Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Gramofon na start z Winylem

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, bolo_senor napisał:

a słyszałeś igd na tangentialnym ?

Oczywiście , problem nieco  mniejszy ale i tak wystepuje z tą różnicą że tutaj nie wynikający z geometrii wkładki.

8 godzin temu, bolo_senor napisał:

gd to kwestia geometrii i długości ramienia

Owszem ale nie tylko.

8 godzin temu, Bartek Bartoszewski napisał:

Kiedyś kupowali nowe gramofony z różnymi wkładkami i nie było problemu .

A ja myślę że nie zwracano na niego uwagi tak jak to miało miejsce później. Przy szumiących ówczesnych taśmach , kasetach czy niedostrojonych radiach FM winyl i tak brzmiał najlepiej więc była radość bez względu na inne ułomności (tutaj czytaj IGD).

Generalnie temat stary jak świat - jest wiele przyczyn tłumaczących to zjawisko , także tu na forum więc nie ma co powielać kolejny raz tego samego.

40 minut temu, mcemsi napisał:

Oczywiście , problem nieco  mniejszy ale i tak wystepuje z tą różnicą że tutaj nie wynikający z geometrii wkładki.

tutaj igd nie ma prawa wystąpić , albo igła nie jest w osi , albo z płytą coś nie tak.

Owszem ale nie tylko.

tylko , ale w szerszym rozumieniu. jak jest duży igd to szukam geometrii , która ma punkty zerowe przesunięte bliżej osi talerza . Kosztem jakości na początku płyty poprawiasz jakość na końcach. Zazwyczaj wybieram Stevensona

A ja myślę że nie zwracano na niego uwagi tak jak to miało miejsce później.

zwracano jak najbardziej , to teraz wymyślają głupoty w stylu nowych geometrii jak iee (czy jakoś tak) lub uniwersalnej. Nawet teraz zupełnie proste ramiona montują.

Mam 3 czy 4 ramiona i ustawione wg producenta i nie mają z shurem M75 z eliptykiem słyszalnego igd. Ortofon red też radził lepiej niż na filmiku , choć słabo go już pamiętam.

generalnie temat stary jak świat - jest wiele przyczyn tłumaczących to zjawisko , także tu na forum więc nie ma co powielać kolejny raz tego samego

wątpię , ogólnie jest narzekanie na igd , a jak przyjdzie do ustawienia tt to wkładkę wolą zmienić. Co kto lubi.

Edytowane przez bolo_senor

Bolo mam wrażenie że wszystkimi argumentami próbujesz przekonywać , że nie ma takiego problemu jak IGD z drugiej zaś strony pokazujesz sposoby jak to zjawisko minimalizować  (dokładna geometria , odpowiedni szablon) lub co może być jego kolejną przyczyną (proste ramiona).

Ja jeszcze dodam że zużyta igła i np. nienajlepsze tłoczenie (tangencjalne ramię tu nie pomoże) też dokłada swój kamyczek do ogródka.

Wspomnę też kolejną kwestię która w światku płyty winylowej ma opinię walki z IGD -  dlaczego  wiele (szczególnie tzw audiofilskich) wznowień szacownych jednopłytowych tytułów teraz jest tłoczone na 2LP  i jak spojrzymy na zapis rowków to kończy się on w połowie płyty?

No ale tak sie możemy przekomarzać długo.

46 minut temu, mcemsi napisał:

jest tłoczone na 2LP  i jak spojrzymy na zapis rowków to kończy się on w połowie płyty?

może to być też kwestia dynamiki , albo jak piszesz walki z igd , w końcu jak ma to być wydanie audiofilskie to takie ułożenie ścieżek jest najlepsze.

Bolo mam wrażenie że wszystkimi argumentami próbujesz przekonywać , że nie ma takiego problemu jak IGD

no wiesz teraz dla mnie jego nie ma. Na co dzień używam vm95ml wcześniej linna k9 , bronza i reda trzy z nich mają szlif liniowy , grają i grały na wypieszczonych ustawieniach pod mikroskop na thorensie td160 .

Ale , kiedyś też zaczynałem od wkładek z eliptykiem  i uczyłem się ustawiania , jak grało źle to ustawiałem w innej geometrii , aż do skutku. 

No ale tak sie możemy przekomarzać długo.

w cale nie neguje , że nie ma igd. Tylko jak widzisz nie bardzo miałem okazję je poznać , bo wkładki mam takie nie inne - na eliptyku może 20h przegrałem.

Edytowane przez bolo_senor

Prędkość liniowa na zewnątrz płyty to 0.5m/s a w srodku 0.2m/s. To jest ponad dwukrotnie więcej informacji do upakowania w jednostce długości rowka. Jak kupie 95ML to spróbuję nagrać porównanie z AT3600.

Wszystkie wkładki na których grałem miały igły o podstawowym szlifie eliptycznym , wkładki AT stare szczurki M-91-ED , V-15-III , V-1000 , Sumiko , Grado Silver , Nagaoka i pewnie coś tam jeszcze , ale na koniec zostawiłem Ortofona blue , bo o niej mogę napisać że to jedyna wkładka której za xuja nie mogłem ustawić by nie było IGD , na niej poległem .

Reszta wkładek nie sprawiała absolutnie problemów w ustawieniu by wyeliminować zniekształcenia IGD .

Dużą rolę odgrywa ramię , kalibracja wkładki , myślę że antyskating również , poza spartolonymi płytami oczywiście , bo takie też istnieją .

Edit , zapomniałem o Goldring E-3 na której gram od roku i uważam za bardzo dobrą wkładkę .

Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

2 godziny temu, przmor napisał:

Prędkość liniowa na zewnątrz płyty to 0.5m/s a w srodku 0.2m/s. To jest ponad dwukrotnie więcej informacji do upakowania w jednostce długości rowka. Jak kupie 95ML to spróbuję nagrać porównanie z AT3600.

To nie lepiej zapolować na fajne tt niż montować Ml na Reloopa ?

50 minut temu, Bartek Bartoszewski napisał:

To nie lepiej zapolować na fajne tt niż montować Ml na Reloopa ?

bez regulacji azymutu zakup jakiekolwiek wkładki ze szlifem liniowym to raczej kiepski pomysł.

Do reloopa też bym jej nie zakładał.

9 minut temu, bolo_senor napisał:

Do reloopa też bym jej nie zakładał.

W cenie At 95 Ml idzie upolować naprawdę fajny gramofon a przy dużym szczęściu to jeszcze z dobrą wkładką .

4 minuty temu, Bartek Bartoszewski napisał:

W cenie At 95 Ml idzie upolować naprawdę fajny gramofon a przy dużym szczęściu to jeszcze z dobrą wkładką .

ale nie nowy.

Koledzy tak doradzali, że pytający się zniechęcił. A pytanie było proste. Ja mogę podpowiedzieć Onkyo CP-1050. Stabilne obroty, nic nie buczy, wzmacniacz wbudowany. Jakl rozumiem koledzy chcieli pokazać za pomocą opisywanych trudności elitarność winyla, ale to tylko jeden z wielu sposobów odtwarzania muzyki. Mają być stabilne obroty, brak lub zminimalizowane drgania i dobre prowadzenie igły. Proste jak budowa cepa. W tym Onkyo masz na dodatek odczepianą główkę z wkładką. Ułatwia to zmianę wkładki. Zawsze można później za te 150 zł kupić drugą główkę i pobawić się wkładkami.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi