Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE POLSKIE

Rekomendowane odpowiedzi

,,  Kibic " ( netflix ) obejrzałem pół pierwszego odcinka i... Na tym chyba koniec. Kompletnie mnie nie rusza świat i subkultura kiboli. Wręcz miałem odruch wymiotny....   Dla mnie - obleśny serial.

Jeśli częściowo taka tematyka to w legendarnym ,, piłkarskim pokerze".

,, ... puk puk..   kto tam? Kibice...  No proszę. Proszę,  proszę..." 😁

9 godzin temu, aryman napisał:

,,  Kibic " ( netflix ) obejrzałem pół pierwszego odcinka i... Na tym chyba koniec. Kompletnie mnie nie rusza świat i subkultura kiboli. Wręcz miałem odruch wymiotny....   Dla mnie - obleśny serial.

Skrzydlate świnie nie był taki zły

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Przesmyk ( max ). Po pierwszym odcinku miałem takie sobie wrażenia.  Po drugim już się wszystko fajnie rozpędziło i czekam na trzeci.

Wojna wywiadów w trójkącie Polska- Białoruś-Rosja.  Nazwiska takie jak Konopka, Lichota, Topa są gwarantem jakości serialu. 

W dniu 3.02.2025 o 22:46, aryman napisał:

A szkoda, bo serial bardzo dobry. Oczywiście tematyka może nie pasować, ale to jednak nasza rzeczywistość, chociaż niszowa. Moim zdaniem świetna gra aktorska, nie tylko znanych twarzy jak Zieliński, Żmuda-Trzebiatowska, czy Karol Pocheć (świetna rola), ale też Mili Jankowskiej i głównego bohatera - Grzegorza Palkowskiego. Poza tym film bardzo dobrze zrobiony.

Godzinę temu, soundchaser napisał:

A szkoda, bo serial bardzo dobry. Oczywiście tematyka może nie pasować, ale to jednak nasza rzeczywistość, chociaż niszowa. Moim zdaniem świetna gra aktorska, nie tylko znanych twarzy jak Zieliński, Żmuda-Trzebiatowska, czy Karol Pocheć (świetna rola), ale też Mili Jankowskiej i głównego bohatera - Grzegorza Palkowskiego. Poza tym film bardzo dobrze zrobiony.

I tym , że Żmuda- Trzebiatowska dobrze zagrała mnie zaintrygowałeś 😁😅

Kto wie może nawet kiedyś wrócę do serialu. 

Zamierzam kolejny raz przypomnieć sobie klasykę :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a szukając na VOD znalazłem coś poniższego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś obejrzał, warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Czarne stokrotki" - poległem przy 2 odc. Klimat podobny (tylko bardziej) do "Odwilży" ale tamten był bardzo OK.

Te odjechane nawroty depresji głównej bohaterki, to ciągłe pływanie w głębokiej wodzie, no ile można?

Może też obecność D. Ogrodnika?

Nie trawię go, przypuszczalnie od czasu prze-pajacowania postaci T. Beksińskiego.

1 godzinę temu, iro III napisał:

"Czarne stokrotki" - poległem przy 2 odc. Klimat podobny (tylko bardziej) do "Odwilży" ale tamten był bardzo OK.

Te odjechane nawroty depresji głównej bohaterki, to ciągłe pływanie w głębokiej wodzie, no ile można?

Może też obecność D. Ogrodnika?

Nie trawię go, przypuszczalnie od czasu prze-pajacowania postaci T. Beksińskiego.

Mi się serial bardzo podobał.  Ostatni odcinek tylko mnie zawiódł...

Ogrodnik jest świetnym aktorem ale po beksinskich faktycznie długo go nie lubiłem.  Tam porostu skrzywdzono Ta Rodzinę i Ta postać..

A tu.... nooo w Stokrotkach zagrał dosyć hmm brawurowo i odważnie 😁

Godzinę temu, aryman napisał:

tu.... nooo w Stokrotkach zagrał dosyć hmm brawurowo i odważnie 😁

W pierwszych dwóch odcinkach, jak brawurowo-odważny kloc drewna.

W dniu 1.02.2025 o 18:15, Marcinus napisał:

Jestem przekonany, że to nie jest wina aktorów. To wyłącznie realizacja dźwięku. A stare filmy polskie też się zdarzało, że miały taki problem. Z tym, że kiedyś dźwięk dogrywano w post produkcji, a teraz to bardziej na "żywo"

Słuchałem kiedyś audycji radiowej, której gościem był jakiś dźwiękowiec, czy inny realizator (niestety nie zapamiętałem nazwiska) i zapytany przez redaktora prowadzącego audycję dlaczego polskich filmów nie da się słuchać, odpowiedział krótko: cięcie kosztów. Robi się to po prostu byle jak, po taniości. To coś na czym się oszczędza 😞

Szczerze mówiąc ręce mi opadły i trudno było uwierzyć.

• 2 tygodnie później...

Jestem w trakcie oglądania serialu "Sortownia". Uczucia mam mocno mieszane. Bo o ile pomysł na serial jakiś tam był, Chyra jest świetny, to cała reszta jest lekko żenująca. Od drewnianej gry aktorskiej, poprzez zdecydowanie zbyt niski budżet (w tym szpitalu pracują tylko 4 osoby?), aż do kulminacji (jak na razie) odklejenia - imprezy w klubie. Mam już "dzieści" lat i na imprezy nie chodzę, ale wątpię, aby nastolatkowie lali sobie teraz wódkę do oka 🙂

Zabrakło kilkuset tysięcy budżetu na zrobienie z tego czegoś porządnego.

Edytowane przez d-t-x

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

W dniu 9.03.2025 o 22:43, aryman napisał:

, Tylko jedno spojrzenie " ( netflix )

Świetne,  trzymające w napięciu kino kryminalne. Obejrzałem w dwa wieczory co nieczęsto mi się zdarza! 

mam skrajnie odmienne spostrzeżenia - nudne, nielogiczne, bandyta jeżdżący z ofiarą w aucie był szczytem szczytów - nawet naśmiewać się szkoda. I to drewno-aktorzy. Jak producenci ich wynajdują - toż to kwiat drewna. PORAŻKA!

Edytowane przez 5maniek

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

• Moderatorzy
5 minut temu, 5maniek napisał:

mam skrajnie odmienne spostrzeżenia - nudne, nielogiczne, bandyta jeżdżący z ofiarą w aucie był szczytem szczytów - nawet naśmiewać się szkoda. I to drewno-aktorzy. Jak producenci ich wynajdują - toż to kwiat drewna. PORAŻKA!

Arcydziełem, to może ten serial nie jest, ale tak źle jak piszesz chyba również nie.

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Arcydziełem, to może ten serial nie jest, ale tak źle jak piszesz chyba również nie.

uwierz, że starałem się ważyć słowa, by nikogo nie urazić , ale przede wszystkim ostrzec przed tym ... tworkiem

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

• Moderatorzy
2 minuty temu, 5maniek napisał:

uwierz, że starałem się ważyć słowa, by nikogo nie urazić , ale przede wszystkim ostrzec przed tym ... tworkiem

Oglądałem i nawet przebrnąłem przez cały, co mi się rzadko zdarza.   Jedyne co, to scenariusz jakby nie pod polskie realia.  Co akurat nie dziwi, bo pisany na podstawie książki Cobeina.

3 godziny temu, 5maniek napisał:

Wiesz. Tam nie było Niemczyka, Wilhelmiego ani Gajosa....

Nie twierdzę ,że to wybitne dzieło X muzy....

Aktorzy zagrali jednak na bardzo dobrym poziomie.  I ten serial poprostu wciągnął..

Wciągnął i porwał na 2 wieczory . Tyle I aż tyle. 

Możliwe. Jednocześnie na maxie obejrzałem "Przesmyk ". Też nie było Wielkich Nazwisk , ale przede wszystkim był poukładany i logiczny scenariusz. Tak dla porównania polecam porównać. 🙂

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

41 minut temu, 5maniek napisał:

Możliwe. Jednocześnie na maxie obejrzałem "Przesmyk ". Też nie było Wielkich Nazwisk , ale przede wszystkim był poukładany i logiczny scenariusz. Tak dla porównania polecam porównać. 🙂

Oglądałem.  Też bardzo dobry serial. Napewno ambitniejszy . No i ,, na pokładzie " był Lichota, Topa...

Z ostatnich rzeczy jeszcze,, Czarne stokrotki" polecam. Co sądzisz?

Żaden z przytoczonych seriali nie jest na miarę ,,Rojsta " czy ,, rok 1983". 

Ale każdy wciąga i proponuje dużo dobrych,fajnych doznań filmowych.

7 godzin temu, aryman napisał:

Oglądałem.  Też bardzo dobry serial. Napewno ambitniejszy . No i ,, na pokładzie " był Lichota, Topa...

Z ostatnich rzeczy jeszcze,, Czarne stokrotki" polecam. Co sądzisz?

Żaden z przytoczonych seriali nie jest na miarę ,,Rojsta " czy ,, rok 1983". 

Ale każdy wciąga i proponuje dużo dobrych,fajnych doznań filmowych.

A, to on się już skończył? Oglądałem, i myślałem, że będzie dalej 😉

7 godzin temu, jar1 napisał:

A, to on się już skończył? Oglądałem, i myślałem, że będzie dalej 😉

Ale który?🙂  I w czarnych stokrotkach i w przesmyku ostatnie odcinki były hmmm takie se.....

• Moderatorzy
15 godzin temu, 5maniek napisał:

Jednocześnie na maxie obejrzałem "Przesmyk ".

Namawiałeś i namówiłeś 🙂 . Obejrzałem 3 odcinki, takie se...    Przede wszystkim scenariusz bardzo przewidywalny.

15 godzin temu, 5maniek napisał:

Też nie było Wielkich Nazwisk ,

Tutaj to się nie zgodzę.

Tylko Jedne Spojrzenie - dialogi niedobre, bardzo niedobre dialogi 🙂 

Jak kobita zaczęła tłumaczyć fabułę, oglądając zdjęcie i zaczęła się na głos zastanawiać kto jest kim na tym zdjęciu to już wymiękłem:) Jak w jakimś tureckim serialu 🙂 

23 godziny temu, 5maniek napisał:

bandyta jeżdżący z ofiarą w aucie był szczytem szczytów

On nawet zajechał tym samochodem pod dom sąsiadki siostry głównej bohaterki, która była jednocześnie żoną tego, co siedział w bagażniku. Kto to wymyślił?

Nawet jak na ekranizację Cobena, jak dla mnie za dużo absurdów. Ale widzę, że ten serial już był kiedyś w polskiej TV, chyba w wersji francuskiej. Też za ciekawie to nie wygląda po zwiastunie.

Edytowane przez aster_
  • Pokaż nowe odpowiedzi