Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze z lat 80tych

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.05.2020 o 17:34, zeta-j napisał:

(...) sprzęt nowy psuję się częściej tak bo jest go więcej na rynku, więc awarie wychodzą (...)

Nowy sprzęt nie psuje się częściej, bo jest go więcej na rynku, ale dlatego że to po prostu się opłaca i przynosi zysk.

Osobiście uważam, że producenci i korporacje nie tylko w sektorze audio, ale w wielu innych dziedzinach są w stanie z całym swoim potencjałem i zapleczem technologicznym bezproblemowo zapewnić o wiele bardziej trwałą jakość swoich produktów zwłaszcza w budżetowym i średnim segmencie. Nie robią tego jednak, bo biednego należy uciskać i ciągle tą marchewką na patyku podporządkować sobie dla wpływów. Co innego bogaci, których stać na większość jak nie całą ofertę marki oferującą szczytowe technologie w swoich topowych urządzeniach. 

Odkąd świat światem zawsze te dwie klasy były i są sobie przeciwne i jedni drugich kontrolowali i chcą kontrolować. Nie jest moim zamiarem siać jakikolwiek ferment, czy niesnaski, ale chciałem tylko zwrócić uwagę na kluczową sprawę moim zdaniem, której świadomość pomaga dużo lepiej podejmować różnego rodzaju decyzje z których zadowolenie i satysfakcja będzie dużo większa, aniżeli bez tej wiedzy. 

Dlatego zawsze będę bronił urządzeń z poprzedniej epoki choćby dlatego, że dziś już się tak nie produkuje, bo dzisiejszy top of the top zaprojektowany i zarezerwowany jest pod konkretną grupę ludzi z bezkompromisowym podejściem do sprawy. Z kolei topowe konstrukcje ubiegłego wieku potrafią spokojnie stanąć do zawodów i konkurować z dzisiejszą elektroniką, by ostatecznie niejednokrotnie je wygrać. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 godzin temu, Tal napisał:

Z kolei topowe konstrukcje ubiegłego wieku potrafią spokojnie stanąć do zawodów i konkurować z dzisiejszą elektroniką, by ostatecznie niejednokrotnie je wygrać. 

I to wytłuszczenie jest kluczem do wyższości starego nad nowym.

Niewiele ich też zostało w stanie umożliwiającym konkurowanie. Druga sprawa, że w "zawodach" są zestawiane często z budżetówką, z którą łatwiej im wygrać, a i to nie zawsze się udaje. 

Wiek czyni swoje.

Kolega margaryna85 ktory mial nowy wzmacniacz za 3500 zl przeciez byl sluchac stary vintage, sansui 907 Mr nad ktorym wlasciciel pial ze to hiend I kosi wszystko do 10 Tys. Okazalo sie ze szalu nie bylo, zaden hiend tylko slabizna. Ale po forach dalej bajdurza jaki to hiend, cud miod I kosiciel wszystkiego

Cha, cha, cha.

A zestaw owe topowe klocki z minionej epoki z dzisiejszymi ich odpowiednikami, to będzie pogrom na całej linii- dziady nie będą miały zadnych szans.

(Chyba, że u talibów z klubu Sansui i tym podobnych wierzących.)

20 minut temu, porlick napisał:

Chyba, że u talibów z klubu Sansui i tym podobnych wierzących.)

Tak Klubiki sansui rzeczywiscie maja duzo wspolnego z sekta. Warto zajrzec na sasiednie forum. W tamt tejszym klubiku sansui guru odniosl sie do negatywnych opinii o sansui. W skrocie pisal ze Jesli komus sie nie podoba sansui to jest gluchy albo ma gust ktory nie majacy NIC wspolnego z prawdziwym dzwiekiem ???to jest sekta na calego. Takich jaj nie ma w zadnym innym klubie. Widac ze ceny tych sansujow spadaja, nikt tych przereklamowanych gratow nie kupuje I w klubiku nerwowosc. 

Na szczescie za duzo osob sluchalo tych ich dmuchanych hiendow I wyszlo jaka to wydmuszka za duza kase

Bańka prysła i ceny za szroty się normalizują- ponimo usilnych zabiegów od naganiaczy na "wintydżowy hajend", który za nowego kosztował niewiele i stał upchany w kąt w sklepach z audio.

Panowie spokojnie, nie upieram się przy sprzęcie z lat 80tych, czy vintage. Szukam po prostu zestawu, który po pierwsze zmieści się w moim założonym budżecie - 3000zł na wzmacniacz, głośniki, CD i gramofon i zagra dobrze przy odsłuchu zarówno starych vinyli z utworami Black Sabbath jak i nowszych CD z rapem. Tamte wzmacniacze były mniej więcej z tamtych lat (wiem Black Sabbath to dużo wcześniej) i myślałem, że będą się nadawać. Nie jestem audiofilem, nie mam zamiaru robić z salonu pokoju odsłuchowego, nie będę słuchał muzyki klasycznej i nie muszę słyszeć jak pianiście skrzypi stołek pod tyłkiem. Szukam czegoś co zagra dobrze, a przy tym nie będzie kosztować kroci. 

Jedna z setki propozycji to coś z tej listy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do kolumn, to np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale nówki np: Koda EX 569T czy Quadral Argentum 530 też spokojnie się mieszczą; zależy od reszty.

jednak biorąc pod uwagę metraż i to, że miejsce też zabiorą może te:

Ukryta Zawartość

Gramofon to nieco inna sprawa i lepiej popytać w zakładce ANALOG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, fazior13 napisał:

Szukam po prostu zestawu, który po pierwsze zmieści się w moim założonym budżecie - 3000zł na wzmacniacz, głośniki, CD i gramofon...

...i jeszcze ma dobrze rocka zagrać!

Jak było kiedyś w reklamie- "takie rzeczy tylko w Erze"

36 minut temu, audioburak napisał:

Koda EX 569T

To ostatnio najczęściej (chyba?) pojawiające się na Forum kolumny - czy ktoś już je słyszał?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 16.05.2020 o 07:21, porlick napisał:

A zestaw owe topowe klocki z minionej epoki z dzisiejszymi ich odpowiednikami, to będzie pogrom na całej linii- dziady nie będą miały zadnych szans.

Aż tak bym nie brykał. Zestaw sobie np.takie klocki jak Braun CD5, Dual CV 441, Ecouton LQL 300 i powiedz mi z jakiej półki cenowej obecnie produkowane graty są w stanie rozgromić te "stare dziady"?

Generalizowanie nigdy nie jest rozsądne.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Jak mogą zagrać takie dziady po tylu latach? a no różnie, o wyglądzie tego nie wspomnę bo to jest koszmar dizajnerski te stare pudła nie nadają się do wstawienia do warunków mieszkalnych, co najwyżej do piwnicy 

A co sądzicie i wzmacniaczach NAD? Taki 3020i mieści się w budżecie, do tego do kompletu CD i gramofon NAD i monitory KEF Q1? Ew. czy stare amplitunery NAD np 160/140A lub 7045  są warte uwagi? 

Edytowane przez fazior13

Pewnie,ze można znaleźć lepsze, ale ja pytałem o półkę cenową obecnych - porównywalnych. Będzie wysoka.

Jako były posiadacz wszystkich tych trzech sprzętów, a do niedawna jeszcze dwóch z tej listy śpieszę cię poinformować,że nie tylko stanęły by w szranki ...

@zeta, brak argumentów to przypieprzamy się do wyglądu? Słabe to.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Człowieku zobacz sobie w kalendarz który my mamy rok, słabe to jest naganianie w co drugim wątku na to starzywo które straciło w większości już swoją wartość użytkową i obecnie wylądowaało w łapach cwaniaków, handlarzy z cenami z upy wziętymi, sam siedziałem w tym i uważam, że 90% tego vintage to rupieciarnia która nie gra,  przerobiłem takie wzmacniacze jak Grundig A9009 Accuphase E206 czy E302, źródła klasy Grundiga CD-9009, czy miałem okazję posłuchać kolumn Jbla Ti5000, większość tych starych kolumn gra poszatkowanym pasmem pomimo dużych basowców tylko średnim basem kiepska odpowiedź czasowa, słaba spójność dźwięku sens słuchania na tym żadnen to są eksponaty muzealne.

Godzinę temu, fazior13 napisał:

A co sądzicie i wzmacniaczach NAD? Taki 3020i mieści się w budżecie, do tego do kompletu CD i gramofon NAD i monitory KEF Q1? Ew. czy stare amplitunery NAD np 160/140A lub 7045  są warte uwagi? 

Ten Nad to jest przereklamowana popierdułka z 20w na kanał, chyba za dużo reduktora szumu się kolega naoglądał?  dużo lepszy jest C350 choć to też staroć ma dobre końcówki jest dynamiczny po lekko ciepłej stronie, warto ominąć w nim preamp gra wtedy zdecydowanie lepiej bardziej przestrzennie z lepszą górą, poradzi sobie z cięższymi kolumnami do napędzenia w przeciwieństwie do 3020 któremu szybko zabraknie pary, ogólnie nie namawiam do kupna bo to i tak 20 letni wzmacniacz budżetowy w którym wszystko będzie do przeglądu, ale jakbym miał tak mały budżet to zdecydowanie i tak wolałbym tego C350 zamiast tej 3020, zdaj sobie sprawę że kupując tak wiekowy wzmacniacz za ok 800zł oddajesz go do serwisu i z tej kwoty nagle robi się drugie tyle, za ok 1500zł można już kupić przyzwoity wzmacniacz bez 30 letniego przebiegu z używek np. Roksan Kandy KA1 mk3

Na allegro są wystawione fajne monitory Usher  słuchałem ich są super z tym Kandy mogłoby być ciekawie, tylko na źródło by już zabrakło budżetu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgodzę się również z tym, że wśród sprzętu vintage jest dużo przereklamowanych klocków, miałem u siebie np. Luxmana LV 105 czy Aurexa Toshiba SB-77 i szczerze szału to nierobiło spowolniony dźwięk z basem o dość kiepskiej precyzji i motoryce  np. na tle innego pewnego mało audiofilskiego wzmacniacza marki Jvc model ax1100 którego można kupić dużo taniej od Luxmana wystawianego w kwotach 2000-3000zł, nie bez znaczenia ma tu oczywiście też wiek i zużycie na dwa takie same egzemplarze jeden może być po prostu w gorszym stanie w środku bo np. grał częściej i był mocno obciążany kolumnami o niskiej impedancji.

1 minutę temu, fazior13 napisał:

Salon ok. 30m2 (5m szer. x 6m dł., wys. 3.20m) głośniki ustawione na krótszej ścianie. Z tym że ok 2.5 m dł. zabiera jadalnia. 

Do tak dużego pomieszczenia potrzebujesz raczej podłogówek i wydajnego wzmacniacza.

Ale czy muszę nagłośnić całe pomieszczenie? Nie mogę mieć nagłośnionej przestrzeni ok. 4m przed źródłem dźwięku, bo to tam będę słuchał muzyki? Tak to mniej więcej wygląda. Przepraszam za słaba jakość szkicu, ale robiłem na telefonie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fazior13

Jakiego oczekujesz basu od kolumn, czy ma to dla Ciebie duże znaczenie? wstawienie małych kolumn do dużego pomieszczenia może dawać mały dźwięk z słabą podstawą na dole pasma.

9 minut temu, fazior13 napisał:

Ale czy muszę nagłośnić całe pomieszczenie? Nie mogę mieć nagłośnionej przestrzeni ok. 4m przed źródłem dźwięku, bo to tam będę słuchał muzyki? 

A w jaki sposób chcesz odizolować pozostałą część pomieszczenia by jej nie nagłaśniać i żeby akustyka reszty tego pomieszczenia nie miała wpływu na dźwięk ?

3 godziny temu, zeta-j napisał:

ak mogą zagrać takie dziady po tylu latach? a no różnie, o wyglądzie tego nie wspomnę bo to jest koszmar dizajnerski te stare pudła nie nadają się do wstawienia do warunków mieszkalnych, co najwyżej do piwnicy 

o Gustach sie nie dyskutuje, jak widac Yamaha, Technics, Denon designersko delikatnie wraca do korzeni, jak widac ludziom taki design jak np Yamaha AS-2000 sie podoba

3 godziny temu, zeta-j napisał:

uważam, że 90% tego vintage to rupieciarnia która nie gra,  przerobiłem takie wzmacniacze jak Grundig A9009 Accuphase E206 czy E302, źródła klasy Grundiga CD-9009

Miales sprzet ktory mozna policzyc na palcach jednej reki a wglaszasz twierdzenia jakbys conajmniej mial tych wzmacniaczy z tysiac

2 godziny temu, zeta-j napisał:

1500zł można już kupić przyzwoity wzmacniacz bez 30 letniego przebiegu z używek np. Roksan Kandy KA1 mk3

Co z tego ze nie bedzie mial 30 lat przebiegu skoro po kilku latach i tak nadaja sie do kapitalnego remontu?

K2, wtedy to byl 5 letni wzmacniacz, chwila po uplywie gwarancji zaczal sprawiac problemy, kondensatorki samhwa wszystkie suche

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z racji tego, że słuchał też będę rapu basu musi być dużo. 

11 minut temu, Dune napisał:

Jakiego oczekujesz basu od kolumn, czy ma to dla Ciebie duże znaczenie? wstawienie małych kolumn do dużego pomieszczenia może dawać mały dźwięk z słabą podstawą na dole pasma.

Ok, nie wiedziałem że trzeba barć po uwagę całość pomieszczenia. 

9 minut temu, Leo1973 napisał:

A w jaki sposób chcesz odizolować pozostałą część pomieszczenia by jej nie nagłaśniać i żeby akustyka reszty tego pomieszczenia nie miała wpływu na dźwięk ?

No małego pokoiku to Ty nie masz . Do tego jest wysoki . Łatwego zadania nie masz . Raczej zostaje ci testowanie na żywo u siebie .O "gotowca" będzie trudno .Za dużo zmiennych.

8 minut temu, Bumpalump napisał:

o Gustach sie nie dyskutuje, jak widac Yamaha, Technics, Denon designersko delikatnie wraca do korzeni, jak widac ludziom taki design jak np Yamaha AS-2000 sie podoba

Miales sprzet ktory mozna policzyc na palcach jednej reki a wglaszasz twierdzenia jakbys conajmniej mial tych wzmacniaczy z tysiac

Tylko, że ja nawiązuje do tego co wkleił kolega matoole głównie kolumny Ecouton LQL 300 i nie na palcach jednej ręki bo budżetowych i średnich modeli z lat 80 był u mnie wcześniej duzo więcej, tych z wyższej półki kilka słuchane też u znajomego np. Accuphase E203 czy E305

• Pokaż nowe odpowiedzi