Skocz do zawartości
IGNORED

Skąd czerpiesz informację o HiFi / AV

42 użytkowników zagłosowało

1. 1. Skąd czerpiesz informację o HiFi / AV

• Forum Audiostereo
      19
    • Forum Audio.com.pl
      0
    • Porady sprzedawców przez telefon / maila
      0
    • YouTube
      3
    • Czasopismo - Napisz w komentarzu jakie
      4
    • Porada znajomego (Polecenia)
      6
    • Inne - napisze w komenatrzu
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem ciekawą ankietę na zagranicznym portalu. Wynik mnie nieco dziwił..... zatem jak jest u nas? W wyborze eliminuje WŁASNY ŚWIADOMY ODSŁUCH. Bo chodzi o bardziej o źródła zewnętrzne. Oczywiście jestem świadomy iz odpowiedź może być z kilku. Jednak wybierzmy ten co najczęściej wybieramy lub który pierwszy przychodzi mi do głowy.

5 minut temu, rafal735r napisał:

Jeśli o wyborze decyduje własny świadomy odsłuch, to czemu nie ma w ankiecie takiej opcji? 

"W wyborze eliminuje WŁASNY ŚWIADOMY ODSŁUCH. Bo chodzi bardziej o źródła zewnętrzne."

W takim przypadku. Jeśli nigdy nie zasugerowałeś się innym źródłem. Pozostajesz obserwatorem ?

Wiem że gdyby takie pole było to by wygrało mimo że nie było by to prawdą. Ale nie o to chodzi w ankiecie.

Trochę dziwne te wyniki na dzisiaj... 80% nie wierzy własnym uszom i rozumowi, lecz słucha poleceń znajomych. To komu ma się podobać, znajomemu czy nam? ?

Pytanie jest skad czerpiesz informacje a nie czym sie kierujesz przy wyborze. Informacje to zbieram ze wszystkich mozliwych zrodel. 

Wieza STEREO Technics :)

Zaznaczyłem inne bo informację czerpię z wszystkich tych źródeł po trochu

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

6 godzin temu, Audio.Japan napisał:

Najwiecej glosow na forum as? To pewnie Ci co naczytali sie glupot o szokujacych roznicach I walcowaniu do 30 Tys... 

Poczekajmy 

Ankieta nie ma dnia. Aby określić pewien wzorzec przydało by się więcej głosów.

3 ostatni panowie powiedzieli że ze wszystkich. Rozumiem. Jeśli możecie wskazcie w takim razie w ankiecie z którego najczęściej albo w pierwszej kolejności.

Brak wielokrotnego wyboru też był świadomy ?

Ja Akurat czerpie info z zagranicznych stron. Z As nigdy w zyciu, za duzo tu bieda guru polecajacych przereklamowany zlom z cenami z d... 

Ja czerpię wiedzę na temat odsłuchów,przez moich ulubionych artystów,nawet tych niszowych...Internet nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem(anonimowość)

49 minut temu, kine napisał:

Ja czerpię wiedzę na temat odsłuchów,przez moich ulubionych artystów,nawet tych niszowych

Czytałem kilka razy i nie wiem skąd bierzesz wiedzę ?

1 minutę temu, 5z0p3n napisał:

Czytałem kilka razy i nie wiem skąd bierzesz wiedzę ?

Np. Psyche polecają behringera truth,jest na wideoklipie ?

Podesłałbym ale nie o tym temat,

Tak samo kaseciaki pioneera i niektore kolumny tannoy.

A ja bym chciał wiedzieć jak autor interpretuje  zdanie :

1 - informacja o produktach/zdarzeniach

2 - wiedza o tym jak grają

Skąd czerpiesz informacje = czym się sugerujesz przy wyborze = gdzie szukasz pomocy w wyborze.

Jeśli o mnie chodzi:

1. W tym przypadku informacje katalogowe raczej że stron producentów. Suche dane

2. Tą wiedzę nabywam osobiście. I to nie jest o tym ankieta. Już nie raz przeczytałem ten sam produkt w kilku "testach" gdzie grał inaczej. Więc o walorach dźwiękowych jeśli czytam to z dystansem. 

1 godzinę temu, 5z0p3n napisał:

Skąd czerpiesz informacje = czym się sugerujesz przy wyborze = gdzie szukasz pomocy w wyborze.

Też tak zrozumiałem to pytanie, a nie co decyduje o wyborze(np. u mnie tylko odsłuch w domu z moim sprzętem)

Zaznaczyłem "inne", bo informacje czerpię z różnych źródeł, w tym vlogów i forów zagranicznych. Nie mam wrażenia żeby któreś z tych źródeł dominowało.

obawiam sie tego fragmentu ? :

2 godziny temu, 5z0p3n napisał:

czym się sugerujesz przy wyborze = gdzie szukasz pomocy w wyborze.

rozumiem że chodzi o wybór sprzętu do samodzielnego ODSŁUCHANIA

i wtedy wchodze w ankietę ?

Na przykład. 

Czyli jesteś na zakupie kolumn do 5k. Na rynku masz dziesiątki propozycji. Robisz wstępny research. I tu wchodzi pytanie gdzie...

Odrzucasz produkty krajowe, odrzucasz produkty z CHRL, odrzucasz produkty firm będących na rynku mniej niż 10 lat  i masz 10 % z tych propozycji.

A to już da się ogarnąć samodzielnie bez szukania wątpliwych informacji po forach, zwłaszcza tych krajowych.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Czasem wystarczy wpisać ulubionego artyste + studio equipment.

Jesłi ktoś lubi Dead can dance:

RECORDING EQUIPMENT
• Studer A827 two-inch 24-track.
• Mackie 32:8 mixing console. "This has a 24-channel add-on for my keyboards and samplers, and Ultramix automation."
• Emagic Logic Audio Platinum running on a G3 Mac with Audiowerk8 soundcard.
• Dynaudio MP3 monitors.
• 2 Electrovoice Q44 power amplifiers.
• Tascam DA88 digital multitrack.
• Yamaha O1V digital mixing console.
• Mark Of The Unicorn MTP AV MIDI interface

8 minut temu, kine napisał:

• Studer A827 two-inch 24-track.

Masz namiar na sprzedawcę 24-ścieżkowych taśm Dead Can Dance?

???

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

28 minut temu, rochu napisał:

Masz namiar na sprzedawcę 24-ścieżkowych taśm Dead Can Dance?

???

Mogę ci sprzedac 8-track Big Black .

Edytowane przez kine
11 minut temu, kine napisał:

Mogę ci sprzedac 8-track Big Black .

Spadaj na Ogłoszenia.

Może to trochę kontrowersyjne ale w sumie najwięcej wiem od sprzedawców... Tylko mnie nie linczujcie i wysłuchajcie do końca. Dla "początkujących" czyli np. takich, którzy składają swój pierwszy zestaw i w sumie często sami jeszcze nie wiedzą czego chcą nie jest to najbezpieczniejsza droga. Ale jeżeli ktoś już trochę "okrzepł" i doskonale wie czego szuka to sprawa ma się trochę inaczej. Mam w trójmieście swoje dwa ulubione sklepy, gdzie dobrze znam się z właścicielami, a oni znają moje gusta i wiem że podpowiadają mi szczerze - jasne, że chcą zarobić ale wiedzą, że czepiam się wszystkiego i wiem czego chcę. Każdy sprzęt testuję "namiętnie" oczywiście w domu i nie kupuję na podstawie tylko opinii i... może mam i sprzęt budżetowy ale dla mnie gra genialnie i to najważniejsze. W sumie jestem w miejscu, w którym nie wiem czy coś chciałbym zmienić, a to już nie jest częste w naszym środowisku ?. Raz kupiłem tylko na podstawie recenzji w "gazetkach" transport CD - Cambridge CXC... ? Czas pozbyć się tego kloca...

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi