Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Waldek-Wadia9 napisał:

że co, wyższe harmoniczne zniekształcenia chyba, duża lekka membrana się przełamuje i ...

po to dobiera się odpowiednie przetworniki by podzielic pasmo między nie

dzielenie się membrany widać na impedancji  i w pomiarze pasma

najczęściej podział jest na tyle nisko ,że ten zakres pasma jest już odfiltrowany , ale znam też konstrukcje w ktorych jest odpowiednio wykorzystany

poza tym harmoniczne dźwięków podstawowych są odtwarzane przez wszystkie głośniki

stopa perkusji to zakres nawet 20hz -7khz

....bas w m40.2 nie jest idealny, tak samo jak w OPEN 5.....ale nie mam z tym problemu....podobnie nie mam problemu  jeżeli chodzi o wysokie tony.....w m40.2 są delikatnie wycofane, w OPEN 5 są bardziej ''widoczne'' słyszalne.....tylko że w OPEN 5  w  zewnętrznej zwrotnicy jest tłumik/regulator/pokrętło coby przytemperować wysokie lub bas....i to  jest też zaletą  tych kolumn.....ale najważniejsze....

m40.2 grają (przynajmniej ja tak określam) dzwiękiem takim obecnym/naturalnym -tu i teraz/live......(pomijam całą resztę) ....w OPEN 5  w tym aspekcie brzmienia jest  pół kroku przed m40.2.....tak to widzę a raczej słyszę.....

....jeżeli system gra dzwiękiem naturalnym (jak wyżej opisałem) to brzmienie jest  wciągające/angażujące że nie sposób oceniać ....dół/środek/wysokie.....wtedy słucha się muzykę a nie perfekcyjne dzwięki....tak do tego podchodzę tak to widzę/słyszę i  tego szukam......

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

po to dobiera się odpowiednie przetworniki by podzielic pasmo między nie

dzielenie się membrany widać na impedancji  i w pomiarze pasma

najczęściej podział jest na tyle nisko ,że ten zakres pasma jest już odfiltrowany , ale znam też konstrukcje w ktorych jest odpowiednio wykorzystany

poza tym harmoniczne dźwięków podstawowych są odtwarzane przez wszystkie głośniki

stopa perkusji to zakres nawet 20hz -7khz

Trzeba to wszystko fajnie dosmaczyć jak 15cali potrafi pociągnąć czysto do 1 a nawet 2kHz to czemu to obcinać zamiast dać spokojnie łagodnie charakterystyce opaść i dać szansę to na spokojnie do góry przejąć jakiemuś 7calowcowi ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Miroslav1 napisał:

...tak się dzieję gdy ktoś  myśli że zjadł wszystkie rozumy.....

to prawda,że czasem zbyt autorytarnie pisze , ale o tyle ma rację ,że naprawdę trzeba sie znac by samemu dobrac odpowiednie przetworniki, natomiast jesli juz uzyte sa w gotowych kolumnach to jak zawsze albo sie podoba calosc w systemie albo nie i nawet super hiper drogie drivery nic nie znaczą.

tu np odgroda niby ciekawa  a znając te glosniki w zyciu bym ich nie zastosowal na niski bas

obraz.thumb.png.143da6814f12a3bfc9cb49dc86ab3e33.png

Jeśli można się odrobinę wtrącić do dyskusji autora wątku to tak się tylko zastanawiam czy lampa w połączeniu z Harbs to faktycznie jest naturalne brzmienie...

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Less napisał:

Jak szacujesz, jakie zejście można by osiągnąć przy połowie tych samych przetworników, czyli 2 na kanał bez korekcji basu?

niebieski to odpowiedź glosnika w nieskończonej odgrodzie np jak bys go w ścianie zamontował tak by fala tylnej strony membrany nigdy nie spotala sie z falą od strony przedniej

czerowny prawdopodobny przebieg chrakterystyki dla jednego glosnika z podzialem pasma na 200hz ze średniotonowym.... dla odgrody ok 60cm szerokiej

fiolet to filtracja dla zejścia do 30 hz jak widać dla jednego gosnika spl kolumny bedzie 85db niezle ale tonie jest to co tygryski lubia najbardziej

dwa glosniki trzeba dodać 6db , 3 db od podwojnej powierzchni membrany i 3 db od spadku impedancji o połowę czyli kosztem dwukrotnie wiekszego pobranego pradu ze wzmacniacza

aby uzyskać 20hz trzeba dostarczyć mocy i wcześniej zaczac filtrowac glosnik dlatego drugi wzmacniacz jest niezbędny

obraz.thumb.png.17aaa043bd70cf650142921106d8fefe.png

7 godzin temu, sly30 napisał:

Oceniać jest sens tylko na trzeźwo. A co do prawdy, to wiadomo, że Tobie nie będzie się podobać. W każdych kolumnach znajdziesz wady, bo starannie ich szukasz… :-)) Poza tym, to będzie Twoja prawda. Nie obiektywna prawda… 🙂 W audio, każdy ma swoją prawdę i może to nawet dobrze. Nie jest nudno. Mamy o czym pisać. 

Wiem, że to nie po Twojemu. A jednak poproszę.

Mógłbyś wkleić zdjęcie swojej jednej kolumny? Bez reszty systemu, bez pieczary w której słuchasz.

Tak dla zrozumienia skali.

Dziękuję z góry 😉

3 minuty temu, hudykot napisał:

Wiem, że to nie po Twojemu. A jednak poproszę.

Mógłbyś wkleić zdjęcie swojej jednej kolumny? Bez reszty systemu, bez pieczary w której słuchasz.

Tak dla zrozumienia skali.

Dziękuję z góry 😉

Też chętnie zobaczyłbym fotkę tych/tego potwora, do których @sly30porównuje swoje brzmienie 😉 

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, ASURA napisał:

rzeba to wszystko fajnie dosmaczyć jak 15cali potrafi pociągnąć czysto do 1 a nawet 2kHz to czemu to obcinać zamiast dać spokojnie łagodnie charakterystyce opaść i dać szansę to na spokojnie do góry przejąć jakiemuś 7calowcowi ?

jesli glosnik ma fajne pasmo do 1khz np 38we to warto go lagodnie filtrować tak by się udzielał do tej częstotliwości a nawet do 2khz

ale charakterystyki dodają sie do 24db czyli aby zakończyć udział głośnika w odtwarzaniu dźwieku dla filtra 6db / okt trzeba go zaczac filtrować 5 oktaw niżej

czyli od 60hz wtedy podział będzie na ok 250hz 300hz

dla ostrzejszych filtrów oczywiście będzie to mniejszy zakres częstotliwości

ale trzeba wiedzieć,ze filtry nie działają jak nożem uciął

Edytowane przez slawek.xm

Koledzy wszystko fajnie, tylko to trąci megalomanią, 18 calowce w odgrodzie, to jest jednak sporo pary w gwizdek, co nawet z tych wykresów wynika a poza tym jakie gabaryty. Sly pisze o 200hz z takiej 18-ki. Niżej schodzą maluszki zawieszane na ścianie do małego kina domowego. 

Z drugiej strony, nie mam niż przeciwko, Mikey Guy zdaje się wystrugał jakieś odgrody z 21 calowcami 🙂 

coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, hudykot napisał:

Mógłbyś wkleić zdjęcie swojej jednej kolumny?

nie mam autoryzacji, nie wkleję, ale zapewniam, ze są imponujące w ramach konstrukcji OB i nie tylko. 

13 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Koledzy wszystko fajnie, tylko to trąci megalomanią,

Ależ masz racje . To jest megalomania dla świrów, ale jaka miła.

18 calowce w odgrodzie, to jest jednak sporo pary w gwizdek, co nawet z tych wykresów wynika a poza tym jakie gabaryty.

Oczywiście. Wieża Yamahy też jest ok. Można jechać nad morze Mercem S AMG 600KM i to poniekąd para w gwizdek, bo można też tam dojechać oplem w dieslu. 

Sly pisze o 200hz z takiej 18-ki. Niżej schodzą maluszki zawieszane na ścianie do małego kina domowego. 

200hz z 18 cali? Może poczytaj ze zrozumieniem. No i kino jest the best. 

2 minuty temu, piano napisał:

nie mam autoryzacji, nie wkleję, ale zapewniam, ze są imponujące w ramach konstrukcji OB i nie tylko. 

Rozważam założenie o tym wątku, choć wiem, że wyleje się szambo hejterów. Z drugiej strony, forum czyta wielu pasjonatów i dla nich warto. Może akurat kogoś zainspiruje jakiś pomysł, detal, idea itd. 

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

to jest jednak sporo pary w gwizdek

to prawda , może to nie jest droga dla Ciebie

to jest taki wybór słyszeć tylko dźwiek z glosnika nawet lekko oslabiony tylna falą czy cmokać z zachwytu nad niskim basem z bas refleksu , ktory jest w wiekszości rezonansem obudowy

są sympatycy każdego rozwiązania BLH też 🙂

15 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Sly pisze o 200hz z takiej 18-ki

może nie zrozumiales od 20hz do 200hz raczej takie pasmo

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

to jest taki wybór słyszeć tylko dźwiek z glosnika nawet lekko oslabiony tylna falą czy cmokać z zachwytu nad niskim basem z bas refleksu , ktory jest w wiekszości rezonansem obudowy

Wiele dróg prowadzi do Rzymu, ale kto powiedział, że musimy spędzać czas akurat tam? Inne miasta też są fajne, a nawet lepsze do życia… :-))

8 minut temu, sly30 napisał:

200hz z 18 cali? Może poczytaj ze zrozumieniem.  

"Ale coś ten zakres do 200hz musi zagrać i to dobrze zagrać. "

z tego wywnioskowałem, że pisałeś o 200Hz z 18-ki.

Teraz, Waldek-Wadia9 napisał:

"Ale coś ten zakres do 200hz musi zagrać i to dobrze zagrać. "

z tego wywnioskowałem, że pisałeś o 200Hz z 18-ki.

Tak o zakresie do 200hz, czyli np 20-200hz. Małe drivery np 6 cali też zagrają 200hz, a nawet 100hz, ale do 200hz często generują zniekształcenia i dlatego unika się używania ich na bas. Za to na średnicę jak najbardziej np zakres 200-2500 czy nawet wyżej.

9 minut temu, slawek.xm napisał:

1. Nie rezonansem obudowy ale powietrza w obudowie.

2. Masa tego powietrza jest mniejsza niż masa 18-ki

Nie demonizujmy dobrze grających BR bo takie są. Choć faktycznie dużo jest schrzanionych, przeważnie przez za małe obudowy...

Gość

(Konto usunięte)

Przepraszam, że się czepiam, ale mój sceptycyzm wywołał wpis Sly wychwalający bas z 18 w OB w ten sposób

"Chodzi o barwę, szybkość, artykulacje, energię, różnicowanie, faktury, wybrzmienia, transjenty itd. "

1. barwa basu. No cóż, nie powinno jej być

2. szybkość. Co to jest? Bo chyba nie chodzi o przyspieszenie 115 gramów masy takiej membrany. Zastopowanie takiej masy (bez pomocy powietrza w obudowie) też niełatwe.

3. artykulację (?) co szczególnego tu występuje?

4. energię. Chyba naprawdę w ogromnej odgrodzie.

5. różnicowanie. Wg mnie zależy w dużej mierze od masy membrany, na niekorzyść dużych membran

6. faktury. Jeśli chodzi o holografię to bas jest tu tylko pomocny a nie decyduje

7. wybrzmienia. biorą się z wyższych częstotliwości niż obsługiwanych przez basy

8. transienty. Związane z pkt. 2. Transienty ogólnie lepiej oddają małe, lekkie przetworniki.  

Oczywiście ze stwierdzeniem, że trzeba usłyszeć, żeby zrozumieć nie ma co dyskutować. Trzeba by posłuchać...

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Oczywiście ze stwierdzeniem, że trzeba usłyszeć, żeby zrozumieć nie ma co dyskutować. Trzeba by posłuchać...

poezja audiofilska to sztuka opowiedzenia slowami odczuć słuchowych zabarwionych emocjami jakie dźwięk wywołuje 🙂

trzeba się nauczyć czytać podobnie jak recenzji audiofilskich

np

cytat

"Były wyśmienite. Bez trzykropka, bez wykrzyknika. Testowaliśmy kilka miesięcy temu 805 Diamond. Były wyśmienite! Słuchałem na firmowych pokazach 800 Diamond. Były wyśmienite... Czy już umiemy się porozumiewać? Teraz miałem do wyboru: Wyśmienite! Albo wyśmienite. Albo... wyśmienite... A to jest różnica."

24 minuty temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Ale ma. Jest.

2. szybkość. Co to jest? Bo chyba nie chodzi o przyspieszenie 115 gramów masy takiej membrany. Zastopowanie takiej masy (bez pomocy powietrza w obudowie) też niełatwe.

Szybkość to między innymi to, że membrana nie musi się wychylać. Przy dużych driverach np 30hz to nie muszą się wychylać wcale i szybciej są gotowe na kolejny impuls. Przy małym driverze, membrana musi lecieć do przodu np 10mm i tyle samo się. Cofać. Pokonuje więc 20mm. Nie odda kolejnego impulsu nim nie powróci do pozycji spoczynku. Przy spokojnej muzyce może nie być to istotne ale przy szybkiej, nowoczesnej, przy dużych składach jest to istotne. Co więcej, duży driver nie musi się wychylać i nie generuje przez to zniekształceń. Mały furkocze w obie strony i niestety generuje zniekształcenia, a dodatkowo na basie musi grać blisko częstotliwości rezonansowej np 40hz i tam generuje jeszcze większe zniekształcenia. A duży ma rezonansową np 20hz i aż tak nisko nie musi schodzić.

Musisz posłuchać żeby zrozumieć. 

5. różnicowanie. Wg mnie zależy w dużej mierze od masy membrany, na niekorzyść dużych membran

Nieprawda. Zależy od wagi membrany, jakości drivera i napędu, od aplikacji i uniknięcia rezonansów obudowy, zależy od braku zniekształceń i….szybkości drivera!

6. faktury. Jeśli chodzi o holografię to bas jest tu tylko pomocny a nie decyduje

Faktury a holografia, to różne kwestie. Faktury to jak wyżej. A holografia w dużym stopniu zależy od klasy i jakości…basu, tak basu…ponieważ przekaz muzyczny tworzy rodzaj kardioidu jako sfery muzycznej, a tenże jest niejako budowany od….podstawy basowej. 

7. wybrzmienia. biorą się z wyższych częstotliwości niż obsługiwanych przez basy

Nie te basowe, bo basowe biorą się z sekcji basowej. I zależą od….patrz powyżej.

Przepraszam, że się czepiam, ale mój sceptycyzm wywołał wpis Sly wychwalający bas z 18 w OB w ten sposób

"Chodzi o barwę, szybkość, artykulacje, energię, różnicowanie, faktury, wybrzmienia, transjenty itd. "

4. energię. Chyba naprawdę w ogromnej odgrodzie.

8. transienty. Związane z pkt. 2. Transienty ogólnie lepiej oddają małe, lekkie przetworniki.  

Oczywiście ze stwierdzeniem, że trzeba usłyszeć, żeby zrozumieć nie ma co dyskutować. Trzeba by posłuchać.

I tak i nie. Bas ma kluczowy wpływ na pełnie transjentów, na atak, dynamikę itd w muzyce. Bez basu i jego harmonicznych, transejenty są trochę wykastrowane. 

Edytowane przez sly30
3 godziny temu, slawek.xm napisał:

jesli glosnik ma fajne pasmo do 1khz np 38we to warto go lagodnie filtrować tak by się udzielał do tej częstotliwości a nawet do 2khz

ale charakterystyki dodają sie do 24db czyli aby zakończyć udział głośnika w odtwarzaniu dźwieku dla filtra 6db / okt trzeba go zaczac filtrować 5 oktaw niżej

czyli od 60hz wtedy podział będzie na ok 250hz 300hz

dla ostrzejszych filtrów oczywiście będzie to mniejszy zakres częstotliwości

ale trzeba wiedzieć,ze filtry nie działają jak nożem uciął

Po takich łagodnych działania mamy syntezę brzmienia, jest naturalnie, swobodnie, fajne 3D przy dużej ilości energii wypromieniowanej przez 15cali czego np.  7cali tak ładnie w wyższym paśmie z racji węższej charakterystyki  kierunkowej nie oddaje…

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, ASURA napisał:

Po takich łagodnych działania mamy syntezę brzmienia, jest naturalnie, swobodnie

to byla moja tajemnica tak polączyłem 21we z 18we 🙂

nie podoba mi się , że ktoś jeszcze tak robi 🙂

43 minuty temu, sly30 napisał:

Szybkość to między innymi to, że membrana nie musi się wychylać. Przy dużych driverach np 30hz to nie muszą się wychylać wcale i szybciej są gotowe na kolejny impuls. Przy małym driverze, membrana musi lecieć do przodu np 10mm i tyle samo się. Cofać. Pokonuje więc 20mm. Nie odda kolejnego impulsu nim nie powróci do pozycji spoczynku. Przy spokojnej muzyce może nie być to istotne ale przy szybkiej, nowoczesnej, przy dużych składach jest to istotne. Co więcej, duży driver nie musi się wychylać i nie generuje przez to zniekształceń. Mały furkocze w obie strony i niestety generuje zniekształcenia, a dodatkowo na basie musi grać blisko częstotliwości rezonansowej np 40hz i tam generuje jeszcze większe zniekształcenia. A duży ma rezonansową np 20hz i aż tak nisko nie musi schodzić.

Odniosę się to tej "szybkości". Na szczęście duży głośnik może się mniej wychylać dla uzyskania tego samego SPL. Ale czy to dotyczy obudowy otwartej.... Odgroda powoduje to, że musi się więcej wychylać z uwagi na kancelację fali. I przetworniki dostosowane do OB zbudowane są pod właśnie większe wychylenia. Dając ich dużo redukujemy konieczność dużych wychyleń, zaprzeczamy zatem sensowi stosowania przetworników do OB, a do tego jakim kosztem (wymiary). 

Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Odgroda powoduje to, że musi się więcej wychylać z uwagi na kancelację fali.

jeśli ogdroda jest dipolem to zwarcie akustyczne nie zależy od dostarcznej mocy

takie samo natężenie wytwarza przednia jak i tylna strona membrany

bez względu na to ile ta membrana się wychyli

jeśli przekroczysz wychylenie maksymalne to glośnik wypluje membranę bez względu na to czy jest w OB czy w CL czy w BR

głośniki subowe mają często większy x-max  i też wypluwają membrany dlatego ,że poniżej częstotliwości strojenia portu nie mają już wytrzymalości mocowej

i moc np 5 watow dla impulsu 15 hz powoduje ,że membrana wylatuje

glośnik dobiera się do projektu przeprowadza symulacje również mocowe

otwarta odgroda podlega tym samym warunkom

Godzinę temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Odniosę się to tej "szybkości". Na szczęście duży głośnik może się mniej wychylać dla uzyskania tego samego SPL. Ale czy to dotyczy obudowy otwartej.... Odgroda powoduje to, że musi się więcej wychylać z uwagi na kancelację fali. I przetworniki dostosowane do OB zbudowane są pod właśnie większe wychylenia. Dając ich dużo redukujemy konieczność dużych wychyleń, zaprzeczamy zatem sensowi stosowania przetworników do OB, a do tego jakim kosztem (wymiary). 

U mnie bas schodzi do 14hz. Przy 20hz membrany minimalnie się wychylają, a przy normalnej muzyce gdzie jest mocny bas, nie wychylają się wcale, a bas potrafi zaskoczyć. No i co ty na to? 

5 godzin temu, sly30 napisał:

U mnie bas schodzi do 14hz. Przy 20hz membrany minimalnie się wychylają, a przy normalnej muzyce gdzie jest mocny bas, nie wychylają się wcale, a bas potrafi zaskoczyć. No i co ty na to? 

No i szacun. U mnie schodzi do 28Hz z BR i nie płaczę, a takie OB na ale 4x 18 cali (albo 4x 21 cali) może sobie kiedyś zbuduję z ciekawości bo mam doświadczenie w tym temacie.  Każdy basowiec będzie miał swój własny wzmacniacz np. hypex NC500 lub coś podobnego. Najprościej to połączę z magnepanami 3.7 plus aktywny podział na 80Hz (do weryfikacji eksperymentalnej z jakim podziałem będzie grało najlepiej) i będzie grała muzyka... 

17 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

No i szacun. U mnie schodzi do 28Hz z BR i nie płaczę, a takie OB na ale 4x 18 cali (albo 4x 21 cali) może sobie kiedyś zbuduję z ciekawości bo mam doświadczenie w tym temacie.  Każdy basowiec będzie miał swój własny wzmacniacz np. hypex NC500 lub coś podobnego. Najprościej to połączę z magnepanami 3.7 plus aktywny podział na 80Hz (do weryfikacji eksperymentalnej z jakim podziałem będzie grało najlepiej) i będzie grała muzyka... 

To są przetworniki o różnych masach własnych układu drgającego za tym jest mało prawdopodobne że taka lokalna droga z drogą krajową ma szansę na idealne zazębienie samochodów włączających się do drogi krajowej. Odpowiedzi impulsowe przetworników są zupełnie różne. Parafrazując wszyscy myśleli że to Woyski grał a to echo grało

Nie słyszałem jeszcze żeby takie zestawienie naturalnie brzmiało

6 godzin temu, sly30 napisał:

Przy jakim spadku-ilu decybeli masz zejście na 14Hz. W sumie chodzi mi o to że przy jakiej głośności SPL musisz te 14Hz odtwarzać żeby je zgodnie z krzywą Flethera Munsona usłyszeć

6 minut temu, ASURA napisał:

Nie słyszałem jeszcze żeby takie zestawienie naturalnie brzmiało

A ja tak. Powiem więcej, miałem takie coś, tylko z 12 calowcami i podziałem nieco wyższym, grało ZAJE....

• Pokaż nowe odpowiedzi