Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, xajas said:

550€ za ostrzalke?

Musial bym upasc na glowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To mi wystarczy

Przewin do 8:10

Nic wyjątkowego. Poprawnie naostrzony nóż. Można się nauczyć ostrzenia na kamieniach, ale ostatecznie kosztowałoby to pewnie więcej, niż pół profesjonalna ostrzałka z załączonych wcześniej moich linków. Ustawiasz podany przez producenta danych noży kąt i ostrzysz bez pomyłki. Za każdym razem do perfekcji. 

Nie warto kupować lepszej ostrzałki jedynie wtedy, jeśli masz noże które docelowo wyrzucisz do śmieci. Mnie na takie noże zwyczajnie nie stać.

I palców tez szkoda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

Pogodzę Was: cały system z regulacją kąta za 70€

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 tygodnie później...

Mazurek gotowy. Nie moja zasługa. Ja z ciast to najbardziej skrzydełko wieprzowe. 🙂

FtIxZhbWIAEw7eq?format=jpg&name=large

FtIxZ0HWYAILUgE?format=jpg&name=large

FtIxaF0WcBAopM5?format=jpg&name=large

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 24.02.2023 o 19:24, Divide napisał:

Dla mnie to nawet ciężko jest wyobrazić sobie co by z tego wyszło.🤔

I przeraża mnie próba takiego miksu.

Może ktoś spróbować i podzielić się wrażeniami ?

Niech ktoś przetrze szlak bo ja się boję 😁.

Nie wiem jak z białą, ale tak sobie myślę, że z kiszoną organizm został by kompleksowo oczyszczony.

Nie zawsze musi byc miesko. Czasami wystarcza pomidorki, jogurt, solidna porcja ziel i dobry olej

Ukryta Zawartość

IMG_5261.thumb.jpg.9417a4d817b311ecbe2400c2ec40c6da.jpg

IMG_5262.thumb.jpg.1443cfc497701ec2132d4267cd8b8fd9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i stało się! 😞 Po 30 latach nasz kochany Zelmer dokonał żywota. I chrzan na Wielkanoc tarłem już ręcznie. Trzeba było kupić nową maszynkę do mięsa z przystawkami do warzyw. Wybór padł na Boscha. Ładna maszynka, ale wątpię by 30 lat wytrzymała.

Ft7tCNPWIAU_-9x?format=jpg&name=large

Ft7tCfcWIA8tXle?format=jpg&name=large

Ft7tCwVWIA8CHkV?format=jpg&name=large

• Redaktorzy
4 minuty temu, xajas napisał:

A ty znowu wspierasz Hitlerowcow?

Ukryta Zawartość

A co, miał kupić chińskiego Zelmera? 😉

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, kangie napisał:

miał kupić chińskiego Zelmera?

Ten Bosch też chiński. Teraz to już wszystko jedno, naprawdę. Takiej pancernej maszynki jak Zelmer robił 30 lat temu już nie dostanę.

Godzinę temu, xajas napisał:

A ty znowu wspierasz Hitlerowcow?

A co miałem zrobić? Czymś trzeba mielić mięso, szatkować kapustę, trzeć kszan i robić wiórki z warzyw na zupę i sos. Poszukałem więc w internecie i ludziska piszą dokładnie jak @kangie że Zelmer teraz już chiński i szkoda kasy. Z polecanych to ten Bosch właśnie wydawał mi się OK. Ma wszystkie bajery jak Zelmer + wyciskarkę do cytrusów potrzebną mi jak psu piąta noga.

Edytowane przez il Dottore

W dniu 15.02.2023 o 17:12, atmeg napisał:

Mnie raz na jakiś czas dopada barszcz z buraków czerwonych .

Robimy buraki czerwone w postaci fermentowanej. Pokrojone, odstawiane są na kilka tygodni w zalewie - do sfermentowania. Są odcedzone i zmiksowane z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina. Zamknięte w twistach wytrzymują w chłodzie dość długo. Ponieważ nie jem psiankowatych tj pomidorów i ziemniaków zastępuje mi to keczup. Służy również jako podstawa barszczu.

Sok wypijany jest osobno.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Nigdy nie robiłem fermentowanego soku z buraków czerwonych ale taki zwykly wygotowany z gesto pokrojonych uwielbiam jako do picia i do zupki z jakims makaronem typu muszelki, Mniam Mniam.

Uwaga korzystanie z Niemieckich sprzętów w kuchni nie podchodzi pod polityke i jest tu dopuszczalna :)

Podobnie jak ktoś lubi np. Audi i nim jeżdzi . 

Nie wariujmy , są inne tematy gdzie trzeba patrzyć Niemcą na ręce 

W dniu 25.04.2023 o 18:12, atmeg napisał:

Uwaga korzystanie z Niemieckich sprzętów w kuchni nie podchodzi pod polityke i jest tu dopuszczalna 🙂

Ufffffffff to już mogę przestać ukrywać moje garnki Zwillinga i akcesoria WMF. 🙂

U mnie niemiec ssie dywan

a kulinarnie pytałem Pani w sklepie o kości wędzone podobno ,oryginalne :) ,grochówka ?

Edytowane przez jarekb
16 minut temu, jarekb napisał:

grochówka ?

😍😍😍

Kurde Niemcy też ludzie . 

A ponad to jedzą podobnie jak my ,dziwne ale prawdziwe .Pod tym wzgledem Niemcy i my Polacy to teoretyczna jedność .Te same smaki.

Jedynie podejscie ideologiczne mamy inne .

Pod wzglegem ideologi to Niemcy z Polaków chcą robić Niemców .....natomiast My Polacy z Niemców robimy nowych Rusków .

A co do kulinariów to ....

Ostatnio zapragnołem zrobić zwykłe kotlety mielone , kupiłem pół killo mielonki mięsnej w Biedronie i potem stwierdzilem że mało .I tu postanowiłem zrobić eksperyment kulinarny .

Co do moich eksperymentów kulinarnych to w 70% były to niepowodzenia czyli powstawała potrawa o miernych walorach smakowych .......

Tak wiec w ramach eksperymentu kulinarnego pod kryptonimem "Mielony"  zrobiłem tak .

Do gara ,miski plastikowe wszystkie mi popekały ,wiec do sporego gara dałem te 0.5 kg mielonego miesa .

Dwie wielkie cebule razem z trzema jajami kurzymi i przyprawami zmieliłem w mikserze i dodałem do gara .

Potem zmieliłem w mikserze dwa durze ziemniaki ( tu ten eksperyment)  i dodałem .Ilość tych ziemniaków był podobny do ilości miesa mielonego .

Całość mieszałem dodawając tak zwaną bułke tartą do momentu kiedy z tej masy juz można było formować kotlety .

Byłem sceptyczny mocno ....Myślałem że to mój kolejny nieudany eksperyment .Ku mojemu zdziwieniu kotleciki smarzyły sie fantastycznie bez zadnego przylepiania i rozwarstwiania oraz ich smak koncowy wcale nie wskazywał na to ze objętościowo było dodane tyle samo ziemniaków jak miesa .Całość była wysmarzona bez problemów ,przypaleń  na chrupko na zewnątrz a w środku  był smak miesny .

Kotleciki wyszły i okazały sie smaczne .Bardzo smaczne nawet .Smak mieska genialnie zlewał sie z smakiem usmażonych ziemniaków ale dominował smak mieska.

Dziekuje za przeczytanie ,Atmeg

Wnioski . Okazało sie ze ziemniaki w Tym zestawieniu z Miesem nie tłumią smaku miesa ,zachowują sie neutralnie .

Edytowane przez atmeg
  • 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Wygląda jak wielkie zielone g.... ale tu akurat nie chodzi o wygląd. Rozpoczął się sezon na szparagi. Tutaj zielone, duszone na śmietanie z serem pleśniowym. Ważne aby nie gotować ich przed wrzuceniem na patelnię bo w wodzie tracą cały smak. 

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

dzisiaj otworzyłem słoik ogórków  dostanych od sąsiadki , w zalewie olej-ocet ? z papryką ostrą  ,chili super dobre , taka wariacja na konserwowe 

wyglądają zwyczajnie a nawet nieciekawie :) taka gruba krajanka na 4-5 , chyba to chili robi robotę , długo u mnie stały otworzyłem z niechęcią , 

🙂 Cześć ....

Ciepłe dni zaczynają swoją dominacje a w ciepłe dni lubimy lody .

Ja robiłem lody na kilka sposobów ,dziś przedstawie najprostrzy przepis na pyszne lody z naturalnych składników .Lody śmietanowo - waniliowe ale mozna na tej podstawie robić lody o innych smakach np. jagodowe ,pomarańczowe itp .

Fotek nie dam .....to info dla jednego z userów .

Jedynie bardzo prosty przepis ,najprostszy na pyszne lody dam .

Tak wiec przepis na około 1,5 litra gotowych lodów .

Składniki do lodów śmietanowo - waniliowych .

Dwie śmietany zwykłe ,tak zwane 30% , w opakowaniach 400mL czyli razem 800 mL .

Cukier biały w ilosci ....minimum 4 małe łyżeczki  ,jeśli ktoś chce mieć bardziej słodkie to nawet do 10 małych łyżeczek . 

50 mL mleka .

Aromat waniliowy albo naturalna wanilia , co do aromatu to około 10 kropli .

I to wszystko ,a nieco miejsca w zamrażalniku i kubeczki plastikowe (nieekologiczne ale najlepsze) takie po 250 mL , można też jakieś wkładki drewniane na tak zwane patyczki .

Przygotowanie ....

Cukier i wanilie dajemy do 50 mL mleka i mieszamy do rozpuszczenia cukru .

Jesli chcemy miec lody np owocowe to owoce z cukrem miksujemy z tym mlekiem .

Jest to baza smakowa .

Smietane  ubijamy mikserem ręcznym czyli trzymanym w ręku elektrycznym  (można i taką sprężyną całkowicie manualnie ,bardziej eko sie staną) i jak już osiągnie odpowiednią gęstość dodajemy do tego te zawartość cukru i aromatu w 50mL mleka .Mieszamy to i nakładamy do kubków .Oczywiscie można do kubków jadalnych ,ja daje do plastikowych ....Potem to do zamrażarki na ..... około 6 godzin i gotowe ....

Pyszne lody śmietanowo-waniliowe za grosze ,bez żadnych wypełniaczy firmowych 🙂 

Przepis pewny ,sprawdzony wielokrotnie .

Końcowa objetość lodów około 1,5litra 

Po zamrożeniu czyli tych 6 godzinach można je przełożyć do pojedynczych torebek i trzymać w zamrażarce pewnie z dwa miesiace .Jeśli zadbało sie o czystość to nie powinno być problemów .

Edytowane przez atmeg

===================

Zupełnie inny temat ...Pieczeń z 2 kg mielonej wieprzowiny .

Taki wielki mielony ale nie smażony docelowo a pieczony z tym że calość podzielona na dwa kawałki z wzgledu na to aby temp. pieczenia szybciej przeniknela miesko .

Tak wiec nabyłem dwa kilogramy mieska w sklepie i poleciłem je zmielić na miejscu .

Miesko to posoliłem ,poszła czubata mała  lyżeczka soli . 

Pieprz w ilosci pełnej dużej łyżki stołowej .

Papryka słodka , czubata duża łyżka 

Inne zioła w ilości też czubatej łyżki stołowej ,jakie zioła .To mniej istotne ,jakie ktoś lubi ,podstawowe to majeranek ale ja dałem inne zioło .

To wymieszane dość dokładnie i czeka do jutra na rozwój sytuacji w lodówce .

Ciąg dalszy nastąpi jesli ktoś nie napisze donosów na Mnie .

Smak miesa sprawdzony po 30 minutach ....dodałem plaską malą lyżeczke soli i plaska dużą lyżeczke pieprzu i papryki .

Należy pamiętać o tym iż do docelowej masy zostanie jeszcze dodana bułka tarta ,cebule oraz jaja .

Oczekiwany koncowy smak to lekko pikantny od pieprzu i papryki i delikatnie słony .

Nie ma to jak zakisić ogórasa!  😄 Za 2 dni będą małosolne. 🙂 Robię eksperymentalnie tylko z 1 kg bo to pierwszy raz w życiu. 🙂

FyHHAmqXoAAqb26?format=jpg&name=large

FyHHBRgXwAIH4j_?format=jpg&name=large

No i małosolne wyszły fantastycznie. 🙂 Wiem, że to nie rocket science ale i tak pękam z dumy! 🙂

Jutro nastawiam 2 kilo. Grubo albo wcale! 🙂

FyZcL3OXoAAeAWA?format=jpg&name=large

FyZcMwyXoAE-HZ5?format=jpg&name=large

FyZcNhlXwAEMGtz?format=jpg&name=large

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.