Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, JuG napisał:

Kompania Piwowarska – grupa piwowarska z siedzibą w Poznaniu, należąca w 100% do japońskiego koncernu piwowarskiego Asahi.

Tiaaaaaaaaaaaaaaa - takie one i polskie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

On 6/14/2020 at 12:11 AM, il Dottore said:

Paella w/g zalinkowanego w filmiku przepisu to rewelacja. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie. I nie lękajcie się ? gdyż jak powiada kucharz na filmiku "nie jeśt tludno źrobić paeja". ? Serdecznie polecam, nie ma lepszego przepisu na paellę po polsku, tym bardziej, że gotuje prawdziwy Hiszpan i zdradza patenty babci! ? Może być użyta ryba, kalmar, krewetki, małże a może być sam kurczak. Ja np. dziś używam na 500g ryżu 1 kg piersi z indyka [pociętej jak na gulasz w kostkę. Zamiast bulionu rybnego można użyć zwykły rosół w kostkach ( jeszcze lepiej bulionetki Knorr). Na 500g ryżu arborio dajcie 300 ml przecieru pomidorowego (passata z Lidla styknie), 1,5 litra bulionu z 3 kostek lub bulionetek, 125ml białego (białego, kurła!!!) wina. Nie musi być szafran, może być gotowa przyprawa do paelli (ja używam przyprawy Paellero z firmy Carmencita) albo żółty barwnik - to się kupuje w Hiszpanii - nazywa się Colorante alimentario. Jeśli są pytania odnośnie proporcji to służę informacjami, bo robiłem to około mnóstwa razy. ? Paprykę w proszku najlepiej użyć wędzoną hiszpańską. Normalna też może być ale wędzona daje niepowtarzalny smak i aromat. Aha - i ABSOLUTNY ZAKAZ STOSOWANIA CEBULI!!! Kto daje cebulę do paelli ten kiep i niepełnosprawny umysłowo. Foci nie będzie tutaj bo robiłem telefonem i nie wiedzieć czemu każdy plik przekracza 4MB. Ale wrzuciłem na zewnętrzny serwer jak kto ciekawy...

https://ibb.co/rGcpBW1
https://ibb.co/Tc145yS
https://ibb.co/kJrYVyg
https://ibb.co/swrFTF5
https://ibb.co/GPbVPxz
https://ibb.co/hCNxQSt
https://ibb.co/fHVnG2c
https://ibb.co/rxQr3Q7
https://ibb.co/pb5TC5D
https://ibb.co/vxkPDMr

 

U mnie dziśiaj

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Just now, marecki marek said:

U mnie dziśiaj

DSC_4853 (2).jpg

 

DSC_4850 (2).JPG

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 minutę temu, marecki marek napisał:

U mnie dziśiaj

GULP!

Jadłbym! ? U mnie w domu bida, bo żona nie je krewetek, małży i wszelkiego innego robactwa (co ja z kolei uwielbiam, ośmiornica po galicyjsku to moje ulubione żarcie), więc jak robimy paellę to tylko z bida-drobiem.

Ale i tak lubię! ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minute ago, il Dottore said:

GULP!

Jadłbym! ? U mnie w domu bida, bo żona nie je krewetek, małży i wszelkiego innego robactwa (co ja z kolei uwielbiam, ośmiornica po galicyjsku to moje ulubione żarcie), więc jak robimy paellę to tylko z bida-drobiem.

Ale i tak lubię! ?

To jest paella valenciana tylko owoce morza, ale w chińskim woku

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marokański czy tunezyjski?

Ja używam tego, niby już z szafranem na gotowo i barwi ładnie ale co prawdziwy to prawdziwy!

61eHbzQ3gAL._SY445_.jpg

Kupuję na Amazonie

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

34 minutes ago, il Dottore said:

Marokański czy tunezyjski?

Ja używam tego, niby już z szafranem na gotowo i barwi ładnie ale co prawdziwy to prawdziwy!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupuję na Amazonie

Kupiłem go w tej cooperativie, ale już mam go cztery lata. Opłaca się jechać tam kupić szafranu. W Maroku oczywiście.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 minuty temu, marecki marek napisał:

W Maroku oczywiście.

Kumpel kiedyś był w Maroku i 2 tygodnie po tym jak wrócił, oglądał w TV knajpę, gdzie pił podczas pobytu herbatkę, totalnie rozwaloną bombą.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minute ago, il Dottore said:

Kumpel kiedyś był w Maroku i 2 tygodnie po tym jak wrócił, oglądał w TV knajpę, gdzie pił podczas pobytu herbatkę, totalnie rozwaloną bombą.

Faktycznie czasy się zmieniają, a ludzie  do sympatycznych tam nie należą. Zdarzyło mi się, że robiłem zdjęcia na plaży i dziewczyna, która tam spacerowała poprosiła mnie o usnięcie zdjęcia choć była prawie niewidoczna i ubrana od stóp do głowy.

7 hours ago, skynyrd said:

Może sfotografowałeś bankomat lub mówiącą skrzynkę na listy?

To raczej oni turystów traktują jak bankomat.

2 hours ago, xajas said:

Jednego w tym widelo o paelii nie doslyszalem : jak dlugo czekac po zalaniu calosci rosolem?

 

1 hour ago, skynyrd said:

A u mnie chińska zupka...

Świnie!

Orientalnie całkiem

2 godziny temu, xajas napisał:

Jednego w tym widelo o paelii nie doslyszalem : jak dlugo czekac po zalaniu calosci rosolem?

Odpowiem Ci, jak moja mama, pytana o jakikolwiek przepis: aż będzie dobra. ?

Proporcje 1,5 litra rosołu na pół kilo ryżu lub 750ml rosołu na 250g ryżu są IDEALNE. Nie da się tego spieprzyć. ?

Ja kiedyś lałem po trochu i ryż to wchłaniał. Teraz mi się nie chce - wlewam całość, zostawiam na malutkim ogniu i wyłączam, gdy płyn znika i widać już tylko ryż. No i ważne, by ryżu nie przegotować. Nie ma być al dente jak spaghetti, ale ziarna nie mogą być zdeformowane, tylko mają być ładne, kształtne.

Także czekaj aż będzie dobra. ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 hours ago, xajas said:

Jednego w tym widelo o paelii nie doslyszalem : jak dlugo czekac po zalaniu calosci rosolem?

Ja krewetki to smaże najpierw, a dokładam na koniec bo one dochodzą bardzo szybko

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Proporcje 1,5 litra rosołu na pół kilo ryżu lub 750ml rosołu na 250g ryżu są IDEALNE. Nie da się tego spieprzyć.

Ja kiedyś lałem po trochu i ryż to wchłaniał. Teraz mi się nie chce - wlewam całość, zostawiam na malutkim ogniu i wyłączam, gdy płyn znika i widać już tylko ryż. No i ważne, by ryżu nie przegotować. Nie ma być al dente jak spaghetti, ale ziarna nie mogą być zdeformowane, tylko mają być ładne, kształtne.

 

No to raczej proporcje 2:1 a nie 3:1 - z tym że wtedy pod przykryciem.

 

6f736e024875b26e37fd51dee5101379.jpg

 

Intrygujące połączenie

On 8/8/2020 at 10:16 AM, skynyrd said:

Dzisiaj w nocy, będę robił spaghetti. Ciekawe jak mi wyjdzie, bo się z lekka nawaliłem.

U mnie dzisiaj ...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
20 hours ago, xajas said:

Pelna kultura, nawet z winem?

Dzięki, 500g makaronu na mnie i syna (on zje tak 25% więcej). Po dwóch godz int jazdy na rowerze i prawie 2000kcal straconych to idealny posiłek. Acha wcześniej dwa piwka tez były....

A teraz wg mnie najlepsza ryba na świecie czyli Sockeye Salmon oczywiście świeży (złowiony jakieś 24 godz wcześniej i oczywiście nie zamrożony). Kolor w naturze jeszcze bardziej wyrazisty niż na tym zdjęciu i  nie jest to photoshop. Minusem jest to ze jest to trudna ryba w obróbce na BBQ.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj w lekkiej marynacie tak z 20 minut

018649DB-57F2-47F3-8FE1-D721FEA4170C.jpeg

I finalny produkt

5D0D5A5D-0CA6-4BA0-88C3-A95FD1CAABA3.jpeg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackk
On 8/10/2020 at 7:02 PM, jackk said:

Dzięki, 500g makaronu na mnie i syna (on zje tak 25% więcej). Po dwóch godz int jazdy na rowerze i prawie 2000kcal straconych to idealny posiłek. Acha wcześniej dwa piwka tez były....

A teraz wg mnie najlepsza ryba na świecie czyli Sockeye Salmon oczywiście świeży (złowiony jakieś 24 godz wcześniej i oczywiście nie zamrożony). Kolor w naturze jeszcze bardziej wyrazisty niż na tym zdjęciu i  nie jest to photoshop. Minusem jest to ze jest to trudna ryba w obróbce na BBQ.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj w lekkiej marynacie tak z 20 minut

018649DB-57F2-47F3-8FE1-D721FEA4170C.jpeg

I finalny produkt

5D0D5A5D-0CA6-4BA0-88C3-A95FD1CAABA3.jpeg

Mam jeszcze sockeye zamrożone z ubiegłego roku, trzeba chyba lodówke zaopatrzyć w sieże. Dobrze, że mi przypomniałeś. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Prosty i sprawdzony przepis na ciasto do pizzy domowej - ma ktoś?
Kwestia co chcesz uzyskać. Bo podpłomyk też jest zajebisty

Wejdź na YouTube, dużo świetnych przepisów jest.

https://www.youtube.com/c/Foodemperor

Tego gościa też możesz poprosić o przepis.

9 ziemniaków (gruli, pyr, kartofli), kefir, smalec, cebula, 5 jaj kurzych. Cząber, koper, natka.

I tyle co do składu - zapiec to, co się da na rzepakowym choćby.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

No to dalej o rybkach. Pstrag golec, a do tego duszony koper wloski

Dzis zlowiony i dzis zjedzony.

Znalazlem metode na to, by sie nie przyklejal do rusztu grilla. Przed polozeniem na grill trzeba go wysmarowac majonezem po stronie rusztu. Przed odwroceniem smarujemy droga strone






Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4465.jpgIMG_4468.jpgIMG_4466.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 11.08.2020 o 02:02, jackk napisał:

500g makaronu na mnie i syna

O, to ostro. Normalna porcja suchego makaronu u mnie to 125g/osobę. Czyli typowa paczka 500g ma obsłużyć 4 osoby. ?

2 godziny temu, xajas napisał:

duszony koper wloski

Ja koper włoski tylko chwilę blanszuję i natychmiast do lodowatej wody! Wtedy ma idealną konsystencję - miękki, nie chrupiący ale i nie paćka.

W dniu 17.08.2020 o 22:43, marecki marek napisał:

Mam jeszcze sockeye

Bardzo interesujący artykuł o migracji pacyficznego łososia na wody europejskie. Łowi się już w Europie pojedyncze sztuki:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 4.08.2020 o 02:18, Sine Metu napisał:

Intrygujące połączenie

Zawsze tak zamawiam w Eddie Rocket's - jajo, bekon, ser i jeszcze grillowane pieczarki do burgera. ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Bardzo interesujący artykuł o migracji pacyficznego łososia na wody europejskie. Łowi się już w Europie pojedyncze sztuki

W Pacyfiku występuje pięc różnych gatunków łososia. Ten najlepszy to królewski chinook, potem chum, coho, sockeye y na końcu różowy, o którym jest mowa w/w artykule. 

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.