Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

.... tylko się zastanawiam czy przy ogrzewaniu podlogowym to chłodzenie latem byłoby skluteczne?

Mieszkam w Holandii. Apartament trzypoziomowy. 90 mtr kw. 110 takich mieszkań. Pompa Alpha InnoTec.

Pokoje, korytarze - deska barlinecka. Otwarta kuchnia duża - kafle. Pompa ciepła od 2013. Ogrzewanie podłogowe/latem chłodzenie podłogowe. W trakcie „upałów” - temp na zewnątrz Max 31-33, okres upałów Max 5-6 dni. Temperatura w domu Max 22-23 st. „Termostat” od 10 lat ustawiony na 20 st/temp jaką sobie „życzę”

Cale lato co drugi dzień monobloki lampowe na 211 włączone po 3-4 godz dziennie.

• Moderatorzy
6 godzin temu, slawek.xm napisał:

tylko się zastanawiam czy przy ogrzewaniu podlogowym to chłodzenie latem byłoby skluteczne?

Mało skuteczne. Poza tym występuje problem skraplania się wody na wszystkich elementach hydraulicznych zwłaszcza w kotłowni. Lepiej założyć oddzielną klimę. 

Odnośnie samej pompy to przy nowym małym domu zapotrzebowanie jest na tyle nie duże, że wchodzenie w gruntową pompę ciepła wydaje mi się nie opłacalne. Tym bardziej, że wesprzesz się zapewne fotovoltaiką. U mnie pompa ciepła w marcu wzięła tyle prądu co w styczniu a nasłonecznienie w marcu pokryło 90% zapotrzebowania na energię elektryczną w domu.

6 godzin temu, ASURA napisał:

ale komplikuje ta funkcja i podraża budowę pompy powietrznej

Każda pompa ma ją wbudowaną bo musi mieć by w zimie mogła przeprowadzać defrosty czyli odladzanie skraplacza.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Odnośnie samej pompy to przy nowym małym domu zapotrzebowanie jest na tyle nie duże, że wchodzenie w gruntową pompę ciepła wydaje mi się nie opłacalne. Tym bardziej, że wesprzesz się zapewne fotovoltaiką.

Może zacznijmy od ustalenia budżetu, bo mam wrażenie odjeżdżamy w kosmos 🙂 

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Mało skuteczne. Poza tym występuje problem skraplania się wody na wszystkich elementach hydraulicznych zwłaszcza w kotłowni. Lepiej założyć oddzielną klimę.

Pewnie tak, tylko że to kolejne urządzenie, wymagające serwisu i zużywające energię.

Ktoś próbował połączenia powietrznej pompy ciepła, rekuperatora i GWC?

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Tym bardziej, że wesprzesz się zapewne fotovoltaiką. U mnie pompa ciepła w marcu wzięła tyle prądu co w styczniu a nasłonecznienie w marcu pokryło 90% zapotrzebowania na energię elektryczną w domu.

Znasz jakąś firmę od PV, która potrafi zmierzyć ewentualnie policzyć wydajność fortowoltaiki w miejscu częściowo zacienionym przez drzewa?  Dzwonią do mnie sami debile, dla których nie warto nawet telefonu odbierać. 

8 godzin temu, Zbig napisał:
9 godzin temu, slawek.xm napisał:

gruntowa pompa ciepła może latem chłodzić

Może ale to dość symboliczny efekt jest.

Sprawdzałeś na swojej? Podobno gruntówką chłodzi się dużo skuteczniej niż powietrzną.

Da się chłodzić rekuperacją. Wiem, że są urządzenia chłodzące, ale chyba nie do każdej reku, tylko pytanie, czy tak jest skuteczniej niż pompą. Ewentualnie można by chłodzić pompą i reku jednocześnie. 

Godzinę temu, Zbig napisał:

Pewnie tak, tylko że to kolejne urządzenie, wymagające serwisu i zużywające energię.

No właśnie, też na to patrzę. Nie chodzi o koszty zakupu, bo to robię na całe życie, tylko serwis, potencjalne problemy. Klima jest spoko, sam mam w pokoju, w domu rodzinnym w Polsce, ale jak już brać, to osobiście wolałbym kanałówkę z dostępem do czyszczenia.

Nie wisi Ci kondom w pokoju na ścianie 😁, i powinno być ciszej.

Zastanawiam się też nad reku, chodzi o głośność. W salce kinowej będzie nawiew i wywiew z uwagi na akustyczne drzwi. Jeśli będzie klimatyzacja, to dam tłumiki akustyczne. Można dać takie tłumiki do rekuperacji? Chodzi mi głównie o sypialnię, ewentualnie też salkę.

Edytowane przez Adi777
  • Moderatorzy
1 godzinę temu, Zbig napisał:

Znasz jakąś firmę od PV, która potrafi zmierzyć ewentualnie policzyć wydajność fortowoltaiki w miejscu częściowo zacienionym przez drzewa? 

Ja miałem taką sytuację. Napisz coś więcej to może pomogę. Ogólnie zasada jest taka. Jeśli cień pada choćby na jeden panel w stringu to wszystkie panele pracują z wydajnością tego najsłabszego bo są połączone szeregowo. Jeśli mam zacienione 50% jednego panela to produkcja wszystkich spada o 60-70%. Więc od roku jadę z piłą co tylko mogę. Pilnuje też odrostów bo jedna gałąź zasłaniająca 20% jednego panela powoduje spadki produkcji o 40%. Zastanawiałem się nad optymalizatorami (przynajmniej pod niektórymi panelami) ale koszt jednego to około 300 zł a na razie piła skuteczniejsza.

Jeśli planujesz założenie teraz to na zasadach netbilingu warto rozważać panele wschód - zachód. Na razie przyglądam się tematowi ale wydaje się dobrze rokujący bo pozwala zużywać więcej energii na bieżąco a to z pewnością będzie wyznacznik opłacalność instalacji fotowoltaicznej, tym bardziej, że nadchodzące lata z pewnością będą się odznaczać dużymi zawirowaniami na rynku energii.

Edytowane przez Seyv

• Moderatorzy
Godzinę temu, Adi777 napisał:

Podobno gruntówką chłodzi się dużo skuteczniej niż powietrzną.

Tu ograniczeniem jest woda. Nie schodzisz jej poniżej zera i od tego zależy wydajność. W tradycyjnej klimatyzacji czynnik może pracować poniżej zera i uzyskujesz skuteczniejsze chłodzenie.

10 godzin temu, ASURA napisał:

Szlamówką klapową

Tak. Podobną zrobiłem samodzielnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3 godziny temu, Seyv napisał:

U mnie pompa ciepła w marcu wzięła tyle prądu co w styczniu a nasłonecznienie w marcu pokryło 90% zapotrzebowania na energię elektryczną w domu.

Napisz proszę, jak dużą Masz instalację FV

Ukryta Zawartość

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

18 minut temu, Seyv napisał:

Tu ograniczeniem jest woda. Nie schodzisz jej poniżej zera i od tego zależy wydajność. W tradycyjnej klimatyzacji czynnik może pracować poniżej zera i uzyskujesz skuteczniejsze chłodzenie.

Ewentualnie jednostka chłodząca do reku.

Godzinę temu, Adi777 napisał:
10 godzin temu, Zbig napisał:
10 godzin temu, slawek.xm napisał:

gruntowa pompa ciepła może latem chłodzić

Może ale to dość symboliczny efekt jest.

Sprawdzałeś na swojej? Podobno gruntówką chłodzi się dużo skuteczniej niż powietrzną.

Koszt jednostkowy z pewnością jest znacznie niższy bo zasilasz tylko pompy obiegowe.  Natomiast nikt za chińskiego boga nie chce podać żadnych konkretów, czyli jaka jest wydajność albo jak rozwiązał np. problem bezwładności podłogówki i różne inne...

4 minuty temu, Adi777 napisał:

Ewentualnie jednostka chłodząca do reku.

🥂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

56 minut temu, Adi777 napisał:

Choć z drugiej strony, może połączenie wentylacji i chłodzenia w jednym nie jest do końca korzystne, nie wiem.

Ale co, chcesz do oddychania odrębne powietrze?  Ma to pewien sens jak się zobaczy i poczuje co jest za oknem, ale problem raczej dotyczy zimy.

Oczywiście, chłodzenie podobnie jak ogrzewanie, lepiej aby się odbywało płaszczyznowo a nie punktowo.  Intensywne chłodzenie klimą jest niedobre bo nadmiernie wysusza powietrze.

2 godziny temu, Zbig napisał:

Intensywne chłodzenie klimą jest niedobre bo nadmiernie wysusza powietrze

A gdzie podziewa się ta wilgoć?

Wykrapla się. 

Najpierw widać to na tacy ociekowej, następnie na chłodzonej powierzchni.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• Moderatorzy
4 godziny temu, piramidon napisał:

Napisz proszę, jak dużą Masz instalację FV

5.25 KWP na gruncie.

W dniu 28.03.2023 o 12:46, Adi777 napisał:

"Pompowcy", jak wyglądały Wasze rachunki za ogrzewanie za 2022 rok?

Drugie pytanie. Czy pompa, dobrze dobrana mocowo do powierzchni, nie będzie miała żadnych problemów w mroźne dni? Jak wtedy wygląda zużycie energii?

Od 01.10.2022 do 01.05.2023 będzie 2400 + ewentualnie 10 kwh , odczyt z podlicznika ( c.o + c.w.u. , 65 - 70 m. kwadratowych , ogrzewanie płaszczyznowe , ścienne , podłogowe, grzejniki zostały po remoncie , jeden obieg niskotemperaturowy, temperatura w tym sezonie grzewczym 21,7 - 22 , IV strefa klimatyczna Polski ) 
Pompa bardzo mocno przewymiarowana , bufor c.o. 300 l. , nie taktuje , bardzo nisko schodzi z mocą. Według strony Ciepło Właściwe mam zużycie  mniejsze i lepszy  SCOP niż podaje ta strona.   

P.S. Dom modernizowany w klasie D, wentylacja grawitacyjna. 

W dniu 28.03.2023 o 19:09, Seyv napisał:

Nowoczesne pompy modulują zarówno obroty sprężarki jak i przepływ na zaworze rozprężnym. 

Zgadza się, w mojej pompie jest info - stopień otwarcia zaworu rozprężnego w procentach.  

Edytowane przez czester15.30
W dniu 29.03.2023 o 13:19, ASURA napisał:

Ja niestety nie mam wentylacji z rekuperacją ale minimum 3x dziennie na te 10-5 minut (zależnie od temperatury na zewnątrz  robię przeciąg w całym domu i nie jest to ani doskonała ani tania forma wentylacja, nawet jeden komfort jest tracony drugim komfortem ale lubię mieć większą ilość tlenu w powietrzu wdychanym

Także robię wietrzenie , tylko muszę wyczaić kiedy jest okienko bez smrodu z kotłów na paliwo stałe.  

W dniu 29.03.2023 o 20:33, Lutek napisał:

Hm..., gdzies powyzej czytalem, ze lepiej jak jest z wiekszym zapasem mocy. 

Pompa która wciąż pracuje , ma tą wadę, iż sprężarka za szybko dokończy swego żywota. nie za 25 lat , a za 10 lat.   

11 minut temu, czester15.30 napisał:

Także robię wietrzenie , tylko muszę wyczaić kiedy jest okienko bez smrodu z kotłów na paliwo stałe.  

Ja przed wietrzeniem sprawdzam tutaj: 

Ukryta Zawartość

Po paru dniach wiemy wstępnie w jakich godzinowych okienkach mamy czystsze powietrze, teraz jest na razie super

31CCF8B1-D403-492D-8132-77AC825C2F34.thumb.jpeg.ce5b5b39c15cb26b466b2e479ff2ed20.jpeg

W zimie jednak warto sprawdzać za każdym razem przed wietrzeniem bo w ciągu godziny potrafią być potężne skoki in minus

Zmiana kierunku wiatru też dużo powoduje jak dmucha od okolicznych wsi to jest gorzej niż wiatr od miasta. W mieście wysoki komin elektrociepłowni i syfy lecą daleko na inne wsie i miasta 🤫

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA
Literówka

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 29.03.2023 o 22:25, Seyv napisał:

W buforach CO nie ma wężownicy. Chyba, że ktoś chciałby zalewać glikolem ale to słaby pomysł - wyjaśniałem już dlaczego.

Są takie bufory , ale nie stosuje się ich do PC. Taka firma NOEL grzeje drutem c.o. i w wielkim buforze jest wielka miedziana wężownica w której płynie woda c.w.u. Do picia raczej nie nadaje się.

W dniu 29.03.2023 o 21:21, Adi777 napisał:

aki wybrać zbiornik do C.W.U.? Jak duży?

150L styknie?

Poczytaj sobie o stosunku mocy pompy do wężownicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 30.03.2023 o 10:43, Seyv napisał:

Dodam, że pompę mam usadowioną centralnie od południa po środku budynku. W słoneczne dni różnica temperatur pomiędzy ścianą południową a północną potrafi wynieść nawet 10 stopni Celsjusza. Pompa pracuje wtedy w niezwykle komfortowych warunkach. 

Kiedy ona tyle metrów powietrza przemiela , ze to bez znaczenia. Pewnie mierzyłeś temperaturę ściany rozgrzanej od promieniowania słonecznego , a nie powietrza zasyjącego prze pompę.  
COP jest lepszy w słoneczne dni dlatego , bo ściana rozgrzewa się i ciepło tak szybko nie uchodzi z domu , o oknach nie wspomnę. 

W dniu 30.03.2023 o 15:23, Seyv napisał:

Ogólnie zaleca się zład wody minimum 50 litrów na 1 kW mocy

Przy PC powietrznych inwertorowych , to znacznie mniej.  Nie pamiętam dokładnie , chyba 18L- 24 L 

W dniu 30.03.2023 o 13:55, Adi777 napisał:

Jak to możliwe? 2500 kWh?

Możliwe , nawet gdy odczyt z podlicznika. To bardzo duo zależy od klasy budynku i od strefy klimatycznej Polski . 
Gdybym mieszkał w II , a nie w IV , to przy moim budynku klasy D zużyłbym w tym sezonie mniej niż 2000 kwh. , a nie 2500 kwh. Gdybym miał dom współcześnie projektowany klasa B i dobrze  wykonany to hohhoho. 

W dniu 31.03.2023 o 00:21, slawek.xm napisał:

tylko się zastanawiam czy przy ogrzewaniu podlogowym to chłodzenie latem byłoby skluteczne?

Da się obniżyć temperaturę nieznacznie w domu np. PC powietrzną , tylko trzeba ustawić temperaturę zasilanie nie mniejszą niż 22 stopnie , bo wiadomo , " wilgoć " będzie się wytracała na podłodze. 
Jak zrobić z gruntówką , nie wiem. 

W dniu 31.03.2023 o 06:58, Seyv napisał:

Odnośnie samej pompy to przy nowym małym domu zapotrzebowanie jest na tyle nie duże, że wchodzenie w gruntową pompę ciepła wydaje mi się nie opłacalne.

Oczywiście , nawet gdyby pytający mieszkał w Sejnach, gdzie SCOP PC powietrznej jest najmniejszy.  

20 godzin temu, piramidon napisał:

A gdzie podziewa się ta wilgoć?

Wykrapla się. 

Najpierw widać to na tacy ociekowej, następnie na chłodzonej powierzchni.

Klimatyzacja wysusza powietrze, tak jest np. w samochodzie. 
Jest jednak jakaś wilgoć w pomieszczeniu i jeśli schłodzisz mocno daną powierzchnię to zamieni się w wodę. 

• Moderatorzy
Godzinę temu, czester15.30 napisał:

Kiedy ona tyle metrów powietrza przemiela , ze to bez znaczenia. Pewnie mierzyłeś temperaturę ściany rozgrzanej od promieniowania słonecznego , a nie powietrza zasyjącego prze pompę.  
COP jest lepszy w słoneczne dni dlatego , bo ściana rozgrzewa się i ciepło tak szybko nie uchodzi z domu , o oknach nie wspomnę. 

Opisywałem jak są ustawione czujniki. Jeśli masz ścianę o powierzchni 40 metrów kwadratowych to słońce w sezonie zimowym dostarczy do mniej około 24 kW (piszę o słonecznym dniu). Jeśli pompa zbiera ciepłe powietrze spod ściany i zabiera z niego powiedzmy 4-5 kW no i oczywiście jakąś część rozprasza to temperatura obniży się ale nie znacznie. U mnie jest to około 2 stopnie. Dalej pozostaje różnica 6-8 stopni względem strony północnej.

• Moderatorzy
Godzinę temu, czester15.30 napisał:

To bardzo duo zależy od klasy budynku i od strefy klimatycznej Polski

Ja mieszkam w 3-ciej. Ale jak to teraz jest z tymi strefami to ciężko powiedzieć. Mnie pompa w marcu zużyła tyle energii co i w styczniu w sumie najwięcej w grudniu. U mnie to też trochę uzależnione jest od tego jak są domownicy w domu. Gdy nie ma nikogo to temperatura jest obniżana o 1.5 stopnia.

7 minut temu, Seyv napisał:

Opisywałem jak są ustawione czujniki. Jeśli masz ścianę o powierzchni 40 metrów kwadratowych to słońce w sezonie zimowym dostarczy do mniej około 24 kW (piszę o słonecznym dniu). Jeśli pompa zbiera ciepłe powietrze spod ściany i zabiera z niego powiedzmy 4-5 kW no i oczywiście jakąś część rozprasza to temperatura obniży się ale nie znacznie. U mnie jest to około 2 stopnie. Dalej pozostaje różnica 6-8 stopni względem strony północnej.

W następnej odpowiedzi doczytałem się o tych czujnikach. 
Czytałem opinie na temat stawiania PC od strony południowej i są twierdzenia iż czujniki przekłamują , bo pompa rozgrzewa się od promieni słonecznych , co wpływa na niewłaściwe wskazania temperatury.  

• Moderatorzy
3 minuty temu, czester15.30 napisał:

Czytałem opinie na temat stawiania PC od strony południowej i są twierdzenia iż czujniki przekłamują , bo pompa rozgrzewa się od promieni słonecznych , co wpływa na niewłaściwe wskazania temperatury

Ale to widać też od razu po czujnikach na wymienniku i choćby defrostach. Przy temperaturze powietrza po stronie wschodniej -2 stopnie (gdy ściana już nie jest oświetlana przez słońce) temperatura gazu wchodzącego na skraplacz jest 1 na plusie (średnio jest ona o 5 stopni niższa niż temperatura otoczenia). Pompa pracuje bez defrostow (na skraplaczu nie ma cienia lodu). 

6 minut temu, Seyv napisał:

Ale to widać też od razu po czujnikach na wymienniku i choćby defrostach. Przy temperaturze powietrza po stronie wschodniej -2 stopnie (gdy ściana już nie jest oświetlana przez słońce) temperatura gazu wchodzącego na skraplacz jest 1 na plusie (średnio jest ona o 5 stopni niższa niż temperatura otoczenia). Pompa pracuje bez defrostow (na skraplaczu nie ma cienia lodu). 

Latem w największe upały w południe  nie ma problemu z przygotowaniem c.w.u. ? PC powietrzne mają swoje ograniczenia, mogą pracować np. do maksymalnej temp dolnego źródła + 40 stopni.

• Moderatorzy

U mnie pompa działa od września. Tak więc zobaczę. U mnie max temperatura zewnętrzna jest ustawiona na 43 stopnie. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.