Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD160-wymiana ramienia

apek46

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam Thorens TD160MKII. Po ostatnim wpisie i poradach kolegów z forum powiesiłem na nim wkładkę VMS30MKII. Ramię to Tp16 z Tp63. Z uwagi na bardzo ograniczona liczbę wkładek na rynku pasujących do tego ramienia chciałbym je wymienić. Prawie kupiłem sme 3009 sII impr. ale po konsultacjach okazało się że ro również ultra low mass. Docelowo chciałbym grać na szerszym spektrum wkładek mm oraz mc. W zestawie gra GN PH10, Linn LK280, przedwzmacniacz pasywny i Epos Es 30. Ramię nowe lub używane. 

https://www.audiostereo.pl/topic/149994-thorens-td160-wymiana-ramienia/

miałem wymienione ramie w td160 na ortofona as 212 i wróciłem z powrotem do tp16

twoje ramię dobrze gra też z ortofonami 2m .

Ułożyskowanie tego ramienia jest na tyle solidne , że można je spokojnie dociążyć przy headzie.

zawsze możesz poszukać tp16 mk1 z efektywną masą 16gr

da się .

musisz lekko body 2m przerobić , nie widać i tak tego bo jest pod igłą.

1. zdejmujesz blaszkę z góry i przewiercasz 2 otwory z gwintem.

2. w tych miejscach ( ja przepaliłem ) powiększasz tę dziurę by można było śrubokręt wsadzić. Skręcasz i możesz montować od dołu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

staraj się tylko widocznej części nie pokiereszować.

można też miej wygodnie .

wykręcasz blaszkę i wkręcasz  śruby od dołu potem nakrętki próbujesz dokręcać w headzie , czym się dojdzie.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, bolo_senor napisał:

da się .

musisz lekko body 2m przerobić , nie widać i tak tego bo jest pod igłą.

1. zdejmujesz blaszkę z góry i przewiercasz 2 otwory z gwintem.

2. w tych miejscach ( ja przepaliłem ) powiększasz tę dziurę by można było śrubokręt wsadzić. Skręcasz i możesz montować od dołu.

Ukryta Zawartość

staraj się tylko widocznej części nie pokiereszować.

można też miej wygodnie .

wykręcasz blaszkę i wkręcasz  śruby od dołu potem nakrętki próbujesz dokręcać w headzie , czym się dojdzie.

Człowieku lecz się. Gość pyta jak wymienić ograniczające potencjał  TD 160 mkII ramię a Ty mu doradzasz rozwiercanie wkładki?Zachowujesz się jak zwykły szkodnik,nie daj Panie Boże ktoś na serio potraktuje te twoje dyrdymały i nieszczęście gotowe. Kolego apek idź wzorem sprawdzonych i przetartych ścieżek,wpróbowanych przez poważnych ludzi a nie audioszarlatanów pokroju bolosenora i kup nowe,lub używane SME 3009. Zamykasz temat dożywotnio,potem możesz sobie wieszać wkładek od prawa do lewa.

Ukryta Zawartość

No to ja powiem tak. Ten thorens po całkowitej przebudowie, wytłumieniu, itd. Oraz po wymianie ramienia np na sme 3009 ( sii imp nie jest ultra low mass i można dodać damping fluid albo wytłumić np bawełna samą rurkę r a mienia) zagra bardzo bardzo blisko naprawdę drogich konstrukcji. Dźwięk będzie inny niż idler czy direct ale jeśli porównamy paskowe konstrukcje to jest to świetna baza. BTW mam takie cudo z 1974 z ramieniem sme 3009 s2 imp - wymienione łożysko, okablowanie, rurka do tłumiona żeby troche zwiększyć masę i wibracje. Wkładki miałem różne - z denon ami 301 i 304 grało to bardzo podobnie jak nowe gramofony - przejrzyście i z dużą ilością szczegółów. Ten denon 304 gdyby był z inną nazwą to by kosztował ok 1k eur. Ale obecnie mam na Thorensie Shure. M97xe. Gra to świetnie. To moj Gramofon pt. nostalgia albo do płyt których nie jestem pewien bo są uszkodzone. To inne granie ale dźwięk nie jest tak bardzo daleko od mojego głównego gramofonu ale to ciężko porównywać bo Thorens to wkładka Mm i idzie bezpośrednio do pre a na drugim gramofonie mam MC/MC i oba idą przez SUTY do pre.

A i koszt to ok 600eur - liczę ramię, łożysko, jakieś maty bitumiczne, korek, i plinte po okazyjnych cenach, albo jak ktoś ma znajomego stolarza plinta będzie taniej. Następny poziom jakości to moim zdaniem ok 1800- 2000eur więc chyba warto.

Warto zrobić wszystko naraz bo i tak trzeba to rozkręcić i złożyć ale jak nie ma funduszy to można etapami.

2f991ff2e0559ee1aaddf11bbb215f52.jpg

Jak mówiłem nostalgia - Chris Rea to nie moja muza ale fajne wspomnienia.

2 godziny temu, Margol napisał:

Człowieku lecz się. Gość pyta jak wymienić ograniczające potencjał  TD 160 mkII ramię a Ty mu doradzasz rozwiercanie wkładki?

@Margol tobie to widać nic ogranicza potencjału . Nawet na rzeczy tobie zupełnie obce masz gotową odpowiedź. 

Pokaż swego thorensa to pogadamy.

1 godzinę temu, Aethelred napisał:

Ten thorens po całkowitej przebudowie, wytłumieniu, itd.

Słyszysz to wytłumienie w thorensie , bo ja nie - pytam serio

miałem wytłumienie i masywne plinty z dębu , palisandru i poza efektem placebo i wizualnym nic nowego nie wnosiło u mnie do tematu.

różne ramiona o różnych masach grały inaczej , ale nie na tyle dobrze by być wyraźnie lepsze od tp16 ( u mnie teraz mk1 po gruntownym remoncie , wytłumieniu , odchudzaniu do 10/12gr i na przewodach od pj-ta ). Więc moje zdanie jest takie , że to dobre ramię skoro gra lepiej niż np ortofon as212.  kwestia doboru pre i wkładki.

kiedyś wyglądał tak

image.png.1c9461bbdceb39d5d29efc065e1877c5.pngimage.png.940fb6dc7f34f7392a6346574b89fdd5.pngimage.png.2ebc205b6450bfe05b08779d879a5f55.png

Ciężko powiedzieć który element jak wpływał na dźwięk bo ja robiłem kompleksowo wszystko naraz. Tlumienie tez mam w różnych miejscach i w różny sposób. Np. Plinta, łożysko maty bitumiczne, subplinta Korek gumowany i bluetac, talerz maty bitumiczne. Generalnie we wszystkich projektach słyszałem poprawe. Drgania nie są pożądane w gramofonach.

10 godzin temu, Aethelred napisał:

Ciężko powiedzieć który element jak wpływał na dźwięk bo ja robiłem kompleksowo wszystko naraz.

ja robiłem stopniowo i "zdejmowałem" mody stopniowo .

Kilka tych modów z sieci ma skutki uboczne , np wygłuszenie talerza i subchassis , bo zmieniają częstotliwość rezonansu zawieszenia. Wygłuszenie talerza zmienia jego rozkład masy , co z kolei wpływa na równomierność obrotów. Mało jest tam elementów poza górnym chassis i plintą co bezkarnie można lepiszczem oklejać. Nawet ramię powinno mieć odpowiednią masę by rezonans zawieszenia pozostał taki sam. 

11 godzin temu, Aethelred napisał:

Drgania nie są pożądane w gramofonach.

Owszem , ale rzuć okiem jak w linn-ach lp12 to rozwiązali , nie ma tam mat i tym podobnych rzeczy.

Każda modyfikacja wpływa na dźwięk. Nie twierdzę że ze mój Thorens gra najlepiej, ale mi się podoba. Miałem określoną koncepcję i ja zrealizowałem. Do tłumienia używałem też różnych materiałów, np subplinta to Korek gumowany żeby tak jak pisałeś nie zmieniać zbytnio parametrów zawieszenia. Po modyfikacji oczywiście trzeba wyregulować zawieszenia. Mój podskakuje 3 razy.

Z tymi obrotami to i tak będa jakieś wahania. Każdy paskowy je ma. Mniejsze lub większe zwłaszcza na gumowym pasku. Mój ma ok 0,4% ale widzę że pasek jest już zuzyty. Dla porównania drugi Gramofon ma 0.09%. Nie wiem czy to dużo czy mało bo mnie bardziej interesuje muzyka niż parametry a jeśli już to używam tylko żeby potwierdzić jakie spostrzezenia. Wartość mierzyłem 2 dni temu tylko dlatego że musiałem przestawić silnik i chciałem być pewien że naciąg jest odpowiedni.

Linn to model biznesowy więc wystarczy spojrzeć ile jest upgradow do niego. Można walczyć z rezonansem na różne sposoby. Jedna droga to np subplatter z lepszego materiału, subplinta, inne sprężyny.

Jesli pomyśleć jakie są kluczowe elementy wpływające na brzmienie to Tlumienie tych miejsc powinno wpłynąć korzystnie.

A jeśli chodzi o rezonans zawieszenia tak jak pisałem stroiłem Gramofon pod konkretne brzmienie, z fajnym basem,i bardziej muzykalnym niż szczegółowym brzmieniem.

A i jeszcze odnośnie czy słychać, to jak wytłumilem kiedyś w cd playerze ramię transportu to było bardzo wyraźnie słychać, dźwięk się uspokoił i detal lepiej integrował się z resztą pasma.

4 godziny temu, Aethelred napisał:

A i jeszcze odnośnie czy słychać, to jak wytłumilem kiedyś w cd playerze ramię transportu to było bardzo wyraźnie słychać, dźwięk się uspokoił i detal lepiej integrował się z resztą pasma.

no to dałeś do pieca...

Dziękuję za odpowiedzi. Proszę jednak o podanie konkretnych propozycji. Prawie kupiłem SME3009s2 impoved. Firma która serwsowala mojego thorensa odradziła to ramię. Owszem potwierdziła jakość itd ale twierdzili ze to ramię nie wniesie wiele w sprawie spektrum wkładek. Dlatego wasze uwagi żeby kupić sme 3009 nic mi nie mówią bez podania pełnej nazwy. Chcę pozostać przy td a ramię chciałbym kupić raz i dobrze. Skupić się potem na wyborze wkładek.

Jeszcze jedno. Nie znam się na tyle żeby kupić ramię i od razu wytłumiać rurkę bawełna itd. 

SME3009 bez Impoved - model z odłączanym headshell-em.

Do tego dajesz jakiś ciężki headshell np. Ortofona i masz spore pole manewru z wyborem wkładek albo montujesz klasycznego Ortofona SPU i jest jeszcze bardziej kanonicznie.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 godzinę temu, apek46 napisał:

Firma która serwsowala mojego thorensa odradziła to ramię. Owszem potwierdziła jakość itd ale twierdzili ze to ramię nie wniesie wiele w sprawie spektrum wkładek

jak tak to , jak wyżej sme. Te ramiona sam thorens montował . Wszelkie acosy , ortofony as212, regi odpuść bo to klasa twojego tp16 . 

Alternatywą może być tp 16 mk1 + denon 103 , ale raczej też z wymianą kabli w rurce.

Do szerokiego wachlarza wkładek  dobrym pomysłem będzie ramię Jelco .

Jeśli chcesz iść w Sme to najlepszym rozwiązaniem będzie 3009 R , drogo ale warto .

Starsze modele ramion Sme często potrzebują pełnego serwisu , non improved  mają długą " dupę " która czasami nie pozwala użytkować pokrywy .

Nie wiem o jakim spectrum wkładek mówimy. Ja w tym ramienu miałem:
-denon dl 110
-denon dl 207
- denon dl301
-denon dl304
-2m blue
-2m bronze
- shure 97xe
-shure 15viii
-jakas audio technice 440 chyba
Wystarczy w sme z wymienna główka zadbac o lepsze łożysko i masę można zwiekszac poprzez cięższa główkę. Np ortofon 8000. Jak widać na zdjęciu powyżej teraz mam ldc z względu na niska masę bo Shure ma 25 podatność więc nie ma potrzeby cięższej główki.
Dziwne trochę stwierdzenie firmy bo nawet thorens zrobił model td 160 b bo większośc użytkowników chciala wstawić sme.

Do szerokiego wachlarza wkładek  dobrym pomysłem będzie ramię Jelco .
Jeśli chcesz iść w Sme to najlepszym rozwiązaniem będzie 3009 R , drogo ale warto .
Starsze modele ramion Sme często potrzebują pełnego serwisu , non improved  mają długą " dupę " która czasami nie pozwala użytkować pokrywy .

Jelco jest bardzo fajne i można instalować wiele wiele wkladek. Do 1k euro to chyba najlepszy wybór jesli c hcemy nowoczesne ramię.
2 minuty temu, Aethelred napisał:

Dziwne trochę stwierdzenie firmy bo nawet thorens zrobił model td 160 b bo większośc użytkowników chciala wstawić sme.

w sumie to 160b był bez ramienia jako osobny model jak piszesz , ale większość egzemplarzy miała od razu sme , montowała je firma z zewnątrz lub dilerzy.

Także się utarło , że 160b to ze sme. Ale to taki szczegół. Model z innym ramieniem będzie ciężko sprzedać.

28 minut temu, Aethelred napisał:

Jelco jest bardzo fajne i można instalować wiele wiele wkladek. Do 1k euro to chyba najlepszy wybór jesli c hcemy nowoczesne ramię.

trochę nowoczesność z thorensem nie idzie w parze - chyba , że to są ramiona linn-a . Inne wyglądają brzydko

Tu pasuje idealnie .

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, apek46 napisał:

Jeżeli Jelco to który dokładnie model ? 

W linku który podałem masz odpowiedź .

Ukryta Zawartość

trochę nowoczesność z thorensem nie idzie w parze - chyba , że to są ramiona linn-a . Inne wyglądają brzydko

Ja też uważam, że sme bardziej pasuje jako ramię z epoki, ale w tym linku powyżej wygląda ok, tylko że to nie jest standardowa kolorystyka płyty górnej na tej originalnej srebrnej będzie się odznaczać.
19 minut temu, Aethelred napisał:

będzie się odznaczać.

e .. td160 i tak pstrokate.

ale jelco to nie sme. Ze sme dużo nie straci przy sprzedaży , a z jelco thorensy potrafiły zalegać na allegro.

Nasuwa się pytanie do jakiej wkładki takie inwestycje ? Bo może skórka nie warta wyprawki.

e .. td160 i tak pstrokate.
ale jelco to nie sme. Ze sme dużo nie straci przy sprzedaży , a z jelco thorensy potrafiły zalegać na allegro.
Nasuwa się pytanie do jakiej wkładki takie inwestycje ? Bo może skórka nie warta wyprawki.

Właściwie nie wiemy na czym zależy autorowi. Jeśli chce wchodzić w Lyra, Koetsu to inna kategoria cenowa, a niżej nie widzę wielu opcji. Z tymi cenami, to sme w ładnym stanie też nie będzie tanie, Jelco to w zależności od wersji też ok 400 - 450eur. Do jelco też warto dodać VTA i to są dodatkowe koszta. Bez innego kołnierza montażowego niż dołączony w opakowaniu, całe ramię jest blokowane śrubka pod kątem ok 45 stopni. Po pierwsze to rysuje kolumnę przy każdej zmianie VTA, po drugie to mocowanie jest słabe i nie gwarantuje stabilności. Inny kołnierz to od 30-35 eur zwykły ulepszony, albo 160 eur z VTA.

Ale Jelco można mieć w masie 14-27 gram i nie ma zbyt wielu ramion które na to pozwalają. Łożysko w Jelco też jest dobrej jakości i Tlumienie olejowe wbudowane - do sme płatna opcja i gorzej zrealizowana.

Panowie, wielkie dzięki. Tak jak pisałem nie zamierzam w kolejnych latach zmieniać gramofonu. Już widzę że to droga bez końca pochłaniająca kolejne tysiące zł. Ponieważ jestem z tych którzy się nie znają, polegam na opiniach doświadczonych. Na tą chwilę mam wymienione okablowanie w gramofonie na cardas. Przewody sygnałowe z wtykami również wymienione. Plinta robi się z jesionu grubości 40 mm i 150 mm wysokości. Wg firmy która wykonywała serwis urządzenia wraz z wymiana wkładki, okablowania i kalibracją, do tego ramienia pasują idealnie dwie wkładki: VMS30 MKII, Super OM 30-40. Są to wiekowe wkładki do których coraz ciężej kupić oryginalne igły, a o zamiennikach krążą różne opinie. Dlatego właśnie chciałbym wymienić ramię. Przy okazji chcę pograć w przyszłości na MC i tu również nie chcę być ograniczony do wkładek z epoki. Z drugiej strony macie rację, że kupno ramienia po obecnych cenach 2000 - 3500 tyś zł jest powiedzmy sobie trochę chore ( SME3009 używane ). Być może muszę się pogodzić z tym co mam. Korzystając z waszej wiedzy proszę jeszcze o poradę jakie współczesne wkładki MM i MC widzielibyście w tym ramieniu TP16 + TP63. O przeróbkach wkładek nie musicie pisać ponieważ nie poradzę sobie z nimi. Szczerze to myślałem że są inne ramiona które warte są grzechu na jelco ale nie koniecznie 750 np ( 250, 350, 550 ). Też drogie ale przynajmniej nowe.

1 godzinę temu, apek46 napisał:

O przeróbkach wkładek nie musicie pisać ponieważ nie poradzę sobie z nimi

z 2m to banalna przeróbka zajmuje 2 minuty. usuwasz miej niż 1 gram plastiku. ?

najtańszą opcją z ramion jest ortofon as212 z racji wieku niezbędna jest renowacja i wymiana stwardniałych kabli . Do tego nie jest to ramię plug & play

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.