Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast soundbara?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Do niedawna ogarniałem sobie w salonie dźwięk z TV za pomocą Edifierów R1600TIII, albo presonusów Eris E8. Dało się je ustawić po bokach telewizora, bo ten był mały. Jednakowoż moja lepsza połówka stwierziła, że bez większego odbiornika już dłużej funkcjonować nie możemy, a przez to CAŁKOWICIE odpadła mi opcja głośników stereo w klasycznym znaczeniu. Próbowaliśmy odsłuchać nieco soundbarów, ale modele do 1500zł, czy to w zestawieniu z subwooferami, czy bez, dostawały potworne cięgi od edifierów za 400zł. 

Po powieszeniu telewizora mam pod nim nie więcej niż 20cm lukę (1.2m*0.4m*0.2m) i możliwość postawienia obok subwoofera na podłodze (niestety tylko z jednej strony, więc kolumny podłogowe też nie wchodzą w grę).

Zastanawiam się, czy istnieją zestawy 2+1, tudzież kompatkowe szerokopasmowce, które mi zagrają conajmniej tak dobrze jak Edifier R1600TIII, a jednocześnie zmieszczą się w tak ciasną przestrzeń i będą schludnie wykonane (edifiery zastąpiły Erisy ze względu na wygląd właśnie)? 
Myślałem nad czymś w rodzaju JBL ES10BK, ale bardziej kompaktowym, tudzież czymś na kształt smukłych podłogówek, ale na leżąco. Kojarzycie takie konstrukcje?
Ewentualnie ostatnia deska ratunku, to DIY -  ale kompletnie nie potrafię znaleźć planów potwierdzonych przez ludzi, którzy coś słyszą, że to jako tako gra (przy soundbarach nadziałem się na opinie, że to gra jak stereo za 2kPLN, a grało gorzej od komputerówek za 400zł). Z grubsza wymagania byłyby takie:
-dźwięk nie gorszy niż Edifier R1600TIII (a więc poprzeczka raczej bardzo nisko, z jedną uwagą: chcę zejść niżej, bo te grają realnie od 40Hz, a czasami chcemy przytupu)
-budżet do 1500zł za całość (z subem -nie łudzę się że cokolwiek małego w tych pieniądzach zejdzie poniżej 60Hz)
-wymiar pionowy max 20cm
-ładne

Gdyby ktoś miał plany DIY jakiś małych szerokopasmowców z komponentami, które są do dostania, tudzież konstrukcje leżące, byłbym wdzięczny. Preferuję konstrukcje aktywne, ale w przypadku małych rozmiarów miejsce na wzmacniacz się znajdzie. 

https://www.audiostereo.pl/topic/151608-co-zamiast-soundbara/
18 minut temu, maciaszczyk napisał:

Witam. 

Do niedawna ogarniałem sobie w salonie dźwięk z TV za pomocą Edifierów R1600TIII, albo presonusów Eris E8. Dało się je ustawić po bokach telewizora, bo ten był mały. Jednakowoż moja lepsza połówka stwierziła, że bez większego odbiornika już dłużej funkcjonować nie możemy, a przez to CAŁKOWICIE odpadła mi opcja głośników stereo w klasycznym znaczeniu. Próbowaliśmy odsłuchać nieco soundbarów, ale modele do 1500zł, czy to w zestawieniu z subwooferami, czy bez, dostawały potworne cięgi od edifierów za 400zł. 

Po powieszeniu telewizora mam pod nim nie więcej niż 20cm lukę (1.2m*0.4m*0.2m) i możliwość postawienia obok subwoofera na podłodze (niestety tylko z jednej strony, więc kolumny podłogowe też nie wchodzą w grę).

Zastanawiam się, czy istnieją zestawy 2+1, tudzież kompatkowe szerokopasmowce, które mi zagrają conajmniej tak dobrze jak Edifier R1600TIII, a jednocześnie zmieszczą się w tak ciasną przestrzeń i będą schludnie wykonane (edifiery zastąpiły Erisy ze względu na wygląd właśnie)? 
Myślałem nad czymś w rodzaju JBL ES10BK, ale bardziej kompaktowym, tudzież czymś na kształt smukłych podłogówek, ale na leżąco. Kojarzycie takie konstrukcje?
Ewentualnie ostatnia deska ratunku, to DIY -  ale kompletnie nie potrafię znaleźć planów potwierdzonych przez ludzi, którzy coś słyszą, że to jako tako gra (przy soundbarach nadziałem się na opinie, że to gra jak stereo za 2kPLN, a grało gorzej od komputerówek za 400zł). Z grubsza wymagania byłyby takie:
-dźwięk nie gorszy niż Edifier R1600TIII (a więc poprzeczka raczej bardzo nisko, z jedną uwagą: chcę zejść niżej, bo te grają realnie od 40Hz, a czasami chcemy przytupu)
-budżet do 1500zł za całość (z subem -nie łudzę się że cokolwiek małego w tych pieniądzach zejdzie poniżej 60Hz)
-wymiar pionowy max 20cm
-ładne

Gdyby ktoś miał plany DIY jakiś małych szerokopasmowców z komponentami, które są do dostania, tudzież konstrukcje leżące, byłbym wdzięczny. Preferuję konstrukcje aktywne, ale w przypadku małych rozmiarów miejsce na wzmacniacz się znajdzie. 

z naszej oferty gorąco zachęcam zaznajomić się z Audio Pro Addon T14 (do TV masz optyka), albo jak chcesz funkcje sieciowe to Addon A26 (jest też HDMI z ARC). Wyglądają niepozornie, ale są warte każdej wydanej złotówki, a nawet więcej ?

Zapraszam do nas na odsłuch w/w zestawu. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja bym wybrał raczej amplituner z DAC - większe możliwości z położonymi na boku satelitkami np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus aktywny subwoofer nawet nowy Koda SW 850. Mając jeszcze regulacje w amplitunerze

powinno zagrać dużo lepiej, niż Edifiery.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, maciaszczyk napisał:

Jednakowoż moja lepsza połówka stwierziła, że bez większego odbiornika już dłużej funkcjonować nie możemy, a przez to CAŁKOWICIE odpadła mi

Zwróć odpowiednią uwagę na tę kobietę, bo, jak widać z tego co piszesz, traktuje ciebie instrumentalnie.

Zaś od gapienia się w telewizor, rozumu ubywa. Wiedziałeś coś o tym?

11 minutes ago, kazik-t said:

Zwróć odpowiednią uwagę na tę kobietę, bo, jak widać z tego co piszesz, traktuje ciebie instrumentalnie.

Zaś od gapienia się w telewizor, rozumu ubywa. Wiedziałeś coś o tym?

Nie wiem w jaki sposób dotyka to natury problemu?

Gdybym chciał porad małżeńskich, zapisałbym się na forum psychologiczne, natomiast gdybym chciał usłyszeć, że jestem głupi, wdałbym się w dyskusję o polityce z osobami o przeciwnych poglądach. Tutaj pytam o głośniki które mi wejdą pod telewizor.

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, maciaszczyk napisał:

Tutaj pytam o głośniki które mi wejdą pod telewizor.

o!

trzeba miarką zmierzyć ile jest pod telewizorem i dopasować detal.

Pomogłem?

Jak jest za mało miejsca, telewizor można podnieść, na ścianie powiesić, oddać bezdomnemu...ale pewnie napiszesz, że gdybyś coś tam, to byś pisał na forum A.Słodowego.

Mój znajomy też ostatnio szukał czegoś zamiast soundbara i miał ograniczone miejsce. Kupił Audio pro a26. Byłem tego posłuchać i jak na takie wypierdki to gra to całkiem... Belke co miał jbl to zjadło dosłownie. Oczywiście nie można też oczekiwać nie wiadomo czego z takich głośniczków ?

3 minuty temu, luzaczek82 napisał:

Mój znajomy też ostatnio szukał czegoś zamiast soundbara i miał ograniczone miejsce. Kupił Audio pro a26. Byłem tego posłuchać i jak na takie wypierdki to gra to całkiem... Belke co miał jbl to zjadło dosłownie. Oczywiście nie można też oczekiwać nie wiadomo czego z takich głośniczków ?

Dokładnie. Hi-end to nie jest ale robi robotę ?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśli masz zamiar posiłkować się subem, to dobrym wyjściem będą np. dwa głośniki

centralne jako monitory - przykład to choćby te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

które mają tylko 16 cm wysokości i tworzyły by razem z amplitunerem - też ok 40 cm 

szereg o długości łącznej akurat 1,2 m, a dowolne monitory też mogą poleżeć .... ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 hour ago, mkk1 said:

A jakieś on wall obok tv?

Niestety miejsca brak - meblościanka w kształcie litery C - z lewej nie wcisnę, telewizora nie przesunę, a jedna po prawej wyglądałaby co najmniej dziwnie. 

1 hour ago, kazik-t said:

o!

trzeba miarką zmierzyć ile jest pod telewizorem i dopasować detal.

Pomogłem?

Powtórzę: "Po powieszeniu telewizora mam pod nim nie więcej niż 20cm lukę (1.2m*0.4m*0.2m) i możliwość postawienia obok subwoofera na podłodze (niestety tylko z jednej strony, więc kolumny podłogowe też nie wchodzą w grę)."

1 hour ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

Dokładnie. Hi-end to nie jest ale robi robotę ?

Edifirer za 400zł to też nie jest high-end. Jak chcę posłuchać muzyki naprawdę dobrze, to mam swój gabinet z presonusami Eris E8, Burson Conductor V2, Audeze LCD-2, AKG Q701, ATH R70x i trochę etymoticów w drogę. Tak więc można zauważyć, że nie jestem mocno wybredny co do sprzętu, bo może poza bursonem chyba nic nawet obok high endu nie stało. 
Wracając do tych głośników - nie doczytałem czy one mogą współpracować z subem? Chciałbym im dorzucić trochę mięsa, patrząc na suche herce z opisu.

32 minutes ago, audioburak said:

Jeśli masz zamiar posiłkować się subem, to dobrym wyjściem będą np. dwa głośniki

centralne jako monitory - przykład to choćby te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

które mają tylko 16 cm wysokości i tworzyły by razem z amplitunerem - też ok 40 cm 

szereg o długości łącznej akurat 1,2 m, a dowolne monitory też mogą poleżeć .... ? 

To wizualnie jest najbliżej pożądanego przeze mnie rozwiązania. Nie wiem jak to zagra, ale coś takiego jako zestaw aktywny 2.1 już zamknęłoby mi wątek ? Albo jakiś mały gabarytowo wzmacniacz w schludnym Inox ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maciaszczyk
59 minut temu, maciaszczyk napisał:

nie doczytałem czy one mogą współpracować z subem? Chciałbym im dorzucić trochę mięsa, patrząc na suche herce z opisu.

jest wyjście na suba ?

www.tophifi.pl

Może coś takiego:

Ukryta Zawartość

ale DAC trzeba zewnętrzny np. Fiio zasilany z USB telewizora i gotowe, ale zdalnego brak ? 

albo z DAC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minute ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

jest wyjście na suba ?

W takim razie pojawię się na odsłuch bliżej końca tygodnia. Piątek macie wolny, czy pracujecie? U mnie odbieramy za sobotę. 

Propozycje powyżej nakierowały mnie jeszcze na pozostanie przy presonusach: 2x Eris E44 i Temlor T10, ale tutaj strzelam z budżetem dwukrotnie poza skalę. Więc tym chętniej odsłucham te Addony T14

7 minutes ago, audioburak said:

Może coś takiego:

Ukryta Zawartość

ale DAC trzeba zewnętrzny np. Fiio zasilany z USB telewizora i gotowe, ale zdalnego brak ? 

albo z DAC:

Ukryta Zawartość

Mam Taishana gdzieś w szufladzie, ale to nie jest problem. Dwie koncepcje mi się narodziły i najpierw ich spróbuję. Dzięki za porady - pomogły mi bardzo!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, maciaszczyk napisał:

W takim razie pojawię się na odsłuch bliżej końca tygodnia. Piątek macie wolny, czy pracujecie? U mnie odbieramy za sobotę. 

pracujemy, zadzwoń do wybranego salonu i się umów na odsłuch ?

www.tophifi.pl

4 godziny temu, audioburak napisał:

dobrym wyjściem będą np. dwa głośniki

centralne jako monitory

Nie bardzo można się z tym zgodzić- centralne w typowym układzie głośników mają tragiczne charakterystyki kątowe w poziomie.

Jeżeli zgodzimy się, że wymagania są na wyrost w stosunku do kwoty 1.5k zł za całość, to proponuję odsłuchać zestawu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - położyć na boku, jeśli byłyby za wysokie w pionie i darujmy sobie dywagacje na temat "nieaudiofilskości" takiego ułożenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez radmorek