Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

8 minutes ago, Ma_ki said:

To znaczy że już  nie powstaną nowe firmy. Nie. Powstawały i będą powstawały i będą nowe. Tylko tam gdzie będzie można zarobić.

A to oznacza, że powstają tam gdzie powstaje nowy rynek. Rigol powstał bo oscyloskop trafił pod strzechy za śrubki (nowy rynek) - Tektronix tego nie chciał bądź nie miał jak zrobić (tania siła robocza). Teraz nowe rynki w temacie elektroniki otwierają się w medycynie jak grzyby po deszczu.

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

A to oznacza, że powstają tam gdzie powstaje nowy rynek.

powstaną tam gdzie będą warunki do produkcji. Oczywiście w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynkowe. Transport nie jest drogi

7 minutes ago, Ma_ki said:

powstaną tam gdzie będą warunki do produkcji. Oczywiście w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynkowe. Transport nie jest drogi

Z tego wynika, że np nasz kochany kraj zdejmuje wszelkie obciążenia fiskalne np na elektronikę czy przemysł stoczniowy i już jesteśmy potentatem... no moim zdaniem to tak nie działa - no offence.

Widziałem takie krojenie rynków już dwa razy w życiu. Teraz w tamten rejon już się nie wejdzie - bez względu na kapitał, ulgi czy przewagę konkurencyjną.

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Z tego wynika, że np nasz kochany kraj zdejmuje wszelkie obciążenia fiskalne np na

to sterowanie gospodarką które nigdy się nie sprawdziło

warunki do produkcji to trochę szeżej

2 minutes ago, Ma_ki said:

to sterowanie gospodarką które nigdy się nie sprawdziło

warunki do produkcji to trochę szeżej

a jakieś przykłady takiego gracza który zastany rynek zawojował? bo podejrzewam, że albo rozmawiamy o tym samym albo o różnicy praktyka vs teoria

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

bo podejrzewam, że albo rozmawiamy o tym samym

tak trochę jest
nie chcę rozbudowywać tego tematu bo jest obszerny

głównie zależało mi dodać tylko to co napisałem #928

Edytowane przez Ma_ki
  • 3 tygodnie później...

Dziś trochę o narzędziach stolarskich. Wszak to również warsztat elektronika, budowniczego zespołów głośnikowych... 🙂

Nie bójcie się tanich narzędzi chińskich. 

Poniżej cyrkiel - przystawka do typowej (fi=65) frezarki krawędziowej. 

Gdzieś tu na Forum przedstawiałem własny cyrkiel do frezarki górno-wrzecionowej służącej do wycinania otworów pod głośniki w obudowach ZG. Ten zakupiony na jednej z chińskich stron za niewielkie pieniądze jest precyzyjnie wykonany i oznakowany. Można wg. podziałki ustawiać wymiar (po odjęciu oczywiście promienia frezu i sworznia prowadzącego). Wykonanie z aluminium, stabilne,... ekstra. Oczywiście sama "stopa" wykonana z jakiegoś przeźroczystego akrylu, ale za tę cenę... Frezarka jest trzymana stabilnie.

Zakres średnic otworów; od nieco mniej niż 60mm do nieco ponad 600mm.

Polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20231024_201013.thumb.jpg.4cd45d461dc5a867ad44166ccd1c8be6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 3.10.2023 o 21:46, Grzegorz7 napisał:

To trudny temat. Wałkowany w innych wątkach i kończący się jak zwykle ugruntowaniem swoich pozycji a nie konsensusem...

Zwykle to nie jest jedna przyczyna tylko wiele wpływających na siebie czynników. Ludzki umysł ma tendencje do upraszczania i kategoryzowania zjawisk co ułatwia ich zrozumienie. Przynajmniej pozornie. A z układami chaotycznymi sobie nie radzi. Stąd też różne prawdy prawdziwsze od innych, opierające się na najbardziej przemawiających do nas elementach układanki.

W przypadku Chin jak dla mnie decydującym czynnikiem była mieszanka biernej i czynnej polityki państwa wspierająca kradzież intelektualną i szpiegostwo przemysłowe. Pierwsze Rigole/Siglenty były kopiami konstrukcji zachodnich. Zachód ustawił się w pozycji odcinającego kupony od tego co już wymyślił, a Chiny mają swoje ambicje plus historyczne pretensje (kolonializm, handel opium, powstania bokserów) co ma znaczenie w kontekście cywilizacji w której świadomości czas inaczej upływa. A my takiej drogi na skróty obrać nie mogliśmy/nie możemy, bo siedzimy tam gdzie siedzimy.

A frezarka zacna. Tylko do tych małych krawędziówek wybór frezów trochę ograniczony. Ja akurat mam Boscha, bo był tańszy i sknera się we mnie odezwał. Może w wolnej chwili kiedyż wrzucę swoją mała kolekcję szlifierek oscylacyjnych, mimośrodowych i taśmowych. A stąd już tylko krok do dyskusji o odkurzaczach warsztatowych.

4 minutes ago, lolo said:

A my takiej drogi na skróty obrać nie mogliśmy/nie możemy, bo siedzimy tam gdzie siedzimy.

Moim zdaniem drogę możemy sobie wybierać jaką chcemy problem w tym, że nawet gdy powstaje coś bardzo przełomowego to to coś z racji dysproporcji kapitału zostaje momentalnie przejęte.

1 godzinę temu, lolo napisał:

wybór frezów trochę ograniczony

Operuję 6 i 8. Jest jeszcze 1/4 cala po drodze... Wystarcza.

Ostatnio pozwoliłem sobie na zakup frezów z wyższej półki, takich o wartości połowy tej frezarki... 

Ostrość i jej trwałość owszem...

Jak bierze 8 to nie ma problemu. Moja bierze tylko 6 i stąd ta uwaga, mało jest 6. A ceny frezów? Za komplet Boscha do swojej zapłaciłem prawie równowartość frezarki. Ale wszystkie te narzekania frezarka kompensuje poręcznością.

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś tego może używa ~(ł)?

Ukryta Zawartość

Potrzebuję w praktyce nieco mniej niż 24A: wysokie -naście amperów CC CV

Ukryta Zawartość

26 minutes ago, Grzegorz7 said:

Pytaj.

Jak wyglądają tętnienia przy większych prądach mocno rosną? Nie widać na foto z ali na czym to zrobione. Kupowałeś moduł czy jako całość z impulsowym zasilaczem? Ile A?

Ergonomia: coś byś zmienił? Jak wygląda wprowadzanie napięcia i prądu z klawiatury, czy trzeba czekać aż jakiś rejestr "przeskoczy" czy zatwierdza się jakimś klawiszem?

Mam RD6012. Kupiłem do niego zasilacz impulsowy i pasującą obudowę.

Używam do szczególnie prądożernych eksperymentów. Daje radę mimo podejrzanej budowy; w szczególności anemicznych zacisków a przede wszystkim ich mocowania do płytki bazowej... Oglądałem to w termowizji niedowierzając.

Stałość napięcia jest co najmniej zadowalająca. Mierzyłem również tętnienia ale nie pamiętam. Jak chcesz, jutro pomierzę. Wydaje mi się, że były dobre jak na takie prądy.

Działa u mnie co najmniej od 2 lat. Mam również taki mniejszy tego typu zasilacz ale funkcjonalnie jest dużo słabszy. Godny polecenia. Wadą jest ten zasilacz buforowy. Kupiłem jakiś, który włącza wentylator nawet bez poboru prądu. Co kilka minut się włącza na chwilę. Sam zasilacz RD6012 włącza wentylator adekwatnie do prądu pobieranego.

12 minut temu, audiostyk napisał:

Nie widać na foto z ali na czym to zrobione.

To są Chińskie wynalazki robione na sterownikach (mikrokontrolerach). Tylko skośnoocy wpadli na to, że w trakcie jednego taktu kluczy przetwornicy (powiedzmy 100kHz) procesor pracujący z zegarem 100MHz może wykonać 1000 instrukcji... W tym czasie może precyzyjnie kontrolować aspekty przebiegu napięcia wyjściowego i prądu.

30 minutes ago, Grzegorz7 said:

Mam RD6012. Kupiłem do niego zasilacz impulsowy i pasującą obudowę.

Używam do szczególnie prądożernych eksperymentów. Daje radę mimo podejrzanej budowy; w szczególności anemicznych zacisków a przede wszystkim ich mocowania do płytki bazowej... Oglądałem to w termowizji niedowierzając.

Stałość napięcia jest co najmniej zadowalająca. Mierzyłem również tętnienia ale nie pamiętam. Jak chcesz, jutro pomierzę. Wydaje mi się, że były dobre jak na takie prądy.

Działa u mnie co najmniej od 2 lat. Mam również taki mniejszy tego typu zasilacz ale funkcjonalnie jest dużo słabszy. Godny polecenia. Wadą jest ten zasilacz buforowy. Kupiłem jakiś, który włącza wentylator nawet bez poboru prądu. Co kilka minut się włącza na chwilę. Sam zasilacz RD6012 włącza wentylator adekwatnie do prądu pobieranego.

To są Chińskie wynalazki robione na sterownikach (mikrokontrolerach). Tylko skośnoocy wpadli na to, że w trakcie jednego taktu kluczy przetwornicy (powiedzmy 100kHz) procesor pracujący z zegarem 100MHz może wykonać 1000 instrukcji... W tym czasie może precyzyjnie kontrolować aspekty przebiegu napięcia wyjściowego i prądu.

- ten mniejszy RD, o którym piszesz odrzuciłem na wstępie, choć kusił pionowym ustawieniem (trochę mało jak na powód do zakupu, że mniej miejsca zajmie na półce). Jakbyś mógł pomierzyć np. @10A to chyba jeszcze nie spuchnie? Nie chciałbym wywołać jakiejś awarii w sprzęcie działającym bezawaryjnie p. 2 lata - Chińczycy zazwyczaj zawyżają parametry, kupując wersję 24A oczekiwałbym wysokich -nastu amperów. Gniazda to mały problem. Trzeba Chińczykom przyznać, że wyciskają z materiałów prawie 100% - u mnie kilka zasilaczy impulsowych kosztowało to życie 😉

Czy używasz w zasilaczu USB lub wifi?

Edytowane przez audiostyk
+

Jutro Ci wszystko podam. Wiem, że trzeba zwrócić na coś uwagę. Z tego co pamiętam, były dwie obudowy i coś pomieszali z kompatybilnością. Dlatego kupiłem 12A bo było to wzajemnie dobrane. 

Ukryta Zawartość

Dla I=0

Wartość skuteczna zakłóceń: 7mV

Wartość międzyszczytowa: 100mV

Dla I=około 7A 

Wartość skuteczna zakłóceń: 12mV

Wartość międzyszczytowa: 190mV

Dla blisko 12 A wygląda to podobnie.

Ukryta Zawartość

1 hour ago, Grzegorz7 said:

Ukryta Zawartość

Dla I=0

Wartość skuteczna zakłóceń: 7mV

Wartość międzyszczytowa: 100mV

Dla I=około 7A 

Wartość skuteczna zakłóceń: 12mV

Wartość międzyszczytowa: 190mV

Dla blisko 12 A wygląda to podobnie.

Wygląda to  ładnie. Bardzo dziękuję.

Jeszcze jakbyś mógł podać rozmiary obudowy - znowu szukałem bez skutku

Ukryta Zawartość

dzięki -Gotronik podaje rozmiar tej obudowy dla zainteresowanych:

dane techniczne:

S12A metalowa dwuczęściowa obudowa

wymiary zewnętrzne obudowy: 172mm x 86mm x 310mm
►  szerokość: 172mm
►  wysokość: 86mm
►  głębokość: 310mm

obudowa może być lekko wycięta w trakcie transportu
można ręcznie dogiąć

To ta obudowa: 

Ukryta Zawartość

Trochę skłamałem poprzednio. Moduł ma USB. I nawet chyba zamieszczałem tu kiedyś zrzuty z komputera.

Co do wad, obudowy... Przełącznik z tyłu od razu się sklei. Po prostu zasilacze buforowe na starcie ciągną duży prąd ładowania kondensatorów a zastosowany przełącznik jest lichy. Przygotuj się na to.

W obudowie powinien być taki element "dystansowy". Chodzi o to, że wentylator jest w zasilaczu buforowym i tuneluje on wylot powietrza do kratki w obudowie. Ale to wyczaisz. Bo są jeszcze obudowy z wentylatorami.

Ukryta Zawartość

5 minutes ago, Grzegorz7 said:

To ta obudowa: 

Ukryta Zawartość

Chyba zmniejszę wymagania prądowe na rzecz zasilacza 1200W:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nowa zabawka na warsztacie

R&S UPL z generatorem B1 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bumpalump
  • Pokaż nowe odpowiedzi