Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Denon PMA 2020 AE i DCD 2020 AE

Rekomendowane odpowiedzi

Perfekcyjnie gra ten Denon z Tannoy HPD 315A np. Devon, Cheviot oraz Tanno LSU Gold. I masz tu 12" cali na basie. Dobry jest też głośnik AR3a.

Edytowane przez Pietuisza
W dniu 19.09.2020 o 19:47, Pietuisza napisał:

Perfekcyjnie gra ten Denon z Tannoy HPD 315A np. Devon, Cheviot oraz Tanno LSU Gold. I masz tu 12" cali na basie. Dobry jest też głośnik AR3a.

Fajne propozycje. Tylko co z wymianą głośników o ile taka potrzeba się pojawi? 

16 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Fajne propozycje. Tylko co z wymianą głośników o ile taka potrzeba się pojawi? 

Ale o co chodzi z tą wymianą?

O wiek tych głośników. I wynikający z tego stan. Widziałeś kiedyś "na żywo" AR3a? Ja nie. O słuchaniu nawet nie mówię. Zobacz jak wyglądają te głośniki na zdjęciach. Większość ma jedynie wartość muzealną/kolekcjonerską. A powinny mieć użytkową. Znalezienie zaś części zamiennych graniczy z cudem. Oczywiście mówimy o częściach, które gwarantują trzymanie parametrów technicznych zgodnie ze specyfikacją producenta 

56 minut temu, piotrek7 napisał:

O wiek tych głośników. I wynikający z tego stan. Widziałeś kiedyś "na żywo" AR3a? Ja nie. O słuchaniu nawet nie mówię. Zobacz jak wyglądają te głośniki na zdjęciach. Większość ma jedynie wartość muzealną/kolekcjonerską. A powinny mieć użytkową. Znalezienie zaś części zamiennych graniczy z cudem. Oczywiście mówimy o częściach, które gwarantują trzymanie parametrów technicznych zgodnie ze specyfikacją producenta 

Dokładnie. Nie ma sensu wchodzić w zabytki. Ciężki temat.....

58 minut temu, piotrek7 napisał:

A słuchałeś kiedykolwiek tych tzw. "zabytków"? Powiem ci że są świetne. I gówno prawda że mają wartość tylko kolekcjonerską i się sypią ze starości. Ja słuchałem tych zabytków a ty nie, więc jak nie słuchałeś, nie pisz bzdur, ponieważ wprowadzasz tym samym innych w błąd.

Dodam, że z częściami do głośników HPD Tannoya nie ma najmniejszego problemu. Jest dużo firm specjalizujących się w ich odnawianiu. Seria Gold jest droższa i na tyle popularna, że oferty w dobrych cenach znikają momentalnie.

Jeżeli chodzi o walory dźwiękowe, to grają magicznie. Są niezwykle naturalne, z  świetną dynamiką i szczegółem, do tego nie marudzą i grają prawie każdy rodzaj muzyki. Sam jestem posiadaczem Devonów i szykuję się sprawienia im większych obudów. Byłem sceptyczny wobec kolumn vintage, ale dawno nie miałem tyle przyjemności ze słuchania muzyki co teraz. 

Edytowane przez ciszyn11
2 godziny temu, Pietuisza napisał:

nie pisz bzdur,

Bo co? Wkleisz jeszcze kilka filmów z YT? 

Faktem jest, że wiele starszych głośników to kapitalne konstrukcje. Zarówno pod względem dźwięku jak i poziomu wykonania. Ale część z nich to konstrukcje niemal nienaprawialne i inwestowanie w nie mija się z celem. Odniosłem się konkretnie do AR3a, o których właśnie można przeczytać, że jak padną, niewiele da się z nimi zrobić.  Chodzi zwłaszcza o głośnik wysokotonowy. Kupić kolejną parę do kanibalizacji? Można i tak. Więc może TY przestań pisać głupoty i wprowadzać w błąd innych 

2 godziny temu, ciszyn11 napisał:

Dodam, że z częściami do głośników HPD Tannoya

Nie piszę o Tannoy. Kupno tych konstrukcji jest obarczone znacznie mniejszym ryzykiem choć naprawa może być bardzo droga

Edytowane przez piotrek7
1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Nie piszę o Tannoy. Kupno tych konstrukcji jest obarczone znacznie mniejszym ryzykiem choć naprawa może być bardzo droga

Szkoda komentować, poczytaj, poszukaj, obejrzyj, posłuchaj.... i dopiero pisz...ale na żywo posłuchaj nie na YouTube:-)

45 minut temu, Pietuisza napisał:

Szkoda komentować, poczytaj, poszukaj, obejrzyj, posłuchaj.... i dopiero pisz...ale na żywo posłuchaj nie na YouTube:-)

Problem ze zrozumieniem słowa pisanego? 

Godzinę temu, Dune napisał:

Wydać 10 tys na 50 letnie kolumny kto się odważy? hehe

Ponownie skrajne spojrzenie, ale nawet w tym przypadku i w takim stanie jak na filmie kupisz za 3-4 tys a nie 10 i zawieszenia 100-200 zł z wymianą. A nowe ile kosztują z magnesem Alnico? 30 tys. sztuka...

10 godzin temu, Dune napisał:

Wydać 10 tys na 50 letnie kolumny kto się odważy? hehe

kiepski stan. Takie conajwyżej za 2-3 tys można kupić, bo trzeba jeszcze wymienić zawieszenia i odnowić skrzynki. Zrobione można kupić za 5-6 tys. Za 10 tys można kupić Goldy w większych obudowach. Ostatnio słuchałem nowych Legacy Cheviot i moje Devony nie grają gorzej.

Za 10tys pln to już można trafić Tannoy Berkeley a nawet Arden ( oczywiście używane )

Ich współczesne odpowiedniki ( seria Legacy ) kosztują 3xtyle , a grają bardzo podobnie

Ilu ludzi tyle opinii

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.09.2020 o 09:00, morawka napisał:

Za 10tys pln to już można trafić Tannoy Berkeley a nawet Arden ( oczywiście używane )

Ich współczesne odpowiedniki ( seria Legacy ) kosztują 3xtyle , a grają bardzo podobnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Kolega ma Denon pma2020ae i połączony jest z Heco Music Style 900, już jest nowsza wersja Heco Aurora1000 i ponoć super się zgrywają razem. Ja miałem oma1510ae no nie ta moc jednak i z Monitor Audio Silver10, jak dla mnie fajne granie tylko za słaby wzmacniacz, szukałem 2020ae niestety nie było i inny kupiłem.

W dniu 6.10.2020 o 04:18, Bali79 napisał:

Martin Logan 60
Monitor Audio Silver 500

Podpisuje sie pod tymi propozycjami i dodam:

Dali Rubicon

Monitor Audio Gold

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

W dniu 7.10.2020 o 16:19, DJ LUCAS napisał:

Raczej skłaniam się ku nowszym konstrukcjom. 

2020 gra naprawde dobrze z heco celan

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Słuchałem Heco celan 9 i jakoś tak średni, owszem było dość potężnie i fajne wokale. Później słuchałem Jbl L100 classic i Hdi 3800. Było to inne granie niż Heco. 

Jednym sie podoba innym nie.... to raczej normalne z kazda kolumna.... 

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

9 minut temu, Bali79 napisał:

Haha nieważne

Ukryta Zawartość

Trzeba w końcu kupić.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
W dniu 9.10.2020 o 22:26, DJ LUCAS napisał:

Słuchałem Heco celan 9 i jakoś tak średni, owszem było dość potężnie i fajne wokale. Później słuchałem Jbl L100 classic i Hdi 3800. Było to inne granie niż Heco. 

Czy mógłbyś opisać wrażenia z odsłuchu L100 i HDi 3800? Jak wypadło porównanie?

AT

• Pokaż nowe odpowiedzi