Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, passer napisał:

Znam jeszcze tylko Red House.

Jeżeli trochę uprzedzisz mnie o przyjeździe :), to może uda się nam wprosić na posłuchanie No.9

A jeżeli nie, to i tak posłuchasz jakie zmiany są u mnie:)

Jakie głośniki niskotonowe i subniskotonowe (to ta sama konstrukcja tylko inaczej cieta) siedzą w tej konstrukcji? pytam o No.9.

Ma ktoś kartę katalogowa tego głośnika?

To co w internecie ogólne dostępne to przeczytałem 😉

obiektywnie o audio

2 godziny temu, S0nic napisał:

Jakie głośniki niskotonowe i subniskotonowe (to ta sama konstrukcja tylko inaczej cieta) siedzą w tej konstrukcji? pytam o No.9.

Ma ktoś kartę katalogowa tego głośnika?

To co w internecie ogólne dostępne to przeczytałem 😉

nie wiem, wiem tylko, że były robione pod zamówienie p. Andrzeja.

Przekazuj obiektywnie swoje subiektywne oceny.

....wcześniej wspomniałem  że prawie zawsze znajdzie się jakaś  dobra dusza co odpowie na pytanie.....dopowiedz odnośnie Corvusa dostałem na priv ale nie zmienia to faktu.....oczywiście nie będę ujawniał prywatnej korespondencji ale kilka zdań odnośnie samego kabla pózniej wrzucę.....to może się przydać każdemu kto jest zainteresowany kablami PAD.... 

....podziękowania dla kolegi który napisał do mnie....

22 godziny temu, passer napisał:

nie wiem, wiem tylko, że były robione pod zamówienie p. Andrzeja.

Tak ale podobny głośnik znalazłem w dystrybucji w Niemczech. Już chyba nie jest dostępny.

obiektywnie o audio

....  po przynudzam teraz na temat  kabli ale....akurat na tej płaszczyznie  jest jeszcze trochę do zrobienia....już tłumaczę.... wcześniej o tym pisałem....od wzmacniacza do kolumn idą dwie pary kabli głośnikowych....ale na samym początku jak wstawiłem OPEN 5  była tylko jedna para kabli plus cieniutkie druciki które robiły za zworki....i już wywalenie tej ''cienizny'' i wstawienie porządnych zworków Furutecha dało odrobine dobrego.....następnie w miejsce zworków dałem drugą pare kabli (wcześniej to opisywałem)....kolejna odrobina.....dlatego moje zainteresowanie kablami....i dlatego zaczynam od kabli głosnikowych PAD CORVUS.....miałem je dostać w przyszłym tygodniu ale trochę się to wydłuży ....kable przyjdą nowe więc i czasu będzie trza poświęcić.....tak w ciemno a raczej po opisie kolegi na temat Corvusa wiem z dużym prawdopodobieństwem że te kable powinny się u mnie sprawdzić.....pózniej przyjdzie  czas aby się zastanowić jaką drugą parę kabli wstawić ....

...kolejna sprawa....kable głośnikowe idą od wzmacniacza do zewnętrznej zwrotnicy ale od  zwrotnicy już do samych kolumn idą krótkie kable 50cm i tu również jest pole do działania.....więc zabawa kablami trochę potrwa 😉 

• 2 tygodnie później...
On 2/21/2022 at 6:41 PM, Miroslav1 said:

Panowie, miał ktoś na stanie/odsłuchu integrę SPEC....RSA-V10.....nie żebym się przymierzał ale ciekaw jestem jak ten piecyk gra.....

Od 2013 gram na wzmacniaczach SPEC. Najpierw RSA-M3EX, potem RSA-F33EX, a teraz monobloki RPA-MG1000. 

Mimo, że jest to klasa D, dźwięk jest zaprzeczeniem szarości, z jaką wcześniej miałem do czynienia ze wzmaczniaczami w tej technologii. Świetna barwa, naturalność i przyjemność z odsłuchu latami. Nie jest to dźwięk wybitnie szczegółowy, chociaż w przypadku monobloków nie ma co narzekać ani na detal, ani na dynamikę, ani na kontrolę i zróżnicowanie basu, co było największą bolączką poprzednich modeli. 

Wzmacniacze są bardzo wrażliwe na drgania. Pod tym względem trzeba do nich podchodzić jak do źródła. Kable, szczególnie zasilające powinny być jak najwyższych lotów. U mnie najlepiej gra z siltechem triple crown i acrolinkiem 8n. Niższe modele warto doposażyć w opcjonalne "filtry" tego producena, najlepiej najnowszą wersję AZ9EX, która daje jeszcze lepszą barwę, przestrzeń i swobodę grania. Źródło oczywiście też musi być wysokich lotów. 

Gdybym nie zmienił kolumn na większe i bardziej wymagające, zostałbym ze wzmacniaczem RSA-F33EX, który miał jeszcze bardziej wyrafinowane brzmienie od monobloków - kosztem innych rzeczy, ale to już moje osobiste preferencje.  

Wzmacniacze łączyłem z kolumnami YG Acoustics - najpierw z modelem Carmel2, obecnie z Hailey 2.2. Uważam, że jest to bardzo dobre połączenie.

...znajomy który ma ''tylko'' tą podstawową integrę SPEC RSA-V10 podobnie opisał brzmienie tego wzmacniacza...

....ale już monobloki RPA-MG1000 to już extremum - Gratuluję 

Edytowane przez Miroslav1

Panowie myślałem, czytałem, słuchałem i w końcu się zdecydowałem. Na drugim planie BAT VK-200 który mi się do niedawna wydawał dość ciężki i sporych gabarytów
8f31a1901de5edb60e309e6c6a620ae9.jpg

2a2234c2d8fdd0318d8e5d6bf9aa7e62.jpg

81e6c9e4db4bc9926c4fb6531f6513b9.jpg
Ale już tak nie myślę bo nowy to 55kg
A teraz muszę przerobić szafkę żeby słuchać bo BAT to grzeje jak klasa A więc nie chce go zagotować.

• 2 tygodnie później...
kurz trochu opadł. Jakie wrażenia, łechta gdzie trzeba?

Sorry za opóźnienie. Zasluchalem się
Sami rozumiecie

No więc Panowie GRA !

Mam dość "łatwe" kolumny i miałem wątpliwości czy bez sensu nie wywalam kasy bo i VK-200 daje przyzwoity bardzo prąd. Czego mi się chciało a no szybszego basu trochę i takiego "z uderzeniem" no i mam i to bez utraty ciepła i rozdzielczości. Natomiast jest inne niespodziewane zaskoczenie a mianowicie scena . Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem - szeroko .. ok było, ale teraz jest i głęboko i w górę. Co więcej na scenie jest nieprawdopodobna lokalizacja instrumentów / źródeł pozornych i to wszystko on VK-600SE zrobił. Jest porzadekn na scenie choć wiadomo to od nagrania też bardzo dużo zależy. Realizota dźwięku nie poprawi Wzmak.

Z VK-200 było naprawdę dobrze - zróżnicowanie na basie, wspomniane ciepło, niskie zejście, kontrola ale teraz to jest jak dla mnie mały szok. Ale niestety cenowy też, jeśli pomyślimy ile kiedyś ten model kosztował.

Ogrzewanie pokoju - free :) TJ w cenie osłuchu. Ciepły jak klasa A.

Jeśli komuś po drodze do Wrocławia to zapraszam. Jako lampowe PRE przygrywa BAT VK-30SE.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Mam dość "łatwe" kolumny

może nie są takie łatwe, skoro jest wyraźna - jak piszesz - różnica po przepięciu na VK 600 😉

Co by nie było, szczebelek wyżej, Gratulacje! 

może nie są takie łatwe, skoro jest wyraźna - jak piszesz - różnica po przepięciu na VK 600
Co by nie było, szczebelek wyżej, Gratulacje! 

JBL L300 domowy odpowiednik JBL 4333. Ważne że jest lepiej . Pomyslalem sobie że nigdy nie ma se "prądu za dużo"

51 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Pomyslalem sobie że nigdy nie ma se "prądu za dużo"

byle dobrego, nie byle jakiego 😉

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 12.03.2022 o 18:34, Marcin Wielgus napisał:

Ale już tak nie myślę bo nowy to 55kg
A teraz muszę przerobić szafkę żeby słuchać bo BAT to grzeje jak klasa A więc nie chce go zagotować

Teraz juz wiem, dlaczego sugerowales dostosowanie budowy DCB, do wielkosci VA trafa😉 Rozumiem, ze wczesniej przygotowales zabezpieczenia w skrzynce..🙂 Swietnych realizacji Ci zycze, abys mogl wykorzystac potencjal BAT.

zmąciwszy ciszę w wątku, tak sobie dziś słucham i słucham z nieukrywaną przyjemnością i.., i zdałem sobie sprawę z oczywistej oczywistości, że współudziałem owej przyjemności jest źródło, które nabyłem przed niespełna rokiem - Lector CDP 707 psu 3T.

Co się miało ułożyć, się ułożyło, więc powiem tak;

Jest to w mojej ocenie b. przyjemnie gadające źródło, a biorąc pod uwagę cenę i w efekcie stosunek jakość/ cena, to wydaje się wybitne w dostarczeniu przyjemności, ale i też niezbędnej garści audiofilskich smaczków. 

W mojej ocenie, akcent ewidentnie postawiony na muzykę, ale nic na siłę, nic młotkiem. Tu jest wsio dobrze wyważone, a pudrowanie noska - za którym nie bardzo przepadam - wydaje się znikome, śladowe. Słychać, ze tam lampeczka na końcu, ale ów obecność, wydaje się rozsądnie uchwycona.  

Właściwie nie mam specjalnych uwag. Robi do czego został powołany i robi to dobrze. Owszem, nie posiada tego czy tamtego co miał MBL REF, ale z drugiej, daje radę i radocha jest. 

Troszku już miałem tych źródełek i z punktu widzenia jakość/ cena, wydaje się bezkonkurencyjny. Jest też jednym z tych, które trwale i przyjemnie zapiszą się na mojej karcie audio historii. A tak nie zawsze było, bo były też i takie do których wrócić już bym nie chciał nawet w gratisie. 

Co jeszcze?

Do tego, ładnie wykonane, bezawaryjne z minimum lampowym w stopniu końcowym, co by ich wymiana nie rujnowała portfela. 

Także, jak kto szuka źródła za rozsądne $, to ów produkt koniecznie powinien wpisać na listę. 

Czemu o tym piszę tu, a nie w Klubie? 

Bo tam wszystkie o tym wiedzą, a tu nie mam pewności. 😉

Przy okazji, bo to mz, cenna uwaga. Od czasu nabycia, opiekunem moim stała się Szanowna Joanna, miła i pełni uroku dama @Lector. Audio. Poland., która, w razie W pomoże, za co i ja przy okazji pięknie dziękuję, 

Zaśpiewałbym jaki wierszyk w podzięce, ale głos marny i znam tylko brzydkie wierszyki 😉

noo, dobra, tyle mnie tu było, wracam do słuchania...

12 minut temu, piano napisał:

zmąciwszy ciszę w wątku, tak sobie dziś słucham i słucham z nieukrywaną przyjemnością i.., i zdałem sobie sprawę z oczywistej oczywistości, że współudziałem owej przyjemności jest źródło, które nabyłem przed niespełna rokiem - Lector CDP 707 psu 3T.

Jest to w mojej ocenie b. przyjemnie gadające źródło, a biorąc pod uwagę cenę i w efekcie stosunek jakość/ cena, to wydaje się wybitne w dostarczeniu przyjemności, ale i też niezbędnej garści audiofilskich smaczków. 

W mojej ocenie, akcent ewidentnie postawiony na muzykę, ale nic na siłę, nic młotkiem. Tu jest wsio dobrze wyważone, a pudrowanie noska - za którym nie bardzo przepadam - wydaje się znikome, śladowe. Słychać, ze tam lampeczka na końcu, ale ów obecność, wydaje się rozsądnie uchwycona.  

Właściwie nie mam specjalnych uwag. Robi do czego został powołany i robi to dobrze. Owszem, nie posiada tego czy tamtego co miał MBL REF, ale z drugiej, daje radę i radocha jest. 

Troszku już miałem tych źródełek i z punktu widzenia jakość/ cena, wydaje się bezkonkurencyjny. Jest też jednym z tych, które trwale i przyjemnie zapiszą się na mojej karcie audio historii. A tak nie zawsze było, bo były też i takie do których wrócić już bym nie chciał nawet w gratisie. 

Co jeszcze?

Do tego, ładnie wykonane, bezawaryjne z minimum lampowym w stopniu końcowym, co by ich wymiana nie rujnowała portfela. 

Także, jak kto szuka źródła za rozsądne $, to ów produkt koniecznie powinien wpisać na listę. 

Bo tam wszystkie o tym wiedzą, a tu nie mam pewności. 😉

Przy okazji, bo to mz, cenna uwaga. Od czasu nabycia, opiekunem moim stała się Szanowna Joanna, miła i pełni uroku dama @Lector. Audio. Poland., która, w razie W pomoże, za co i ja przy okazji pięknie dziękuję, 

Zaśpiewałbym jaki wierszyk w podzięce, ale głos marny i znam tylko brzydkie wierszyki 😉

Pani Joanna potrafi zadbać o klientów tak że Maćku uważaj bo coś Ci nowego w systemie może przybyć 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Co jeszcze?
Bo tam wszystkie o tym wiedzą, a tu nie mam pewności.
Przy okazji, bo to mz, cenna uwaga. Od czasu nabycia, opiekunem moim stała się Szanowna Joanna, miła i pełni uroku dama [mention=69304]Lector. Audio. Poland.[/mention], która, w razie W pomoże, za co i ja przy okazji pięknie dziękuję, 
Zaśpiewałbym jaki wierszyk w podzięce, ale głos marny i znam tylko brzydkie wierszyki

Ja mam Dac Lector Digicode 192 z dużym zasilaczem oddzielnym i w danej kwocie zagrał zdecydowanie najlepiej, a u siebie wręcz wolałem niż Bartok ( byłem o włos) i Rockna, które wtedy były znacząco droższe, a Bartok dzisiaj to już zuoelny odjazd cenowy.
37 minut temu, maciek36 napisał:
1 godzinę temu, piano napisał:
Co jeszcze?
Bo tam wszystkie o tym wiedzą, a tu nie mam pewności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Przy okazji, bo to mz, cenna uwaga. Od czasu nabycia, opiekunem moim stała się Szanowna Joanna, miła i pełni uroku dama [mention=69304]Lector. Audio. Poland.[/mention], która, w razie W pomoże, za co i ja przy okazji pięknie dziękuję, 
Zaśpiewałbym jaki wierszyk w podzięce, ale głos marny i znam tylko brzydkie wierszyki

Ukryta Zawartość

Ja mam Dac Lector Digicode 192 z dużym zasilaczem oddzielnym i w danej kwocie zagrał zdecydowanie najlepiej, a u siebie wręcz wolałem niż Bartok ( byłem o włos) i Rockna, które wtedy były znacząco droższe, a Bartok dzisiaj to już zuoelny odjazd cenowy.

Jakiś czas temu miałem Lector Digicode 192 na odsłuchu . 
To brzmienie za mną „chodzi” …

ale na razie mnie nie stać .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, piano napisał:

a gdzie Kapitan statku? 😉

może płynie;-)

2 godziny temu, piano napisał:

może powinienem pisać recenzjum ;-)))))

to zależy od Ciebie, ale wydaje mnię się, że kompetencję to masz większejsze niż większość namiętnie te recenzje pisających;-)))))

Teraz juz wiem, dlaczego sugerowales dostosowanie budowy DCB, do wielkosci VA trafa Rozumiem, ze wczesniej przygotowales zabezpieczenia w skrzynce.. Swietnych realizacji Ci zycze, abys mogl wykorzystac potencjal BAT.

Oj tak tak
BAT ma 2x1.5kW więc trzeba było choć ma dobry soft start.

Co do DCB to konstrukcja ponoć powinna być dostosowana do wielkości trafa ale powtarzam to za konstruktorem @Gawron04 mojego które teraz filtruje u

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wyleczyło jego BATa VK-500 z brumu bez efektów ubocznych tj zamulania

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, wit-told napisał:

ale wydaje mnię się, że kompetencję to masz większejsze niż większość namiętnie te recenzje pisających;-)))))

...jestem tego samego zdania....tylko jakiś leniwy się zrobił 😉

Damazy  miał kiedyś tego Lectora  co Maciek opisał - porównał go  z Metronome CD8T 

...jestem tego samego zdania....tylko jakiś leniwy się zrobił 
Damazy  miał kiedyś tego Lectora  co Maciek opisał - porównał go  z Metronome CD8T 
I jak wrażenia? Ja miałem przez chwilę Dac Metronome C8 u siebie, bo myślałem,że zmienię jak kolega sprzedawał. Wg mnie podobny poziom jakościowy. Raczej byłby to ruch w bok, więc odpuściłem. Mi się podoba taka niezobowiązująca prezentacja Lectora, Harbeth etc

1 godzinę temu, Miroslav1 napisał:

Damazy  miał kiedyś tego Lectora  co Maciek opisał

O zgrozo, O Brzozo! drżę czy mój raport z odsłuchu Lectora będzie choć w części pokrywał się z raportem Damazego!?

.., a co, jeśli ów raport będzie dalece odbiegał od mojego?

potraktuję, to jako ewidentny zamach na moje dobre imię? 😉 

Godzinę temu, piano napisał:

O zgrozo, O Brzozo! drżę czy mój raport z odsłuchu Lectora będzie choć w części pokrywał się z raportem Damazego!?

.., a co, jeśli ów raport będzie dalece odbiegał od mojego?

potraktuję, to jako ewidentny zamach na moje dobre imię? 😉 

....Maciek, żeby nie było....już to kiedyś pisałem, bardzo sobie cenię ( widzę że nie tylko ja) Twoje wpisy.... jest to taka czysta nie skażona (skojarzenie z gorzałą 😉) jakimś tam recenzja może opis....jak zwał tak zwał....Damazy podobnie opisał Lectora ....dwa inne systemy ale istota sprawy uchwycona, i o to chodzi...szkoda że Damazy jest taki leniwy w pisaniu  😉 

Godzinę temu, maciek36 napisał:

I jak wrażenia? Ja miałem przez chwilę Dac Metronome C8 u siebie, bo myślałem,że zmienię jak kolega sprzedawał. Wg mnie podobny poziom jakościowy. Raczej byłby to ruch w bok, więc odpuściłem. Mi się podoba taka niezobowiązująca prezentacja Lectora, Harbeth etc

Ukryta Zawartość

...pewnie  Damazy za jakiś czas się pojawi i sam się do tego odniesie....wiem że przez jakiś czas grał u niego Lector a Metronome CD8T miał pożyczony ode mnie.....

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi