Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.10.2024 o 21:00, TomKordas napisał:

Sorry za prywatę, ale warto go złożyć ? czy masz, będziesz miał coś lepszego ? 

Jeżeli chcesz coś o niebo lepszego to składaj projekt Waldi_06 😃

@Waldi_06 to Fachura nie wątpię, ale ilość smd przygniata mnie 😉  Oczywiście lutuje smd ale raczej kilka-kilkanaście a nie kilkadziesiąt lub więcej. A po drugie to już nie tani dac 😉  A po 3 o niebo? poważnie ?  

20 minut temu, TomKordas napisał:

@Waldi_06 to Fachura nie wątpię, ale ilość smd przygniata mnie 😉  Oczywiście lutuje smd ale raczej kilka-kilkanaście a nie kilkadziesiąt lub więcej. A po drugie to już nie tani dac 😉  A po 3 o niebo? poważnie ?  

Różnica jest drastyczna. Tanie nigdy nie może być bardzo dobre 🤓

Mi wystarczy dac który może konkurować z dacami w granicach 4- 10tyś - porównywałem. Więc nie spinam się. Może kiedyś kupie gotowca @Waldi_06od @gavron04

2 minuty temu, kolmen napisał:

Tanie nigdy nie może być bardzo dobre 🤓

Różnie można na to patrzeć . Przekombinowane z rozbudowanym analogiem na opampach też nie musi być dobre ( dla mnie zawsze była to porażka ) . Z oversamplingiem nie musi być lepsze od NOS , i odwrotnie . A na koniec popasowanie do reszty systemu , pomieszczenia , preferencji słuchacza , itp itd .  

Przykład- ludzie chwalą PCM1794, AD1955 , WM8740/41/42 , AK4396 itp. Zrobiłem wszystkie , zgodnie z datasheetami i zgodnie z radami na różnych forach , po min. dwie wersje/modyfikacje - różne analogi , upsampling , różne odbiorniki , różne słowo , częstotliwości itp itd . Bardzo fajne , to się może podobać ale w bezpośrednim porównaniu z ,,nosami" na AD1865/64 czy PCM1701P to nawet ... nie ma co porównywać , szczególnie w zakresie barw i umiejętności pokazywania , że muzyka to nie tylko rytm i melodia ale także emocje . No i to bulgotanie w gardle Cohena kiedy śpiewa ,, In My Secret Life " .  🤭

Ostatnio zrobiłem daca na AD1865 ale z filtrem SM5813 - naprawdę świetnie to gra , detale , przestrzeń , basisko , wysokie tony, klarowność , artykulacja - pierwsza klasa , zupełnie jak nos na PCM1702 . Klasa wyżej niż wymienione tu delta-sigma . Ale barwa ( szczególnie wokali ) już jakaś dziwna , wyraźnie mniej realistyczna niż z ,,nosów" . Brakuje też odczucia , że muzycy się angażują . Brzmi to jak odwalanie roboty na chałturze a nie kameralny koncert w klimatycznym klubie .

Dla mnie nasycone barwy i emocje to jest wyznacznik najwyższej jakości grania . Detale , power i przestrzeń można mieć z Cambridge Audio albo amplitunera kina domowego ale jak schesz przeżywać muzykę to szybko sie okazuje ,że rzetelne odtwarzanie to nie wszystko . Tu już trzeba troszkę ,,magii" , nawet jeśli to oznacza odejście od technicznej poprawności , która jest przecież dość słabo uzasadniona w odniesieniu do potrzeb ludzkiego słuchu i umysłu . 

...there is no spoon...

13 godzin temu, arturp napisał:

Ostatnio zrobiłem daca na AD1865 ale z filtrem SM5813 - naprawdę świetnie to gra , detale , przestrzeń , basisko , wysokie tony, klarowność , artykulacja - pierwsza klasa , zupełnie jak nos na PCM1702 . Klasa wyżej niż wymienione tu delta-sigma . Ale barwa ( szczególnie wokali ) już jakaś dziwna , wyraźnie mniej realistyczna niż z ,,nosów" . Brakuje też odczucia , że muzycy się angażują . Brzmi to jak odwalanie roboty na chałturze a nie kameralny koncert w klimatycznym klubie .

13 godzin temu, arturp napisał:

No i to bulgotanie w gardle Cohena kiedy śpiewa ,, In My Secret Life "

Bo lubisz druga harmoniczna. Taki masz gust. Jest grupa ludzi ktora to lubi i jest taka ktora kolorowania nie lubi. NOS bardzo ladnie koloruje.

Czyli szare jest naturalne ? Albo detale ponad muzykalność i spójność przekazu ? Na koncercie słychać muchy latające przy muzykach ? To jest MUZYKA ? 

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

Czyli szare jest naturalne ? Albo detale ponad muzykalność i spójność przekazu ? Na koncercie słychać muchy latające przy muzykach ? To jest MUZYKA ? 

dla Ciebie szare... dla kogos innego naturalne - tak wlasnie dziala gust

a gust to w naszym wypadku to jak zostala nauczona siec neuronowa interpretujaca sygnal elektryczny z ucha

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

dla kogos innego naturalne - tak wlasnie dziala gust

Podajesz niczym nie poparte tezy . Zwalanie wszystkiego na gusta albo pomiary ,, czegoś " przy pomocy ,, czegoś " niczego nie wnosi . To utrwalanie mitu głoszącego , że dla słuchu i mózgu odpowiednie jest to co można zmierzyć tylko częściowo,  przy użyciu martwych narzędzi/urządzeń zasilanych ,,zabójczą" energią elektryczną i na dodatek nie wiedząc co mierzyć .  To nie ma sensu z założenia . Tak to można budować samochody czy komputery . Syntetyczne jedzenie też nam nie podchodzi mimo , że zawiera zbilansowaną dawkę witamin , białek , minerałów , tłuszczów , dodatki smakowe , wzmacniacze smaku , konserwanty zapewniające świeżość ... Wszystko policzone , zmierzone itd . A na samą myśl robi się niedobrze . 

😉

...there is no spoon...

Teraz, arturp napisał:

Podajesz niczym nie poparte tezy .

czyli gust nie istnieje? aha, ok... 

chcesz czy nie masz to w mozgu: [1]

dam znac neurobiologom [2] ze sa niczym niepodparta teza ;]

[1] 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

[2] 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, arturp napisał:

o nie ma sensu z założenia . Tak to można budować samochody czy komputery .

sam sobie przeczysz - ale powoli widze do ciebie dociera blad ktory popelniasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, Daniel_68412 napisał:

czyli gust nie istnieje?

No pewnie , że istnieje . Ale gusta podlegają dyskusji a bezguście należy wypierać bo upadla ludzkość a nie rozwija . Inaczej mielibyśmy nadal dziewczyny w różowych plastykowych klipsach albo ,,muzykę" Zenka . 

...there is no spoon...

1 minutę temu, arturp napisał:

No pewnie , że istnieje . Ale gusta podlegają dyskusji a bezguście należy wypierać bo upadla ludzkość a nie rozwija . Inaczej mielibyśmy nadal dziewczyny w różowych plastykowych klipsach albo ,,muzykę" Zenka . 

Chore podejscie, kazdy ma prawo lubic co chce, dzielac ludzi na takich ktorzy maja gust i nie narzucasz innym swoje myslenie - i to jest clue sprawy! Mialem NOS na tda1541, bardzo dobrze wykonanego wlasnorecznie, poswiecilem mu mase czasu i wiem jak to gra. Bardzo ladnie czaruje ale z czasem nie chce mi sie juz go sluchac. Bardzo duza zmiana na lepsze jak przestawilem go na 352khz. Nie mam jednak problemu z tym, ze wolisz takie granie.

ps. chyba nie zdajesz sobie sprawy ile osob slucha i kupuje plyty Zenka Martyniuka ;]

Daniel , rób co chcesz i jak chcesz ale innym nie przeszkadzaj szukać tego co ich zdaniem jest bliższe ludzkiemu słuchowi .

Właśnie projektuję/zaprojektowałem/składam/czekam na płytki na trzy nowe dac-ki ( do tego każdy z nich w nieco innej konfiguracji - Fs, filtry, zegary , głębia bitowa i oczywiście analogi ) . PCM63 z PMD100 , 4 X AD1865 z SM5842 i CXD1244 z PCM1701P . Posłucham , porównam i wtedy pogadamy o faktach . Budowanie teorii i mitów mnie nie interesuje . Prawda nas wyzwoli .😆 

Tylko niech wreszcie Poczta mi dostarczy te płytki bo niektóre już 3 tygodnie temu dotarły do sortowni w Komornikach i słuch o nich zaginął . 🤬

...there is no spoon...

3 minuty temu, arturp napisał:

szukać tego co ich zdaniem jest bliższe ludzkiemu słuchowi .

czyli masz na mysli gust?

5 minut temu, arturp napisał:

Budowanie teorii i mitów mnie nie interesuje . Prawda nas wyzwoli .😆 

no mi wystarczylo jedno urzadzenie zeby poznac swoj gust, Tobie widocznie trzeba wiecej czasu ;]

5 minut temu, arturp napisał:

Tylko niech wreszcie Poczta mi dostarczy te płytki bo niektóre już 3 tygodnie temu dotarły do sortowni w Komornikach i słuch o nich zaginął .

komorniki mam jakies 15km od domu ale z poczta to ja nie chce miec nic wspolnego wiec Ci nie pomoge ;]

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

no mi wystarczylo jedno urzadzenie zeby poznac swoj gust,

Nie chodzi o gust tylko rzeczywistość .

Jeśli opierasz się na jednym doświadczeniu to o czym w ogóle rozmawiamy . Ja mam dziesiątki daców za sobą , samodzielnie złożonych lub kupionych i słuchanych we własnym systemie .O odtwarzaczach nie wspominam bo nie zliczę .  I nadal skromnie i uczciwie powtarzam - ,,wiem , że nic nie wiem"  . Uczę się niemal każdego dnia , testuję nowe/zmodyfikowane rzeczy niemal każdego dnia i spokojnie czerpię radość z tego hobby . A muzyka brzmi coraz lepiej bo doswiadczenia przekładam na modyfikacje lub budowę nowych/innych układów . Gdym skończył na fabrycznych Meridianach , Rotelach , Nadach , Roksanach , Marantzach , Arcamach, Harmanach czy Krellach ( które kupowałem i zmieniałem jak opętany audiofil 🤣) to do dzisiaj nie wiedział bym co to znaczy wciągające , neutralne brzmienie. 

A co do zniekształceń i ich pomiarów , to które zniekształcenia i na jakim poziomie są odbierane jako bardziej nienaturalne przez ludzki słuch ? 1% harmonicznych czy 0.0001% intermodulacyjnych ? Mierzyć THD na poziomie  0dB czy -120dB ? A może wogóle ma nie być zniekształceń , odbić i przesunięć fazowych sygnału podstawowego ? Tylko czy w naturze sygnał podstawowy jest wolny od tych zjawisk ? No nie jest , o pogłosie sali koncertowej chyba każdy słyszał . A skoro nie jest od nich wolny to dlaczego mamy ich unikać ? 

...there is no spoon...

2 godziny temu, tedi02 napisał:

Mark Twain powiedział : żadna ilość dowodów nie przekona idioty.

opinia to nie dowod, pokaz choc jeden - od wielu lat Cie o to pytam i nic konkretnego nie pokazales

Godzinę temu, arturp napisał:

Nie chodzi o gust tylko rzeczywistość .

Jeśli opierasz się na jednym doświadczeniu to o czym w ogóle rozmawiamy . Ja mam dziesiątki daców za sobą , samodzielnie złożonych lub kupionych i słuchanych we własnym systemie .O odtwarzaczach nie wspominam bo nie zliczę .  I nadal skromnie i uczciwie powtarzam - ,,wiem , że nic nie wiem"  . Uczę się niemal każdego dnia , testuję nowe/zmodyfikowane rzeczy niemal każdego dnia i spokojnie czerpię radość z tego hobby . A muzyka brzmi coraz lepiej bo doswiadczenia przekładam na modyfikacje lub budowę nowych/innych układów . Gdym skończył na fabrycznych Meridianach , Rotelach , Nadach , Roksanach , Marantzach , Arcamach, Harmanach czy Krellach ( które kupowałem i zmieniałem jak opętany audiofil 🤣) to do dzisiaj nie wiedział bym co to znaczy wciągające , neutralne brzmienie. 

A co do zniekształceń i ich pomiarów , to które zniekształcenia i na jakim poziomie są odbierane jako bardziej nienaturalne przez ludzki słuch ? 1% harmonicznych czy 0.0001% intermodulacyjnych ? Mierzyć THD na poziomie  0dB czy -120dB ? A może wogóle ma nie być zniekształceń , odbić i przesunięć fazowych sygnału podstawowego ? Tylko czy w naturze sygnał podstawowy jest wolny od tych zjawisk ? No nie jest , o pogłosie sali koncertowej chyba każdy słyszał . A skoro nie jest od nich wolny to dlaczego mamy ich unikać ? 

Panuje moda na sterylny, do bólu rozdzielczy dźwięk, mający mało wspólnego z muzykalnością i przyjemnością słuchania muzyki. 

Doskonale to słychać też na AVS, gdzie przyjemne analogowo brzmiące zestawy to święty graal. 

Godzinę temu, arturp napisał:

A co do zniekształceń i ich pomiarów , to które zniekształcenia i na jakim poziomie są odbierane jako bardziej nienaturalne przez ludzki słuch ?

To juz sam musisz ocenic - masz urzadzenie ktore Ci fajnie gra, mierzysz - bierzesz drugie ktore gra do srednio np ten ad1865 z filtrem znowu mierzysz -> wyciagasz wnioski, no tak to dziala, skad ja mam wiedziec co bedzie dobre dla Ciebie? Zone tez tak bys wybieral ze ktos Ci musi powiedziec co masz robic? Kwestia gustu.

Mi wystarczyl prosty profil DAC czyli rozklad harmonicznych + pasmo przenoszenia w kilku urzadzeniach zeby sie dowiedziec co lubie i to jest powtarzalne do dzis.

Teraz, Ajothe napisał:

Panuje moda na sterylny, do bólu rozdzielczy dźwięk, mający mało wspólnego z muzykalnością i przyjemnością słuchania muzyki. 

to nie jest moda, po prostu coraz mniej jest zyjacych ludzi wychowanych na starych altusach i wzmacniaczach o krzywym pasmie przenoszenia a coraz wiecej ludzi ktorzy mieli dostep do bardzo wysokiej jakosci chocby z telefonu+sluchawki - im taki dzwiek bedzie gral lepiej niz mokra i ciepla klucha z NOS

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

To juz sam musisz ocenic - masz urzadzenie ktore Ci fajnie gra, mierzysz - bierzesz drugie ktore gra do srednio np ten ad1865 z filtrem znowu mierzysz -> wyciagasz wnioski, no tak to dziala, skad ja mam wiedziec co bedzie dobre dla Ciebie? Zone tez tak bys wybieral ze ktos Ci musi powiedziec co masz robic? Kwestia gustu.

Mi wystarczyl prosty profil DAC czyli rozklad harmonicznych + pasmo przenoszenia w kilku urzadzeniach zeby sie dowiedziec co lubie i to jest powtarzalne do dzis.

to nie jest moda, po prostu coraz mniej jest zyjacych ludzi wychowanych na starych altusach i wzmacniaczach o krzywym pasmie przenoszenia a coraz wiecej ludzi ktorzy mieli dostep do bardzo wysokiej jakosci chocby z telefonu+sluchawki - im taki dzwiek bedzie gral lepiej niz mokra i ciepla klucha z NOS

To jest moda i brniecie branży w ślepy zaułek, dlatego tyle osób żongluje sprzętem. 

16 minut temu, Daniel_68412 napisał:

z telefonu+sluchawki

Nie rozśmieszaj mnie 😄

17 minut temu, Daniel_68412 napisał:

im taki dzwiek bedzie gral lepiej niz mokra i ciepla klucha z NOS

Nie masz pojęcia w takim razie jak gra AD1865 z analogiem lampowym na np Gold Lionach e88cc. 

6 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Bo lubisz druga harmoniczna. Taki masz gust. Jest grupa ludzi ktora to lubi i jest taka ktora kolorowania nie lubi. NOS bardzo ladnie koloruje.

Zapomniales dodać ze to Twoja opinia.

25 minut temu, Daniel_68412 napisał:

o juz sam musisz ocenic - masz urzadzenie ktore Ci fajnie gra, mierzysz - bierzesz drugie ktore gra do srednio np ten ad1865 z filtrem znowu mierzysz -> wyciagasz wnioski,

A pokaz te pomiary.....

2 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Zapomniales dodać ze to Twoja opinia.

to nie jest opinia, widzialem takie badanie i byl taki rozklad, niestety nie przytocze bo mi sie nie chce szukac

17 minut temu, Ajothe napisał:

To jest moda i brniecie branży w ślepy zaułek, dlatego tyle osób żongluje sprzętem. 

wiele osob zongluje sprzetem bo mysla ze istnieje swiety graal - a to sciema, jednemu dobrze gra lampa innemu co innego - zamiast sie skupic na sluchaniu siebie sluchaja ludzi co napedzaja rynek celowo wrzucajac opinie - tak to widze

19 minut temu, Ajothe napisał:

Nie rozśmieszaj mnie

porownaj jakosc telefonu+ sluchawki do walkmana i sluchawkami ze stadionu 1000lecia 30-40lat temu, mowimy tu o masach ktore ksztaltuja rynek urzadzen ktore ida w setkach tysiecy

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie masz pojęcia w takim razie jak gra AD1865 z analogiem lampowym na np Gold Lionach e88cc. 

pomieszczenie, kolumny, ustawienie i do tego dac ktory pasuje do gustu - malo mnie interesuje to jak to gra ale jak Tobie gra to sie ciesze ;]

10 minut temu, Scott L.F. napisał:

A pokaz te pomiary.....

urzadzenia mam, sprzet tez, kiedys jak cos bede robil to powrzucam - obecnie zero czasu na audio

17 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wiele osob zongluje sprzetem bo mysla ze istnieje swiety graal - a to sciema, jednemu dobrze gra lampa innemu co innego - zamiast sie skupic na sluchaniu siebie sluchaja ludzi co napedzaja rynek celowo wrzucajac opinie - tak to widze

Żonglują sprzętem, bo łatwo dzisiaj o sprzęt, który robi wrażenie przez pierwsze minuty, a po dłuższym słuchaniu uszy więdną, głowa boli.

9 godzin temu, arturp napisał:

Tylko niech wreszcie Poczta mi dostarczy te płytki bo niektóre już 3 tygodnie temu dotarły do sortowni w Komornikach i słuch o nich zaginął . 🤬

Mieszkam 8km od WER Komorniki i mam wrażenie graniczące z pewnością, że taka mała odległość wręcz wydłuża dostarczenie przesyłki ;) 

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Mieszkam 8km od WER Komorniki i mam wrażenie graniczące z pewnością, że taka mała odległość wręcz wydłuża dostarczenie przesyłki 😉

Pewnie liczą na to , że przyjdziesz i sam odbierzesz 😂

...there is no spoon...

4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

A

Bądź konsekwentny.

Jak piszemy że nam to gra to dopominasz się o pomiary i "fakty" 

A teraz mamy bazować na opiniach???

W dniu 14.11.2024 o 18:39, TomKordas napisał:

Mi wystarczy dac który może konkurować z dacami w granicach 4- 10tyś - porównywałem. Więc nie spinam się. Może kiedyś kupie gotowca @Waldi_06od @gavron04

Tylko nie od niego , nie ryzykowałbym

10 godzin temu, kolmen napisał:

Tylko nie od niego , nie ryzykowałbym

Z jakiego powodu takie uprzedzenia?

• 1 miesiąc później...
W dniu 23.10.2024 o 16:55, arturp napisał:

Walczę z AD1955 , nos dac-kiem na PCM1702 i hybrydowym mu-followerem na 6111WA . Przyszło kilka nowych płytek ale mam fazę na projektowanie a nie składanie .  Co kilka dni zamawiam płytki pod nowe pomysły . Jadą też różne scalaki z Chin ( np. CS4328 ) a do tego przyjechał nowy/stary wzmacniacz Onkyo do modyfikacji , odtwarzacz CD Denona na PCM1702 a dzisiaj kupiłem kolejnego dawcę - tym razem dla filtra CXD1244 i niskoszumowej kostki zasilania ... W najbliższych dniach składam NOS dac-a na PCM63 , płytki powinny się pojawić w tym tygodniu . Niestety , jak coś wpadnie do worka Poczty to niknie na tydzień . DHL-em czy InPostem jest na następny dzień po dotarciu do Polski . 

A ty chyba kupiłeś płytkę pod AD1865 . Coś się zadziało w temacie ?

Nie widziałem jak Helios (zrobili go France) jest wykonany w środku, niemniej zastosowali właśnie CS4328: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja miałem podobny statek kosmiczny z tym przetwornikiem , tu przykład :

Ukryta Zawartość

Napęd był zawieszony na sprężynach , nie dotykał podstawy ani obudowy . Laser padał jak mucha po kilku miesiącach a dźwięk był zbyt zaokrąglony i ocieplony . Teraz zrobiłem sobie dac-a na tym przetworniku . Klimat tworzy niesamowity ale zupełnie nie przejmuje się takimi pierdoletami jak detale , wybrzmienia , klarowność , otwartość , plany , głębia , prawidłowe i nasycone oddanie barw itp audiofilskie brednie . Ale ma jeden wielki atut - nie trzeba go kupować aby go słuchać , wystarczy zarzucić koce na głośniki . 😄 Z drugiej strony , jak wrzucisz jakiś romantyczny , spokojny kawałek z żeńskim wokalem to można się rozpłynąć . Dobry w trakcie gry wstępnej a jeszcze lepszy kiedy już zapalasz papierosa ,,po" . 🤭

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Moje ostatnie impresje z CS4328 datuję na 1998r. Sam sobie już nie wierzę: coś co wtedy brzmiało wspaniale niekoniecznie musi tak brzmieć A.D. 2024. CO by dać (orginalnemu) układowi szanse kupiłem sobie moduł przetwornika z RESTEK Radiant Platine jest w drodze. RESTEK lubuje się w "wyrzucaniu" zasilacza na zewnątrz w formie zgrabnego, metalowego boxa.

• Pokaż nowe odpowiedzi