.
Aktualnie mam kolumny B&W 603 S3 (i chciałbym je zostawić), prawdopodobnie dokupię centralny 600 S3, surround 601 S3 i jakiegoś suba - jakiego polecacie? A może jednak sprzedać 603 S3 i kupić zupełnie inny zestaw? Byłoby zapewne sporo drożej i chciałbym tego uniknąć.
Amplituner aktualnie to Marantz sprzed wielu lat i tutaj chciałbym dokonać zmiany na coś co będzie "usieciowione" ? BT (jako źródło oraz sygnał na słuchawki), Spotify oraz Tidal.
Przestrzeń do nagłośnienia to ok 35 m2. Potrzebuję czegoś co napędzi wszystkie głośniki wystarczającą mocą, zagra cieplej niż Marantz z B&W i będzie lepiej działało sieciowo. Biorę pod uwagę docelowo użycie w systemie multiroom. Sprzęt powinien mieć możliwość automatycznej kalibracji jak Audyssey czy YPAO.

Oczywiście nic nie zastąpi odsłuchu, ale może celuję dobrze, a może polecicie coś ciekawszego, lepszego, etc. Z góry piękne dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Jeśli ma grać to cieplej to zdecydowanie Denon.

Yamahe poleca użytkownik z klipschami, ale może dlatego że Yamaha je złagodzila, być może Twoje B&W potrzebują trochę drapieżności, dlatego jechać z nimi tylko na przesłuchy i jeśli filmy to jak wiadomo koniecznie subwoofer i satelity

Wypożycz i posłuchaj, nie ma lepszej opcji ? Zobaczysz poza brzmieniem jak wygląda obsługa obu amplitunerów. Samo menu i sposób obsługi również jest istotne. Miałem w przeszłości Onkyo NR818 i RZ810, Marantza SR6011, Denona X4400H. Szybkość i łatwość obsługi najlepsza w Yamaszce. Minus Yamahy jak dla mnie to brak klawiszy typu CD, GAME, BLURAY itp. na pilocie. Są numeryczne z profliami ustawień dla każdego odzielnie. Trzeba pamiętać na jakim numerze jest co, albo wchodzić w menu SCENE. Dla mnie poza ONKYO NR818, które było wybitnym amplitunerem, Yamaha jest najlepszym ampli jaki miałem do tej pory. Gdybym nie zdecydował się na Yamahę to szedłbym w ARCAMA. Yamaha wygrała bo do stereo mam inny zestaw i potrzebowałem ampli konkretnie do kina. Wypożycz i odsłuchaj... !!

P.S. Yamaha nie złagodziła Klipschów, bo model RP nie gra krzykliwie jak starsze serie. Yamaha jest neutralna jak dla mnie. Niczego nie łagodzi, po prostu nie dodaje jak np. Onkyo ostrości.

W dniu 24.03.2020 o 21:11, griffin napisał:

Amplituner aktualnie to Marantz sprzed wielu lat i tutaj chciałbym dokonać zmiany

Jaki to model Marantza, bo się może okazać, że poprawisz sobie wyposażeniem, a nie jakością dźwięku?

Gość

(Konto usunięte)

Miałem Marantza SR5013 z B&W DM601 jako test podłączone... jeżeli mowa o stereo to CA A500 wypadł 1000razy lepiej niż ten Ampli, zmiażdżył go po prostu... ale jeżeli chodzi o złagodzenie to jest to dobry kierunek..,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.