Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  112 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.08.2024 o 15:09, Planeta Dźwięku napisał:

To może jeszcze wracając do porównania T2 / T3 / P1  mini.

Jakiś czas temu pożyczyłem koledze "na przeczekanie" mojego starego T2 który bardzo mu się podobał i bardzo go chwalił. Po jakimś czasie kolega podszedł do T3 który mu już tak bardzo nie podszedł - uznał że był dla niego za jasny, brak mu było wypełnienia które tak bardzo polubił w T2.

W zeszłym tygodniu postanowił natomiast sprawdzić P1 mini i bardzo szybko stwierdził że w jego systemie i z jego preferencjami to był strzał w 10. Zachował gładkość T2 ale zyskał dużo w kategorii przestrzeni, drive'u, jest też szybszy dzięki czemu bardziej złożona muzyka jest mu niestraszna. 

Generalnie uważam że, w  P1 mini Lumin stworzył bardzo mocną pozycję w swoim przedziale cenowym, świetnie brzmiącego i wyposażonego (pilot, regulacja głośności, gałki, DAC). T3 nadal ma swoje miejsce na rynku ale P1 mini może okazać się nie tylko lepiej wyposażoną ale również bardziej uniwersalną brzmieniowo opcją.

Oby tylko nie wpadli na podwyższenie ceny, a dwa jakby jeszcze było wyjście audio np po USB byłoby pięknie.. 🙂

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Przechwytywanie.thumb.JPG.9f13ffbd8684e64d5df66912ee443f3b.JPG

Ale to nie oznacza że USB staje się wejściem . Wg mnie można mieć USB audio lub pełni funkcję zwykłego USB np w moim T2 można podpiąć HDD ale nie inne źródło np PC
Cyyba ze to miales na mysli ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
47 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ale to nie oznacza że USB staje się wejściem . Wg mnie można mieć USB audio lub pełni funkcję zwykłego USB np w moim T2 można podpiąć HDD ale nie inne źródło np PC
Cyyba ze to miales na mysli ?

Dokładnie. To mi nie wygląda na klasyczne wejście USB audio typu B. Dysk podepniesz, ale np. mój Soundgenic podłączony do wejścia typu A nie zagra. 

22 godziny temu, lolek126 napisał:

jakby jeszcze było wyjście audio np po USB

Moja informacja była odpowiedzią na post lolek126 i dotyczyła WYJŚCIA.

Natomiast jako wejście to nie jest typowym wejściem audio. Tutaj na wejściu możemy podłączyć pilota albo dysk SSD. Proszę jeszcze zwrócić uwagę, że P1 ma 2 USB. Nie wiem czy oba można konfigurować niezależnie.

W dniu 10.08.2024 o 09:04, lamario napisał:

Moja informacja była odpowiedzią na post lolek126 i dotyczyła WYJŚCIA.

Natomiast jako wejście to nie jest typowym wejściem audio. Tutaj na wejściu możemy podłączyć pilota albo dysk SSD. Proszę jeszcze zwrócić uwagę, że P1 ma 2 USB. Nie wiem czy oba można konfigurować niezależnie.

Sprawdziłem na stronie Lumina wszystkie modele, jedynym, który posiada wejście USB B muzyczne, jest P1. Pozostałe mają tylko wejścia dla dysków flash lub hd, ale nie pełniących roli serwera. Dla takich, pozostaje tylko LAN.

IMG_0059.png

Jest dokładnie tak jak pisze @Manic69 , wyłącznie "duży" P1 ma WEJŚCIE USB, wszystkie pozostałe pozwalają na skonfigurowanie jednego z gniazd USB jako WYJŚCIE (choć nie w każdym brzmi to rzecz jasna równie dobrze). 

Mam pytanie dotyczące P1 i P1 mini. Czy oprócz rozbudowanych funkcjonalności w P1 w stosunku do P1 mini jest jakaś różnica w przekazie? Planuję zmianę T3 na, któryś z tych modeli. I nie potrzebuję tylu wodotrysków z P1 wystarczy P1 mini, ale jeżeli różnica w brzmieniu jest kolosalna to, czemu nie.

Godzinę temu, lamario napisał:

Mam pytanie dotyczące P1 i P1 mini. Czy oprócz rozbudowanych funkcjonalności w P1 w stosunku do P1 mini jest jakaś różnica w przekazie? Planuję zmianę T3 na, któryś z tych modeli. I nie potrzebuję tylu wodotrysków z P1 wystarczy P1 mini, ale jeżeli różnica w brzmieniu jest kolosalna to, czemu nie.

Co do P1 mini, polecam poczytać recenzję W.Pacuły, wg. którego P1 mini to T3 z większą funkcjonalnością, a tego nie poszukujesz 🙂 W mojej subiektywnej opinii, funkcja przedwzmacniacza opartego na Leedh Processing jest powieleniem funkcji ze wszystkich modeli Lumina, które mają wyjścia analogowe. Oczywiście dla efektu końcowego, ma znaczenie DAC w danym modelu. U Ciebie w T3 też jest opcja wyjścia na końcówkę mocy i sterowanie poprzez Leedh Processing. Osobiście po testowaniu tej opcji, zostałem przy analogowym/lampowym przedwzmacniaczu mojej integry 🙂Ale co kto lubi. Jedyne czego mi obecnie brakuje w Luminach, to modelu/modeli z zainstalowanym dyskiem lub kieszenią na dysk, tak jak mają konkurenci typu Aurender, Auralic czy Rose. Mam dosyć mnożenia urządzeń, kabli, zasilaczy, itd.

https://highfidelity.pl/@main-4714&lang=

Edytowane przez Manic69

Chyba musisz pożyczyć i posłuchać bo są opinie kolegów np @lolek126 że jest to pod względem dźwięku bardziej rozwinięcie T2 czyli bardziej analogowe granie oczywiście jest lepiej i wejścia wejścia itp.
Daj znać jakie twoje zdanie po odsłuchu.
Ciekaw jestem . Mi cholernie brakuje w T2 wejścia na DAC reszta jest ok.
Mam domowy NAS więc bez dysku da się żyć bez problemu mógłby być taki wewnętrzny ale ... Ważniejszy wejście na Dac.

14 godzin temu, lamario napisał:

Według mnie sensu brak, jest delikatnie całościowo lepiej w P1, ale za diabła bym nie wydał drugie tyle na to ziarenko lepszej jakości w graniu w stosunku do P1 mini... natomiast dla mnie jest to fajniejsze granie, niż T3. A to co Pacuła napisał w teście odnośnie T3 kontra P1 mini  nie zgadza się w moich odczuciach jak i kilku innych jeszcze osób, które miały do czynienia z tymi streamerami.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

5 godzin temu, lolek126 napisał:

Według mnie sensu brak, jest delikatnie całościowo lepiej w P1, ale za diabła bym nie wydał drugie tyle na to ziarenko lepszej jakości w graniu w stosunku do P1 mini... natomiast dla mnie jest to fajniejsze granie, niż T3. A to co Pacuła napisał w teście odnośnie T3 kontra P1 mini  nie zgadza się w moich odczuciach jak i kilku innych jeszcze osób, które miały do czynienia z tymi streamerami.

A ja tak sobie myślę, że porównywanie odsłuchów tych samych urządzeń, ale w różnych systemach, pomieszczeniach, z różnym okablowaniem, niestety ma niewielki sens. Jedynym rozwiązaniem jest testowanie we własnym systemie i subiektywne stwierdzenie, tak, pasuje mi to lub nie, to nie dla mnie. Jak kiedyś mówiono, jeden lubi rybki, a drugi akwaria…🙂

2 minuty temu, Manic69 napisał:

A ja tak sobie myślę, że porównywanie odsłuchów tych samych urządzeń, ale w różnych systemach, pomieszczeniach, z różnym okablowaniem, niestety ma niewielki sens. Jedynym rozwiązaniem jest testowanie we własnym systemie i subiektywne stwierdzenie, tak, pasuje mi to lub nie, to nie dla mnie. Jak kiedyś mówiono, jeden lubi rybki, a drugi akwaria…🙂

Nie sposób się nie zgodzić. Nawet najbardziej osłuchana i profesjonalna opinia nie jest tak dobra jak własna 😉

Gdyby tylko był jakiś przyjazny salon, który chętnie wypożycza takie sprzęty na odsłuch... Słyszeliśmy dobrze rzeczy o tym sklepie z Pabianic 😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oczywiście nie neguję przydatności czytania recenzji, opinii forumowiczów, czy odsłuchów w salonach. W czasach ogromnego wyboru, potrzebujemy wskazówek pomocnych w podjęciu decyzji zakupowych. Ale nie mogą one zastąpić odsłuchu we własnym systemie i pomieszczeniu. Mój sprzęt w identycznym zestawieniu grał przez dłuższy czas w trzech różnych pomieszczeniach, różnice były ogromne. To oznacza, że zawsze budujemy system, który nie tylko musi być spójny od strony poszczególnych komponentów, ale też powinien wpasować się do danego pomieszczenia. Pod warunkiem, że pomieszczenie nadaje się do odsłuchów… Znam takie miejsce (salon audio), gdzie pomieszczenie w kwadrat wzbudza bas do kopania po nerkach 😂

A wracając do tematu, jest to bardzo ciekawe, dlaczego do tej pory, Lumin nie zdecydował się wprowadzić w części swoich modeli, wejścia USB B i dysku/kieszeni, tak jak jego konkurenci? Strategia wyróżnienia? Raczej nie, bo od strony funkcjonalnej nie dostajemy nic, czego nie miałaby konkurencja. 

Dziękuję koledzy za informację i wskazówki oraz fajne opisy. Oczywiście zgadzam się w 100%, że odsłuchy u siebie to jedyna słuszna droga. Moje zapytanie wynika bardziej z chęci poznania opinii użytkowników niżeli z płatnych recenzji, czytam je ale z przymrużeniem oka. Wiadomo, taka praca. Zanim dokonam wymiany na jakikolwiek sprzęt przeprowadzę przesłuchania u siebie. Zależy mi na zawężeniu ilości przesłuchiwanego sprzętu. A to dlatego, że korzystam z dużego kredytu zaufania, u "mojego" dostawcy. Czytając niektóre wypowiedzi wychodzi na to, że P1 mini swoją sygnaturą bardziej zbliżony jest do T2, a jak się ma P1 "duży"? lolek126 podaje, że ziarenko lepiej, i to już jest coś. Ziarenko do ziarenka i wyjdą dwa ziarenka. Przecież podobnie jest z kablami. Decydują niuanse (przeważnie). Rozumiem, że u każdego zagra inaczej. Rok temu T3 urzekł mnie swoim analitycznym charakterem, precyzyjną i dużą sceną, szczegółami wręcz podanymi na tacy. Ale kupując go wiedziałem, że to sprzęt tylko na jakiś czas, potem będzie coś innego. 

Na razie pozdrawiam.

Pacułę trzeba brać przez palce. Ma specyficznie konfigurowany ten zestaw referencyjny, jak bym ująć - takimi extremami. Grzała o Ayona spięta z Soluszionem dość chłodnym i szybkim do Herbertów, a to wszystko Siltechy.
A może ja się nie znam i mi się roją…
Nie sposób się nie zgodzić. Nawet najbardziej osłuchana i profesjonalna opinia nie jest tak dobra jak własna
Gdyby tylko był jakiś przyjazny salon, który chętnie wypożycza takie sprzęty na odsłuch... Słyszeliśmy dobrze rzeczy o tym sklepie z Pabianic

Tylko ten sklep nie ma wszystkiego . I jest jedna wada, trzyma kasę po zwrocie dobre 2 tygodnie.

Ja mieszkam 20 minut od Q21 co ma tą zaletę że kasę dostaję z koperty zaraz przy zwrocie z wypożyczenia. Kilka rzeczy już kupiłem, T3 również 👍

• 3 tygodnie później...

Panowie a wie ktoś czy wyjście HDMI w Luminie P1 mini obsługuje format I2S. Planuję zakup DAC’a Laiv Harmony jako dodatek do systemu i tam podobno to wejście gra najlepiej … ?

26 minut temu, Avatar1979 napisał:

Panowie a wie ktoś czy wyjście HDMI w Luminie P1 mini obsługuje format I2S. Planuję zakup DAC’a Laiv Harmony jako dodatek do systemu i tam podobno to wejście gra najlepiej … ?

W specyfikacji nie ma ani słowa o i2s. Producenci zwykle pod gniazdem umieszczają oznaczenie i2s, tutaj jest napisane hdmi pod wszystkimi gniazdami z tyłu obudowy. Standard i2s jest czymś zupełnie innym, jedyną wspólną cechą jest rodzaj zastosowanego portu oraz kabla.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Avatarze ale po co ci Lumin P1 mini skoro planujesz Laiva ? Przecież w P1 mini masz i transport cyfrowy i DAC w jednym urządzeniu jak T2 i T3. Jeśli planujesz Laiv to kup czysty transport cyfrowy do niego i już . Tylko problem jest bo nie wiem czy jakiś Lumin ma wyjście na i2s ??
P1 mini wydaje się super klockiem 2w1.

Śledzisz wątek o Laiv Harmony ? Jeden z forumowiczów już go ma z tym transportem :

https://magnahifi.com/mano-ultra-mk3-music-super3-streamer-high-res/

Ale nic nie polecam bo nie znam go (pytaj @rafa ) ale nie ukrywam że opinie o Laive są bardzo dobre w końcu to ekipa z Denafrips więc wiedzą co robią. I pamiataj że nawet jeśli nawet transport ma i2s to musi być w standardzie PS Audio jeśli myślisz o Laive czy też Denafrips
Niestety w i2s nie ma takiej standaryzacji jak w USB czy coax

Wiesz co dlatego, że mimo wszystko lubię dźwięk jaki oferuje DAC w Luminie - jako dodatkową opcję 😉 Laiv jako pierwszy DAC do 20tys jest na tyle dobry w stosunku do Lumina, że warto go w mojej ocenie kupić. Zawsze przy muzyklanych DAC'kach brakowało mi lekkiego błysku. Harmony to wyjątkowo dobra opcja pomiędzy...

Co do transportu to w P1 mini jest jedna opcja co bardzo mi się podoba - mianowicie Fiber Network . To akurat uważam, że mogłoby w moim przypadku zrobić wiele dobrego. Druga sprawa to z tego co czytałem P1 mini jest nawet bardziej muzykalny niż T2. Nie mniej brak I2S trochę mnie martwi...

Muszę to przemyśleć - raczej poczekam jeszcze jaki transport zaserwuje do swojego DACka Harmony na początku roku 2025. Myślę też trochę być może nad ROSE RS130 bo jako transport podobno daje radę (tam jest wszystko) 😉

18 godzin temu, Avatar1979 napisał:

Muszę to przemyśleć - raczej poczekam jeszcze jaki transport zaserwuje do swojego DACka Harmony na początku roku 2025. Myślę też trochę być może nad ROSE RS130 bo jako transport podobno daje radę (tam jest wszystko) 😉

sprobuj auralic aries s1. 

Jest swietny i ma wszystko co trzeba. 

Sluchalem u siebie w systemie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

sprobuj auralic aries s1. 

Jest swietny i ma wszystko co trzeba. 

Sluchalem u siebie w systemie.

Jak pisałem ważne dla mnie jest wyjście I2S oraz wejście sieciowe optyczne. Ten Auralic nie ma ani jednego ani drugiego 😉

18 godzin temu, lamario napisał:

Czy do tej pory miałeś możliwość testowania modułów SFP?

Podobno nie ma znaczenia jaki rodzaj modułu SFP użyjesz. Nie mają takiego wpływu na dźwięk jak inne kable. 

Generalnie używam połączenia Router do Switcha Netgeara poprzez kabel kat.8 klasyczny. Dalej ze switcha Netgeara optycznym SFP do zwykłego konwertera optycznego na połączenie klasyczne i dalej kablem sieciowym Cardasa do Lumina. Słabym ogniwem jest tutaj konwerter optyczny który jest zasilany zwykłym impulsowym zasilaczem. 

Podobno nie ma znaczenia jaki rodzaj modułu SFP użyjesz. Nie mają takiego wpływu na dźwięk jak inne kable. 

Generalnie używam połączenia Router do Switcha Netgeara poprzez kabel kat.8 klasyczny. Dalej ze switcha Netgeara optycznym SFP do zwykłego konwertera optycznego na połączenie klasyczne i dalej kablem sieciowym Cardasa do Lumina. Słabym ogniwem jest tutaj konwerter optyczny który jest zasilany zwykłym impulsowym zasilaczem. 

Ale twoim celem jest izolacja od zakłóceń z sieci ?

15 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ale twoim celem jest izolacja od zakłóceń z sieci ?

W zasadzie jest to główny powód 😉

16 godzin temu, Avatar1979 napisał:

Jakiś czas temu testowałem SFP (tani) i CISCO. Na tym tanim była większa degradacja w górnym paśmie częstotliwości. Ale

16 godzin temu, Avatar1979 napisał:

Słabym ogniwem jest tutaj konwerter optyczny który jest zasilany zwykłym impulsowym zasilaczem. 

właśnie ten zasilacz psuje najwięcej. Czy miałeś styczność z iFi Audio SilentPower LAN lub Media konwerter ADOT MC02 Dual Kit? Jestem ciekawy jak wypadają jakościowo?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.