Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE POLSKIE

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.11.2024 o 20:43, soundchaser napisał:

Jeśli obejrzeliście w całości, to chyba nie mieliście z tym problemu, więc po co te krytyczne uwagi?

Dla szczerości, uczciwości, obiektywizmu...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 18.11.2024 o 00:28, daru0105 napisał:

Sceny walki wręcz nakręcone świetnie np w łazience.

W szpitalu akcja zarąbiście też nakręcona

Mi podobała się też scena w pokoju hotelowym w duecie Gwiazda z Ukrainką. 😁

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Mi podobała się też scena w pokoju hotelowym w duecie Gwiazda z Ukrainką. 😁

No tak, moze się podobać  🙂

Aktorka  nie za piękna jak Gwiazda ją chwalił, i kopci jak parowóz, co nie lubię u kobiet, ale za to dobrze odegrała swoją rolę.

Możliwe, że to nie mój typ kobiety  🙂

Edytowane przez daru0105

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

,, Czarne stokrotki "  kryminał emitowany na Canal +. Nowy odcinek co piątek.

Znakomita obsada ( Ogrodnik, lubaszenko, Schuchardt, Olszówka, Gonera ).

Akcja jest umiejscowiona w Wałbrzychu gdzie w tajemniczych okolicznościach zaginęła nastolatka i kilkoro dzieci.

Śledztwo rusza pełna para a kamera zaprowadzi nas w tajemnicze i mroczne zaułki Walbrzycha, pod ziemię do kopalni, na owiany legendami zamek Książ ...

Po dwóch odcinkach czekam z niecierpliwością na kolejne ..

5 godzin temu, aryman napisał:

By takich sytuacji uniknąć, zawsze czekam aż pojawi się komplet odcinków.

Dzięki za namiar, dodam do listy i sprawdzę. 

9 godzin temu, aryman napisał:

,, Czarne stokrotki "  kryminał emitowany na Canal +. Nowy odcinek co piątek.

Znakomita obsada ( Ogrodnik, lubaszenko, Schuchardt, Olszówka, Gonera ).

Akcja jest umiejscowiona w Wałbrzychu gdzie w tajemniczych okolicznościach zaginęła nastolatka i kilkoro dzieci.

Śledztwo rusza pełna para a kamera zaprowadzi nas w tajemnicze i mroczne zaułki Walbrzycha, pod ziemię do kopalni, na owiany legendami zamek Książ ...

Też mi się podoba. Miałem pisać  🙂

Wzgórze Psów

Netflix.

Na razie 1 odcinek obejrzałem. Jak dla mnie to rewelka!

10 godzin temu, daru0105 napisał:

Wzgórze Psów

Netflix.

Żulczyk powinien zrezygnować z Borcucha ,bo tego nie da się oglądać.Raczej polecam ale nie mogłem się powstrzymać i mi się ulało.

W dniu 4.06.2024 o 12:22, jacekm22 napisał:

Jestem po pierwszym odcinku Prostej sprawy , bardzo dobry. Doskonały Adamczyk w roli mafijnego bossa. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po obejrzeniu całości, dla mnie pozytywne zaskoczenie roku. Po zapowiedziach i informacji, że w serialu grają: młody Damięcki, Adamczyk, o zgrozo Musiał oraz na dokładkę muzyk Krzysztof Zalewski w roli gangstera nie wierzyłem absolutnie, że to się może udać. Sądziłem, że to będzie jakieś "TVN-owskie" badziewie i zacząłem oglądać dla beki. A okazało się, że to znakomicie opowiedziana historia, do tego świetnie to zagrane przez wszystkich.

Piosenki z filmu też dają radę:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aster_
W dniu 8.01.2025 o 12:29, daru0105 napisał:

Wzgórze Psów

Netflix.

Bardzo dobry serial. Rewelacyjny jak zwykle Więckiewicz. 

"Wzgórze psów" Więckiewicz jak zwykle - super. Scenariusz to porażka, również dźwięk. Aaaa i bym zapomniał - choć powinienem - kluczowa porażka to rola Mikołaja. Wg mnie szkoda czasu.

Edytowane przez 5maniek

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

37 minut temu, 5maniek napisał:

"Wzgórze psów" Więckiewicz jak zwykle - super. Scenariusz to porażka, również dźwięk. Aaaa i bym zapomniał - choć powinienem - kluczowa porażka to rola Mikołaja. Wg mnie szkoda czasu.

Nie no..scenariusz jest ok. W pewnym momencie jest zaskoczenie. Dźwięk rzeczywiście słaby ale to jest ,,norma" w polskich filmach. Mikołaj... No ten aktor jest hmm specyficzny bardzo ..

P.s Konopka świetnie zagrał Policjanta.

Też mam podobne odczucia po obejrzeniu całego serialu - po wcześniej przeczytanych recenzjach jednak oczekiwałem czegoś więcej.

Odnośnie do głównego bohatera to jakoś podświadomość podpowiada mi, że P. Gierszał mógłby się tam pojawić.

• Moderatorzy

Wzgórze psów - Netflix.

Dźwięk fatalny, nawet na podłogówkach stereo dialogi kiepskie.

Serial taki na week, ale nic nie urywa (natomiast zdecydowanie lepszy od absurdalnego Forsta z Szycem).

WP robiony przez taką "fajną" ekipę a tam malowanie rzekomymi i szerokowciskanymi "polaczkowatymi kompleksami" , których ja nie dostrzegam przynajmniej w tej mniej fajnej Polsce B i C bo Wilanowa i Jagodna to nie znam. Bohater to kopia Cobaina, wszyscy ubrani w ciuchy, które wyrzucono już z najgorszego lumpexu w Kutnie, Tomaszowie czy łódzkiej Wschodniej. Skąd oni takich ludzi wzięli ??? Brat bohatera w ramach polskiego kompleksu i beznadziei chodzi tylko w koszulkach typu Deutschland czy Germany 1986 i kolorowe czapki z logo. Lokalni muzycy grają tak, że na żaden suport disco polo nikt ich nie przyjmie. Fajki jarane przez wszystkich oprócz maluchów i odpalane jedna od drugiej. Więckiewicz-Wałęsa z brodą jak Lebowski ??? No słabo

Chyłkę, Archiwistę kupowałem. Wzgórza nie, choć nie uważam by czas był zmarnowany .

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Obejrzałem i jak dla mnie dużo dziur fabularnych, ledwo się klei wszystko pod koniec. Książka ma ponoć prawie 900 stron, tam pewnie to inaczej wygląda.
Akcja w książce dzieje się  na Warmii w Zyborgu. To stara nazwa Jezioranów, miasteczka faktycznie z tamtego regionu. A w serialu też mamy Zyborg, ale nie wiedzieć czemu na Dolnym Śląsku.

Spoiler

Nie wiem po co ci Romowie w serialu byli, do tego gangsterzy, jak to najczęściej w polskich produkcjach. Chyba po to, żeby wrzucić z nimi scenę w centrum miasteczka rodem z westernu. Tu już scenarzyści mocno przesadzili. I jeszcze po to, żeby akcję pociągnąć do przodu i zaaresztować jedną z główną postaci, a potem jakby nic i tak  go wypuścili. Chałupę bohaterom podpali, zniszczeń żadnych rano nie ma. Na końcu można się domyślić kto za tym stoi, ale logiki nie ma w tym za grosz. 
Komendant policji w zasadzie jest "umoczony" i dąży do skazania jednego z głównych bohaterów, a pod koniec nagle okazuje się był cały czas jego sprzymierzeńcem. Wcześniej po gwałcie i morderstwie, policja i prokuratura nie jest chyba zainteresowana materiałem genetycznym sprawcy. Chyba że ktoś podrzucił sfabrykowane dowody, ale to też nie było wyjaśnione.
I z tym bezzębnym kanibalem to też coś nie bardzo... Jak rozumiem, to on sam musiał to wszystko wcześniej tuszować, a pomagał mu prawdopodobnie spokrewniony z nim ksiądz, bo go zdaje się spalili żywcem na koniec.
Jeszcze sporo takich dziwnych scenariuszowych rozwiązań by się znalazło

3 godziny temu, stench napisał:

Wzgórze psów - Netflix.

Serial taki na week, ale nic nie urywa (natomiast zdecydowanie lepszy od absurdalnego Forsta z Szycem).

Ostatni odcinek oglądałem już cały z napisami. Wg Żulczyka dźwięk w serialu nie odbiega od poziomu światowego, a winien jest między innymi miks, dostosowany do standardowego użytkownika Netflixa, oglądającego treści z Netflixa na smartfonie z podłączonymi słuchawkami. Bardzo ciekawe 🙂

Mimo wszystko i tak polecam, bo o dziwo dobrze się oglądało, wszyscy aktorzy świetnie się spisali, a że mamrotania aktora grającego Mikołaja czasem za nic nie można było zrozumieć, to już naprawdę nie jest jego wina. Ogólnie dla mnie takie 6,5/10, spodziewałem się czegoś lepszego. Ale przy "Forście" to wręcz dzieło wybitne, tam już nic miało sensu.

W dniu 13.01.2025 o 13:43, stench napisał:

Wzgórze psów - Netflix.

Serial taki na week

Moim zdaniem niezły, ale do świetności brakuje. Trochę mnie rozczarowało zakończenie.
Dźwięk jak zwykle w wielu polskich filmach niezbyt dobry, ale przez moje Evet Opale było OK. Tylko kilka razy czegoś tam nie zrozumiałem, chociaż mówili po polsku. 😉
Gra aktorska bardzo dobra. Więckiewicz jak zawsze rewelacja. To taki polski Robert DeNiro. Poza tym świetne role drugoplanowe - aktor grający Sebastiana i Jareckiego.

22 godziny temu, soundchaser napisał:

Moim zdaniem niezły, ale do świetności brakuje. Trochę mnie rozczarowało zakończenie.
Dźwięk jak zwykle w wielu polskich filmach niezbyt dobry, ale przez moje Evet Opale było OK. Tylko kilka razy czegoś tam nie zrozumiałem, chociaż mówili po polsku. 😉
Gra aktorska bardzo dobra. Więckiewicz jak zawsze rewelacja. To taki polski Robert DeNiro. Poza tym świetne role drugoplanowe - aktor grający Sebastiana i Jareckiego.

Jest dobrze ale nie wybitnie. Obejrzyj  ,, Czarne stokrotki " na canal +. Grany co piątek jeden odcinek. Ten serial moim zdaniem jest jeszcze lepszy.

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.01.2025 o 20:30, aryman napisał:

Jest dobrze ale nie wybitnie. Obejrzyj  ,, Czarne stokrotki " na canal +. Grany co piątek jeden odcinek. Ten serial moim zdaniem jest jeszcze lepszy.

W doopie chyba mieli mikrofony jak nagrywali. Typowe w polskich produkcjach.

Jak nie mogę za głośno oglądać to włączam napisy przez te bełkoty

Dobre seriale oba, Stokrotki lepsze

Edytowane przez daru0105

• Moderatorzy
26 minut temu, daru0105 napisał:

Faktycznie ten serial bez napisów obejrzeć ciężko. Wyjątkowo skopany dźwięk.

Sam serial ma fajną fabułę, ale sporo dłużyzny.

6 minut temu, Marcinus napisał:

Faktycznie ten serial bez napisów obejrzeć ciężko. Wyjątkowo skopany dźwięk.

Sam serial ma fajną fabułę, ale sporo dłużyzny.

Myślę że częściowo winę ponoszą aktorzy bez odpowiedniej dykcji.

Przecież stare filmy nie mają tego problemu. Odpowiednia szkoła wymowy i tyle

• Moderatorzy
12 minut temu, daru0105 napisał:

Myślę że częściowo winę ponoszą aktorzy bez odpowiedniej dykcji.

Przecież stare filmy nie mają tego problemu. Odpowiednia szkoła wymowy i tyle

Jestem przekonany, że to nie jest wina aktorów. To wyłącznie realizacja dźwięku. A stare filmy polskie też się zdarzało, że miały taki problem. Z tym, że kiedyś dźwięk dogrywano w post produkcji, a teraz to bardziej na "żywo"

15 godzin temu, daru0105 napisał:

To jest niestety przypadłość polskich produkcji...  rozumiem,  że serial ,, alternatywy 4 " z lat 80-tych miał choojowy dźwięk ale dziś? Współczesne obrazy I to samo? Nie kapuje...

2 minuty temu, turandy napisał:

Jestem zachwycony jakością dźwięku (samego serialu również) w produkcji Śleboda. 

Naprawdę doskonała robota dźwiękowców.

To chyba udzwiekawiali ten film na zachodzie gdzieś...😁

• Pokaż nowe odpowiedzi