Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.10.2024 o 03:50, robikjohn napisał:

Zaktualizowałeś firmware do wersji 1.0.6? Podobno rozwiązuje wiele problemów z tym testerem.

Zaktualizowałem. To wzruszający proces 🙂

Na laptopach w domu wieszal się program do transferu wsadu BIN. Ale mogła być to moja wina bo na portach cuda mi tu wiszą. Na służbowym poszło. Fnirsi, tak się w obecnej dobie nie aktualizuje firmware...

I... po aktualizacji... ten sam przypadek co wyżej (badanie BD139, 140) działa. Znaczy pokazuje poprawnie h21E ale po*eb*** mu się elektrody 🙂

W środku wykazuje E zamiast C...

Ale za pół roku w aktualizacji 1.0.15002900 może dojdą do tego...

Fnirsi ! Szmelc... 

Witam.

Panowie gdzie kupujecie stroiki do filtrów ? Od lat borykam się z tym problemem . Te które kupowalem były tragicznej jakości (plastik miękki jak g... ) . Nigdzie tak naprawdę nie natrafiłem na produkt wysokiej jakości. Znacie jakies źródło ?

Ja mam również jakieś ze średniej twardości plastiku. Jak nie ma jakiś gumek i zalewanych rdzeni to spoko dają radę. 

Natomiast mam kilka o jakichś twardych końcówkach. Podobno ceramicznych. Niestety nie pamiętam skąd one... Mocno unieruchomione rdzenie to prędzej się ukruszą niźli się je czymkolwiek ruszy. Można podgrzać delikatnie i spróbować.

Edytowane przez Grzegorz7

Można kupić od Chińczyków stroiki ceramiczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , chyba tylko płaskie (może się mylę), też używałem jakichś plastikowych (chyba twardy nylon), dawały radę, ale tak jak pisze Grzegorz, jak ferryt "zatarł" się w gwincie cewki, lub był czymś zalany, to nawet te "miękkie", nylonowe, go ukruszyły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

Mają PH i imbusy też.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

1 godzinę temu, terminus napisał:

Mają PH i imbusy też.

imbusy to w starych, Japońskich tunerach, "piękne czasy" kiedy takie topowe "klocki" trafiały się na Berlińskich "flochmarktach". 

Edytowane przez namor
  • 1 miesiąc później...

facet przesunal definicje "niedzwiedziej przyslugi" do kosmosu - to co autor tego pre zrobil dla "branzy" przejdzie do historii moim zdaniem xD

moim zdaniem najlepiej tu pasuje bo wszystko zaczelo sie od niewinnej naprawy...

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Danielu. Ale o co chodzi...

TLDR: Wspomniany Tom Evans (jakas manufakturka audio voodoo na to wychodzi, nie wiem bo pierwsze slysze o czlowieku), wyslal do dosc znanego naprawiacza audio na YT info ze mojego pre to na pewno nie naprawisz... facet nie tylko naprawil ale tez zrobil rev eng schematu + pokazal jak spierdzielony jest ten preamp - no to Tom Evans od razu z grubej rury ze pozew ze zlamal jego prawa autorskie etc no to YT film usunal. Na co wjechal wyzej Rossmann i jednym filmem nie tylko zniknal ta manufakturke zapewne ale podejrzewam ze uderzenie z grubej rury pt "jestem audiofilem a nie audioidiota" nie pomoze tej i tak mocno upadajacej branzy.

no a Rossmann to jakby 10ciu Dave Jones'ow z EEVBlog... w kregach IT np facet jest bardzo popularny

No tak. Wątków jest więcej. Myślałem o:

Kiedyś na AS debatowano w wątku ałdiofilskim o relacji jakość - cena. Oczywiście im wyższa tym lepszej klasy klocek jak to mawiają ałdiofile. Wspomniano tam jakieś urządzenie znamienitej firmy za przysłowiowe pierdyliony (jakieś ponad EUR|30tys). Pech chciał, że miałem dostęp do tego urządzenia (kiedyś dorabiałem na serwisowaniu zbyt drogich sprzętów co by je oddawać do serwisu 😉). Zważyłem więc ilość elementów, wszystko przeliczyłem,...

Mój wpis był w stylu: "tu (...) są trzy garście elementów, w radyjku kuchennym pół garści. Radyjko kosztuje 200zł, ile powinien kosztować (...)"

A było to w kontekście ilości elementów i skomplikowania budowy. Potem wyciągnięto argumenty o jakości podzespołów. Miały niemal pochodzić od cywilizacji pozaziemskiej. Zapodałem więc kilka typów tychże. Okazały się zupełnie pospolitymi elementami. Nie gadaliśmy o elementach mechanicznych, które we wskazanym klocku były rzeczywiście na znakomitym poziomie.

A już ludziska doznają totalnego odjazdu jak widzą we wzmacniaczach znanych marek końcówki na np. TDA7294...

Zresztą schodząc na dziedzinę naszych zabaw; elektronikę. Taki oscyloskop, który tu opisywaliśmy i kilku z nas posiada. Kosztuje kupę kasy a ma dokładnie tę samą garść elementów co te 3 razy tańsze... Oprogramowanie powiecie... Hm... Szczególnie jak jest ewidentnie niedopracowane...

Ja ostatnio opracowałem sterownik logarytmiczny mocy wzmacniacza. Najlepszy na świecie patrząc po tym co stosują np. Accuphase czy McIntosh. Zeszlifowałem kluczowy element bo chciał go do oceny jakiś człowiek wyglądający mi na kombinatora. Tak, że z tym zaciemnianiem to nie zawsze tyle wstyd przed stosowaniem podstawowych elementów. Ale zgadzam się. Kiedyś na AS był wynalazek poszerzający scenę łączony miedzy wzmacniacz a głośniki. Autor zalewał go żywica w jakimś pudełku.

Jednym wydaje się, że wymyślili proch, innym chyba wstyd (powyższy przypadek pana Evans`a) a jeszcze inni maskują na etapie prototypu.

Kiedyś na AS był wynalazek poszerzający scenę łączony miedzy wzmacniacz a głośniki. Autor zalewał go żywica w jakimś pudełku.

Ale po co od razu zalewać ;)

bfeaf4c925096957f1fa214e10fd1404.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 10.12.2024 o 12:50, Grzegorz7 napisał:

A już ludziska doznają totalnego odjazdu jak widzą we wzmacniaczach znanych marek końcówki na np. TDA7294...

Bo to całkiem dobry mosfetowy wzmacniacz końcowy o sporych możliwościach aplikacyjnych 😉. Oczywiście "odjazd" to reakcja emocjonalna a taka w audio nie powinna mieć miejsca, ale co zrobić audiofile bardzo często tak reagują.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zawsze mam dylemat z wyceną.

Bywało, że zrobiło się coś epokowego 😉a obudowa kuleje.

Jak np sprzedać znakomity pomysł zrealizowany garścią porządnych elementów taki, nie wstydźmy się i nie bądźmy fałszywie skromnymi, HiEnd bez odpowiedniego marketingu...

A w marketingu wygra ten kto ma więcej pieniędzy na starcie, ten kto sprzedaje marzenia.

A swoją drogą. Jakbym sprzedał klocek audio za $30 000 to sam bym do końca go serwisował.

Pan Evans wydaje się pozbywać drogo swoich produktów, nic więcej...

Swoją drogą, są nabywcy.

55 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Pan Evans wydaje się pozbywać drogo swoich produktów, nic więcej...

no Evans odeslal do Marka na prosbe klienta po tym jak wycena wyszla zgrubna pare tys funciakow, sewisuje ale widac "sie szanuje", swoja droga tam tak nawalone tych tantali ze wymiana tego jednego to totalnie bez sensu bo to pre bedzie wiecznie kurierem jezdzilo na podmianke kolejnego...

mnie zmrozilo jak widzialem regulator z rodzinki 78 czy tam 317 od ST, mam mega zle wspomnienia z nimi zwiazane

Edytowane przez Daniel_68412

Można powiedzieć, że skoro się sprawdza to po co inny...

A propos złych wspomnień:

Nigdy nie miałem problemów z podróbkami i takimi tam... Aż...

Kiedyś zastosowałem coś z rodziny 78 amerykańskiej  firmy na "S"

Układ zawodził przy specyficznych warunkach pracy. Namęczyłem się okrutnie nim znalazłem przyczynę. Niemal wpadłem w depresję...

Potem znalazłem w Internecie, że te kostki były obarczone jakąś wadą. Zakupione u uznanego dystrybutora...

Było tak z Motorolą 78XX. Philips zalecał wymianę lub dodanie 0,47 µF na wyjściu.

The affected IC batches date between week 9402 up to 9430.

This can be seen on a scope as an oscillation (as high as 2V peak-to-peak approx.0.4MHz)
superposed onto the 5V dc. The fault is due to supplier's in-house IC fabrication process - internal
compensation capacitor is not connected.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest popsute od nowości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

• 2 tygodnie później...

Cześć Warsztatowcy!

Ze Szczecina, miasta które ma swoją światową markę wina...

Ukryta Zawartość

...życzenia zdrowia, szczęścia i powodzenia we własnych konstrukcjach...

Wasze zdrowie!

Grzegorz

Ukryta Zawartość

Cześć.

Dziś nietypowo, choć urządzenie jest elektroniczne.

Modernizując swoją jaskinię eksperymentów elektonicznych wieszałem nowe oświetlenie. Trzeba było wytyczyć kąty proste na suficie. I oto przedstawiam "laser krzyżowy". Tak to się chyba nazywa:

Ukryta Zawartość

Urządzenie ma kilka przystawek do mocowania, dwa wymienne akumulatory, pilota do przełączania trybów...

Linie rysowane są w 3 wzajemnie prostopadłych płaszczyznach, w poziomie jeszcze dodatkowa 4. linia...

Wszystkoo  to 3 razy taniej niż Lidlowy laser krzyżowy tylko XY i 10 razy taniej niż jakiś podobny Bosch...

Ale najciekwsze jest to, że zapewnione są (przynajmniej w moim modelu) precyzyjne; pion, poziom i przede wszystkim prostopadłości. Mam na tym punkcie szajbę bo właśnie jakiś stary markowy laser krzyżowy XY mnie wkurzał od jakiegoś czasu. 

Jestem naprawdę mile zaskoczony. Polecam.

A do czego można to wykorzystać? Jak wspomniałem do remontów, wieszania czegoś, wytyczania poziomów, pinów prostopadłości. Ten  stary wykorzystywałem również do budowy ZG w swojej "stolarni". Np. wytyczanie środków otworów dla przetworników,... Zastosowań jest sporo.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7

Czy to z "Alienexpress"? Bo dalmierz laserowy mam od nich genialny. To nie do elektroniki oczywiście 😉 

Niebieski Bosch krzyżowy jest też ok, ale cena spora.

Edytowane przez terminus

Cena widzę poważnie wzrosła.

Ukryta Zawartość

A... Ciekaw jestem jaką cenę widzicie?

Ukryta Zawartość

Widzę taką samą (da to około 200PLN).

Kupiłem za:

Ukryta Zawartość

A ta cena ($47,49) za ostatnie ileś tam miesięcy, napisali...

To dlaczego sprzedali mi za niższą... 😉

Prawdopodobnie rozgryzłem ich algorytm; trzeba wrzucić do koszyka, poczekać kilka dni, usunąć, ponownie wrzucić, poczekać i dostaje się jakąś promocję indywidualną...

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Prawdopodobnie rozgryzłem ich algorytm; trzeba wrzucić do koszyka, poczekać kilka dni, usunąć, ponownie wrzucić, poczekać i dostaje się jakąś promocję indywidualną...

był kupon na taką cene - niestety już wygasł ale 2 stowki i tak są ok, właśnie zamawiam, miałem kupować ten co o nim ostatnio głośno i takie dobre recki zbiera ale 500 chyba bez sensu

Witam.

Od jakiegoś czasu jest dostępny mikrofon pomiarowy Behringer ECM PRO, kupiłem i zrobiłem porównanie do mikrofonu Behringer B5 z dostępnym na "sąsiednim" forum plikiem kalibracyjnym, mikrofon Behringer ECM PRO jest bez pliku kalibracyjnego. "Wykres" mikrofonu Behringer B5 jest w kolorze seledynowym a Behringer ECM PRO w kolorze fioletowym. Drugi pomiar to mikrofon Behringer ECM PRO, raz pomiar wykonany dla 0 stopni drugi pomiar dla 90 stopni, kolory to: dla 0 stopni fioletowy, 90 stopni błękitny. 

Piotr

Ukryta Zawartość

Behringer PRO 0 vs Behringer PRO 90.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi