Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
6 godzin temu, jar1 napisał:

Przydałoby się jeszcze przesunięcie fazy w funkcji częstotliwości.

Proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• 4 miesiące później...

Hej 

szukam pcb do dac AD1864/65 - Najlepiej pcb ArturaP. 
Dajcie proszę znać jak macie do sprzedania. 

Ajothe gratuluje 👍🙃 ale pytałem Artura.. Dlatego pytam na forum o pcb. Mam od arturp dac 1701 podłączony do  analogu lampowego na 2xecc82  - jest 👌👍👌👍 ale chciałbym AD1865.

To gdybys zamawiał przy okazji to pcb AD1865  i analogowkę  na opampach to też bym wziął - lampowe wole ale chciałbym sprawdzić, potestować. 

W dniu 7.04.2024 o 18:11, Vigo12 napisał:

Co też ludzie nie wymyślą .Znalazłem w tym linku test przy pomocy którego można zniszczyć swoje kolumny lub słuchawki , a nawet uszy i koniec słuchania : )

Ukryta Zawartość

Test multitone to jeden z lepszych testów toru audio, bo najbardziej przypomiona rzeczywisty sygnał audio. Tego typu testów nie wykonuje sie z głośnikami czy słuchawkami i dlatego raczej nie można niczego sobie zniszczyć

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, arturp napisał:

Niestety , już nie mam ale mogę zamówić .

Artur- powinieneś zrobić sklep z PCB.

Poważnie !

16 minut temu, Scott L.F. napisał:

Artur- powinieneś zrobić sklep z PCB.

Jak przejdę na skromną emeryturkę to tak będę dorabiał na masełko do chlebka . 🤣

PS 

Wczoraj przeprowadziłem drobny test aby sprawdzić czy NOS dac potrafi zagrać chłodno i bardzo detalicznie - tak jak nowoczesne przetworniki z filtrami cyfrowymi , np Sabre . Złożyłem nowy analog na opampach do NOS dac-a na PCM1701P - według załączonego schematu modyfikacji Rotela RCD 971 ( bo docelowo chcę go wstawić do tego odtwarzacza ) , tylko na pojedynczych opampach . Rezystory metalizowane thin film , kondy w filtrach tylko MKP , kondy w zasilaniu pomieszane Black Gate , Nichicony KA i FG . Zasilacz zwykły na LM317/337 od Texas Instruments +/-15V . W roli konwertera I/V zastosowałem OPA828 a drugi stopień na Staccato OSH-S . Ilość detali powala . Słuchacz traci całość przekazu bo jest atakowany niezliczoną ilością dźwięków a każdy jest ważny i chce być słyszany , nawet te , których wcześniej nie słyszałem. Do tego chłodno, przestrzennie , z dużym , dobrze kontrolowanym basem . Dźwięk nie był nadmiernie rozjaśniony i zbyt lekki ( czyli bez masy ) - równowaga tonalna została zachowana więc detaliczność nie wynikała z preferowania góry i średnicy kosztem wycofania dolnych rejestrów . Mnie takie brzmienie nie kręci ale mit o NOS dacach jako ,,ciepłych kluchach" został obalony ( przynajmniej na moje własne potrzeby ) . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

3 godziny temu, tomek_j napisał:

Test multitone to jeden z lepszych testów toru audio, bo najbardziej przypomiona rzeczywisty sygnał audio. Tego typu testów nie wykonuje sie z głośnikami czy słuchawkami i dlatego raczej nie można niczego sobie zniszczyć

Ten zacytowany przez Ciebie post to był żart . Dajmy czasami sobie trochę luzu .

Edytowane przez Vigo12
3 godziny temu, arturp napisał:

Jak przejdę na skromną emeryturkę to tak będę dorabiał na masełko do chlebka . 🤣

PS 

Wczoraj przeprowadziłem drobny test aby sprawdzić czy NOS dac potrafi zagrać chłodno i bardzo detalicznie - tak jak nowoczesne przetworniki z filtrami cyfrowymi , np Sabre . Złożyłem nowy analog na opampach do NOS dac-a na PCM1701P - według załączonego schematu modyfikacji Rotela RCD 971 ( bo docelowo chcę go wstawić do tego odtwarzacza ) , tylko na pojedynczych opampach . Rezystory metalizowane thin film , kondy w filtrach tylko MKP , kondy w zasilaniu pomieszane Black Gate , Nichicony KA i FG . Zasilacz zwykły na LM317/337 od Texas Instruments +/-15V . W roli konwertera I/V zastosowałem OPA828 a drugi stopień na Staccato OSH-S . Ilość detali powala . Słuchacz traci całość przekazu bo jest atakowany niezliczoną ilością dźwięków a każdy jest ważny i chce być słyszany , nawet te , których wcześniej nie słyszałem. Do tego chłodno, przestrzennie , z dużym , dobrze kontrolowanym basem . Dźwięk nie był nadmiernie rozjaśniony i zbyt lekki ( czyli bez masy ) - równowaga tonalna została zachowana więc detaliczność nie wynikała z preferowania góry i średnicy kosztem wycofania dolnych rejestrów . Mnie takie brzmienie nie kręci ale mit o NOS dacach jako ,,ciepłych kluchach" został obalony ( przynajmniej na moje własne potrzeby ) . 

Ukryta Zawartość

Czy będziesz projektował PCB po ten analog wg załączonego artykułu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kram
2 godziny temu, kram napisał:

Czy będziesz projektował PCB po ten analog wg załączonego artykułu?

Mam kilka płytek , właśnie przyszły . Tylko te płytki są na pojedyncze opampy ( bo takie są ,,lepsiejsze" od podwójnych . OPA627,AD797,OPA828, OPA134, OPA604 itd  ) a oryginalnym analog Rotela są podwójne . 

...there is no spoon...

Godzinę temu, TomKordas napisał:

1 Pcb analogu dla mnie 🙃 

OK, pisz na komunikator bo mam tylko dwie wolne . 

...there is no spoon...

Płytek już nie ma . Załączam rysunek płytki . Niewielka - 7x8 cm . warto stosować rezystory metalizowane thin film SMD , diody SMD Schotky , kondensatory ceramiczne w obudowie 1206 COG/NOP , staby LM317/337 OnSemi lub Texas i kondy przy opampach o średnicy 6,3 mm ( np Elna Silmic , Nichicon KA lub KG ). Wszystko w TME lub na Allegro . 

Ukryta Zawartość

Opampy wpisane na płytce to tylko przykład , ważne aby były pojedyncze . 

Te podłużne otwory wyznaczają linię , po której można odciąć/odłamać zasilacz , tylko trzeba dobrze naciąć/zarysować płytkę nożem ogrodniczym bo inaczej może pęknąć w niepożądanym kierunku . Krawędź pęknięcia/przełamania oszlifować na płaskim pilniku . 

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

13 minut temu, kram napisał:

@arturp gdzie kupowałeś kondensatory 560p i 1.5n 1%?

TME i allegro. Na przykład takie . Tylko ten 1,5nF trochę duży ale da się wcisnąć odpowiednio wyginając wyprowadzenia . 1nf miałem ze starych zapasów . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fotkaanalogu.thumb.jpg.cf872abded2cd66b2cc4631bd1db74f6.jpg

fotka marna ale widać 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Teraz, kram napisał:

Dziękuję, a czy dobierałeś je parami?

Nie , ale mierzyłem i wypadły niemal identycznie . W TME i tak kupisz 10 szt. za kilka zł . 1nF też bym od nich brał gdybym nie miał swoich . A te Philipsy KP mają chyba dokładność +/-5% . 

Tylko w tym linku co ci podałem są w opisie KP oferty a na zdjęciu KN . Może lepiej weź te :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Teraz, TomKordas napisał:

czy warto OSH-S ? a może coś innego? 

OSH-S warto kupić . Są tańsze od innych opampów na elementach dyskretnych a grają b. fajnie , lepiej niż jakikolwiek opamp scalony . A drugie to np OPA828 , które lubię za detaliczność . Ładnie się uzupełniają - jak wstawisz OSH-S jako konwerter a OPA828 w kolejnym stopniu to będzie dźwięk cieplejszy ale bardziej żywiołowy i plastyczny a jak odwrotnie to będzie chłodno ale bardzo szczegółowo . Ważne aby nie kupować opampów z Chin lub Allegro . Nawet od sprawdzonego przez 20 lat sprzedawcy z Allegro dostałem podrabiane AD797 . 

PS

Na początku OSH-S trochę agresywny , potem robi się zamulony ale po kilku dniach zaczyna grać jak trzeba . OPA828 najpierw ostry ale potem się uspokaja . 

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Pytanie do projektantów pcb. Czy ktoś z Was nie mógłby zaprojektować pcb dla 4-5 szt. transformatorów TEZ / BREVE ? Kolega Gavron04 ma świetne pcb ale koszt 5szt. to stówa. Może udało by się zrobić to taniej na jednej? 

Przyglądałem się różnym dac i niestety czasami to wygląda jak u mnie - ( jeszcze testuje dlatego tak wygląda 😔 ) ale nie mam pomysłu jak zrobić bezpiecznie i przyjemnie dla oka. 

Kolega dekRe robił dla siebie pcb. Ale nie ogólnie dostępna. 

Zapewne nie raz pojawi się dac który będzie potrzebował rozbudowanego zasilania - może by kilka osób chciało takie PCB ? a może ktoś by zaprojektował ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaprojektuj Sobie PCB pod transformator, zrób to na tyle uniwersalne by zamówić na jlcpcb 5szt. Jeśli rozmiar nie przekroczy 100x100mm to koszty są takie niskie, że w 40zł się wyrobisz.

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

Zaprojektowałem dwie płytki daców ( bez analogów ) :

- nos dac na AD1865P ( w obudowie PLCC bo chyba takich jeszcze nie podrabiają ) + CS8414 . 

- AD1955 + DIR9001 - prosty dac z oversamplingiem na dobrych scalakach 

Płytki mają wymiary około 10x10 cm więc będą tanie . Na razie zamówię po kilka sztuk do sprawdzenia jak to gra i czy nie ma błędów . Trochę to potrwa bo nie mam jeszcze elementów . Płytki są tak małe ,że można je wstawić to każdego odtwarzacza CD , w którym jest ( lub można zrobić ) wyjście cyfrowe . Podłączamy wyjście cyfrowe pod odbiornik ( CS8414 w jednym a w drugim DIR9001 ) , część zasilania można pobrać z transformatora odtwarzacza a dla pozostałych złączy można zastosować małe transformatorki zalewane( łatwe do umieszczenia w obudowie ) . I mamy ,, hajend" dla ubogich lub oszczędnych . 

PS 

Tandeta i podróbki z Chin przebiły dno - przyszły zamówione CS i DIR . To , że nie przypominają oryginałów to już nie dziwi ale to , że DIR9001 mają dziury w obudowie a CS8414 pękają w poprzek ( w palcach ) to szczyt dziadostwa . Od razu poszły do kosza . 

Ukryta Zawartość

OVERSAMPLING.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Cześć 

W temacie dac. Jak zrealizować przełącznik analog na lampach i na opampach dyskretnych?

Tak aby w locie zmieniać, ale nie spowodować odejście do krainy wiecznych łowów kości dac.  
Macie jakieś pomysły? 

• 2 tygodnie później...
3 godziny temu, TomKordas napisał:

ArturP jakieś postępy Dac AD1865P ?  

Zaprojektowałem trzy nowe płytki , już się robią :

- NOS z pojedynczym przetwornikiem , malutka (10x10 cm), do wstawiania do odtwarzacza CD jako upgrade 

- z filtrem SM5813

- modułowy - można podłączyć jeden ,dwa ,trzy ... ile wlezie AD1865 , równolegle . Do jakiegokolwiek zewnętrznego odbiornika NOS lub z filtrem cyfrowym ,ewentualnie do wbudowania do odtwarzacza CD .

Ostatnio miałem fazę i rozgrzebałem 9 nowych pomysłów - od nowego wzmacniacza do dac-a na PCM65 z filtrem PMD100 i drugą pętlą PLL . Audiophilia nervosa .

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Cześć 

Wiem że Artur stosujesz diody standard recovery typu 1n4004- ale co myślicie nad diodami soft czy fast. Może to być słyszalne, nie tylko dla nietoperzy 😉 

Godzinę temu, TomKordas napisał:

Wiem że Artur stosujesz diody standard recovery typu 1n4004

Od około roku tylko schottky , nawet z zasilaniu żarzenia lamp . Ostatnio kupiłem 100 szt. do kilku nowych projektów . Tylko z zasilaniem anodowym jest lekki problem bo niedrogie schottky są na niższe napięcia . Ale jeśli ktoś bogaty to są takie diody od ,,renomowanych" producentów po 10 zł sztuka :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Artur coś się dzieje z Twoimi nowymi projektami (niecierpliwie przebieram nogami aby coś zobaczyć, poczytać i może skorzystać)

Wiem za często pytam 😉 

Edytowane przez TomKordas
  • Pokaż nowe odpowiedzi