Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by ktoś szukał  pewnego układu AD1865n ,to będę miał na sprzedaż 4szt.pochodzące z wylutu ze sprzętu studyjnego.

Kości przed sprzedażą sprawdzę na swoim dacu  w którym mam podstawkę

Kostki wystawię po  koniec tygodnia na forumowym bazarku 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 26.11.2022 o 13:44, arturp napisał:

oraz rozdzielone niskoszumowe zasilanie cyfry i analogu dla przetworników oparte na ciekawych scalakach M5290P i tranzystorach

Ciekawostka - według dataszita "output noise voltage is reduced down to 1/10 of three terminal regulator IC" lecz wtedy tylko, gdy miedzy pinami 11 i 12 jest dodany kondensator Cref - wg. noty katalogowej jest 1uF, i musi być bardzo stabilny termicznie. 
Czy i jaki zaplanowałeś?
Ale to tak na marginesie i do sprawdzenia.
Płytka PCB zapowiada się ciekawie. 

2 godziny temu, asta napisał:

ochodzące z wylutu ze sprzętu studyjnego

Jaki model ma je w środku?

5 godzin temu, dekRe napisał:

Czy i jaki zaplanowałeś?

Zaplanowałem zwykły elektrolit o średnicy 6,3mm . Da się wcisnąć ewentualnie jakiś foliowy MKS bo przy tak małej pojemności są niewielkie .

...there is no spoon...

Jaki model ma je w środku?
Rejestrator studyjny Teac, modelu nie kojarzę. Miałem sam moduł.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Kanapka z AD1860N-K ( po dwa na kanał ) . Przyszły 4 sztuki zamówione do tego eksperymentu . Wyglądają i grają jak oryginały więc przetestowałem i zrobiłem kanapeczki . Połączyłem tylko te nogi które trzeba , reszta odgięta aby się nie stykały. Rezystorów konwersji nie zmieniałem ( 220R ) aby ocenić zmianę poziomu głośności i oczywiście jest głośniej ale przy potencjometrach logarytmicznych ta różnica nie jest dwukrotna w położeniu gałki . Nie ma przesterów .

Ogólnie wszystkie aspekty brzmienia się odrobinę poprawiły ... z jednym wyjątkiem  :

- bas schodzi niżej i jest bardziej różnorodny 

- średnica jest klarowniejsza , bardziej plastyczna , namacalna i szczegółowa 

- przestrzeń ma lepszą lokalizację źródeł pozornych i dźwięk jest jeszcze lepiej oderwany od głośników 

- dynamika i atak też lepsze 

ale 

- góry jest mniej i troszkę brakuje choć z drugiej strony jest mniej syczących sybilantów , ziarnistości czy metaliczności na górnej średnicy .

AD1860 ma mniej góry niż np PCM61 . Jeśli przyjmiemy ,że z jednego A1860 na kanał bas jest na poziomie 2 dB , średnica też 2 dB a góra 1dB to po połączeniu dwóch równolegle mamy bas na poziomie 4 dB , średnicę 4dB a górę tylko 2dB ( różnica robi się większa - nie 1dB tylko 2dB ) . To powoduje że średnica jest nieco niedoświetlona w wyższych rejestrach ale mniej agresywna , metaliczna . 

Ogólnie słucha się tego świetnie bo poprawa pozostałych aspektów rekompensuje lekki brak góry  . Naprawdę wciąga , szczególnie z analogiem lampowym ale to nie jest 100% naturalne . Wokale nie mają tak naturalnej barwy jak z pojedynczej kostki . Można oczywiście dodać góry przez zbocznikowanie kondensatorów wyjściowych z analogu jakimiś maluchami ze srebrem ( np Mundorf Supreme Silver Oil ) ale łączenie kondów w torze sygnałowym może skutkować przesunięciem fazowym i pogorszeniem tej ładnie uporządkowanej przestrzeni . 

.

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

W dniu 29.11.2022 o 17:07, arturp napisał:

Kanapka z AD1860N-K ( po dwa na kanał ) . Przyszły 4 sztuki zamówione do tego eksperymentu . Wyglądają i grają jak oryginały więc przetestowałem i zrobiłem kanapeczki . Połączyłem tylko te nogi które trzeba , reszta odgięta aby się nie stykały.

O, to bardzo ciekawy temat 🙂

Możesz napisać które nogi trzeba odłączyć?

W dniu 29.11.2022 o 17:07, arturp napisał:

Ogólnie słucha się tego świetnie bo poprawa pozostałych aspektów rekompensuje lekki brak góry  . Naprawdę wciąga , szczególnie z analogiem lampowym ale to nie jest 100% naturalne . Wokale nie mają tak naturalnej barwy jak z pojedynczej kostki .  

AD "kanapkowe" są z jednej partii? U mnie dobrana w ten sposób para  gra wyraźnie lepiej.

Who's Afraid of Music?

2 godziny temu, Music napisał:

Możesz napisać które nogi trzeba odłączyć?

nr 9,10,11 oraz 14,15 . Są po tej samej stronie AD1860 .

2 godziny temu, Music napisał:

AD "kanapkowe" są z jednej partii?

Nie są z tej samej serii produkcyjnej ( patrząc na cyfry na spodzie kostek ) ale wszystkie są wyprodukowane w tej samej wytwórni na Filipinach , ten sam rok produkcji i ta sama gradacja -K . Wiem , że wszystkie grają identycznie bo wcześniej ( przed zrobieniem ,, kanapki" )  każdą kość odsłuchałem. I to są raczej oryginały bo działają bezproblemowo i brzmią podobnie jak wyluty z odtwarzaczy CD , które mam . Tylko odrobinę ,, czyściej" co wydaje się oczywiste bo to wyższa gradacja niż wylutów . Wyglądają też identycznie jak wyluty . 

PS

Testuję nową wersję NOS dac-a na DIR9001 , rejestrze przesuwnym i PCM1702 - uproszczone zasilanie , inne elementy pasywne ( staby , kondy ) , brak transformatora sygnałowego na wejściu SPDiF . Porównuję do wersji sprzed 2 lat gdzie jest zasilanie na 8 uzwojeniach transformatorów i ,,kanapka" po 2 szt. PCM1702 na kanał . Analog ten sam - aktywna konwersja na Burson VIVID w tradycyjnej konfiguracji odwracającej i bez kondów na wyjściu bo offset kilka mV . Różnice bardzo wyraźne . Stary gra cieplejszą średnicą i jest bardzo przestrzenny ( wręcz holograficzna przestrzeń ) a nowy chłodniej , klarowniej , ze świetną przestrzenią ale już nie tak spektakularną .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Przy pierwszym uruchomieniu dac na samym rezystorze konwersji dźwięk był na tyle interesujący że postanowiłem rozbudować układ o analog na lampie. Wybralem układ AN na lampie E182CC. I na tym zabawa się skończyła, przestał grać. Odkupiłem od forumowicza kości AD1860K i też cisza. Jedyna różnica to że K grzeją się a poprzednie T nie. Wszystkie napięcia są w normie. Z braku wystarczającej wiedzy potrzebnej do poszukania przyczyny chciałbym odsprzedać tego daca. Posiadam 1704K przy którym pozostanę.
Jeżeli będzie ktoś zainteresowany zakupem bez przetestowanego układu lampowego czy transformatorów to też jest taka możliwość.
Miflexy trafiły już do innego projektu a250e32ea5d78fa0f5a6dde3ca12598d.jpg2f3ee4d7dfef036ffba17e9f56e459cb.jpgb9ed81532a6f8e10376438c80daa95bd.jpg3321aac870615cc4bc0c688935553e4b.jpg

Nie da się wysłać Ci wiadomości, jestę zainteresowany kupnem tego dac-a, napisz do mnie na pw jeśli nadal jest na sprzedaż. 

Nie da się wysłać Ci wiadomości, jestę zainteresowany kupnem tego dac-a, napisz do mnie na pw jeśli nadal jest na sprzedaż. 
Napisałem PW

Sorka za offtop, ma ktoś może na sell daca na tej kości? (Poskładane pcb) 

Dzięki 

Marcin

1 godzinę temu, Yasioo napisał:

ma ktoś może na sell daca na tej kości?

Na AD1860 ? Jeśli tak to mam 4 .

...there is no spoon...

Mam wątpliwość - czy AD1860 lepiej działa z napięciem logiki też 11V, czy raczej napięcie VL powinno być po 5V? Czy to czasem za duże VL nie uszkadza przetworników? 

Jestem bardzo zadowolony z problemów, jakie przedstawia zasilanie AD1860, bo to zmusza do eksperymentów - co prawda bardziej informatycznych na razie. Pobrałem ze strony:

Ukryta Zawartość

emulator obwodów elektronicznych LTSpice. Ze stron obcych biblioteki elementów półprzewodnikowych i lamp.

Na YT są tutoriale, więc po kilku chwilach zabawy można zacząć projektowanie elektroniki i badanie, np. różnych stabilizatorów-superregulowanych Junga czy Teddego - czyli tego, na czym wzorował się Vivaro.
Problem uszkodzeń AD1860 polega prawdopodobnie na tym, że większość konstrukcji na LM317 LM337 startuje ze stabilizacją z góry, więc w pierwszych milisekundach pracy potrafi występować napięcie nawet powyżej 15V - co może być źródłem uszkodzeń co bardziej wrażliwych układów.
Dlatego warto pobawić się ogranicznikami napięcia do 12V w emulatorze. Sprawdziłem projekt superregulatora na wzmacniaczu operacyjnym i on pięknie zabezpiecza przed wystąpieniem za dużego napięcia zasilającego. Może być w efekcie końcowym remedium na uszkodzenia AD1860.  

Ukryta Zawartość

Sorry, że zaśmiecam wątek, ale prosiłbym o kontakt na priv DIY-owca, który podjął by się zlecenia złożenia DAC-a, o którym pisano

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Już znikam i przepraszam za oftopa. 

Ukryta Zawartość

Artur testował w praktyce prosty układ wzmacniacza analogowego jako element konwertera I/V.
W LTSpice takie układy tak jak i lampowe można symulować w teorii.
By się tak bawić i emulować potrzebne są biblioteki elementów.
Najłatwiej jest pobrać je jako archiwa i dodać z takiej strony:
 http://valvol.xyz/models.php

W filmie szkoleniowym z YT widać do których rozpakowane archiwa należy wgrać:

Ukryta Zawartość

Potem zabawa z plikiem asc w symulacji wzmacniacza operacyjnego który można wykonać dla przetestowania na tranzystorach:

Ukryta Zawartość

gdzie pojawił się kiedyś jako eksperyment model I/V OPA627 Clone na klasycznych tranzystorach.
Fajna zabawa.

OPA627-SIM.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekRe

Kończę nową wersję dac-a na AD1864/AD1865 . Zasilanie przetworników na M5290P ( regulacja trymerami ) dzięki czemu można potestować jak AD1864 grają przy różnych napięciach . AD1865 tylko napięcia +/-5V więc nie można zaszaleć ale AD1864 pracuje w granicach od +/-5 do 12V .

Jeśli ktoś dysponuje AD1864 to chętnie wypożyczę do testów .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

Sprzedaję swojego dac-a VIVAro . Może być z trafami , analogiem lampowym lub na opampach itd . Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę pisać na komunikator .

Mam już 9 dac-ów więc czas coś sprzedać i zbudować kolejne 🤣

...there is no spoon...

W dniu 23.07.2021 o 08:23, dekRe napisał:

Wykopałem zabytek z 1994 roku - serwisówka DAC'a firmy Audio Alchemy - i oni też nie ograniczali się w ilości buforujących bramek na wejściu sygnału - bo tam dali aż cztery. W DAC forumowym można by dać przełącznik, skracający drogę sygnału, by móc posłuchać, kiedy jest lepiej. 😉 

Wpadł mi w rękę jakiś taki schemat, szkoda że nie zapisałem bo wydawało mi się to zbyt szalone, gdzie z CS'a jeden sygnał szedł prosto na jeden AD, a na drugi przez odwrócenie na zwykłym tranzystorze BC. 😉

Za to w tym DAC AudioAlchemy jest natomiast filtr cyfrowy Yamahy YM3434, ale mimo to firma zrobiła jeszcze jakieś własne rozwiązanie, bo do CS'a podpięła 74HC237A i 74LS298 - no i wykorzystała dwie bramki z naszego niekochanego 74HCT04 stojącego u wejścia. Trochę zbyt trzeźwy jestem a nie piję, by zrozumieć teraz, co się w tym układzie tworzy i po co, ale może ktoś mądrzejszy będzie potrafił to przeanalizować i wyjaśnić. Niestety, zdobyta serwisówka jest setnym kserem, więc trochę trzeba się domyślać, jaki był tego cel.

W załącznikach więc ta ciekawostka: jeden z przykładów rozwiązań sprzed 20 lat - antyczność, i to bez SMD. 🙂 
W sumie, to za chwilę i tak już się nie kupi AD1860, więc fajnie rozmawiamy sobie o dinozaurach epoki.
No i ciekawostka - firma stosowała to samo PCB lutując jak była potrzeba, albo dwa AD1860, albo jeden AD1865. Bardzo fajny pomysł na eksperymenty, choć silna obraza dla hi endu 😉 

Ukryta Zawartość

ad1865.jpg

Czy jest zdjęcie tyłu? Może jakieś odniesienie。

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.01.2023 o 14:25, yerufeng napisał:

Czy jest zdjęcie tyłu? Może jakieś odniesienie。

Jest, ale nie masz co się podniecać tym rozwiązaniem - bo tu na forum rozwiązania Artura są o niebo lepsze.
Ale jak chcesz się z tym zmierzyć, to proszę: 

Ukryta Zawartość

Wchodzisz na dowolną wyszukiwarkę, choćby na mail.ru, wpisujesz hasło: 
audio alchemy dac in the box

i dostajesz sporo zdjęć. Dzisiaj już takie rozwiązania się nie sprzedadzą, bo są o niebo lepsze. 

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Dojechał AD1864N . Gra niemal identycznie jak AD1865N pod warunkiem ,że napięcia zasilania są w okolicy+/-5V . Podwyższenie napięcia analogu do +/-10V nieprzyjemnie wyostrzyło średnicę . 1864 gra troszkę mocniej średnicą i wydaje się odrobinę bardziej żywiołowy i bezpośredni - podobnie jak AD1860N . AD1865 to taka grzeczna wersja tamtych dwóch . 

Ukryta Zawartość

Szukałem analogu do PCM1702 i ciągle mi nie grało tak jak na przykład inne dac-ki z analogami lampowymi . Trochę przez przypadek trafiłem na schemat Erica Juanedy - konwerter I/V dla PCM1704 , czyli taki sam jak dla PCM1702 . Zaprojektowałem płytki ,, na biegu" bo chciałem dołączyć do innego zamówienia , kupiłem trochę MPSA18 i złożyłem z tego co miałem w pudełkach . Wczoraj podłączyłem ten konwerter pod inny , tańszy przetwornik o takim samym prądzie na wyjściu aby sprawdzić czy coś się nie wzbudzi , nie zewrze itd . Grało bajecznie . Naprawdę rewelacja . Dla pewności dzisiaj złożyłem drugi egz. i podłączyłem pod PCM1702 . 

Opad szczęki . I to na przeciętnej jakości elementach i na niewygrzanym układzie . Kultura , szybkość , przestrzeń , kontrola , niesamowita klarowność i czytelność bez agresji a nawet ładne barwy i ciepło ( bez ocieplenia ) . Takiej klarowności jeszcze u siebie nie miałem. Słyszę mikrodetale , których nie zauważałem z anagów lampwych czy analogu na Bursonach VIVID . O innych uładach na elementach dyskretnych nawet nie wspominam - milusie ale o dwie klasy niżej . Wokale mają lepszą artykulację niż z lamp i ( co ciekawe ) brzmią bardzie realistycznie , nie są podbarwione i ocieplone . Góra dyskretna ale obecna , sybilanty są ale nie bolą , ziarnistość jest ale mniejsza niż z innych analogów a bas bardziej zróżnicowany i zwarty  ... Po wymianie kondów wyjściowych na miedziane to może być mała rewelacja .

juaneda.thumb.jpg.c7dd297cfc943a8d610ba6e1e98f1397.jpg 

Juaneda analog for PCM1702.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ja szukam ciągle analogu do AD1865 i chyba zrobię to co Ty, chociaż kusi mnie układ na operacyjnych - plik w pdf

Na samym dole strony jest link do PDF z wersją ostateczną  (The mature I/V converter) 

Ukryta Zawartość

Co o tym myślicie ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, oxygen napisał:

kusi mnie układ na operacyjnych

Analogi na zintegrowanych wzmacniaczach operacyjnych zapewniają wszystko co potrzebne przetwornikom - samą konwersję oczywiście , niską impedancję wejściową , niskie szumy , niskie zniekształcenia , łatwe filtrowanie wysokich częstotliwości , odpowiednie wzmocnienie , równą charakterystykę sygnału , itp itd . 

Tylko dlaczego ciągle masz wrażenie , że zniknęły detale , wybrzmienia , kontrola , klarowność , smaczki i muzyka nie ma życia i barw ? A jak zastosujesz analog lampowy lub dyskretny na tranzystorach to się okazuje , że można . I to nie dac gra słabo tylko analog na opampach wszystko psuje . 

...there is no spoon...

1 godzinę temu, oxygen napisał:

Masz może płytkę do tego analogu na zbyciu czy muszę samemu rzeźbić ?

Też byłbym zainteresowany 🙂

2 godziny temu, kram napisał:

I ja też, chociaż już pisałem na PW i cisza🙁

Ale ja ci odpisałem dzisiaj . Nie masz zapełnionej skrzynki ? 

PS

Zrobiłem dzisiaj projekt z odłamywanym zasilaczem na LM317/LM337 . Jeśli zbierzecie kilku chętnych to mogę zamówić ale jakie teraz są ceny to nie wiem .

Ukryta Zawartość

Tylko ostrzegam , ten analog gra ciepło . Jak klasa A . Nie wiem czy to się da ,,schłodzić" zasilaniem czy elementami pasywnymi . Z PCM1702 zagrało bajecznie bo jest chłodniejszy ale z AD1860 temperatura barwowa jest jak z analogu lampowego . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp
uzupełnienie

...there is no spoon...

8 godzin temu, arturp napisał:

Ale ja ci odpisałem dzisiaj . Nie masz zapełnionej skrzynki ? 

Mam zapełnioną skrzynkę tylko w 51%. Nie wiem co jest grane? Napiszę jeszcze raz.

15 godzin temu, arturp napisał:

Analogi na zintegrowanych wzmacniaczach operacyjnych zapewniają wszystko co potrzebne przetwornikom - samą konwersję oczywiście , niską impedancję wejściową , niskie szumy , niskie zniekształcenia , łatwe filtrowanie wysokich częstotliwości , odpowiednie wzmocnienie , równą charakterystykę sygnału , itp itd . 

Tylko dlaczego ciągle masz wrażenie , że zniknęły detale , wybrzmienia , kontrola , klarowność , smaczki i muzyka nie ma życia i barw ? A jak zastosujesz analog lampowy lub dyskretny na tranzystorach to się okazuje , że można . I to nie dac gra słabo tylko analog na opampach wszystko psuje . 

A może te opampy są kiepskie? 

NE 5532 SIGNETICS, jedyny ,który nic nie psuje ,porownywany z dyskretnymi ,które czasem w poszczególnych aspektach były ciut lepsze ,całościowo nie ten poziom.

@arturpMam pytanie, ten analog do jakich kości można podłączyć oprócz pcm1702,pcm1704, ad1860-5. Czy dało by się ogarnąć pcm1794 lub tda1541a zmieniając rezystory?

1 godzinę temu, kram napisał:

Mam zapełnioną skrzynkę tylko w 51%. Nie wiem co jest grane? Napiszę jeszcze raz.

Sprawdź czy otrzymałeś moją wiadomość , wysłałem kilka minut temu . pozdr. 

57 minut temu, tedi02 napisał:

NE 5532 SIGNETICS, jedyny ,który nic nie psuje

Miałem kilka sztuk tych Signeticsów . Grają inaczej niż te od innych producentów a już wersja Texas Instruments to zupełnie inny opamp , brzmieniowo . Signetyksy grają dźwiękiem pełnym a Texasy jasnym i wręcz suchym . Mimo zalet brzmieniowych Signeticsów to jednak inna liga niż opampy na elementach dyskretnych . A ten układ Juanedy to jeszcze inne rozwiązanie - to nie jest klasyczny opamp na tranzystorach . 

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi