Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana amplitunera

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest następujący. Mam Denon AVR-X1400H i do niego fronty Focal Chora 826 i centralny Chorus CC600. Mam nieodparte wrażenie, że przy tym zestawieniu frontu grają ciszej niż centralny. Tak przynajmniej to słyszę. Oczywiście cały ten zestaw jest po kalibracji Denona. Czy to tylko moje wrażenie czy jednak ten amplituner nie jest w stanie "napędzić" te kolumny? Zaczynam oglądać AVR-X4500 z nadzieją, że to dużo zmieni w odbiorze. Dobrze myślę?

https://www.audiostereo.pl/topic/152272-wymiana-amplitunera/

Widzę jesteś kaskaderem, podłączać do najtańszego amplitunera, o niskiej mocy - kolumny dużo droższe i o impedancji minimalnej 2.9ohm... Ciesz się że amplituner jeszcze działa i głośniki nie popalone.  

Tutaj masz test Denon X4500H, wygląda na to że nie nadaje się do trudnych impedancyjnie kolumn.

Onkyo lub Yamaha powinny sobie poradzić lepiej.

Autor założył dwa identyczne tematy
W drugim się wyjaśniło, filmy z lektorem lub polska tv, wiadomo że lektor zawsze będzie z centrala przewyższać a inne efekty będą zagłuszone.
Filmy tylko w oryginalnych ścieżkach bo inaczej KD traci sens bytu.
I tak avr1400 jest słaby, 4500 jest znacznie mocniejszy i posiada wyjścia pre-out gdzie można podłączyć końcówkę mocy. W każdym AVR Denon można manualnie impedancję zmienić od 8/6/4ohm.

X4500 po przełączeniu na 4ohm ma moc ledwie ponad 50W w stereo na kanał, podobbie jak ten x1400. Może i gra w miarę ok ale poniżej możliwości kolumn, ja bym się mocno obawiał na tym głośniej słuchać, jak kolumny mają impedancję 4ohm i minimum na poziomie 2.9ohm

Autor założył dwa identyczne tematy
W drugim się wyjaśniło, filmy z lektorem lub polska tv, wiadomo że lektor zawsze będzie z centrala przewyższać a inne efekty będą zagłuszone.
Filmy tylko w oryginalnych ścieżkach bo inaczej KD traci sens bytu.
I tak avr1400 jest słaby, 4500 jest znacznie mocniejszy i posiada wyjścia pre-out gdzie można podłączyć końcówkę mocy. W każdym AVR Denon można manualnie impedancję zmienić od 8/6/4ohm.
Ja bym poprostu zmniejszył głośność głośnika centralnego.

U siebie też to czasem robię.

Kolejny przykład problemów jakie stwarzają w systemie wiekokanałowym dobre w stereo a zarazem wymagające fronty. Problemem nie jest centralny o akceptowalnej impedancji a fronty jak zauważył don111. Dopalenie jedynie frontów zmieni tylko tyle, że tym razem fronty zaczną dominować. Najtańsze lekarstwo to zakup modelu 605 i sprzedaż Chorych 826. Jak to nie pomoże,  końcówkę trzy kanałową trzeba zakupić. Druga metoda leczenia to zakup końcówki najlepiej od razu trzykanałowej a w dalszej kolejności próby z cc700 lub cc800. Niezbędny będzie też probiotyk w postaci odcięcia na 80 Hz. Po zastosowaniu się do tych wskazówek dopiero usłyszysz co potrafią te paczki i jak będa trzymać lektora za twarz.

Witaj,
Znacznym przeskokiem jakościowym byłby wybór amplitunera z wyższej półki. Przykładowo Yamaha RX-A2080 lub Denon AVC-X4700H ?
Droższe amplitunery zdecydowanie lepiej sobie będą radzić z kolumnami, które ciężej napędzić ? 

Zapraszamy na odsłuchy i indywidualne wyceny!

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 8.10.2020 o 15:07, Q21 napisał:

Witaj,
Znacznym przeskokiem jakościowym byłby wybór amplitunera z wyższej półki. Przykładowo Yamaha RX-A2080 lub Denon AVC-X4700H ?
Droższe amplitunery zdecydowanie lepiej sobie będą radzić z kolumnami, które ciężej napędzić ? 

Zapraszamy na odsłuchy i indywidualne wyceny!

Już wymieniłem? Anthem MRX 520. Nigdy takiego dźwięku nie słyszałem w domu. Odkrywam zalety plików HiRes....