Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, arturp napisał:

W jakich okolicznościach może nastąpić takie przebicie ?

Wada. Trioda z siatką zwartą z anodą, zachowa się jak zwyczajna dioda, spolaryzowana w kierunku przewodzenia. Odłoży się na niej napięcie rzędu kilkunastu woltów. Naprawiając telewizory, rzadko się to zdarzało. Ale...

Tego typu układ z podwójną triodą stosowało również AudioNote w swoich kitach, czasami również z układem formującycm przebiegi z CS'a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Układ miał na wejściu transformatory.

DAC End robiony na forach to też układ z podwójnymi triodami.

Ukryta Zawartość

Nic dziwnego, że u Tomka to ładnie zagrało.

!!!!2089964-a44ef6a6-audio-note-dac-21x-balanced.jpg

!!!!20200417_151921-scaled.jpg

!!!2013-06-18-13.53.30.jpg

Można testować różne lampy w takim ukłądzie, dobierając właściwe punkty pracy. W sumie okazało się to niczym ładny powrót do przeszłości, ta moja zabawa. Trzeba więc będzie jeszcze poeksperymentować z różnymi lampami.

IV-stage-for-DAC-ASH_1.jpg

IV-stage-for-DAC-ASH_2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, dekRe napisał:

Nic dziwnego, że u Tomka to ładnie zagrało.

To gra ładnie , z pewnością lepiej od opampów ale przyznam nieskromnie , że mnie bardziej się podoba brzmienie SRPP . Porównywałem kilka takich układów z różnymi lampami - 6N2P,6N6P,E88CC itp. W tych droższych dac-ach Audio Note chyba stosowali SRPP . Jakiś powód chyba mieli  .

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

Tak , przy okazji .

Gość nie zna się na aktualnych cenach ;-)
To jest prawidłowa oferta na dwie 6n23p z 1975 roku- okazja - tylko 670 euro ;-) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powyższe ceny mogą zaakceptować jedynie członkowie "sekty" 😉

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

12 minut temu, dekRe napisał:

okazja - tylko 670 euro 😉

To jest złamanie sankcji na sowiecki produkty .🤣

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Powyższe ceny mogą zaakceptować jedynie członkowie "sekty" 😉

Miedwiediew tym handluje . Tak kocha meteczkę rassiję i nienawidzi ,, zapadu" , że ma tylko importowane grajki . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

19 godzin temu, dekRe napisał:

Może to jest to fajne lampowe rozwiązanie dla ulampowienia AD1865, inne niż polecane SRPP.
Nie byłbym sobą, gdybym nie sprawdził, co to za konfiguracja jest u Tomka. Ten moduł Audio Note stanowił co prawda pierwszy moduł z L2 przedwzmacniacza, za nim był L2 Phono Board - całość montowano w niezłej obudowie, z potencjometrem głośności i przełącznikiem RCA.
Sklonowane chińskie PCB mają jeden mało istotny błąd.
Dokumentacja udostępniana dla składaczy (bo to było sprzedawane jako DIY kit do samodzielnego składania) też nie jest idealna - żarzenie ;-).

Największy problem to chyba finansowy, bo by zrealizować lampowy zasilacz, potrzebny jest drogi transformator mający na wyjściach 300v-0-300V, 6.3V, i ok. 14V. Takie coś trochę kosztuje, nie wspominając, że dwie lampy do tego zasilacza, to już dzisiaj też spory wydatek.

Zasilanie tego preampa to HT = ok. 250V, a żarzenie to 12.6V - podane równolegle na obie lampy 12AU7, lub im zgodne. Ceny jednej lampki zaczynają się od ok. 80 zł, ale wybitna sparowana para może kosztować i 800 zł. Loteria w jakości.

Myślałem, że analiza PCB pokaże mi popularny SRPP, ale nie - to jest bardziej jak prosty układ.

Jeśli u Tomka to działa wybitnie, to trzeba to może będzie sprawdzić - mam już swoją wizję. Ale zasilacz muszę zrobić tańszy.

Wyjście z rezystora konwersji (ja bym dał jednak 500-820R ze względu na THT) i bezpośrednie wejście przez 1K parazytowy na siatki lampy, to może być to - na wejściu brak zniekształcającego trafa 2:1, separującego kondensatora, to fajniejsze może audio, ale MKP 0.47uF/630V na wyjściu musi być duży i dobry. Wada: jeśli lampa kiedyś dostanie zwarcia anoda-siatka ok. 130V, to AD1865 odleci w kosmos z dymem. Trzeba będzie więc sprawdzić jeszcze opcję z dobranym MKP wejściowym.
Podziękowania dla Tomka za przetestowanie tej topologii.

Ukryta Zawartość

PCB-C1.jpg

dekRe_L2-clone.jpg

dekRe_L2-clone_2.jpg

IMG_0981-scaled-1100x800.jpg

Nie wiem o jakim błędzie w realizacji PCB piszesz. W tym co złożyłem nie ma błędu. Wszystkie połączenia są zgodne ze schematami. 

Tanio rzeczywiście nie wychodzi, ale moim zdaniem układ gra na tyle dobrze, że o kosztach szybko się zapomina. Jeśli chodzi o trafko zasilające to ja kupiłem w sklepie lampyelektronowe.pl produkcji Sizei z napięciami 270-0-270 0-5-6,3 i 3,15-0-3,15. Dławik też tam od Hammonda 8H 100mA. Lampy do zasilacza nie są drogie. A jeśli dla kogoś jednak zasilanie na lampach jest niepożądane to jakieś 10 lat temu zrealizowałem bliźniaczą analogowe z zasilaniem bez lamp, w części sygnałowej lampy 5687.  Gdyby ktoś chciał, mogę poszukać pdf'a do termotransferu.

P1015178.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek 1685
Godzinę temu, Tomek 1685 napisał:

Nie wiem o jakim błędzie w realizacji PCB piszesz.

Nie w Twoim przypadku, ale żółtodziub zrobi doktorat z żarzenia.
Pobierze oryginalną dokumentację AudioNote z Internetu. Płytki PCB kupi od Chińczyka na Ali.
W oryginalnej dokumentacji AudioNote znajdzie schemat, z którego dowie się, że pierwsza trioda ma żarzenie na nodze 4-9 lampy, a druga na nodze 5-9. Podłączy... Coś jednak nie będzie mu działać...
Zrobił według schematu podając 12.5V na na 4-9, i na 5-9.
Na PCB nogi nr 9 wiszą w powietrzu.
;-)
Za chwilę sam dojdzie do tego, że żarzenie 12.6V musi podłączyć równolegle do nóg 4-5.
Ma to. Znalazł przecież to zdjęcie, jak ma przylutować kabelki od żarzenia.

Jeśli kupi proste podstawki do lamp do druku, rozwiązał już swój problem ;-)
Ale gdy idzie w profi, kupi podstawkę z metalowym ekranem na lampę...
Chińczyk dał wskazówkę, jak pociągnąć kable do żarzenia, dał zdjęcie, namalował na PCB. 
Może on ich nie skręci w warkoczyk. Może przylutuje, tak jak to namalował na laminacie PCB Chińczyk.
W ten sposób, jak założy metalowy ekran na lampy, ekran jednej lampy będzie na masie - noga nr 4 lampy PCB, a drugiej na +12.6V na nodze nr 5.
No, niby nic strasznego... ale zgodnie z prawem Marfiego, pewnego dnia jego metalowa obudowa podczas składania dotknie do obu metalowych ekranów lamp, bo zapomni go wyłączyć.... ;-)  

Oczywiście, jak ktoś tematy lampowe ogarnia, to nie popełni tego wszystkiego, tylko zrobi prawidłowo. Ale jak ktoś zaczyna swoją pierwszą przygodę i ufa schematowi lub chińskiemu rysunkowi na PCB, to potem może się zdziwić.

Ukryta Zawartość

error2_cr.jpg

error3_cr.jpg

error4_cr.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wydaje mi się. Oznaczenia na schemacie dla żarzenia nóg 4,5 i 9 wskazuje na możliwość żarzenia lamp napięciem 6,3v, a oznaczenie na spodzie PCB pasuje do żarze napięciem 12,6V, i tyle. 

Nie ma co szukać problemu na siłę. 

19 minutes ago, oxygen said:

Jak się trymuje AD1865, znalazłem jakiś opis w necie ale to mnie chyba przerasta. 

Kręcisz potencjometrem az znajdziesz minimum thd? 

16 minut temu, Daniel_68412 napisał:

no nie wpadłbym na to, a może jakiś generator, miernik, oscyloskop, oprogramowanie jest potrzebne ?

Opis z datascheet:  The trim potentiometer should be adjusted to produce the lowest distortion using an input signal with a –60 dB amplitude.

Edytowane przez oxygen
3 minutes ago, oxygen said:

no nie wpadłbym na to, a może jakiś generator, miernik, oscyloskop, oprogramowanie jest potrzebne ?

No zasadniczo potrzebujesz tylko program arta + karta dzwiekowa USB. Sinus generujesz przez dac i wyjście wprowadzasz na tą karte. Miernik i oscyloskop zbędne. Jednak trzeba wiedzieć co się robi bo jak poziom sygnału będzie za duży to przesterujesz wejście np.

A napisałem tak dlatego że jak chcesz sobie trymować to potrzebujesz warsztat z narzędziem pt miernik thd. Ciężko że tak powiem wykonać to ad-hoc nie mając warsztatu i dedykowanego narzędzia. Więc warto podzielić na 2 etapy - pierwszy to miernik thd który testujesz i się uczysz go używać a drugi trymowanie. 

26 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Dziecinnie proste . 😉

...there is no spoon...

7 minut temu, kramyeu napisał:

na ad? Brałbym ale nie mogę ...

Tak na AD1860. Ten forumowy. Zbieram kasę na nowe pomysły.

...there is no spoon...

Panowie poszukuje kilku śmiałków do zamówienia płytek testowych na nowy projekt oparty na PCM58. Układ jest połączeniem w miarę nowoczesnych rozwiązań ze starym , dobrym przetwornikiem R2R 18 bit . Odbiornikiem sygnału cyfrowego jest DlR9001 , potem mamy rejestr przesuwny niezbędny do funkcjonowania w trybie no oversampling I oczywiście 2 przetworniki cyfrowo-analogowe. Płytka zawiera zasilacze oparte na stabilizatorach scalonych. Zdecydowałem się na DR9001 ponieważ jest dostępny nawet w TME natomiast CS8412/CS8414 są trudno dostępne i często podrabiane . Na płytce nie ma analogu ponieważ każdy sobie może dobrać to co mu odpowiada - lampy ,układy dyskretne, wzmacniacze operacyjne i tak dalej. Układ nie jest jeszcze przetestowany - te płytki mają posłużyć do Sprawdzenia prawidłowości projektu ale jeżeli nie ma błędów ,to może to być dac docelowy. Koszt budowy tego dac-a nie jest relatywnie wysoki ponieważ same kości są jeszcze dosyć tanie.

Płytki są wyjątkowo tanie, ponieważ dostałem jednorazową zniżkę od producenta - jlcPCB. Główny koszt, który należy ponieść to przesyłka, cło i podatek. Minimalna ilość płytek , jaką mogę zamówić to 5 sztuk . Z przesyłką , cłem i vatem w łącznej cenie 120 złotych . Czyli po 24 zł za płytkę plus koszt wysyłki inpostem na terenie kraju. Mnie jest potrzebna jedna płytka a pozostałe 4 są do wzięcia. Zainteresowanych proszę o kontakt na wiadomości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Lista zamówienia płytek nos dac-a na PCM58:

- arturp - 1 szt.

- grzegorz1rr - 1 szt.

...there is no spoon...

Mogę zażartować? Przecież patrząc na numery daców Burr Browna w nazwie przetwornika, PCM58 jest niżej niż PCM61, więc to nie moze być lepszy od niego produkt 😉 🙂

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

4 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

PCM58 jest niżej niż PCM61, więc to nie moze być lepszy od niego produkt

Diabli wiedzą. Trzeba zbudować i sprawdzić. PCM61 w dac-u Vivaro zagrał nieźle. Czytałem już opinie, że Pcm 58 to najlepszy dac na świecie no to sprawdzam.🤣

...there is no spoon...

W dniu 29.04.2023 o 18:03, Mariusz03 napisał:

Jak projektowalbys 2 x pcm1794a to ja pierwszy się piszę. 

A masz pewne tanie źródło PCM1794? 
I dlaczego sądzisz, że dwa PCM będą lepsze od jednego?
To będzie jeszcze więcej OPA jako analog.

Pcm 1794 bardzo mi się podobał jednak w bezpośrednim porównaniu z przetwornikiem r 2 r nie dał sobie rady. Słychać było lekką mgiełkę. Nie był tak klarowny. R 2 R bez  filtra cyfrowego mają jednak lepszą artykulację.

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi