Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner i końcówka mocy - co się dzieje z wolnymi kanałami...?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, czy po podłączeniu do amplitunera stereofonicznej końcówki mocy (kolumny frontowe) nieobciążone kanały przednie w amplitunerze są automatycznie wyłączane? Bo mam takie wrażenie, że amp (marantz sr6011) grzeje się jak poprzednio, choć przecież już nie napędza frontów... Jak to jest?

1 godzinę temu, RAF77 napisał:

Włącz tryb Eco.

pamiętam Raf jak mi doradziłeś przełączyć na 4ohmy marantza sr7010  i od tamtej pory dosłownie zimny,ale ja mam wszystkie kanały odciążone wzmacniaczami tylko atmos  włącza dwa górne z ampli .

Sądziłem, że zejdzie z temperaturą po odciążeniu frontów. No i jak to jest z niewykorzystanymi wzmacniaczami, wygląda na to, że nadal grzeją...

Podłączone wszystkie poza frontami. Głośniki 8 ohm.
Ciekawi mnie, czy ampli odłącza niewykorzystane wzmacniacze, czy też nie. Bo w menu nie ma takiej opcji.

pamiętam Raf jak mi doradziłeś przełączyć na 4ohmy marantza sr7010  i od tamtej pory dosłownie zimny,ale ja mam wszystkie kanały odciążone wzmacniaczami tylko atmos  włącza dwa górne z ampli .
Teraz zmieniłem metodę. Mam 8ohm i Eco. Efekt ten sam.

Nie wiem jak w Marantzu, ale w moim starym Arcamie ustawiało się w menu, który kanał ma być aktywny. Wyłączenie powodowało, że kanał fizycznie był odcinany - było słychać kliknięcie przekaźnika. To samo się działo jak przełączaliśmy tryby stereo/7.1

Jeśli kanały są na stałe nieużywane, to poszukaj czy masz w menu takie ustawienie i je wyłącz.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Kanał nie używany powinien być wyłączony w menu jak już wspomniano wyżej. Nie wiem jak w marantz, ale w yamaha mam taką opcję.

Z drugiej strony jest pytanie czy to będzie miało wpływ na grzanie, czy czasem ta moc frontowych końcówek nie zostanie wykorzystana na pozostałe kanały. W instrukcji yamahy jest podana moc na kanał i w zależności od ilości obciążonych kanałów - spada. Więc być może nawet jeśli wyłączamy jakiś kanał w menu, wykorzystywany jest on jako dodatkowa moc dla pozostałych pracujących i dlatego grzanie może pozostać podobne. Tak sobie tylko gdybam, ale czy tak jest nie wiem.

18 godzin temu, DarthV napisał:

Z drugiej strony jest pytanie czy to będzie miało wpływ na grzanie, czy czasem ta moc frontowych końcówek nie zostanie wykorzystana na pozostałe kanały. W instrukcji yamahy jest podana moc na kanał i w zależności od ilości obciążonych kanałów - spada. Więc być może nawet jeśli wyłączamy jakiś kanał w menu, wykorzystywany jest on jako dodatkowa moc dla pozostałych pracujących i dlatego grzanie może pozostać podobne

Przecież to proste- zasilacz ma okresloną moc- niższą od sumy mocy końcówek, bo konstruktor liczy, że nigdy w życiu nie będzie potrzebna pełna moc jednocześnie. I tak jest rzeczywiście. W pomiarach mocy jest inaczej, bo jednocześnie obciąża się wszystkie końcówki na max i ograniczona moc zasilacza wymusza spadek mocy poszczególnych końcówek. W przypadku nieużywanych kanałów, moc zasilacza podzieli się na mniej końcówek i każda dostanie większą działkę.

W dniu 20.06.2020 o 12:47, DarthV napisał:

Kanał nie używany powinien być wyłączony w menu jak już wspomniano wyżej. Nie wiem jak w marantz, ale w yamaha mam taką opcję.

Nie ma takiej opcji.

Sprawdziłem u siebie i faktycznie opcja braku kanału dotyczy tylko centralnego, bocznych i tylnych. Fronty mają tylko ustawienie small/large. 

Ustawiłem tryb Eco i tyle... Frontowe wzmacniacze chodzą bez potrzeby, ale przynajmniej nie żrą dużo prądu ?