Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, arturp napisał:

Ciekawi mnie jeszcze jedno rozwiązanie . Zamiast stosować opampy jako konwertery I/U nie lepiej było by zrobić konwersję pasywną na rezystorze i wzmacniacz na opampie ? Mam płytkę od veterana więc jeśli to ma sens to mogę przetestować .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podnieś wzmocnienie opampa do podobnej wartości  jaką masz w SRPP- czyli ok. 40-50 dla lampy ecc83.

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, jurek napisał:

Podnieś wzmocnienie opampa do podobnej wartości  jaką masz w SRPP- czyli ok. 40-50 dla lampy ecc83.

Tak , myślałem o wzmocnieniu rzędu 50  . 

Ale czy nie leoiej dac wzmocnienie mniejsze np 22 a większy rezystor konwersji  np 470 lub 560R ?

...there is no spoon...

9 minut temu, arturp napisał:

Tak , myślałem o wzmocnieniu rzędu 50  . 

Ale czy nie leoiej dac wzmocnienie mniejsze np 22 a większy rezystor konwersji  np 470 lub 560R ?

Zawsze najlepiej jak najmniejszy rezystor konwersji.

W  nawiązaniu, nawet dla OS x 8 i x 16 sama lampa może nie dać ograniczenia w oczekiwanym miejscu , tu stosuje się dodatkowe pojemności dla ograniczenia pasma .

Ukryta Zawartość

20210310_142327.jpg

20210310_142258(1).jpg

20210310_142318.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam przy 1704 rezystor konwersji 60ohm i wzmocnienie na jednej lampie. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość JanF

(Konto usunięte)
2 godziny temu, McGyver napisał:

Zawsze najlepiej jak najmniejszy rezystor konwersji.

Q-cze, raz dałem ciut większy niż chciałem i było lepiej. O co tu biega?

Edytowane przez JanF
2 godziny temu, Nakamichi napisał:

W  nawiązaniu, nawet dla OS x 8 i x 16 sama lampa może nie dać ograniczenia w oczekiwanym miejscu , tu stosuje się dodatkowe pojemności dla ograniczenia pasma .

Ukryta Zawartość

20210310_142327.jpg

20210310_142258(1).jpg

20210310_142318.jpg

Co to za uśmiechnięty element ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, JanF napisał:

Q-cze, raz dałem ciut większy niż chciałem i było lepiej. O co tu biega?

A diabli wiedzą. Jak coś głośniejsze to wydaje się lepsze. 
A może po prostu te mniejsze były węglowe, a większe metalizowane?

Gość JanF

(Konto usunięte)
31 minut temu, McGyver napisał:

A diabli wiedzą. Jak coś głośniejsze to wydaje się lepsze. 
A może po prostu te mniejsze były węglowe, a większe metalizowane?

Dokładnie, rzeczywistość jest, jak bagno Shreka ... dlatego Sherk mieszka na bagnach!

W dniu 10.03.2021 o 17:11, froste napisał:

Co to za uśmiechnięty element ?

Gdyby pozostać w zgodzie z duchem wątku to ujawnianie wszelkich szczegółów ........

To hybryda DACa , funkcjonalnie- na wejście wchodzi sygnał z resamplera a wychodzi analog .

Coś w stylu Ultra Analog D20400A

Edytowane przez Nakamichi

Wynik eksperymentu z zastosowaniem prostego preampu na wzmacniaczu operacyjnym LM833 z pasywną konwersją na rezystorze - w roli analogu do dac-a . Testowane z nos dac na PCM1702 i porównywane z układem aktywnej konwersji na Burson VIVID .

Porównanie trochę niesprawiedliwe bo w pasywnej pracuje  stary i tani opamp LM833 a w aktywnej Bursony ale pierwsze wrażenia są pozytywne . W stosunku od aktywnej konwersji wiele aspektów się poprawiło. Dźwięk się otworzył , nabrał rozmachu i detali , przestrzeń i lokalizacja bardzo fajna ale co najważniejsze barwa jest zdecydowanie bliższa naturalnej . Układ aktywnej konwersji powoduje wyraźną kompresję , dźwięk leniwy , bas nie nadąża , przestrzeń upchnięta a barwy stają się tak nienaturalne ,że słuchać się nie chce - flaki z olejem . 

Ale pasywna konwersja i opamp nadal ma wszystkie wady opampów - dźwięk nie ma masy czyli brak niższej średnicy i wyższego basu co np objawia się tym , że gitary nie mają pudeł tylko same struny a wokale męskie brzmią tak jakby śpiewali chłopcy w wieku przedpokwitaniowym . Na dodatek bas jest skromny i pojawia się wyraźna agresja na wyższej średnicy ale to pewnie można dopracować elementami pasywnymi i lepszym opampem . Gdyby zastosować podwójnego Bursona to pewnie byłoby całkiem ciekawie ale nie ma się co oszukiwać - w stosunku do analogu lampowego to i tak zagrało gorzej . Zginęły wszystkie smaczki , wybrzmienia , mikrodetaliki , ,, plankton " a także makro i mikrodynamika . O barwach nawet nie wspominam - inna liga .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

Ale pasywna konwersja i opamp nadal ma wszystkie wady opampów - dźwięk nie ma masy czyli brak niższej średnicy i wyższego basu co np objawia się tym , że gitary nie mają pudeł tylko same struny a wokale męskie brzmią tak jakby śpiewali chłopcy w wieku przedpokwitaniowym .

Ja bym dodał jeszcze jedną cechę, to jest takie "wyprasowanie" dźwięku. Przykład- kiedy skrzypek gra forte, opamp to forte dusi. Na układzie dyskretnym słychać takie smagnięcie po uszach prawie przester, który przesterem nie jest. Opampy to ugrzeczniają wyrównują niestety. To jest chyba właśnie to co pisałeś o dynamice

Edytowane przez Krzych 2
2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Opampy to ugrzeczniają wyrównują niestety.

Też tak mi się wydaje .Subtelności są eliminowane . Z drugiej strony prostego rocka gra bardzo żywiołowo choć nie jest to dźwięk wyrafinowany . Teraz dodałem na wyjściu Black Gate 220uF ( do wcześniej wlutowanych MKP 6,8uF ) i jest więcej basu i nawet trochę się średnica wypełniła . Żałuję ,ze nie mam płytki jakiegoś preampa na dwa pojedyncze opampy - wstawiłbym Bursony .

...there is no spoon...

Zrób sobie taką przejściówkę. Pare podstawek precyzyjnych, płytka uniwersalna, trochę drutu i godzinka roboty

Ukryta Zawartość

Tak wogule to moja wariacja na temat Bursonów itp. JC2 w roli opampa

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Zrób sobie taką przejściówkę.

Szukałem gotowca takiej przejściówki bo nie lubię ,,pająków" ale nic takiego nie ma gdzie wejdą Bursony . 

...there is no spoon...

Wracając do tematu DACa,  kilka pytań?

1. L3 daliście zworę jak w opisie papierowym czy dławik jak na opisie płytki.

image.png.0f027fdd04e68b9ec9f742d5a72dad5b.png

2. R5 jaka powinien mieć wartość? w opisie papierowym 5k6 miniaturowy i taki tez dostałem w KIT, natomiast w opisie jest 680R 

image.png.f1f2a685b42fb020bdee9750f0069cbd.png

3. Co w miejsce T5, T6? w opisie jest 2sk246 ale dostałem w KIT dwie sztuki K117 z przerobioną środkową nóżką.

4. Czy lutowaliście kondensatory od spodu płytki C80-C87? Jeżeli tak to jakie wartości? Brak jest opisu w instrukcji papierowej.

5. Do czego to służy? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, froste napisał:

1. L3 daliście zworę jak w opisie papierowym czy dławik jak na opisie płytki.

dławik

6 minut temu, froste napisał:

2. R5 jaka powinien mieć wartość? w opisie papierowym 5k6 miniaturowy i taki tez dostałem w KIT, natomiast w opisie jest 680R 

A jakiego dokładnie mosfeta dostałeś ? Jeśli AO4468 to tak ma być jak na załączonej fotce - obydwa zaznaczone rezystory najlepiej 680R .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

A jakiego dokładnie mosfeta dostałeś ? Jeśli AO4468 to tak ma być jak na załączonej fotce - obydwa zaznaczone rezystory najlepiej 680R .

Dokładnie taki, dziękuje za odpowiedź.

Pobijam jeszcze moje wcześniejsze pytanie. Jakie kondensatory (pojemności i producenci) zastosowaliście dla :

- DAC Cyfra za stabilizatorami 78/7918 (c42,c50), (c43,c51)
- DAC Analog (c31,c34,c37,c40)
- Sekcja CS8414 (c6,c7), (c9,c10,c11), c66

Czy są miejsca gdzie warto użyć Low ESR? Rozumiem że różne konfiguracje kondensatorów będą miały lepszy bądź gorszy wpływ na efekt końcowy.

11 godzin temu, froste napisał:

Czy są miejsca gdzie warto użyć Low ESR?

Za mostkami prostowniczymi ... chociaż etap strojenia jeszcze mam przed sobą, jeszcze nie wiem do końca jaki będzie analog i jego zasilanie. Chociaż mosfetowy Passa brzmi baaardzo dobrze, pasowałoby wypróbować inne też. Szkoda, że jest tylko jedna płytka, co ogranicza możliwość eksperymentowania. No i jeszcze jedna sprawa. Dwa DACi to byłby dopiero komfort. Możliwość weryfikacji zmian na bierząco, a tak trzeba się opierać trochę na pamięci i bardziej na "wydaje mi się"

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Dwa DACi to byłby dopiero komfort.

I dlatego mam dwa ?Zawsze tak robię , no chyba ,ze mnie nie stać . Jeden egzemplarz służy do eksperymentów a drugi składam jako docelowy na podstawie wyników z testów na pierwszym .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Kolega pytał o kondki np w analogu. Fajnie brzmią Nichicon KA 47u/50V. Bardzo fajne ciepłe granie , bez grama ostrości. Nie zrażać się przy pierwszym włączeniem, bo był dramat, ale z godziny na godzine coraz lepiej

Rozmawiałem z kolegą Konradem (Muzg) opracował fajną płytkę analogu Pass D1 i zamówi je dla nas. Jestem po bardzo pozytywnych  próbach z tym analogiem (jeszcze stara wersja płytki z przed lat) Jeśli ktoś chce uzyskać prawie lampowe nasycone i pełne emocji brzmienie, a nie ma analogu bądź używa zwykłej konwersji na rezystorze niech się dopisuje. Ja od razu biorę 3 płytki.

1. Krzych 2 - 3 szt

O to super, wiesz jaka mniej więcej cena będzie za jedno PCB?

No i jak sobie poradzimy z dobieraniem tranzystorów? Wypadałoby zrobić większe zamówienie i parować.

1. Krzych 2 - 3 szt
2. McGyver 3szt.

3. arturp - 2 szt.

4. artw -2 szt

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

23 minuty temu, artw napisał:

1. Krzych 2 - 3 szt
2. McGyver 3szt.

3. arturp - 2 szt.

4. artw -2 szt

5. zelo7-3szt.

Napisano 23 minuty temu

1. Krzych 2 - 3 szt
2. McGyver 3szt.
3. arturp - 2 szt.
4. artw -2 szt
5. zelo7-3szt.