Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, ASURA napisał:

To samo jest z implantami słuchu i wszczepianiem elektrody do błędnika.

To nie to samo co wymiana zdeformowanej soczewki, ale może kiedyś regeneracja słuchu takimi metodami będzie możliwa. W przypadku soczewki biologicznej temat jest nieco prostszy i został już opanowany, trwają prace nad następną generacją implantów, takich przywracających całkowicie akomodację oka, ale tylko o tym gdzieś czytałem, czytałem bez okularów 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Poddaj się sam.

Krótki lont masz Przecież Lechu właśnie się poddał temu zabiegowi.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 12.10.2024 o 20:59, Ricambi napisał:

Szukam zasilacza z regulacją prądu i napięcia. Ma być tani i działać bez niespodzianek, może być jak najbardziej impulsowy. Będę tego używał jako uniwersalną ładowarkę różnych typów akumulatorów i od czasu do czasu do zasilania układów audio. Proszę o polecenie czegoś sprawdzonego.

L200 + ULY7741 🙂

albo LM317

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

317.GIF

Ten pierwszy działa idealnie, drugiego nie robiłem, dziwny jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

17 godzin temu, partick napisał:

Krótki lont masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przecież Lechu właśnie się poddał temu zabiegowi.

Na jaskrę i AMD jak na razie "głupie" wszczepiane na zaćmę już lata plastikowe soczewki nic nie pomogą a te obie choroby dotykają bardzo dużą grupę osób

Na obecną chwilę przeszczep oka też nie jest technicznie możliwy bo nawet w NY wiodąca placówka nie ma konceptu co zrobić żeby połączenie nerwu wzrokowego zadziałało

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 12.10.2024 o 20:59, Ricambi napisał:

Szukam zasilacza z regulacją prądu i napięcia. Ma być tani i działać bez niespodzianek, może być jak najbardziej impulsowy. Będę tego używał jako uniwersalną ładowarkę różnych typów akumulatorów i od czasu do czasu do zasilania układów audio. Proszę o polecenie czegoś sprawdzonego.

Najtańsza opcja, to zakup markowego, używanego zasilacza do laptopów np. 19V/6A i Chińskiej przetwornicy, np. takiej: (ma nawet pomiar prądu i napięcia) "Przetwornica step-down 5A CC CV 0,8-30V DC POMIAR" (tytuł aukcji), lub bardziej uniwersalnej "PRZETWORNICA STEP-UP/DOWN DC-DC buck-boost 5-30V 8A" (tytuł aukcji).

Pewne, używane zasilacze laptopowe sprzedaje na znanym portalu, nieduża Szczecińska firma, zasilacze często nie mają kabli wyjściowych, przez co cena jest bardzo atrakcyjna, ale wszystkie są testowane na wystających resztkach kabla, kilka razy kupowałem, nie "naciąłem" się, stąd ta bezinteresowna reklama.

Edytowane przez namor
13 godzin temu, terminus napisał:

L200 + ULY7741 🙂

albo LM317

Ukryta Zawartość

317.GIF

Ten pierwszy działa idealnie, drugiego nie robiłem, dziwny jest.

Bardzo dziękuję, może z ciekawości zrobię ten pierwszy. Na ten moment szukam gotowca w bezpiecznej obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, namor napisał:

Najtańsza opcja, to zakup markowego, używanego zasilacza do laptopów np. 19V/6A i Chińskiej przetwornicy, np. takiej: (ma nawet pomiar prądu i napięcia) "Przetwornica step-down 5A CC CV 0,8-30V DC POMIAR" (tytuł aukcji), lub bardziej uniwersalnej "PRZETWORNICA STEP-UP/DOWN DC-DC buck-boost 5-30V 8A" (tytuł aukcji).

Pewne, używane zasilacze laptopowe sprzedaje na znanym portalu, nieduża Szczecińska firma, zasilacze często nie mają kabli wyjściowych, przez co cena jest bardzo atrakcyjna, ale wszystkie są testowane na wystających resztkach kabla, kilka razy kupowałem, nie "naciąłem" się, stąd ta bezinteresowna reklama.

Dziękuję za propozycję, szukam jednak bezpiecznego gotowego urządzenia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Ricambi napisał:

Dziękuję za propozycję, szukam jednak bezpiecznego gotowego urządzenia. 

Ukryta Zawartość

Mam podobny, prostszy (bez pomiaru W), z innym zakresem (30V/10A), ale dokładnie tej samej firmy (jest to firma, mają stronę).

Zasilacz "jest taki sobie", do np. ładowania akumulatorów,  sprawdzania silniczków i innej elektromechaniki się nadaje, ale delikatnej elektroniki nie podłączam. Podstawowa wada to "bateria" kondensatorów na wyjściu ok. 5000uF, przy takiej pojemności to co z tego, że ustawię ograniczenie (cc) np. 1A, jak mi z tych kondensatorów, przy zwarciu wyzwolą się jakieś Kulomby energii.

Drugi problem to nie można ustawić mniejszego ograniczenia niż 300-450 mA (zależy od napięcia), co przy pierwszym problemie już ma małe znaczenie, ale do ładowania jakichś małych akumulatorków mogła by się przydać praca zasilacza C.C. chociaż od 50-100 mA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor
49 minut temu, namor napisał:

Mam podobny, prostszy (bez pomiaru W), z innym zakresem (30V/10A), ale dokładnie tej samej firmy (jest to firma, mają stronę).

Zasilacz "jest taki sobie", do np. ładowania akumulatorów,  sprawdzania silniczków i innej elektromechaniki się nadaje, ale delikatnej elektroniki nie podłączam. Podstawowa wada to "bateria" kondensatorów na wyjściu ok. 5000uF, przy takiej pojemności to co z tego, że ustawię ograniczenie (cc) np. 1A, jak mi z tych kondensatorów, przy zwarciu wyzwolą się jakieś Kulomby energii.

Drugi problem to nie można ustawić mniejszego ograniczenia niż 300-450 mA (zależy od napięcia), co przy pierwszym problemie już ma małe znaczenie, ale do ładowania jakichś małych akumulatorków mogła by się przydać praca zasilacza C.C. chociaż od 50-100 mA.

Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Może polecisz coś innego, może być używane i na transformatorze?

Edytowane przez Ricambi
35 minut temu, Ricambi napisał:

Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Może polecisz coś innego, może być używane i na transformatorze?

Nie pomogę, używam dwóch "zabytkowych" zasilaczy prod. USA (Hlab - Harrison Laboratories. Inc.), z lat jak Amerykanie latali na księżyc 🙂.

Zajrzyj na Elektrodę, tam wciąż polecają jakiś zasilacz marki Korad.

W tym wątku Grzegorz prezentował swój zasilacz poskładany z Chińskich modułów, zapytaj Go o jak to się sprawuje.

Edytowane przez namor

Wróciłem z pracy i tak w międzyczasie dla inspiracji:

Poniżej ten o którym wspomniał @namor. Zasilacz ten jest bardzo przydatny. Był tu opisany. Obecnie naprawiam jakiś autoster do żaglówki i ze swoim wydatkiem mocy daje radę (0-60V/12A). 

Ukryta Zawartość

Poniżej zrobiony z zasilacza komputerowego. Złącza poniżej to wprost napięcia z zasilacza ATX. Segment powyżej to zasilacz procesorowy (jak ten na foto wyżej ale tańszy). Jest izolowane od zasilacza ATX poprzez przetwornicę izolowana ale napięcie bierze z ATX.

20241017_175811.thumb.jpg.fb1e118ad3ef44a21ca30769c420b25e.jpg

Poniżej dwa zailacze; do zasiloania jakichś radiostacji (czasami coś tam uruchamiam) i prezentowany już tu w wątku do uruchamiania wzmacniaczy audio.

20241017_175709.thumb.jpg.7bd6e1b090131b40061d39a99b4cbb2b.jpg

Poniżej popularny zasilacz z Chin (pewnie do kupienia poniżej 200zl). Oczywiście wsadziłem tam porządne wieloobrotowe potencjometry bo na oryginalnych po pół roku nie można ustawić wielkości, więcej; napięcie skacze co grozi uszkodzeniem zasilanego obwodu. Po poprawkach działa wystarczająco dobrze.

20241017_175854.thumb.jpg.050c707114f886f29d5e3615ff88d155.jpg

Nie wiem czemu obróciło...

Poniżej stary profesjonalny zailacz francuski. Kupiony za małe pieniądze i naprawiony. Ciężki, solidny, doskonałe podzespoły (np. potencjometry). 

20241017_175859.thumb.jpg.efc84c6fe532a0cc207f18ef1d8b7294.jpg

Poniżej zasilacz w trakcie wykończenia. Na razie wsadzony jakiś przypadkowy wskaźnik. Na jego przykładzie opisze o co mi w nim chodzi i dlaczego tracę czas na samodzieloną budowę. Już takie zbudowałem ale wzbudzil uznanie wśród moich kolegów krotkofalowców i muszę klecić następny.

A więc wymagania: Służy do zasilania wymagających obwodów (VFO i takie tam...). Stąd np. poł. Kelvina. Bardzo stabilny a szumy poniżej 1uV (sic). Kilka opcji sterowania; również symetryczne... Ale najciekasze to regulacja prądu i wskaźnik prądu. Otóż są logarytmiczne. W praktyce badawczej i naprawczej nie ma znaczenia precyzja mierzenia poboru prądu (np. czy obwód bierze 35,45mA) znaczenie ma jakiego rzędu jest jego wielkość. Uruchamiane obwody pobierają prądy w szerokich zakresach i jest to wygodniejszy pomiar. Tu akurat wykorzystuje swoje moduły logarytmujące DC w zakresie 5 dekad (10uA-1A). Ma jeszcze tę właściwość, że na wyjściu praktycznie nie ma pojemności co eliminuje problem uszkodzenia podłączanych obwodów co zauważył trafnie @namor. Takich zasilaczy nie znajdziecie w przyrodzie... 🙂

20241017_175827.thumb.jpg.f5c9c2a2838ffd8f52e0f480bcbaeb68.jpg

Ten układ logarytmowania jest innego typu niźli ten, który tu pokazywalem do wskażnika mocy wzmacniaczy audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
E tam. Wielu z Kolegów tu na Forum to mógłbym jedynie kabelki zaprawiać. 
... jakby pozwolili...

Skoro Ty mógłbyś co najwyżej kable zaprawiać to ja już wiem czemu mnie nikt w elektro nie chce zatrudnić xd.

Ukryta Zawartość

A swoje narzędzia masz?

Ukryta Zawartość

A propos kabelków i zaprawiania tychże.

W czasach kiedy Krell wciąż stosował kable zasilające i wtyczki jak do lampki nocnej... ale już zaczynała się gorączka kabli IC...

...czytałem jakiś wywiad z szefem jednej z czołowych firm kablarskich o tym jaka to złożona jest konfekcja kabli. Otóż w jego firmie była jedna ekspertka, nazwijmy ją Pani Wandzia, która miała w tym zakresie nadzwyczajne zdolności. Serio, mowa o wytwórcy kabli za tysiące dolarów... 

🙂

27 minut temu, partick napisał:

A swoje narzędzia masz?

Co zaś do narzędzi to obok mojego domku letniskowego nowy własciciel porządkował swój teren. Wszystko to stoi w wąwozie o stromych zboczach. Coś mu wystawalo przy alejce dojazdowej. Wziął sekator i przeciął... 

Przeżyl ale prądu nie mieliśmy przez tydzień. Facet podobno jest inżynierem...

Może faktycznie powinien poprosić swoją żonę. Ta chociaż ma zawsze na rękach rękawiczki jak pieli...

Edytowane przez Grzegorz7

Wziął sekator i przeciął... 
Przeżyl ale prądu nie mieliśmy przez tydzień.

Dawno temu, chcąc założyć wyłącznik na kablu do lampki, przeciąłem 220v pod napięciem. Jak widać, żyję.

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

A propos kabelków i zaprawiania tychże.

W czasach kiedy Krell wciąż stosował kable zasilające i wtyczki jak do lampki nocnej... ale już zaczynała się gorączka kabli IC...

...czytałem jakiś wywiad z szefem jednej z czołowych firm kablarskich o tym jaka to złożona jest konfekcja kabli. Otóż w jego firmie była jedna ekspertka, nazwijmy ją Pani Wandzia, która miała w tym zakresie nadzwyczajne zdolności. Serio, mowa o wytwórcy kabli za tysiące dolarów... 

🙂

Co zaś do narzędzi to obok mojego domku letniskowego nowy własciciel porządkował swój teren. Wszystko to stoi w wąwozie o stromych zboczach. Coś mu wystawalo przy alejce dojazdowej. Wziął sekator i przeciął... 

Przeżyl ale prądu nie mieliśmy przez tydzień. Facet podobno jest inżynierem...

Może faktycznie powinien poprosić swoją żonę. Ta chociaż ma zawsze na rękach rękawiczki jak pieli...

Kabel pidobno jakiś inżynier elektronik do swojego domku po cichu podciągnął jakoś takoś…

Jak to mówią najciemniej pod latarnią…

18 godzin temu, partick napisał:

Dawno temu, chcąc założyć wyłącznik na kablu do lampki, przeciąłem 220v pod napięciem. Jak widać, żyję.

Widać

230 V hmm 16A to nie zwarcie😀.

Mój znajomy robił coś po napięciach w szafach sterujących poważne silniki rzędu kilkuset KW.Falowniki są zasilane prądem stałym o wartościach zabezpieczeń ponad 1000A.Na taka szynę wpadł mu klucz plasko-oczkowy coś koło 19.Bylo piękne zwarcie ,klucza nie odnaleziono,w szynie miedzianej dziura na kilka cm,odsłona z pleksi parę m dalej.On miał na szczęście okulary,był ślepy parę dni - żyje ,pracuje .

W technikum miałem coroczne praktyki w jakimś zakładzie przemysłowym. 

Tego razu było to Polmo. Słynna fabryka mechanizmów samochodowych; przed wojną największy producent autobusów w Europie, za PRL m.in. słynny Junak... Za Polski solidarnościowej fabryka upadła...

Miałem praktykę w czasach III świetności fabryki. Dział elektryczny. Przydzielili mnie do starego majstra imieniem Ludwik. Niewyraźnie patrzyło mu z oczu.

Była jakaś poważna awaria na hali tokarek. Wysłali Ludwika. Po naprawie trzeba było wymienić bezpieczniki, takie kilkuset amperowe. To takie bagnetowe konstrukcje wkładane za pomocą specjalnego uchwytu.  

Ludwik wsadził nowy i jak nie pierdyknie... Słabo widziałem przez jakiś czas...

Okazało się, że Pan Ludwik był sympatycznym człowiekiem a z oczu mu nie patrzyło źle tylko miał zaparowane okulary drobinkami metalu z takich zdarzeń. Były wtopione w szkła okularów.

Notabene sam miałem wątpliwą przyjemność wymiany tego typu zabezpieczeń. Do prądu mam szacunek po dziś dzień...

No bo najlepiej się wsadza bez sprawdzania

linii zasilanej

Te takie wsadzane to Nh00 (najmniejsze) do chyba Nh04 to już kilka setek A może być .Przy podejrzeniu zwarcia lepiej pomierzyć ISO przed włożeniem nowych bezpieczników.Do wsadzania takich bezpieczników jest specjalna rękawica i przyłbica.

Edytowane przez tdrozd
W dniu 4.10.2024 o 19:12, Grzegorz7 napisał:

Dziś wszystkomierz.

Oto on wtrakcie pomiaru diody Zenera:

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że tego gówna nie kupujecie...

Trochę lutowałem i posprawdzałem sobie kilka tranzystorów. Były to popularne BD139 i BD140. 

Otóż przyrząd niepoprawnie podaje h21 (na poziomie 10 podczas gdy jest 150), choć poprawnie rozszyfrował końcówki i polaryzację. Dopiero odwrócenie elementu dalo poprawny pomiar. Co ciekawe ponowne odwrócenie również dawało poprawny wynik. Powtarzało się to przy każdym elemencie od nowa...

Takiego dziadostwa już dawno nie widziałem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Mam nadzieję, że tego gówna nie kupujecie...

Trochę lutowałem i posprawdzałem sobie kilka tranzystorów. Były to popularne BD139 i BD140. 

Otóż przyrząd niepoprawnie podaje h21 (na poziomie 10 podczas gdy jest 150), choć poprawnie rozszyfrował końcówki i polaryzację. Dopiero odwrócenie elementu dalo poprawny pomiar. Co ciekawe ponowne odwrócenie również dawało poprawny wynik. Powtarzało się to przy każdym elemencie od nowa...

Takiego dziadostwa już dawno nie widziałem...

Zaktualizowałeś firmware do wersji 1.0.6? Podobno rozwiązuje wiele problemów z tym testerem.

Jeszcze nie. 

Ale tej mydelniczki (ten stary tester) sprzed dwóch dekad nigdy nie aktualizowałem bo nawet nie ma takiej możliwości 🙂 a można jej zaufać... 

Znak czasów; robi się buble i ściąga kasę z rynku. Potem pod płaszczykiem aktualizacji można trochę pooszpiegować na świecie...

Kilkanaście sygnatur na krzyż do identyfikacji i problem. Do tego nie włączycie elementu gdziekolwiek jak w mydelniczce, niekiedy trzeba znać element; bez sensu, przecież to identyfikator elementów ma być...

Jakby kogoś interesowało to w LIDL jest dostępna zaciskarka do mini konektorów tych białych i czarnych(jak kabelki do arduino) wraz z zestawem pinów i gniazd, wtyczek. Parkside, ale pokusiłem się.

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

Dzisiaj 4 rocznica wątku "Warsztat elektronika".

Zaczęło się od:

Ukryta Zawartość

Oscyloskop już tak nie jest zamocowany. Stoi na półce.

20241103_122402.thumb.jpg.3fa26cbb6438f3db9e503224aee19d72.jpg

Wygoda użycia jest większa niźli wynika ze zdjęcia. Taka aranżacja pozwala umieścić to co potrzebne w zasięgu biurka. Pozostałe zawsze można dokoptować...

Wszystkim Warsztatowcom amatorom życzę owocnych działań zmierzających do budowy swojego upragnionego kącika do hobby.

🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 19.10.2024 o 15:49, Grzegorz7 napisał:

W technikum miałem coroczne praktyki w jakimś zakładzie przemysłowym. 

Tego razu było to Polmo. Słynna fabryka mechanizmów samochodowych; przed wojną największy producent autobusów w Europie, za PRL m.in. słynny Junak... Za Polski solidarnościowej fabryka upadła...

Miałem praktykę w czasach III świetności fabryki. Dział elektryczny. Przydzielili mnie do starego majstra imieniem Ludwik. Niewyraźnie patrzyło mu z oczu.

Była jakaś poważna awaria na hali tokarek. Wysłali Ludwika. Po naprawie trzeba było wymienić bezpieczniki, takie kilkuset amperowe. To takie bagnetowe konstrukcje wkładane za pomocą specjalnego uchwytu.  

Ludwik wsadził nowy i jak nie pierdyknie... Słabo widziałem przez jakiś czas...

Okazało się, że Pan Ludwik był sympatycznym człowiekiem a z oczu mu nie patrzyło źle tylko miał zaparowane okulary drobinkami metalu z takich zdarzeń. Były wtopione w szkła okularów.

Notabene sam miałem wątpliwą przyjemność wymiany tego typu zabezpieczeń. Do prądu mam szacunek po dziś dzień...

Bo pan Ludwik to był prawdziwy AS i saper w jednej osobie :-)

Przed wyjęciem starych bezpieczników powinien był wyłączyć napięcie zasilające rozdzielnię  , wsadzić sprawne bezpieczniki przy wyłączonym napięciu , zamknąć rozdzielnię i dopiero wtedy załączyć.

Kacapia WON za Don !!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi