Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Creek Evolution 2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Chciałbym się poradzić w kwestii doboru kolumn do wzmacniacza creek Evo 2.

Zestaw będzie grał w pokoju 5mx4m. Muzyka to głównie jazz i rock, czasami metal. Interesują mnie tylko kolumny używane, przedział cenowy 2000-2500zł. 

Wiem, że dobrym wyborem będą eposy, niestety wybór na rynku wtórnym jest mizerny a kolumny mają już swoje lata. Preferuję raczej kolumny podłogowe. Czy warto interesować się kolumnami nowszej generacji z niższej półki typu MA Bronze 5/6? Co oprócz eposów zagra dobrze z creek Evo 2?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/152186-kolumny-do-creek-evolution-2/

Nie wiem jak gra Evo ale  posiadalem A50 i z MA bx5 było trochę jasno niektórzy mówili nawet że krew z uszu, jednak każdy słyszy inaczej ?. Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie wiem czemu się upierasz przy używanych jak w podobnym budżecie możesz kupić całkiem fajne kolumny Pylon Audio Sapphire 25 - polecam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Od siedmiu ośmiu lat słucham muzyki na kolumnach Audio Academy p. Michała Kręcerskiego (Łódź). Przed rokiem odsprzedałem zestaw Creek Evolution 2IA i 2CD - trzy lata grał u mnie z kolumnami zarówno z Hyperionami III lux, jak i z Phoebe III.

Mnie pasowało równe pasmo oraz ciepła, muzyczna średnica (muzyka barokowa, trochę pop i jazz). Jeśli ktoś chce słuchać na nich rocka, to bym odradzał. Pozostałem wierny obu markom: słucham teraz AA 9th Moon, również z Brytyjczykiem - Cyrus Lyric. 

Na rynku wtórnym na pewno trafią się w dobrej cenie i przyzwoitym stanie AA Phoebe III. 

Edytowane przez geboren_1991

Np. Quadral Rhodium 500 zapewni bas, przejrzystość i łatwe ustawienie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

100% nie dasz że w tym akurat pomieszczeniu nie będzie problemu z ustawieniem. 

Zazwyczaj ludzie mają przewidziane jedno miejsce na kolumny, i nie dlatego że jest odpowiednie, ale bo tak im pasuje ?. Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Fakt, ale wtedy nawet z wysokim modelem Sonusa wyżej nerek nie podskoczą ? 

Poza tym pewne preferencje brzmienia by się przydały, bo i CA Avon i Klipsch ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 28.09.2020 o 15:55, S4Home napisał:

Ciekawą opcja do tego wzmaka jest Elac Carina BS 243.4

Budżet głupcze !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

10 minut temu, marek-1969 napisał:

Budżet głupcze !

Internecie nie usprawiedliwia do pisania takich tekstów!
Zaznaczyłem iż te kolumny dobrze grają w tym połączeniu. Są nie co powyżej założonego budżetu ale nowe! Widziałem już pierwsze egzemplarze używane na allegro które były w założonym budżecie.

Etykietę stosuje w życiu i internecie . Aczkolwiek nadal irytują mnie porady : chcę kupić sprzęt nowy za x złoty , " fachowcy : kup używany z 2 razy z .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Powinny zresztą spokojnie wystarczyć w 20 m2 ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )        i prawie w budżecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena jest dość wysoka biorąc pod uwagę, że jest to starsza kolumna z początku produkcji, a da się to poznać po szczelinowym wylocie przodu w odświeżonej wersji V601 jest przyokrąglony te kolumny z aukcji mogą mieć 10-15lat, były niedawno V601 po lifcie 2 letnie za 2100zł na olx, poza zmianą wersji kolorystycznych obudów są to w zasadzie od lat te same kolumny  te same przetworniki i zwrotnice.

W dniu 27.09.2020 o 18:53, Maxsz napisał:

Dzień dobry,

Chciałbym się poradzić w kwestii doboru kolumn do wzmacniacza creek Evo 2.

Zestaw będzie grał w pokoju 5mx4m. Muzyka to głównie jazz i rock, czasami metal. Interesują mnie tylko kolumny używane, przedział cenowy 2000-2500zł. 

Wiem, że dobrym wyborem będą eposy, niestety wybór na rynku wtórnym jest mizerny a kolumny mają już swoje lata. Preferuję raczej kolumny podłogowe. Czy warto interesować się kolumnami nowszej generacji z niższej półki typu MA Bronze 5/6? Co oprócz eposów zagra dobrze z creek Evo 2?

Pozdrawiam

Poczekaj i poszukaj jednak Eposów ES. Zgadza sie, że kolumny mają już swoje lata ale spokojnie zagrają jeszcze drugie tyle.

De gustibus non est disputandum

W dniu 30.09.2020 o 12:03, S4Home napisał:

Internecie nie usprawiedliwia do pisania takich tekstów!

Kolega nikogo nie obraża, tylko parafrazuje Jamesa Carville'a ?

Dziękuję za pomoc Panowie. Wachałem się pomiędzy AA Phoebe 3 a Epos Elan 30. Wybór padł na te drugie. Jestem bardzo zadowolony. Teraz odkładanie na lepszego DACa ?

• 3 lata później...

A jak grają te Eposy? Miałem okazję kupić Creeka evo2 wraz CD za 2k (myślę, że to dobra cena?) i stoję przed podobnym dylematem - jakie kolumny? muzyka różna, osobiście cenie niskie zejścia w każdym rodzaju muzyki i przyjemną dynamikę. 

Dzięki.