Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz moja poprzednia propozycja nie zadowolila naszego pieciogwiazdkowego kucharza, wyszukalem tym razem cos bardziej specjalnego -> Flank Steak

 

1. Flank Steak (nie przyprawiony) ostro wygrylowany z kazdej strony 2 minuty...

 

2. ...laduje w marynadzie z masla i swiezych zielonych przypraw (Orygano, tymian,...).

 

3. Potem wsadzasz calosc na ok. 30 minut do piekarnika przy temperaturze 80-90 stopni.

 

4. Po rozkrojeniu calosc wyglada (i smakuje) znakomicie. Dobrze utrafione

 

5. calosc serwowana z salata z burakow i cykorii (plus dobre stare Aceto Balsamico)

21 minutes ago, xajas said:

Flank steak - bardzo niedoceniany kawal miesa (nawet u mnie gdzie wolowina kroluje). Ja robie wylacznie na BBQ tez stosunkowo krotko tylko lezakuje z 10min i raczej marynuje na mokro i na sposob azjatycki. Dawno nie robilem i chyba dzisiaj zrobie!

 

On 7/2/2020 at 10:14 AM, jackk said:

 

Trudne mieso do obrobki cieplnej. Ale wczoraj sie skoncentrowalem i wyszlo idealnie (medium). Mieso podzielilem na 2 kawalki (jeden grubszy). 3 min z kazdej strony na dosc goracym grillu potem potem z grubsza na duzo nizszej temp (ostatnie 5 min. tylko na jednym malym ogniu)  cienkie 8min to grubsze prawie 12min (obracajac co 2 min). Oczywiscie mieso zostawione na desce na 10min przed pokrojeniem. Mieso wczesniej zamarynowalem na jakies 1.5 godz (sos sojowy, tajski slodki sos, sos z czarnej fasoli, sok z polowy limonki, kilkanascie kropel Tabasco). Wyjete z lodowki na 0.5 godz przed BBQ. Na koniec tniemy zawsze w poprzek wlokien i pod katem 30tu-stopni. Idealne do kanapek albo do roznego rodzaju wraps.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackk

Wyglada super.

Moj problem z tym pozostawieniem na desce na 10 minut to fakt, ze w tym czasie to zupelnie wystygnie. Na kanapce albo w wrapie to nie przeszkadza, ale jako „steak“ jest mi to za zimne

14 minutes ago, xajas said:

Wyglada super.

Moj problem z tym pozostawieniem na desce na 10 minut to fakt, ze w tym czasie to zupelnie wystygnie. Na kanapce albo w wrapie to nie przeszkadza, ale jako „steak“ jest mi to za zimne

Pelna zgoda. Ja przykrywam (ale nie owijam) folia i jeszcze byl dosc cieply.

Godzinę temu, xajas napisał:

ale jako „steak“

Jako stek to to po pierwsze za chude jest.

spacer.png

spacer.png

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Jako stek to to po pierwsze za chude jest.

nie zrozumialem.

Za mało tłuszczu czy za mało grubości?

Jak myslisz, dlaczego to sie nazywa Flank Steak

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
13 godzin temu, xajas napisał:

nie zrozumialem.

Widać. Może się nazywać jak chce np. jakieś Vega steak - na stek za chude, chyba że mowa o jakichś modnych wynalazkach.

Wiesz co to wołowina wagyu?

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 hours ago, Jacchusia said:

Widać. Może się nazywać jak chce np. jakieś Vega steak - na stek za chude, chyba że mowa o jakichś modnych wynalazkach.

Wiesz co to wołowina wagyu?

OK myslalem ze chodzi ci o grubosc steka a nie o zawartosc tluszczu. Wg ciebie w takim razie stek z poledwicy to nie jest stek? Wagyu czy jego odmiana Kobe?  Wytlumacz nam. Ciemny lud jestesmy i chetnie posluchamy.

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Widać. Może się nazywać jak chce np. jakieś Vega steak - na stek za chude, chyba że mowa o jakichś modnych wynalazkach.

Wiesz co to wołowina wagyu?

Moze na stek ale nie na steak.

chcesz sie pochwalic haslami? ?

mam tez kilka kilka przytoczyc?  kobe , matsusaka i kilka szwedzkich krow (Najzadszy gatunek ograniczony do 800 sztuk na calym swiecie)

5 godzin temu, xajas napisał:

Moze na stek ale nie na steak.

chcesz sie pochwalic haslami? ?

mam tez kilka kilka przytoczyc?  kobe , matsusaka i kilka szwedzkich krow (Najzadszy gatunek ograniczony do 800 sztuk na calym swiecie)

Mie panie rozchodzi się o to ,że prawdziwy stek ma być tłusty, dlatego jem bardzo rzadko, chuda wołowina to na pieczeń  :)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

1 hour ago, Jacchusia said:

Mie panie rozchodzi się o to ,że prawdziwy stek ma być tłusty, dlatego jem bardzo rzadko, chuda wołowina to na pieczeń  :)

Bzdura panie, bzdura. Słyszałeś o czymś takim jak ‘Prime Rib Roast’?

Mie panie rozchodzi się o to ,że prawdziwy stek ma być tłusty, dlatego jem bardzo rzadko, chuda wołowina to na pieczeń  :)

Nie koniecznie. Co to jest „prawdziwy“  

Ja tez wole takie z wieksza zawartoscia tluszczu (niestety tluszcz jest nosnikiem smaku) i dlatego najchetniej kupuje Entrecote, ale jest wiele gatunkow „steakow“ o roznej zawartosci i „marmurowaniu“ tluszczu.

Ale sa tez tacy, ktorzy wola chude gatunki (moja lepsza polowa woli Filety)

 

To wspomniane Wagyu dostaniesz u nas w EDEKA zarowno „tluste“ jak i „chude“ jako filet

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3391.thumb.png.4d5fd5c1a105984db7fb54e06b74c052.png

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 godzin temu, xajas napisał:

Co to jest „prawdziwy“

Taki mojszy ?

12 godzin temu, jackk napisał:

Bzdura panie, bzdura. Słyszałeś o czymś takim jak ‘Prime Rib Roast’?

Nie. Jakiś stek?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

A ja dziś tak

-----

Gar numer 1:

Ziemniaki, ale jak ktoś woli mogą być kartofle lub pyry.

Gar numer 2:

Troszkę oleju. 

Dwie małe cubulki, drobno pokrojone i sparzone.

Dwie średnie marchewki grubo starte.

Puszka pomidorów. 

Sól, pieprz i oregano.

A jak już się ugotowało filety rybne... byłbym zapomniał, najpierw filety trzeba było pokroić na średnie kawałki, posolić i skropić cytryną.

-----

Godzina i po temacie.

 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Specjalnie dla patrona wątku.

@atmeg chyba spojrzy przychylnym okiem.

Food Emperor poleca wypieki z dużą kulturą osobistą.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Tytuł odcinka :

Chujowe muffinki dla popierdolonych pitoków

 

Dalej jest jeszcze bardziej:

 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Letnie grillowanie czyli barbecue.

(Food Emperor)

 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

17 godzin temu, xajas napisał:

Za moich czasow mowilo sie o jedzeniu, o piciu i o garnkach. Teraz wszyscy pisza o zarciu, o garach i o chlaniu. Czy kultura „konsumowania“ tak podupadla?

Nie, zupełnie nie tędy droga. Nadal schabowego z ziemniakami i kapustą zasmażaną się je. Przyrasta za to ilość buców, co przełykając ze łzami w oczach modnego ślimaka, poprawiają sobie nastrój stosując negatywie kojarzące się określenia w stosunku do jędzących smacznie. A ja, jeśli miałbym jeść ślimaki, to wolę zeżreć schabowego. Proste?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A ja, jeśli miałbym jeść ślimaki, to wolę zeżreć schabowego. Proste?

Proste? Prostackie
Ja tez lubie schabowe ale nie widze zwiazku z slimakami i zarciem
28 minut temu, xajas napisał:


Proste? Prostackie emoji6.png
Ja tez lubie schabowe ale nie widze zwiazku z slimakami i zarciem emoji3.png

Ja też nie, ale pisząc "zażarłbym" chciałem, aby zrozumiały mnie też buce ograniczone takimi skojarzeniami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jak to się robi w Teksasie...

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

I co  - on tak mięcho wcina i żyje 84 lata ? Czy obżera się 84 letnim mięchem ?

W dniu 16.07.2020 o 00:07, xajas napisał:

o zarciu

Posłuchaj tego Szweda , czyli The Food Emperor.   (Szwed, bo 'dzy' nie powie).

Tyle emocji w to wkłada, że nie musi okraszać potraw  - same słowa mu wystarczają. Tłusto, gęsto i grubo.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

-------------------

wiec tak .Gotuje bob po Zydowsku .........

Bob do gra ,zalewam wodą ,sole i gotuje  .........

zpewnoscia jest to bob po Zydowsku ,nie ulega zadnym watpliwoscia .

Ja katolik nie wierzacy bede sie zajadal potarwa zydowska .z smakiem i polecam .

dlaczego Po Zydowsku tu na tym forum ? Bo pamietam wszystkich zamordowanych przez Niemcow i Ruskich ......

I chce przypomniec ze pokuj dzisiejszy nie jest nam dany na wieki ....

dokladnie te same korwy moga zaczac zabijac niedlugo.

bo to nie Hitler mordował tylko Niemcy .......

Edytowane przez atmeg
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.