Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Wywal te wtyki!

Do dziś mam ślad na kciuku jak wyciągałem takiego

Na Ali można za ok 12 zł z kosztami dostawy w ofercie Choice znaleźć dmuchawkę na gorące powietrze - hasło wyszukiwania:
Hot Air Gun 220V Soldering Temperature Blower Gun DIY

Wygląda jak zabawkowa suszarka do włosów dla lalek i chyba taki to był pierwotny projekt, bardzo tandetna, ale świetnie nadaje się do szybkiego obkurczania rurek termokurczliwych - lepiej niż zapałka czy zapalniczka - i nie trzeba odpalać HOT'a.
Mam i stosuję z powodzeniem.
Wystarczy nałożyć jedną czy dwie rurki termokurczliwe na bananka ze śrubką - i będzie po problemie "groźnej" śrubki. Można owinąć warstwą taśmy izolacyjnej i potem nałożyć jedną czy dwie rurki termokurczliwe, jak ktoś nie boi się takiego DIY.
Oczywiście, ja widzę, że macie bardzo profesjonalnie urządzone warsztaty, nie to co ja, Toci Bida DIY ;-) 

Gdy musiałem mieć przewody do bananków zrobione "na wczoraj", miałem w kartonie stare kable zasilające do PC-tów, takie miękkie, do zasilaczy ATX. Po ich rozpruciu miałem w środku trzy przewody: żółty, niebieski i brązowy, o dość sporym przekroju, wypełnionym sporą ilością drucików z miedzi. Dla mnie okazały się fajne, elastyczne, tyle, że nie będą wyglądały profi ;-)

Oczywiście, zależy też na jaką produkcję kabli do ATX się trafi, ale jak komuś taki stary kabel gdzieś na strychu zalega, to jedyna trudność to jego nacięcie i wydobycie trzech kabli ze środka. I tak jak mówię, to rozwiązanie zastępcze, gdy pojawia się nagła potrzeba elastycznego kabelka do miernika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dekRe
6 minut temu, dekRe napisał:

Oczywiście, ja widzę, że macie bardzo profesjonalnie urządzone warsztaty

Wiesz, Córka poszła na swoje i mam gabinet. Ale to dopiero na starość. Musisz poczekać... 😉

Niezbyt to profesjonalne, to wciąż pomieszczenie mieszkalne. Ale jakimiś niewielkimi kosztami muszą to zorganizować. Jak przeniosłem wszystkie części, przyrządy i inne klamoty do tego pokoju to miejsca zabrakło. Gdzie to wszystko było pochowane? Jak miałem jakąś chęć na pomajsterkowanie to mijała ona nim wszystko znalazłem... I taki jest powód aby to uporządkować. Taki kompromis między warsztatem a mieszkaniem 😉

To i tak dobrze, że nie mamy hobby modelarstwa... Znam człowieka u którego w M4 nie można się poruszać bo z sufitu wiszą sznurki a na nich modele m.in. samolotów...  

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

To i tak dobrze, że nie mamy hobby modelarstwa... Znam człowieka u którego w M4 nie można się poruszać bo z sufitu wiszą sznurki a na nich modele m.in. samolotów...  

Mamy, mamy, jako drugie hobby. Na szczęście złożenie jednego modelu trwa powyżej roku, warsztat "wyciągany z szafy". 

22 godziny temu, BB84 napisał:

Na szczęście złożenie jednego modelu trwa powyżej roku, warsztat "wyciągany z szafy". 

Z chińskiego zestawu ARF do pełnego złożenia, gotowy do lotu to tydzień a montując z najwyższą starannością to dwa, trzy tygodnie, ale w Chinach można już kupić duże zestawy latające, nawet takie 2mb rozpiętości, które montuje się w jeden dzień. Technologia idzie do przodu w modelarstwie też 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

To nie audio ale fajna letnia ciekawostka dla modelarzy którzy są tu na forum. Przepraszam za post nie związany z tematem elektronicznym, choć w takich modelach elektroniki jest ogromna ilość.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Ukryta Zawartość

nie znam się specjalnie ale chyba był na żywo w tym roku na pokazach w Lesznie - niesamowita moc

Ukryta Zawartość

Siedzę w plastikowych łódkach podwodnych, próbuję sił z konwersją na rc. Złożyłem nawet dedykowaną aparaturę 12 kanałów na nRF24L01+. Może założymy temat modelarski w DIY? ;) 

Edytowane przez BB84
2 minuty temu, BB84 napisał:

Siedzę w plastikowych łódkach podwodnych, próbuję sił z konwersją na rc. Złożyłem nawet dedykowaną aparaturę 12 kanałów na nRF24L01+. Może założymy temat modelarski w DIY? 😉

Modelarstwo stało się tak zaawansowane technicznie że robienie czegoś w trybie 100% DIY jest mało sensowne. Aparatury w Chinach można kupić za bardzo rozsądne pieniądze i robienie ich we własnym zakresie jest całkowicie nieuzasadnione. Ten model z linku wyżej kosztuje poniżej 3kzł  a w zestawie brakuje tylko radia i akumulatorów zasilających, serwa są już wszystkie zainstalowane u producenta, silnik napędowy również i dosyć skomplikowane podwozie chowane z amortyzacją o sposobie chowania jak w prawdziwym samolocie tego typu, robi wrażenie.  

P.S. Oczywiście są w dalszym ciągu zwolennicy robienia wszystkiego we własnym zakresie, ale człowiek 21 wieku ma zbyt mało czasu na taką zabawę i niektóre jej etapy wspomaga zkuppami chińskich wyrobów.  

19 minut temu, Lech36 napisał:

P.S. Oczywiście są w dalszym ciągu zwolennicy robienia wszystkiego we własnym zakresie, ale człowiek 21 wieku ma zbyt mało czasu na taką zabawę i niektóre jej etapy wspomaga zkuppami chińskich wyrobów.  

ale człowiek 21 wieku ma mało czasu tylko dlatego, że zaiwania w kołowrotku na nowy samochód, laptop czy inne gadżety - logicznie rzecz biorąc czasu powinniśmy mieć znacznie więcej niż np ludzie 50lat temu z powodu postępu technologicznego

jeszcze inna sprawa taka, że 50lat temu o takim modelu to mógł myśleć conajwyżej milioner który miał na to środki - pomijam aspekt dostępnej technologii

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

ale człowiek 21 wieku ma mało czasu tylko dlatego, że zaiwania w kołowrotku na nowy samochód, laptop czy inne gadżety - logicznie rzecz biorąc czasu powinniśmy mieć znacznie więcej niż np ludzie 50lat temu z powodu postępu technologicznego

To prawda, ale jedno statyczne hobby czyli audio wystarczy, drugie powinno skłaniać do jakiegoś ruchu na świeżym powietrzu a modelarstwo takie jak w powyższych przykładach to w jakimś stopniu może zapewnić.

Zachciało mi się 2,5mm2. Przewód ma fi 4,6mm, a osłona banana fi 4,2mm, do tego z tyłu przewężenie na jakieś 3mm. Musiałem wykonać specjalną "igłę" z rurki wybebeszonej z anteny i nasmarować wszystko wodą z płynem do mycia naczyń. Jakoś wchodzi.

Ukryta Zawartość

IMG_20240716_181342381_PORTRAIT.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BB84

Mam do oddanie 4mm2 głośnikowe 8N... Jakieś 5m...

2 godziny temu, BB84 napisał:

Zachciało mi się

Profesjonalne wykonanie. Pod warunkiem, że zalutujesz ciasno.

Przewód, gniazda i wtyki mają nie przedstawiać w obwodzie żądnych wątpliwości. Mają zaniknąć dla badanego układu. 

A nie tak jak niektórzy siedzą nad "pająkiem" kilka dni. Coś tam mierzą i co chwilę dotykają kabli, wyginają... bo coś się nie zgadza... 

Panie, takich pan nie kupisz. Zrobiłem 120cm (przewód 124cm), bo mam sprzęt 40cm nad stołem. Palce zdarłem już po założeniu drugiej osłony na wtyk, ciasne to jak cholera, ale warto było.

Ukryta Zawartość

IMG_20240717_004519945.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jadą do mnie banany Amass z chowaną osłoną (na przewód 1mm2 do multimetrów). Podobno całkiem przyzwoite. Robi je też Muller w cenie 40 PLN sztuka. Jak przy tych cenach świata nie ma zalewać chińszczyzna. 

Edytowane przez BB84
W dniu 9.07.2024 o 22:05, BB84 napisał:

Warto było poświęcić 15 minut dla bezpieczeństwa. Tylko znajdź gdzieś żarówkę 200W do kompletu ...

Sklepy zoologiczne, albo żarówki do terrarium na Ali sprzedają takie żarówki jako grzejniki dla żółwi lub kurcząt.
Na szczęście i na pohybel ekologicznym wariatom z UE.
Hasło dla wyszukiwarek: żarówka lampa grzewcza dla zwierząt domowych.
U Chińczyków trzeba uważać, by nie zamówić czasem żarówki na 110V, tylko sprawdzić przy zamawianiu, że jest na Europę.

Przykład: 

Ukryta Zawartość

Na Ali można kupić europejskie przejściówki do kontaktu na gwint E27 - wtedy potrzebna do wykonania przejściówki plastikowa puszka, kontakt natynkowy, a do niego taka przejściówka na żarówkę 200W.  Układ dajemy w szereg z warsztatową listwą zasilającą sprawdzając gdzie jest faza.
Hasło:  E27 uchwyt na biała lampa gniazdo elektryczne.
Przykład: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może ja pokażę co stworzyłem z gratów które wyżej proponowałem. Potrzebowałem dobre przewody do:

- dwóch multimetrów 6,5 cyfry w tym jeden starszy bez izolowanych bananów

- 3 zasilaczy w tym dwóch podwójnych

- luzackie banany ogólnego przeznaczenia

Z doświadczenia wiem, że nawet te drogie przewody Fluke czy Keisight w końcu pękają i trzeba je naprawiać. Więc jak ma być drogo, to przynajmniej niech będzie dobrze i rozbieralnie. 🙂

Do multimetrów użyłem 2mm^2 głównie dlatego, że bałem się średnicy przewodów. Lubię za to, jak nawet przy pomiarze 2 przewodowym pomiar małych rezystancji jest dokładny i stabilny. Pomaga to nieraz w szukaniu zwarcia. Tak realnie z funkcją REL nawet kilka mR jestem w stanie "zmierzyć".

Do zasilaczy dałem 2,5mm^2. Zasilacze mam z dokładnością do 1mV i każdy mR tutaj powoduje niepotrzebne spadki napięcia i różnicę pomiędzy napięciem nastawionym i realnie na obciążeniu. Skoro płaci się za taką dokładność to nie ma co tracić tego na przewodach.

Na zdjęciu po jednym plusowym. Minus analogicznie tylko czarny. 😛

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie znajdę teraz wszystkiego ale z tego co mam pod ręką z rodzaju DIY to:

Ukryta Zawartość

Lewo-dół: Taka nietypowa przejsciówka banan-banan

Wbrew pozorom; przydatna

Zielone i czerwone mobilne gniazda bananowe 4mm w tym przypadku z drugiej strony zakończone żeńskimi wtykami Goldpin. Czerwony wsadzony dla prezentacji na pina gniazda. Od strony gniazda banan wsadzona ta nietypowa przejściówka.

Po prawej krokodylki Kelvina za ułamek ceny firmowych a mające takie same parametry. 

Takich różnych nietypowych przejściówek i sond mam sporo. Są bardzo przydatne. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Po prawej krokodylki Kelvina za ułamek ceny firmowych a mające takie same parametry. 

Same krokodyle nie obłażą Ci? Kupiłem podobne i niestety to niby złocenie zaczęło czernieć i obłazić. Kontaktują tak sobie, ogólnie jestem średnio zadowolony.

Dostałem akcesoria Amass, to co na zdjęciu, całkiem przyzwoite. Te pazurki chcę też połączyć z bananami tego typu, ale zabrakło przewodu (mam odcinki po 10cm). Igły mam 0,7mm i 1mm (gotronik dał ciała), te 0,7mm mają luz, prawdopodobnie oprawa klepana dla obydwu, zamówiłem 0,7mm i chyba wymienię jednak na 1mm. 

Co do różnych końcówek, chyba najlepiej podpinać je krokodylkami do zasilacza/multimetru i nie bawić się w dodatkowe banany pod gniazda na kabel przykładowo 2,1/5,5 czy XT60. Kabelek z żeńskim goldpinem można też chwycić krokodylkiem lub pazurkiem. Chodzą za mną jeszcze te duże chwytaki Amassa, bo do SMD widziałem takie, na które wszyscy narzekają. 

Ukryta Zawartość

IMG_20240719_210603140.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jest tak kolorowo. Jak kabelki podłączone na omomierz pokazują 0,0R nawet z krokodylkami, tak te sondy większe i igłowe na przejściu albo nie łączą albo przerywają, na omomierzu bzdury od 0,5-10R. Czyżby aż taka lipa ?

33 minuty temu, BB84 napisał:

Nie jest tak kolorowo. Jak kabelki podłączone na omomierz pokazują 0,0R nawet z krokodylkami, tak te sondy większe i igłowe na przejściu albo nie łączą albo przerywają, na omomierzu bzdury od 0,5-10R. Czyżby aż taka lipa ?

Te tanie sondy są stalowe i pokrywają się czymś przez co non stop nie kontaktują. W skrajnych przypadkach w środku pomiędzy grotem a resztą traci się kontakt - to dwa zaprasowane elementy.

Te Fluke też są stalowe i jak chcę mierzyć niskie rezystancje to muszę wyczyścić groty.

Edytowane przez Muzg

Przejechałem izopropanolem, ale dotykając jedną drugiej nadal tragedia. Trochę lepiej, gdy przyłożę je do kawałka stali, od 0,2-1,6R. Oryginalne sondy unita działają bez zająknięcia, zarówno z UT33A+ jak i UT139C. Mógłbym spróbować z Hirschmannami, ale zapewne będzie podobnie.

Aktualny zestaw końcówek do miernika. Krokodylki, pazurki i wtyki Amass (na przewodzie 12cm). Hirschmann PRUEF 2600 wersja C2 (ostre końcówki) i praktycznie identyczne PRUEF 2 w wersji niskonapięciowej, do tego osłony SS 260. Electro-PJP 411 z wymiennymi końcówkami. Co ciekawe opór wszystkiego na poziomie 0,0R-0,2R, jedynie PRUEF2 świrują podobnie do Amassa, a to praktycznie to samo co PRUEF 2600 C2. Hirschmanny są niklowane, nie wiem jak Electro-PJP. Końcówki odtłuściłem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BB84

Pokażę dwie "trzecie ręce", które zmajstrowałem. Pierwsza służy już parę lat, są to statywy magnetyczne do czujnika zegarowego/mikrometru, do których dorobiłem przejściówki na pręty z krokodylkiem. Druga to imadło sprężynowe (spring vise) do lutowania przewodów. Sprężyny można rozciągać uzyskując odpowiedni rozstaw dla różnych średnic. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi