Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kabli głosnikowych

Rekomendowane odpowiedzi

Listwa jest też po to by chroniła sprzęt więc listwa musi być. A Taga Harmony pf 600 jest godna polecenia, posiada 4 gniazdka filtrowane , 2 bezpośrednie , voltomierz, diodę fazy, oznaczenia na gniazdach, możliwość wymiany kabla zasilającego, porządnie wykonanie, niską cenę. 

19 minut temu, Bukaj napisał:

Listwa jest też po to by chroniła sprzęt więc listwa musi być. A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pf 600 jest godna polecenia, posiada 4 gniazdka filtrowane , 2 bezpośrednie , voltomierz, diodę fazy, oznaczenia na gniazdach, możliwość wymiany kabla zasilającego, porządnie wykonanie, niską cenę. 

Zabezpieczenia to co innego. Nie o tym rozmowa byla. Bezpiecznik tez zabezpiecza...ten zwykly jak i te super audiofilskie z metalu sciaganego z innej galaktyki. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wieza STEREO Technics :)

Też tak mam zaplanowany budżet na okablowanie aby wyszło około  5% wartości sprzętu, resztę nadwyżki wolę przeznaczyć na lepszego wzmaka lub kolumny.

17 minut temu, Bukaj napisał:

Niech sobie każdy kupuje co chce i za ile .

To fakt i popieram. Ja tylko napisałem o moim podejściu do tematu mojego budżetu na okablowanie.

Jak komuś przy zastosowaniu  6,8 czy 14x0,5 YTDY brakowało by basu, takiego głębokiego z mocnym wykopem, polecam kupić 4 kable domfonowe 20x0,5 YTDY i zastosować po 2 kable na 1 kolumnę. 

Poprawia się również średnica, bardziej głęboki wokal, pełniejszy, instrumenty lepiej odwzorowane 

3 godziny temu, Bukaj napisał:

Jak komuś przy zastosowaniu  6,8 czy 14x0,5 YTDY brakowało by basu, takiego głębokiego z mocnym wykopem, polecam kupić 4 kable domfonowe 20x0,5 YTDY i zastosować po 2 kable na 1 kolumnę. 

Poprawia się również średnica, bardziej głęboki wokal, pełniejszy, instrumenty lepiej odwzorowane 

A jak ktoś się  uprze że ''audiofil'' ?  może kupić melodikę B/S  16 drucików na plus i 16 na minus 

• 3 tygodnie później...

Miałem ostatnio na testach kable Audioquesta. Wrażenia takie że Slip 4/14 spowodował lekkie wygładzenie brzmienia, takie można powiedzieć do snu i zwłaszcza wokale straciły na brzmieniu, takie bez emocji. Pozytywnie zaskoczył Rocket 11, w stosunku do Cordiala(2x2,5), w jednym aspekcie nastąpiła lekka poprawa, wokale dla mnie dostały jeszcze trochę więcej życia, barwa tak milsza dla ucha. Na tyle mi to podeszło że dokonałem ich zakupu z metra za 55zł/m i prawie zmieściłem się w budżecie? Oba kable grają równo i nie faworyzują żadnego z pasm. Miałem na testach też Rocket 22, to samo granie co 11, tyle że grubszy. Cordiala też polecam za tą kasę coś koło 10zł za m, bardzo dobry kabel.

• 5 miesięcy później...

strasznie długi wątek panowie, kiedyś bawiłem się trochę kabelkami i każdy coś psuł albo pokazywał jakąś wadę mojego systemu... obecnie mimo że przesiadłem sie na sprzęt z nieco wyższej półki nadal używam melodika purple rain i jest to jakieś 1 % wartości reszty gratów i akustyki....

ale po kilku latach doświadczeń i porównań stwierdzam że - niezmiernie trudno jest złożyć system (sprzęt +kable) który będzie uniwersalny, i jak zagra dobrze dire straits i nirvane to nagle sie okaże że beznadziejnie na nim brzmi madonna i beyonce, a jak madonna zagra świetnie to wtedy diana krall i inny jazz wypadnie fatalnie, zawsze przy zmianie realizacji czy gatunku coś nie będzie do końca pasować, raz za dużo basu raz za mało, raz za miękko raz za ostro..... i tak w nieskonczoność można szukać ideału, który z zasady nie istnieje ? 

moje rozwiązanie to mini dsp (*model z dirac live) da się ustawić dowolne pasmo u mnie koryguje od 30 do 300Hz reszte zostawiam w spokoju -wspaniały sposób na akustykę..... ale oprócz tego można się bawić w bardzo subtelne dodawanie i odejmowanie niektórych podzakresów np niskie basy i średnie basy i ich dowolne częstotliwości o zaledwie 1 -3 dB.....bez wymiany kabla można - w sposób mało zauważalny dla ucha, korekcja jak za tą cenę działa obłędnie IMHO - i w dużym stopniu regulując SAME TYLKO niskie częstotliwości zmienić całkowicie charakter brzmienia, szybki i zwarty dla rocka, płynny dla pop, lekko rozlazły i ocieplony dla jazzu ... tak dostrojone pod własne ucho urządzenie potem tylko pilotem przełączamy na jeden z powiedzmy 3 programów.... w zależności od nastroju i pogody za oknem... 

rca którego używam to tellurium black jest szybki i detaliczny i jak na jego cenę całkiem ok ale to już pewnie kwestia reszty sprzetu i upodobań ? 

3 godziny temu, Svawo napisał:

regulując SAME TYLKO niskie częstotliwości zmienić całkowicie charakter brzmienia, szybki i zwarty dla rocka, płynny dla pop, lekko rozlazły i ocieplony dla jazzu ... tak dostrojone pod własne ucho urządzenie potem tylko pilotem przełączamy na jeden z powiedzmy 3 programów.... w zależności od nastroju i pogody za oknem... 

Tu masz 100%.

3 godziny temu, Svawo napisał:

...zawsze przy zmianie realizacji czy gatunku coś nie będzie do końca pasować...

I tu też. Każda płyta jest nagrana inaczej i nie ma takiego kabla, który wszystkie dociągnia do naszego widzimisię (rozważania czy kable wogóle coś wniosą pominę).

Mój ulubiony zespół nagrał trzy płyty. Słuchając 1, 2 i 3 jest ok, ale już z 3 na 1 przejść ciężko. Gdy mózg przyzwyczaja się do 3, to 1 wydaje się być bez basu, choć to 1 w mojej opinii jest najlepiej nagrana i jak włączy się tylko 1 to basu nie brakuje.

Ale osobiście korekcji nie używam, bo po kilku minutach mózg się przyzyczaja i jest ok.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 godzin temu, Svawo napisał:

strasznie długi wątek panowie, kiedyś bawiłem się trochę kabelkami i każdy coś psuł albo pokazywał jakąś wadę mojego systemu... obecnie mimo że przesiadłem sie na sprzęt z nieco wyższej półki nadal używam melodika purple rain i jest to jakieś 1 % wartości reszty gratów i akustyki....

Melodika Purlpe Rain to dobry kabel, miałem go u siebie przez dwa tygodnie, pożyczonego od znajomego i mógłby zostać u mnie? Do obecnego Rocket 11 dolutowałem wtyki z miedzi brylowej BFA KaCsa i tematem wymiany kabli u siebie już się nie interesuję?

W dniu 6.01.2021 o 14:29, Prewwit napisał:

Do obecnego Rocket 11

a jak gra rocket 11 w porównaniu do purple rain, bo gdzieś czytałem że wygładza i ma twardy dół pasma, ja szukałem zawsze czegoś delikatnego i w miare neutralnego , melodika ma ładną barwę i jest w miarę wyrównany, melodyjny, nic lepszego nie słuszałem ... ale też nie słuchałem zbyt wielu kabli głośnikowych

u nas w salonie w Poznaniu przy ul. Woźnej praktycznie każdy przewód z oferty można wypożyczyć na testy. Większość salonów THF ma taką ofertę, warto zapytać. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

u nas w salonie w Poznaniu przy ul. Woźnej praktycznie każdy przewód z oferty można wypożyczyć na testy. Większość salonów THF ma taką ofertę, warto zapytać. 

A pytałem o interkonekt Audioquest Yukon i nie odpisaliście?

Teraz, kolor232 napisał:

A pytałem o interkonekt Audioquest Yukon i nie odpisaliście?

a to może mi umknęło. Mam XLR i RCA. Zapraszam do salonu, jeśli inne miasto niż Poznań, to trzeba się kontaktować z wybranym salonem.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

10 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a to może mi umknęło. Mam XLR i RCA. Zapraszam do salonu, jeśli inne miasto niż Poznań, to trzeba się kontaktować z wybranym salonem.

RCA. Jest możliwość wysyłki?

1 godzinę temu, kolor232 napisał:

RCA. Jest możliwość wysyłki?

aktualnie nie, tylko w salonach, za długo to trwa

www.tophifi.pl

13 godzin temu, Svawo napisał:

a jak gra rocket 11 w porównaniu do purple rain, bo gdzieś czytałem że wygładza i ma twardy dół pasma, ja szukałem zawsze czegoś delikatnego i w miare neutralnego , melodika ma ładną barwę i jest w miarę wyrównany, melodyjny, nic lepszego nie słuszałem ... ale też nie słuchałem zbyt wielu kabli głośnikowych

Dla mnie oba te kable grają podobnie, żywo, energetycznie, nie zamulają, ale nie agresji w graniu, przez co odbiór jest miły dla ucha. Jedyna różnica w moim odczuciu, to bardziej mi się podobała średnica, wokale na Rockecie, ale jak to w kablach są to delikatne zmiany. Jak chcesz zmienić dół mocniej to wymiana kolumn lub wzmaka, bo kabel to dla mnie takie doszlifowanie brzmienie które już się podoba i wrzucie na wyższy poziom.

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

aktualnie nie, tylko w salonach, za długo to trwa

Dla mnie wypożyczenia z salonów super sprawa, można czytać i czytać, ale nic nie zastąpi sprawdzenia we własnym systemie.

W dniu 8.01.2021 o 15:48, Prewwit napisał:

Dla mnie oba te kable grają podobnie, żywo, energetycznie, nie zamulają, ale nie agresji w graniu, przez co odbiór jest miły dla ucha.

dzięki, nie planuje wymieniać sprzętu, nie widzę realnego zastępstwa dla obecnego, tym bardziej że odsłuchy zajmują czas i nie zawsze wszędzie jest sprzęt w salonach którego by się chciało posłuchać, tak np kiedyś pytałem o proac tablette to się okazało że jest jedna jedyna para w jednym jedynym salonie na całą polskę 400km od mojego miasta a troche dużo to kasy i ryzyka żeby wypożyczyć takie coś pocztą ? 
po prostu ciekawią mnie różne kable choćby dla samej zabawy w porównywanie, bo nigdy jeszcze nie znalazłem, słyszałem idealnego ? .. ale wiem, po słuchaniu wireworlda z kilku różnych przedziałów cenowych, że wraz z ceną jednak daje się zauważyć wzrost jakości.... niestety nie zawsze najlepszy kabel zagra najlepiej w naszym systemie i dla naszego ucha, ja lubie barwę w melodice jest dla mnie bardzo przyjemna ? 

W dniu 8.01.2021 o 16:38, ryszard lwie serce napisał:

Hejka,

Jakie kabelki polecilibyście do zestawu Roxand Kandy K2 + Proac Studio 148?

Z góry dziękuję!

Jasne z konturowym basem imho, (Silver Anniversary XT na ten przykład).

Ale ja tam nie wiem...

..niczego o Hi-End'zie ?

Niestety!

Szkoda, że @ryszard lwie serce nie napisał, czego szuka albo czego mu brak w obecnie używanych ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 9.01.2021 o 22:11, Svawo napisał:

po prostu ciekawią mnie różne kable choćby dla samej zabawy w porównywanie, bo nigdy jeszcze nie znalazłem, słyszałem idealnego ? .. ale wiem, po słuchaniu wireworlda z kilku różnych przedziałów cenowych, że wraz z ceną jednak daje się zauważyć wzrost jakości.... niestety nie zawsze najlepszy kabel zagra najlepiej w naszym systemie i dla naszego ucha, ja lubie barwę w melodice jest dla mnie bardzo przyjemna ? 

Może sprawdź jeszcze z Melodika Brown Sugar, miałem go brać do sprawdzenia jakby Rocket 11 mi by nie podszedł. Skontaktuj się ze sklepem RMS może ma go na wypożyczenie.

23 minuty temu, Prewwit napisał:

Może sprawdź jeszcze z Melodika Brown Sugar, miałem go brać do sprawdzenia jakby Rocket 11 mi by nie podszedł. Skontaktuj się ze sklepem RMS może ma go na wypożyczenie.

Ja próbowałem u siebie, też z ciekawości: Wireworld  Eclipse Mini,  Equinox  tani Audioquest Slip 14, a także za poradą z forum niedrogi Duelund 16GA... i ten został i gra ? 

• 1 miesiąc później...

Podpowiedzcie mi proszę szczerze.

Aktualnie korzystam z kabli MELODIKA MDC2250 2x2,5mm2.  Czy przeskok na Melodika Brown Sugar BSSC3325  - jest wart sporej dopłaty?

U mnie jest to 2x3metry.

Moje klocki:  Rotel A14 + Paradigm 3000F.

Lepiej napisz - czego szukasz w nowym kablu wobec cech posiadanej Melodiki, a będzie

dużo łatwiej kolegom coś poradzić. Może jest za jasno, za dużo szczegółów i trzeba

przyciemnić i zamulić, a może całkiem odwrotnie. Może tak to zadziała ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, negatyw napisał:

Aktualnie korzystam z kabli MELODIKA MDC2250 2x2,5mm2.  Czy przeskok na Melodika Brown Sugar BSSC3325  - jest wart sporej dopłaty?

U mnie jest to 2x3metry.

Moje klocki:  Rotel A14 + Paradigm 3000F.

Zapewne charakter brzmienia będzie podobny. Jak masz taką mozliwość to wypożycz na weekend i posłuchaj. Może "ślepy test" pokaże, który przewód jest lepszy?

De gustibus non est disputandum

5 godzin temu, negatyw napisał:

Nie: jak chcesz "przeskok" to zmień kolumny lub wzmacniacz, albo akustykę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@ up:

A możesz to bardziej rzeczowo uzasadnić?

Akurat to moje świeże nabytki i uważam, że (cena/jakość) zostały kupione świadomie i na podstawie wielu testów i opinii na forach.

@ audioburak:

Generalnie jestem z obecnych kabli zadowolony. Myślałem o nieco zwiększeniu selektywności. Ale z tego co widzę - "kultowe" brown sugar tego nie uczynią...

Edytowane przez negatyw
  • Pokaż nowe odpowiedzi