Skocz do zawartości
IGNORED

Chińskie przetworniki DAC - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, MarcinGD napisał:
9 minut temu, Piotr Sonido napisał:
I jak do Chin to nie płacisz za to?
Kurde bal bym się trochę jednak tak ryzykować 3k

Jakie 3k to przecież coś koło 1600zl.

Nawet 1300. 

No dobra nie jest to stówka. 

Jak się okaże , że jest dobrze, a w środku będzie miejsce na dołożenie modułu lampowego ( którego autor użył w innym DAC  z AD1865 )  na wyjściu to będzie kusiło.
Mój właśnie dotarł. Jak nabierze temperatury to odpalę i zobaczymy co to za zwierz. Najśmieszniejsze jest to że zamówiłem dodatkowe chipy pcm1701p od innego sprzedawcy, a w środku juz takie siedzą. ef0d612ab9af047a118ae18679652e13.jpgc0b15d510365a7700b05a84edc01588a.jpg62bd8703138977aee32af8450fd826b9.jpg
2 godziny temu, MarcinGD napisał:

Mój właśnie dotarł. Jak nabierze temperatury to odpalę i zobaczymy co to za zwierz. Najśmieszniejsze jest to że zamówiłem dodatkowe chipy pcm1701p od innego sprzedawcy, a w środku juz takie siedzą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) c0b15d510365a7700b05a84edc01588a.jpg62bd8703138977aee32af8450fd826b9.jpg

Bardzo jestem ciekaw wrażeń muzycznych. Mój DAC niestety utknął w "kraju tranzytowym" na razie czekam.

To nie zamawiałeś z PCM1701 ? Miejsce w ktorym na stronie sprzedawcy jest CS422 wygląda inaczej , ale może tam nie było Chipa pokazanego .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo jestem ciekaw wrażeń muzycznych. Mój DAC niestety utknął w "kraju tranzytowym" na razie czekam.
To nie zamawiałeś z PCM1701 ? Miejsce w ktorym na stronie sprzedawcy jest CS422 wygląda inaczej , ale może tam nie było Chipa pokazanego .
Zamawiałem pcm1701 ale nie było napisane że będzie w wersji pcm1701p. Niepotrzebnie zamówiłem wyluty.

Mnie chińczyk napisał że będzie PCM1701P. Filtr masz widzę DF1704. Zamawiałeś też NOS ? Zastanawiam się na jaką wartość można w NOS ustawić, czy max 18Bit ? PCM1701P chyba tyle obsługuje?

10 minut temu, MarcinGD napisał:
12 minut temu, carlos med napisał:

Zamawiałem pcm1701 ale nie było napisane że będzie w wersji pcm1701p. Niepotrzebnie zamówiłem wyluty.

Jakbyś potrzebował ustawienia DF1704 to proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie chińczyk napisał że będzie PCM1701P. Filtr masz widzę DF1704. Zamawiałeś też NOS ? Zastanawiam się na jaką wartość można w NOS ustawić, czy max 18Bit ? PCM1701P chyba tyle obsługuje?
Jakbyś potrzebował ustawienia DF1704 to proszę:

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie wyjście ustawia się na 18bit bo kość tyle przyjmuje.

DAC napewno sobie zostawiam nawet jako drugi bo za tą cenę takiego brzmienia w toppingach i innych chińskich nowościach nie uświadczysz.

Ukryta Zawartość

48 minut temu, MarcinGD napisał:

Jak dla mnie wyjście ustawia się na 18bit bo kość tyle przyjmuje.

DAC napewno sobie zostawiam nawet jako drugi bo za tą cenę takiego brzmienia w toppingach i innych chińskich nowościach nie uświadczysz.

Czyli pozytywnie w odbiorze i to najważniejsze.

Czyli pozytywnie w odbiorze i to najważniejsze.
Z godziny na godzinę jest coraz lepiej. Dźwięk jest mega muzykalny. W porównaniu do dac ze stopniem lampowym brak oddechu na wokalach ale nie mam zamiaru go lampizować bo ma inne zalety. Dam mu się wygrzać jeszcze i jutro zrobię jakieś porównania.

Karta usb będzie do zmiany bo przy manualnym przełączaniu słychać trzask. Gdzieś w temacie ktoś brał tą i mówił że jest lepiej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Generalnie cały ten przetwornik to jest jakiś żart za te pieniądze zwłaszcza że nikt się tam nie spuszczał w środku z jakimiś drogimi elementami i kablami.

Ukryta Zawartość

46 minut temu, MarcinGD napisał:

Z godziny na godzinę jest coraz lepiej. Dźwięk jest mega muzykalny. W porównaniu do dac ze stopniem lampowym brak oddechu na wokalach ale nie mam zamiaru go lampizować bo ma inne zalety. Dam mu się wygrzać jeszcze i jutro zrobię jakieś porównania.

Karta usb będzie do zmiany bo przy manualnym przełączaniu słychać trzask. Gdzieś w temacie ktoś brał tą i mówił że jest lepiej

Ukryta Zawartość

Generalnie cały ten przetwornik to jest jakiś żart za te pieniądze zwłaszcza że nikt się tam nie spuszczał w środku z jakimiś drogimi elementami i kablami.

Jak tylko mój przyjdzie posłucham, a u mnie ma 2 zawodników: jeden bardzo dobry DAC na PCM63P-K po upgrade dzisiaj wart 2,5 tyle co ten chińczyk,  a drugi 12 razy droższy i tu chyba startu nie będzie, ale zobaczymy .

Ukryta Zawartość

Trzeba tylko pamiętać, że gra CAŁY SYSTEM i jeden DAC ze swoimi właściwościami może lepiej się w nim wpasować niż drugi, czasem maskując braki systemu,  a w innych warunkach sprzętowych już nie koniecznie. Chociaż analizując całość wybitny DAC zawsze pokaże klasę pomimo niedoskonałości związanych z konkretnym gorszym dla niego otoczeniem sprzętowym.  To oczywiście tylko moje zdanie.

Chińskie przetworniki D/A? WARTO! 🙂 Choć mój akurat z Tajwanu ale to w końcu też Chiny. 😄

Tylko sześćdziesięcioletnia lampka do tego, podmiana kości na K-Grade Japan - i już można przywitać Króla! 😄

Sprawdźcie sobie na słuchawkach:

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, carlos med napisał:

bardzo dobry DAC na PCM63P-K

Ja mam DAC na PCM56P - ulubionej kości pana Hiroyasu Kondo. 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wsrod DAC Toppingow i SMSL da sie znalezc perelki warte zainteresowania, a na horyzoncie pojawiaja sie tez mniej znane i mlodsze firmy. Tak, warto sie zainteresowac chinskimi DAC.

• 2 tygodnie później...
W dniu 8.11.2024 o 21:27, MarcinGD napisał:

Ukryta Zawartość

Niedawno dotarł mój egzemplarz DAC na PCM 1701. Po pierwsze zgadzam się, że za te pieniądze to jest coś wyjątkowego. Samo wykonanie bardzo dobre , precyzyjne. 4x PCM 1701P. Chińczyk losowo włożył filtr  NOS 8 chip. Tak , że mam dwa takie bo kupiłem jeden dodatkowo sądząc , że dadzą coś gorszego. 

Brzmienie, płynne, spójne,  z bardzo dobrą sceną, dobrym wglądem w nagranie. Nie ma tu zupełnie ostrego, męczącego grania. To przeciwieństwo delta/sigma w tanich implementacjach.  Granie zbliżone do Parasound DAC na PCM63P-K, w mojej ocenie trochę mniej precyzyjne, ale może dzięki temu bardzo analogowe. DAC przyjmuje przez coax I AES  do 176.4 khz ( tyle sprawdziłem). Słuchałem też z filtrem DF1704 i oversamplingiem ustawionym na x4. Dźwięk jest bardziej otwaty, precyzyjny. Tu już znacznie bliżej do DAC na PCM63P-K,  może po części dlatego , że w nim też jest DF1704.  Myślę,  że za kolejne kilkadziesiąt godzin brzmienie może jeszcze sie bardziej ułożyć.

Podsumowujac ... Wysokiej próby brzmienie za śmieszne pieniądze.

Niestety, w głównym systemie zostanie u mnie DCS Debussy-jego przekaz u mnie jest jednak na wyższym poziomie, ale koszt wielokrotnie większy. I tu jak w audio za przyrost jakości płaci się w skali logarytmicznej.

Dlatego DAC na PCM1701 P ( mogli mu przynajmniej nazwę jakąkolwiek wymyślić- u nas jakby ktoś taki zrobił to napewno miałby jakieś Pro...Sound...High lub coś podobrego w nazwie ) zostanie do drugiego sytemu albo będzie do oddania.

Ukryta Zawartość

A się powoli zastanawiam, czy nie przejść z chińskiego na brytyjski. 😉 

W dniu 8.11.2024 o 21:53, carlos med napisał:

Trzeba tylko pamiętać, że gra CAŁY SYSTEM

Ale jeśli masz doskonały system i dasz mu parszywy sygnał z DAC, to ten doskonały system doskonale to uwypukli. I tyle.

Ja czasem dla hecy zastępuje Havanę Apogee MIni DAC. Niby studyjny przetwornik, kilka dobrych płyt nagrano z jego użyciem. I to jest taka porażka, to jest tak straszne, przerażające, że aż bolesne. Przetwornik oczywiście z oversamplingiem na kości AD. Uchodzi za grający "ciepło". Nie żadne "ciepło" tylko muli,  sound jest szary i nieciekawy. Owszem - nie ma w nim sztuczności i agresji ale jest jak łysy facet w ortalionowym płaszczu a Havana w porównaniu jak laska o właściwych proporcjach, opalona i w skąpym bikini. 😉

Na każdym etapie TRACIMY! 1/ Przeróbka sygnału w przetworniku (i co tam jeszcze macie przed nim), 2/ wzmacniacz, 3/ kolumny. Tylko tracimy. Nic nie zyskujemy. A... i jeszcze kable.

Więc ja bym w pierwszym rzędzie inwestował w DAC. Wybitny. A resztę systemu już sobie składał dalej wedle własnych upodobań, mając słodką pewność, że system dostaje to, co najlepsze.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

50 minut temu, szpotek73 napisał:

hmm...

co?

Czy ktoś spotkał chińskiego DACa z kością HDCD ? Zintegrowana lub dodatkowym filtrem?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

5 godzin temu, szpotek73 napisał:

kiedyś apogee było dla Ciebie nie takie złe...

Bo obiektywnie to jest dobry sprzęt. Gra ciepło i przyjemnie. Komfortowo i bezpiecznie. Ale (jak wówczas napisałem, że zmiana kolumn może zmienić obraz) dopiero PMC pozwoliły Havanie rozwinąć skrzydła.

Na Concertino nie było wcale wielkiej różnicy między tymi przetwornikami i w niektórych aspektach Apogee spokojnie wygrywało. Na PMC już nie. Teraz to są dwa światy.

Matrix mini 2 pro, czy lepszy czy gorszy niż dac w Node n130?

Mi się zdaje że lepszy.

Ale przegrywa z cd marantz 6003 i płytą. 

Różnice pokazują monitory studyjne. 

Jednak czy to dac czy plik kontra cd?

Nie wiem. 

Mój DAC na PCM 1701P jest do oddania. Krótko po jego zakupie trafił do mnie Dcs Debussy,  no i już nie ma odwrotu. Ale tu niestety cena x 8-10. Ten na PCM 1701P oferuje niesamowity stosunek cena/jakość..czytaj ...brzmienie.  Jest dokładnie tak jak opisano na blogu:

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś chętny zapraszam na priv.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi