Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.02.2023 o 20:10, dekRe napisał:

zastosuję kiedyś kupione BC550C według tego schematu.

Podkusiłeś mnie pomysłem podmiany tranzystorów . Ale chce to zrobić w innym projekcie . Uparłem się na tranzystory od renomowanych producentów bo nie ufam ,,replikom" niewiadomego pochodzenia . Do pokazanego wyżej ,, piętrowego" opampa mogę wstawić ( bez zmian w układzie ) wszystkie tranzystory z rodziny BC546/547/548/ 549/550 i ich komplementarne . Najlepiej o parametrze wzmocnienia ,,B" i najlepiej niskoszumowe 549 i 550 z komplementarnymi . Do tego muszę zrobić pary nie tylko NPN/NPN ale także NPN/PNP więc muszę kupić od tego samego producenta i taki sam ,, model" . No i nie ma w sklepach w Polsce a sprowadzenie się nie opłaca ze względu na koszty przesyłki i opłat . Co się porobiło ? Przecież to były najpopularniejsze trany ogólnego zastosowania . Zastąpili czymś nowym o zbliżonych parametrach ?

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

8 minutes ago, arturp said:

Co się porobiło ? Przecież to były najpopularniejsze trany ogólnego zastosowania . Zastąpili czymś nowym o zbliżonych parametrach ?

549, 559, 550 onsemi Ci Panie w mouser w tysiące - przesylka za friko od 200netto

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

przesylka za friko od 200netto

No właśnie . A normalnie około 100 za wysyłkę . Kilka miesięcy temu ściągnąłem trochę ,, towaru" o wartości ponad 200PLN i było fajnie bo przesyłka darmowa  ale i tak skasowali mnie na vat i cło więc w sumie wyszło około 300 . Wartość kilkudziesięciu tranów ( aby dobrać ) - 20 PLN + przesyłka , cło , VAT i mniej niż 120 nie będzie . Lepiej kupić chińskiego ,, gotowca " .🤣

...there is no spoon...

6 godzin temu, arturp napisał:

Zastąpili czymś nowym o zbliżonych parametrach ?

Tak. SMD. Odpowiedniki są i trzymają parametry, a rozrzut po pomiarach niewielki. Niestety mierzenie tych maluchów jest mocno problematyczne. Można nabyć nawet dedykowaną podstawkę pod pomiary tylko kosztuje jakieś chore pieniądze biorąc pod uwagę, ze to kawałek plastiku i styki podobne do tych z wtyków LAN.

W dniu 14.02.2023 o 09:33, arturp napisał:

Podkusiłeś mnie pomysłem podmiany tranzystorów . Ale chce to zrobić w innym projekcie . Uparłem się na tranzystory od renomowanych producentów bo nie ufam ,,replikom" niewiadomego pochodzenia

Arturze, zakup ze starych zasobów jest problematyczny obecnie i jesteśmy skazani albo na współczesną produkcję, inną jakościowo od pierwotnej, albo na eksperyment. Gdy składałem klony wzmacniacza słuchawkowego Lehmann - bufor diamentowy, to włosy rwałem z głowy ostatnie ;-), bo pierwsze zakupy i pomiary bety miały ogromne różnice, co skutkowało tym, że na gnieździe we wzmacniaczu słuchawkowym miałem spore napięcie dc offsetu.

Rozwiązaniem było kupowanie od różnych chińskich producentów tranzystorów tanich jak zmiotki produkcyjne i ich pomiary, by dobrać potrzebną parę.
I teraz wyobraź sobie że masz jeden tranzystor o becie 290, a drugi 490 - dramat ;-) 
Chcąc sparować tranzystory przy budowie klona wzmacniacza słuchawkowego, ludzie z forum w desperacji nie patrzyli na betę, ale mierzyli tranzystory, by napięcie Ube było zbliżone, bo nie byli w stanie dobrać par poprzez h21 z tego co kupowali.

Rozwiązaniem czasami było kupowanie jednego rodzaju z serii B a drugiego z serii C.
Różni sprzedawcy przysyłali różne partie produkcyjne z Chin. I czasami udało się znaleźć bliskie pary. I wcale aż takiego dramatu w jakości audio nie było, bo eksperymentując, większy wpływ miała pojemność i rodzaj kondensatorów, oraz co większość pomija w swoich eksperymentach, indukcyjność na wejściu. Czasami okazywało się, że 3 metry kabla z miedzi OFC zwinięte w kółeczko o średnicy 5cm do podłączenia gniazd wejściowych z sygnałem RCA, miało większy wpływ na ilość szkodliwych harmonicznych, niż cokolwiek innego.

Może dlatego też, drogie i kosztowne cewki wyjściowe w dacach w AD1865 do toru lampowego, miały aż taki wpływ, że stosowano je w drogich modelach DAC AudioNote, a te tańsze miały tylko zwykłe dławiki, które też (przynajmniej u mnie) mają znaczenie dla jakości)

W dodatku trzeba się liczyć z tym, że Chińczycy czasem dostają zmiotki z realnej produkcji do recyklingu - i na takim Ali potem masz ofertę po 5 zł za 100 sztuk - i możesz wybierać... napis. A jak Chińczyk się pomyli, to dostajesz całkiem sprawny tranzystor, ale obrócone nogi - dobrze, że dzisiaj można szybko przyrządem ustalić i betę, i pozycję nóżek.

I to nie koniecznie muszą być tragiczne tranzystory, bo jak kiedyś pewien technolog mi tłumaczył, bierze się z partii produkcyjnej pewną losową próbkę, i gdy w niej pojawia się zbyt wiele tranzystorów z odchyłką parametrów, to idzie ona na bok. A Chińczyk to sprzeda.

Pomiar bety przyrządem typu 328 to pomiar - ja to nazywam chwilowy.
Mam 3 różne modele tego miernika, bo chciałem kiedyś sobie ułatwić sortowanie tranzystorów i na trzech jednocześnie chciałem robić to szybciej ;-)  - i niestety, ze smutkiem trzeba to przyznać, że różnica bety w pomiarze każdym z nich to +/- 80 jednostek. W dodatku na pomiar spory wpływ ma temperatura otoczenia - miałem raz "pokatalogowane" zimą tranzystory, a latem - miały zupełnie inny wynik pomiaru. Również to, czy do miernika wkładamy tranzystor pensetą, czy palcami - ma wpływ na taki pomiar.

Dlatego - ja wolałbym jednak zdjąć krzywą charakterystyki danego tranzystora.

Dlatego będę budować tranzystorowy tracer charakterystyk - może to zabawka dla małych prądów i napięć, a może pozwoli na lepsze dobieranie tranzystorów niż pomiar bety.

Mam na wzór gerbera z publicznego projektu z LCD, teraz rysuję swoją płytkę, poprawiam błędy projektowe, będzie ekran LCD z dotykiem aż 3.2 cala - koszt na ALi ok. 80 zł, większy niż 2.8", zamiast Arduino, będzie Arduino Nano, które łatwiej programujemy podłączając zwykły kabelek USB do komputera i wgrywamy wsad darmowym programem do Arduino Nano i innych, Arduino Nano kosztuje w Polsce ok. 35 zł a w Chinach ok. 20 zł. Do projektu potrzebny też będzie jeden podwójny wzmacniacz operacyjny LM358P - tani, i to co najtrudniej kupić, przetwornik 8 bitów DAC o symbolu MCP4802-EP -nie SMD - gdyby ktoś robił teraz na dniach zamówienie w Farnellu czy innym sklepie to niech da mi znać, czy może mi kupić ze 2 sztuki, jak gdzieś nie znajdę. ;-) 

Dotarły dzisiaj do mnie kupione na Allegro z linku jaki podałeś MPSA18 - faktycznie są w miarę równe parametrami, co cieszy.
Załączam foto z losowego pomiaru h21. I swoje stare z BC550/BC560, z różnych zakupów z Allegro i od Chińczyków.

Ja polecam zamiast cukierków, kupować raz w miesiącu na Ali po 5 zł za setkę BC550/BC560 i pokrewnych - a potem liczyć na szczęście, że uda się trafić na setkę z pasującą blisko charakterystyką. Obecnie, one i tak idą z tych samych fabryk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bc550c-cdil-bc560B-philips-sebastian1.jpg

bc550c-FAIRCHILD-ARCZI-ALLEGRO.jpg

bc550c-HFO-ALLEGRO.jpg

bc560c-fairchild-v1.jpg

bc560c-fairchild-v2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, dekRe napisał:

bierze się z partii produkcyjnej pewną losową próbkę, i gdy w niej pojawia się zbyt wiele tranzystorów z odchyłką parametrów, to idzie ona na bok. A Chińczyk to sprzeda.

I pewnie na tej zasadzie te ,, padające" AD1860N trafiają do nas . Napisy tylko drukują i ,, wio" 

6 minut temu, dekRe napisał:

różnica bety w pomiarze każdym z nich to +/- 80 jednostek.

Precyzja .😆

9 minut temu, dekRe napisał:

Ja polecam zamiast cukierków, kupować raz w miesiącu na Ali po 5 zł za setkę BC550/BC560

Udało mi się znaleźć BC559B OnSemi z nowej produkcji . BC549 muszę do nich dobrać od innego producenta bo już OnSemi do Polski nie będą sprowadzać. Zostaje tylko niemiecki Diotek ale oni też produkują w Chinach .

...there is no spoon...

4 godziny temu, arturp napisał:

Udało mi się znaleźć BC559B OnSemi z nowej produkcji

Patent - jak chcemy dobierać i badać różne tranzystory na PCB testowym, zamiast je wlutowywać i wylutowywać dla testu, warto wlutować 3 kołki z tzw. listwy precyzyjnej  jednorzędowej.
Listwa precyzyjna jednorzędowa 1x40 raster 2,54mm - żeńska SIP40

Potem wymagana jest tylko uwaga i dokładność przy wtykaniu do gniazdek nóżek tranzystorów.
Wtedy można posłuchać, jak brzmią różne wersje tranzystorów lub dobierać w pary dla najniższego DC offsetu.
Mają je m.in. w Botlandzie i na Ali, no i przy okazji mają tam wiele serii chińskiej produkcji tranzystorów BC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, dekRe napisał:

Patent - jak chcemy dobierać i badać różne tranzystory

Kurcze , tyle lat zmieniam lampy w podstawkach a nie wpadłem , że tranzystory można tak samo .🧐

Patent jest świetny , dzięki za podpowiedź . 

...there is no spoon...

Albo gniazda kołkowe żeńskie do druku. W tych precyzyjnych szczególnie tanich miałem często poblem z pewnym stykiem szczególnie przy cienkich nóżkach. Przy kołkowych nie mam tego problemu a i trany czy kondy nie wypadają bo głębiej siedzą .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, bartek_k napisał:

Albo gniazda kołkowe żeńskie do druku.

Dlatego warto mieć dwie płytki - na jednej eksperymentować a na drugiej złożyć wersję ostateczną .

Nawrót choroby . Zapomniałem jak gra AD1865N w układzie no oversampling zaprojektowanym przez Audio Note ( kit nr 1.1 ) no i oczywiście zrobiłem kilka płytek dac-a i analogu lamowego a nawet transformatory sygnałowe mam więc pokombinuję w stronę DAC 2 ... Pamiętam , że grał ciemno , gęsto , masywnie ale niestety bez powietrza i mikrodetali - zupełne przeciwieństwo ekspansywnego , jasnego grania . Coś dla panów w wieku przedemerytalnym 🤣

Ukryta Zawartość

dac_kit1_1_schematic.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W dniu 16.02.2023 o 09:42, bartek_k napisał:

W tych precyzyjnych szczególnie tanich miałem często poblem z pewnym stykiem szczególnie przy cienkich nóżkach. Przy kołkowych nie mam tego problemu a i trany czy kondy nie wypadają bo głębiej siedzą .

To zadziała, gdy pinout tranzystorów leży w linii prostej 😉
Ja takie listwy ściągnąłem z Chin a Ali, różne, kupowałem na Allegro - by zrobić moduły. Potem sprawdziłem, na ile mam stabilne połączenia elementów, i tu w zależności od Chińczyka-producenta, było różnie.
Kupiłem listwy kołkowe, których nie można było normalnie z marszu przylutować - malowane farbą na złoto - i cyna ich nie lutowała. Dlatego wolę te srebrne -taki hint. Ale zawsze takie złącza wnosiły większą rezystancję styku i w moich eksperymentach wydawały się za luźne - jako styki. Do Arduino dobre - ale do audio - czasami problematyczne.

Ja więc projektowałem swojego eksperymentalnego DAC'a wzorując się na projekcie Artura, jako płytę główną z gniazdami jako listwy precyzyjne, a moduły do niej też na szpilki precyzyjne - owszem - drogie - bo nie pasuą zamiennie z normalnymi listwami kołkowymi. W informatyce mówimy na to, że nie są ze sobą kompatybilne 😉 

Jeśli te listwy są stosowane jako baza do podstawek pod ukłądy scalone, to pod moduły nadają się lepiej niż tanie listwy kołkowe - i stąd mój wybór listw precyzyjnych do audio - ciasno szpilki wchodzą i jak scalaki do podstawek 😉 
Komplet PCB pod tylko jednego DAC'a przy tej wielkości laminatu to wyszedłby przynajmniej około 300 zł jeden - więc faktura rośnie nie fajnie. Gram więc w totka 😉 

Mam wtedy dużą płytę główną z CS8414, do tego z uniwersalnym zasilaniem. Za CS-em mam slot pod moduł selektora - separatora - mogę sprawdzić jakość pracy modułu według AN lub jeszcze 5 innych realizacji.

Potem mam dwa sloty pod moduły DAC, gdzie stworzony standard sygnałów i ich ułożenie pozwala zamiennie w wielu przypadkach badać różne moduły - pojedynczy w pierwszym slocie z AD1865, oraz dwa z 18-bitowymi przetwornikami, np. z AD1860 i podobnymi. A potem w te same sloty można wstawić moduł z PCM1700, czy z TDA1305 i wyprowadzić sygnał na wyjście audio - do rezystorów konwersji I/V, lub do modułu na tranzystorach super konwersji I/V według Artura, czy podobnych, czy wreszcie do toru z lampami.

Czyli mamy komplet do eksperymentów, ale ja w audio postawiłem na listwy precyzyjne do eksperymentów - a dopiero w wersji finalnej można je wtedy już lutować na tanich kołkach i bez podstawek najlepiej do płyty głównej. To taki mój pomysł na uniwersalnego  DAC'a, a to wszystko dzięki pomysłom i pracy Artura, przez jego zaangażowanie w to forum.

Ukryta Zawartość

SELEKTOR-SEPARATOR.jpg

MODUL-AD1860-LEWY-KANAL.jpg

MODUL-AD1865.jpg

SLOT DAC.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekRe

Krótko na temat brzmienia klona dac-a Audio Note kit1.1 , który ostatnio złożyłem . Potężne , z dużym basiskiem ale mięsistym i dobrze kontrolowanym . Średnica gorąca , pierwszy plan blisko , instrumenty nieco ,,większe" niż z innych dac-ów , krawędzie dźwięków odrobinę zaokrąglone ale czytelność bardzo dobra , nic nie zamula . Barwy oczywiście ciepłe , lekko pastelowe ale bardzo naturalne i ,, kolorowe" . Góra jest dziwna . Niższa góra to delikatne i łagodne sybilanty , mało ziarnistości i metaliczności ale nieco niedoświetlona i twardawa bo brak jej blasku . Wyższa góra ... to połowa tego co słyszymy z innych dac-ów . Czasem po prostu nie ma dźwięków , które znamy a cały plankton , aura i pogłosy zniknęły . Przestrzeń jest fajnie poukładana ale wszystko dzieje się bliżej , głębia zredukowana do drugiego planu . Mikrodetale zniknęły ale pierwszy i drugi plan słychać dobrze i wyraźnie natomiast dalsze plany , wybrzmienia , szelesty , oddechy itp są ledwie słyszalne .Ogólnie charakterystyka opada wraz ze wzrostem częstotliwości . Dla audiofila ten dac to nieporozumienie bo po prostu nie jest neutralny i nie pokazuje wszystkiego co jest na płycie . Ale dla melomana chcącego z przyjemnością całymi godzinami słuchać jazzu , hard rocka czy małych składów instrumentalnych to jest zbawienie od jazgotu . Takiego relaksu , spokoju , kultury ale także namacalności , makrodynamiki , kolorytu i żywiołowości jeszcze nie słyszałem.  No ale dobrze nie wygrzałem a już znalazł się meloman który musiał go mieć i już . Trudno , złożę sobie kolejny 😆

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W dniu 14.02.2023 o 09:33, arturp napisał:

bo nie ufam ,,replikom" niewiadomego pochodzenia . Do pokazanego wyżej ,, piętrowego" opampa mogę wstawić ( bez zmian w układzie ) wszystkie tranzystory z rodziny BC546/547/548/ 549/550 i ich komplementarne . Najlepiej o parametrze wzmocnienia ,,B" i najlepiej niskoszumowe 549 i 550 z komplementarnymi . Do tego muszę zrobić pary nie tylko NPN/NPN ale także NPN/PNP więc muszę kupić od tego samego producenta i taki sam ,, model" .

Napaliłem się jak szczerbaty na suchary na ten tracer z LCD do tranzystorów. Obejrzałem dokumentację. Spróbuję to wykonać - to dla mnie coś nowego, bo od 3 dni badam, o co chodzi z Arduino, ciekawe.
Prototyp autora programu był zasilany z 4 paluszków AA, miał problematyczną czasami w działaniu przetworniczkę z 5V na 12V, a wyświetlacz LCD z dotykiem musi mieć 3V3 zasilanie.
Miał moduł Arduino Pro Mini, programowany poprzez piny z adaptera USB - serial RS. 
Kolejna wersja innego pasjonata to prototyp z Arduino Nano - który karmimy farszem napisanym w C podłączając zwykły kabel USB z komputera, ale też z przetwornicą na 12V, co jest małe, ale... jedne działają, inne nie - bo to Chiny.

Rysuję więc PCB bez przetwornicy, zasilanie 3.3V, 5V, 12V z normalnych zasilaczy na LM-ach z osobnej PCB. Wyświetlacz LCD 3.2" większy od pierwowzoru, koniecznie z dotykiem, z kontrolerem IL9341. Najtrudniej kupić przetwornik DAC MCP4802 w wersji DIP, bo na Ali mają tylko SMD - trudno, mój projekt pozwoli i taki układ przylutować - jest to uniwersalna PCB, choć moje oczy nie lubią się z SMD. Globalni dostawcy mają w ofercie (poza TME) MCP4802 w wersji DIP, ale... 

W starej dokumentacji od tracera pokazano wykresy tranów z rodziny BC550 - jak widać z rysunków, różna produkcja, oznaczenia - to różne wykresy charakterystyk. Tak więc to tylko przekonuje mnie, by móc spojrzeć nie tylko na betę, ale i na charakterystyki tranów wkładanych do PCB przedwzmacniaczy, by móc je lepiej dobierać w pary PNP NPN i określić ich przydatność, szczególnie, gdy kupuje się je od różnych dostawców.
Części zamówiłem już na Ali, żelazko już będzie się grzało, chyba, że coś mi strzeli, by zamówić PCB w Chinach, ale moje projekty to duże płytki, by wygodniej się lutowało. To tak na marginesie.

Ukryta Zawartość

FAMILY BC550-TRACER.jpg

NANO.jpg

PIERWOWZOR.jpg

PIERWOWZOR-2.jpg

PCB-C1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, dekRe napisał:

W starej dokumentacji od tracera pokazano wykresy tranów z rodziny BC550 - jak widać z rysunków, różna produkcja, oznaczenia - to różne wykresy charakterystyk.

Kurcze ... piszą ,że dobre do audio bo niskie szumy a okazuje się ,że inna cecha tranzystorów z tej rodziny jest nieciekawa - brzmieniowo to jazgotliwe suchary . Kupiłem OnSemi BC559 i BC549 Diotek . Złożyłem na nich kolejny prosty preamp w klasie A . Wyszło nieźle bo mały offset na wyjściu - kilka mV więc nie stosuję nawet kondensatorów na wyjściu . Ale to brzmi jasno i technicznie . To nie jest kwestia pochodzenia/producenta bo pierwszy egzemplarz złożony na Philipsach brzmi tak samo . Ogólnie wszystko jest idealnie - zwarty bas , klarowność , czystość , przestrzeń itd . Ale brzmią technicznie -podkreślony przełom średnicy i wysokich tonów , bardzo agresywne sybilanty , za dużo góry . Tłumię to filtrami ale nie jest lepiej - góry mniej ale ostrość wyższej średnicy i tak zostaje . Chciałem to ocieplić a nawet ,, zamulić " wstawiając duże pojemności Elna Silmic z filtrowaniu zasilania ale nie pomogło . Obciążyłem wyjścia rezystorami w szeregu bo opampy ,,nie lubią" pojemności na wyjściu ale też bez poprawy . Kondensatory 2,2nF równolegle do rezystorów konwersji też nie pomogły a dodatkowo spaskudziły całe brzmienie . Nadal jazgotliwie . 

...there is no spoon...

W dniu 7.02.2023 o 20:02, arturp napisał:

Załączam zbliżenia płytek aby odczytać elementy . 

Najważniejsze elementy :

- LM317/LM337 - OnSemi , Texas Instruments itp ( ewentualnie lepsze LT317/LT337 Lineara ) - po 1 sztuce

- rezystory SMD minimelf metalizowane (najlepiej thin film ) :

120R - 4 szt

2K2 - 1 szt

360R - 1 szt

910R - 2 szt

560R - 2 szt

390R - 2 szt

6K2 - 2 szt

2K4 ( 2k37) - 2 szt

- rezystory metalizowane 1K6 , przewlekane - 2 szt

- diody prostownicze SMD ( obudowa MELF lub 1210 lub SMA ) - na przykład SUF4007 - 4 szt 

- kondensatory (nie niskoimpedancyjne ) 22uF/35V o średnicy maks 6,5 mm i rozstawie wyprowadzeń około 2,5mm - 4 szt

- kondensatory 22uF/50V ( mogą być inne pojemności w zakresie 10-47uF i mogą być na 35V ) o średnicy maks 10 mm i rozstawie wyprowadzeń około 5mm - 4 szt

- tranzystory MPSA18 - 12 szt

- kondensatory ceramiczne 100nF na min 50V ( np typu C0G , X7R ) w obudowie 1206 - 6 szt

- kondensatory 2,2nF ( MKP , FKP2 itp ) mogą być nawet wynalazki na niskie napięcia np 16V , ważne aby się zmieściły na płytce - 2 szt. 

- kondensatory min. 2200uF/35V ( lepiej na 50V ) o  średnicy maks 18 mm i rozstawie około 7,5 mm - 2 szt 

- dwa radiatory na stabilizatory , drut na zwory , dystanse plastykowe do montażu w podstawie, gniazdo 3 punktowe o rozstawie 5 mm go montaży wyprowadzeń trafa , transformator 20V/0/20V min 20W

- kondensatory wyjściowe - na przykład MKP 4,7uF ( może być mniejsza wartość  zależy od impedancji wejściowej kolejnego stopnia , na przykład wzmacniacza ) na niskie napięcie bo na wyjściu jest około 9V stałego 

Kilka uwag .

1. Kondensatory wyjściowe podłączamy na zewnątrz płytki . Z płytki wyprowadzamy kable ( np z miedzi OFC ) i do tych kabli lutujemy kondy . Na płytce nie ma na to miejsca bo takie kondensatory bywają ogromne a ich jakość ma bardzo duży wpływ na brzmienie więc nie ma co wciskać małych , tanich i kiepsko brzmiących . 

2 . Transformator musi mieć napięcia pod obciążeniem w granicach 19/0/19V do 22/0/22V . Wynika to z faktu , że gałąź ujemna zasilania ma -5V a dodatnia aż 24V . Aby uzyskać 24V na dodatniej trzeba podać nap. zmienne , które po wyprostowaniu da min 27V bo 27-24=3V czyli min ile potrzebuje stabilizator do prawidłowej pracy . Jednak napięcie ujemne to tylko -5V czyli stabilizator musi zbić z -27V do -5V ( aż 22V ) i bardzo mocno się grzeje . Koniecznie trzeba założyć radiatorki a miejsca mało . Im wyższe napięcie trafa tym bardziej będzie się grzał stabilizator dla -5V dlatego trafo 20/0/20V jest optymalne i dlatego staby powinny być od renomowanego producenta . U mnie pracują OnSemi , radiatory parzą bo niewielkie ale działa bo jego maks temperatura prawidłowej pracy to 150 stopni a w razie przekroczenia 180 stopni włączy się termiczne zabezpieczenie i odetnie zasilanie . 

3. Brzmienie będzie zależne od zastosowanych elementów pasywnych . Gra to ciepło jak lampa ale detalicznie i przestrzennie . Nie ma ,,aptekarskiej precyzji" i technicznego chłodu . Ale ,, do smaku " należy przyprawiać kondensatorami i ich pojemnością - im wyższa tym miększe prawdopodobieństwo zamulenia , im mniejsze tym większe prawdopodobieństwo przydźwięku sieciowego . 

Ukryta Zawartość

juaneda 2.jpg

4. MPSA18 kupowałem od tego człowieka . Wyglądają , działają i brzmią jak oryginały . Na 10 sztuk udaje się dobrać min 6 sztuk o wzmocnieniu ( hfe) w granicach +/-1% , więc warto kupić 20 sztuk , czyli u niego to dwa komplety ( po 10 szt ) po 5 PLN/komplet . Tanio . 

Ukryta Zawartość

Czy mierzyłeś może pobór prądu z linii -5v i +24v?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

caveat emptor

7 minut temu, Copper_Lucas napisał:

Czy mierzyłeś może pobór prądu z linii -5v i +24v?

Nie mierzyłem ale Juaneda pisze ,że podobny układ pobiera około 11mA na każdy kanał . 

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

Nie mierzyłem ale Juaneda pisze ,że podobny układ pobiera około 11mA na każdy kanał

Lepiej mieć większy zapas, ze względu na pierwszy prąd ładowania niskoimpedancyjnych elektrolitów w linii zasilania zaraz po włączeniu, o ile są.

Dodam jako pomysł kiedyś do przetestowania - schemat mojej ulubionej topologii z forum DIY -  bufor diamentowy z rezystorem konwersji.

Ukryta Zawartość

layout2.gif

pcb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

ekwiwalentem typowego rezystora konwersji jest impedancja wejściowa na emitery t4 i t5

a ostateczna zamiana prądu na napięcie odbywa się na rezystorze R12

21 minut temu, wojkubi napisał:

Jak policzyć wartość takiego" rezystora"?

Zawsze można na piechotę metodami inżynierskimi, ale prościej jest eksperymentalnie, zaczynając od np. 470 ohm i w górę - do 4k7.
Lecz jeśli znasz dokładne parametry sygnału sterującego na wyjściu z przetwornika, to łatwiej jest pobawić się symulatorem takiego obwodu w LTSpice, znając podstawy, np. z licznych tutoriali, np.: 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, wojkubi napisał:

Dzięki.Jak policzyć wartość takiego" rezystora"?

nie miałem okazji zajmowania się konwerterami na bipolarach dlatego z racji małego doświadczenia i  nieprzebadania tematu nie będę silił się na teoretyzowanie na temat układu o który pytasz

na pewno impedancja wejściowa  zależy od prądu jaki płynie przez t4 i t5 oraz od faktu , że oba tranzystory są równolegle względem sygnału

natomiast dla orientacji pokażę jak określić impedancję wejściową dla podobnego układu ale na j-fetach

obraz.thumb.png.5cb52d533b3ff610f924f0f0c2db9c47.png

wejście prądu z przetwornika cyfrowo analogowego to miejsce IN czyli połączone źródła 2sk170, 2sj74

obraz.thumb.png.e015e6bb042a1b6dcbfd5cb1a812bc75.png

jeśli prąd płynący przez trany jest 10mA to admitancja wynosi 40mS czyli 0,04 1/om

impedancja wejściowa jednego jfeta to 25 om

ale względem sygnału oba tranzystory są równolegle

dlatego impedancja wejściowa dla prądu dac wynosi 12,5 oma

aby zmniejszyć jeszcze impedancję wejściową można zastosować trany o większym prądzie np z grupy V

lub dać dwie pary wejściowe połączone równolegle

Dziękuję za odpowiedzi.Niestety,jeśli chodzi o wykorzystanie komputera ,to jest mówiąc delikatnie słabo,ale może ktoś skorzysta.

14 godzin temu, dekRe napisał:

schemat mojej ulubionej topologii z forum DIY -  bufor diamentowy z rezystorem konwersji.

Tylko czy to ma sens ? Mamy układ kilku tranzystorów ( a widziałem takie bufory z kilkunastoma tranami na kanał ) wnoszących zniekształcenia i wymagających zasilania wnoszącego zniekształcenia . Do tego na wyjściu mamy rezystor konwertujący prąd na napięcie czyli robiącego prawie dokładnie to samo co zwykły rezystor konwersji pasywnej . Ewentualnie musimy wzmocnić sygnał z bufora czyli potrzebny nam kolejny układ na tranzystorach , lampach itd .

Kiedyś się przymierzałem do przystosowania takiego projektu z AVT bo po prostu jest bufor ( przemyślany i przetestowany ) i są gotowe płytki do zabawy :

Ukryta Zawartość

Ale spasowałem bo nie do końca wiem jak to przerobić i czy ta zabawa ma uzasadnienie oprócz zaspokojenia ciekawości .

bufor.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, arturp napisał:

Do tego na wyjściu mamy rezystor konwertujący prąd na napięcie czyli robiącego prawie dokładnie to samo co zwykły rezystor konwersji pasywnej . Ewentualnie musimy wzmocnić sygnał z bufora czyli potrzebny nam kolejny układ na tranzystorach , lampach itd .

mylisz się

obraz.thumb.png.94cc5e9735f0dcb90a4df1bc00f3df8b.png

sygnał z dac jest wzmacniany na rezystorach R6 i R7

to napięcie jest z powrotem konwertowane na prąd i wzmacniane przez T3i T6 przez które płynie prąd polaryzacji tych tranów

prąd ten następnie jest zamieniany na napięcie sygnału na rezystorze R12

jeśli przez trany T3 i T6 będzie płynął prąd tylko 10mA dla rezystora R12 równego 1k sygnał będzie miał wartość 10V

układ jest kompletną analogówką i nie potrzeba nic więcej robić

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

mylisz się

W czym ? Jeśli nie ma rezystora R12 to trzeba wzmocnić sygnał . Napisałem ,,ewentualnie" w odniesieniu do R12 czyli jeśli ,, ewentualnie" go nie ma to trzeba wzmocnić napięcie . 

...there is no spoon...

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, arturp napisał:

Jeśli nie ma rezystora R12 to trzeba wzmocnić sygnał . Napisałem ,,ewentualnie" w odniesieniu do R12 czyli jeśli ,, ewentualnie" go nie ma to trzeba wzmocnić napięcie . 

pominięcie rezystora R12 w tym układzie to brak zrozumienia jak działa układ

TO NIE JEST BUFOR TYLKO UKŁAD WZMACNIAJĄCY

podobna konstrukcja pre Nelsona Passa, może łatwiej będzie zrozumieć

taką samą rolę jak R12 pełni tu R13

obraz.thumb.png.2b8f4a093516b00723c920649f4abc7b.png

przerobiłem ten układ na analog do AD1865

i zrobiłem , mosfety to irf610, irf9610

obraz.thumb.png.94d51d90d24b5d23efc2e0c04124ea98.png

7 minut temu, slawek.xm napisał:

TO NIE JEST BUFOR TYLKO UKŁAD WZMACNIAJĄCY

Ale tylko z rezystorem do masy na wyjściu będzie to układ wzmacniający . To ten rezystor konwertuje prą na napięcie . Nadal nie zrozumiałeś mojego wpisu ale to nie ważne skoro obydwaj piszemy o tym samym . Rezystor ma być i pełni taką samą rolę jak rezystor pasywnej konwersji na wyjściu ,, prądowym" dac-a - konwertuje prąd na napięcie .

Skoro jesteśmy zgodni co do tego to w takim razie ponowię pytanie - czy stosowanie bufora ( który wzmacnia prąd a wzmocnienie napięciowe jest mniejsze od 1 ) ma sens skoro i tak na wyjściu musi być rezystor robiący prawie to samo co rezystor pasywnej konwersji na wyjściu dac-a ? Po co ? Tylko dlatego , że prąd na wyjściu bufora będzie wyższy a co za tym rezystor na wyjściu do masy będzie mniejszej wartości ? I po to potrzebny cały układ tranzystorów z zasilaniem aby wrócić do początku ( rezystora konwersji pasywnej ) tylko z większymi zniekształceniami generowanymi przez cały bufor i zasilacz ? 

...there is no spoon...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, arturp napisał:

i pełni taką samą rolę jak rezystor pasywnej konwersji na wyjściu ,, prądowym" dac-a - konwertuje prąd na napięcie .

absolutnie nie

nie chce mi się już tłumaczyć

najważniejsze to

wejście prądu nie na rez konwersji tylko układ aktywny czy to bipolar czy fet czy mosfet np D1

R12 czy R13 to są rezy konwersji ale absolutnie nie mają nic wspólnego z działaniem rezystora i/V na wyjściu dac

możesz sobie poczytać dlaczego np

w wątku o CEN

obraz.thumb.png.cfe8a8e43561bbe00b19d47eafe58fd4.png

https://www.diyaudio.com/community/threads/zen-cen-sen-evolution-of-a-minimalistic-iv-converter.195483/

• Pokaż nowe odpowiedzi