Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, RAF77 napisał:

Możesz dodać wszystkie składniki i trzymać ciasto w lodówce 24, 48 a nawet 72 godziny.

Wiem. To już przerabiałem i całkiem dobrym skutkiem. Jednak dopiero wydłużona autoliza przyniosła najlepszy efekt. Smak ciasta przy zachowaniu tej samej mąki i proporcji składników zdecydowanie najlepszy i wart przetestowania  

Dziś naszło mnie na coś wyjątkowego, czego raczej nie znajdzie się w gwiazdkowych restauracjach. Małe płotki smażone na głębokim tłuszczu. Ponacinane przed smażeniu dzięki czemu wszystkie drobne ości "znikają". Sól, pieprz i absolutnie niczego więcej nie trzeba. Fu****k gwiazdki Michelin 😁. Ciekawe, że Portugalczycy potrafili wypromować grillowane sardynki. My mamy coś, co wcale im w smaku nie ustępuje (a jak dla mnie płotki to jedne z najsmaczniejszych ryb) i nikt nie próbuje tego odpowiednio sprzedać   

za dzieciaka tak  Ukleje pospolite , jak "brał w szale'' ,to 100-- 150 dało sie naciągać , marudna robota obierać ale wysmażone na chrupka dobre 

• 2 tygodnie później...

Dziś rano byłem w Biedronie  ,zwykłe zakupy ale zostałem oczarowany ,zobaczyłem śliczną golonke  taką 1,5kg  ,zakupiłem  .

Już teraz jest ugotowana  ,2 godziny z przyprawami  .Czy było warto ? Och tak ,tak ,tak .

Tu musze napisać iż zaczołem jadać golonki  po 40 roku życia swojego .Wcześniej nie znałem tej wspaniałości .

U mnie w rodzinie nie jadano Golonki ,sam ją odkryłem dla siebie 

AAA musze wam o tym napisac , wczesniej jakis miesiac temu kupiłem rądelek w Biedronce  ,strzał na 1000% w najlepszy zakup .Dlaczego ? Już piekłem i smażyłem w nim - kurczaki , kotlety mielone , ziemiaki  ,warzywa  , a ostatnio smażyłem potrawe która zawsze przywierała do patelni czyli świeżo ugotowany makaron  i ....wszystkie te potrawy nie przywierały do powierzchni tego rondelka  ,masakra pozytywna  ,szok . Szok za niewielką kase ,zakup roku .Musiałem sie tym faktem z wami podzielić .

Edytowane przez atmeg

Nazwy marki nie wymienie chyba że ktoś zapyta o to .

A znacie mnie i wiecie że to nie jest reklama Biedrony .

Edytowane przez atmeg
Natknąłem się dziś na ten specjał w sklepie, ale bałem się kupić.
Jadł ktoś?
haggis.jpg
Co haggis, to inny smak. Ja przypadkiem, jako pierwszy raz, trafiłem na ten w puszce i nadal mi smakuje, mimo że próbowałem też innych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

0b34a3f805377e6882ec8dc1438b71df.jpg

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

nie jadłem.:) kupiłem co innego ,. zjadlem i było znośnie .

--------------

Kupiłem podobno Włoski sos pomidorowy w Biedronce  ,jadł ktoś ?

PS seria pizz tych  Włoskich bije  strasznie te wszystkie  pizze  Niemieckie . 

Kupujcie tylko te Włoskie  !!!!!:) serio to nie żart.

W zasadzie jeśli jadłeś parówki, jadłeś wszystko. Ryjki, wymiona, świńskie odbyty, krowie nosy, kurze grzebienie. Więc czy haggis jest większym wyzwaniem od kaszanki czy flaków? Sam nie jadłem i nie grozi mi to bo z mięsa jem od wielu lat wyłącznie ryby ale nie uważam aby na tle tradycyjnych specjałów kuchni polskiej wyróżniał się czymś specjalnym (w kategoriach obrzydliwości) 

Haggis to normalne żarcie jest, tu nie ma nic obrzydliwego, to nie "cwaniaczek" z PRL.

W dniu 2.09.2024 o 20:20, partick napisał:

Co haggis, to inny smak. Ja przypadkiem, jako pierwszy raz, trafiłem na ten w puszce i nadal mi smakuje, mimo że próbowałem też innych.

Ukryta Zawartość

0b34a3f805377e6882ec8dc1438b71df.jpg

Na zdjęciu wygląda OK.

Sam kupuje np, tanie krokiety z ,mięsem , są OK .Wiadomo w domu zrobi sie o wiele lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgłodniałem  , ziemiaczki pokrojone w grube frytki bez obierania z skórki takie po 1.5cm grubosci na rondelek ,troszke oleju .Od razu przyprawione solą ,niewielką ilością zwykłej papryki w proszku i pieprzem . Coś znajde do tych Ziemniaczków z mieska w lodówce .

Mam coś ....Pod koniec smażenia tych ziemiaczków kilka plastrów Polskiego żółtego sera ? Hmmm to powinno być interesujące .Tak zrobie. I sos do tego  już na talerz.Mam jakiś Włoski sos  .

Edytowane przez atmeg

Chleb pszenny z makiem

Ukryta Zawartość

IMG_20230929_135519.jpg-400x300.jpg

IMG_20230929_144113.jpg-400x300.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Hmm ,przyznam że nie robiłem ale pragne tego  . Zrobić Pasztet  . Chce zrobić pasztet .Zawsze marzyłem o tym aby zrobić pasztet 

Już jestem po etapie z YTba   ,napatrzyłem sie  jak to zrobić .

Ale dzis zrobie ziemniaczki smażone w rondelku  ,pasztet poczeka .

Wiec Ziemniaki szczotkujemy pod wodą ,nie obieramy tylko mocno myjemy . I kroimy w plastry 1cm grubosci .

Przygotowujemy rądelek albo patelnie  .Zrądelka mniej bedzie pryskać olej  .

Olej , naczynie ,ziemniaczki i smażymy  ,w trakcie smażenia dodajemy troszke soli i innych przypraw według woli swojej 

Smażymy wolno  ,to nie frytki  .Niema co sie śpieszyć 

Np fajnie jest oprócz  soli dodać troche zwykłej papryki  słotkiej i troszke tej ostrej ale nie chili.Dlelikatnie dodać 

tak pieczone ,smażone ziemniaczki sa smaczne same ale też idealnie pasują pod miesa 

1 godzinę temu, atmeg napisał:

Hmm ,przyznam że nie robiłem ale pragne tego  . Zrobić Pasztet  . Chce zrobić pasztet .Zawsze marzyłem o tym aby zrobić pasztet 

Już jestem po etapie z YTba   ,napatrzyłem sie  jak to zrobić .

Ale dzis zrobie ziemniaczki smażone w rondelku  ,pasztet poczeka .

Wiec Ziemniaki szczotkujemy pod wodą ,nie obieramy tylko mocno myjemy . I kroimy w plastry 1cm grubosci .

Przygotowujemy rądelek albo patelnie  .Zrądelka mniej bedzie pryskać olej  .

Olej , naczynie ,ziemniaczki i smażymy  ,w trakcie smażenia dodajemy troszke soli i innych przypraw według woli swojej 

Smażymy wolno  ,to nie frytki  .Niema co sie śpieszyć 

Np fajnie jest oprócz  soli dodać troche zwykłej papryki  słotkiej i troszke tej ostrej ale nie chili.Dlelikatnie dodać 

tak pieczone ,smażone ziemniaczki sa smaczne same ale też idealnie pasują pod miesa 

OK Atmeg 🙂

A mnie chodzi po głowie paella.
Taka oryginalna z Walencji, bo tu powstała na polach ryżowych pod miastem. (Piszę tu, no aktualnie jestem w Walencji i jem taką paellę codziennie).
W niej, nie ma owoców morza. Jest kurczak, królik, fasola, ryż, szafran, rozmaryn, karczochy.
Pyszna.

Kupiłem nawet patelnię do paelli, ledwo mi weszła w walizkę .

• 2 tygodnie później...

Dziś była impreza rodzinna to żeby mieć w niej i swój udział (poza literkiem Laphroiga 😉 ) zrobiłem przedwczoraj śledzie w ukraińskim oleju słonecznikowym z borowikami, czyli Przysmak Gajowego. 🙂 

Muszę się pochwalić że po 2 dniach przegryzania się zagrychy rodzina bliższa i dalsza przyjęła śledziki z prawdziwym entuzjazmem. Tylko jedna osoba krytykowała, ale nie wiem, czy ze słusznej pozycji.

Najbardziej mnie zdziwiło, że nikt z nich jeszcze nie jadł takich śledzi, a przecież to popularny przepis.

Pod zimnego Nemiroffa z czarną kartką - miodzio! 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

zrobiłem przedwczoraj śledzie w ukraińskim oleju słonecznikowym z borowikami, czyli Przysmak Gajowego.

Muszę się pochwalić że po 2 dniach przegryzania się zagrychy rodzina bliższa i dalsza przyjęła śledziki z prawdziwym entuzjazmem. Tylko jedna osoba krytykowała, ale nie wiem, czy ze słusznej pozycji.

Najbardziej mnie zdziwiło, że nikt z nich jeszcze nie jadł takich śledzi, a przecież to popularny przepis.

Pod zimnego Nemiroffa z czarną kartką - miodzio!

Mówisz, że to dalsza rodzina?

A ja bigos wstawiłem do lodówki.

5 godzin temu, partick napisał:

Mówisz, że to dalsza rodzina?

Krytyka polegała na tym, że jednej osobie nie spodobały się kulki ziela angielskiego i pieprzu w potrawie. Mówił że śledzie same w sobie super ale on by pieprz i ziele zmiażdżył w moździerzu i tak tłuczonymi przyprawami osypał śledzie. Bo trafił na pieprz, rozgryzł i go piekło. Taki delikatny.

Nie wiem... dyskutowałem to z żoną, ona mówi, że ponad 20 lat robię w taki a nie inny sposób i nie ma co tego zmieniać.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Poszedłem dziś na targowisko, budka była z kaszanką, kiszką ziemniaczaną, golonką, karkówką... wszystko na węglu drzewnym. To wziąłem szaszłyczek. 🙂 Do tego musztarda saperska i małosolne - poezja! 🙂

szasz.jpg 

47 minut temu, ASURA napisał:

Saperzy robią najlepszą musztardę 🤪

Najlepsza była saperska ze Świdwina (Świdwińska Wytwórnia Octu i Musztardy). Niestety - firmę zamknięto w 2006 😞 .

Jeszcze pamiętam jak musztarda była sprzedawana w musztardówkach. Komu to przeszkadzało?

a74ca3244c16ae2c15f3ba9977a5

Krytyka polegała na tym, że jednej osobie nie spodobały się kulki ziela angielskiego i pieprzu w potrawie.

To dokładnie jakbym ja tam był :)

Domowe ogóreczki z liściem dębu... Słodki Jezu! 😍

IMG20240922165327.jpg

51 minut temu, jarekb napisał:

O Matko Bosko !! czosnek 

i kszan!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.