Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawiać, podmienić a może całkowicie wymienić? Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem zestawiku NAD 3100 Monitor Series + C.E.C. Chuo Denki 8002 + Jamo R2 Exclusive i byłem z zestawu zadowolony (szukałem do kompletu CD NAD 5X00 MS). Niestety od jakiegoś czasu wzmacniacz lekko burczy transformatorem, oraz "przytyka" mu prawy kanał (po pewnym czasie się przetyka i gra normalnie). I w ten sposób mam niezły bajzel w głowie bo nie mogę się zdecydować co z tym wszystkim zrobić.

Oddać wzmacniacz na remoncik? Choć ostatnio przestał mnie zadowalać w 100% (nie wiem czy to ja sie stałem bardziej wymagający,  a może sprzęt już ze starości nie domaga?)

A może lepiej przebudować zestaw, zostawić kolumny i gramofon a w miejsce obecnego wzmacniacza poszukać czegoś ciekawego z lat 80-90 (zawsze z nie do końca jasnych mi powodów ciągnęło mnie do rozwiązania z osobnym przedwzmacniaczem i końcówką mocy) i do kompletu dobrać CD? Wtedy mając już w pełni zadowalający zestaw, oddać go do serwisu - w razie potrzeby.

A może w ogole nie bawić się w sprzęt z XX wieku i szukać czegoś znacznie nowszego? Element po elemencie podmienić na coś nie starszego niż 10 lat? Z jednej strony bardzo podobają mi się sprzęty z "dawnych" czasów,  z drugiej, ostatnio słyszałem u kolegi nowoczesny zestaw AMC + B&W z aktywnym subwoofer'em i byłem mile zaskoczony.

Sprzęt stoi w salonie (ok 20m2) w widocznym miejscu więc jego estetyka również nie jest bez znaczenia ?

Do odtwarzania jest dość mocno zróżnicowany repertuar: rock, metal, jazz, muzyka klasyczna, zdaża sie właściwie wszystko.  

Zwolenników każdej opcji proszę o podzielenie się swoim zdaniem i doświadczeniami. 

Prosił bym też o jakieś podpowiedzi na co warto zwrócić uwagę przeczesując rynek wtórny. Marki i serie sprzętu nad którymi warto się zastanowić lub takie które zdecydowanie omijać. 

Z góry dzięki za pomoc

Powinien godnie zastąpić poprzednika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )      plus ew.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest dynamika, moc, bas i pasmo z dobrym pre. Dla mnie nawet wygląda lepiej, niż NAD ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Aaa, właśnie,  2 "detale" o których zapomniałem. 

1. Mieszkam w Austrii i z powodu wirusa żadko zaglądam do kraju.

2. Budżet koło 200 euro na wzmacniacz,  max 300 jeżeli było by coś co mi bardzo przypasuje. Ale z uwagi na charakterystykę rynku Austrijackiego, czasem za śmieszne pieniądze można dorwać coś naprawdę fenomenalnego ale m iej znanego, za to często popularne, ładne i przeciętne sprzety są bardzo drogie.

Jak masz sztywny budżet, bez zapasu na przegląd starego wzmaka, to się nie ładuj w to bo możesz trafić sprzęt, że miesiąc dobrze podziała i coś wyjdzie(wiek jednak podnosi ryzyko usterki). Z dużo nowszych poluj na Onkyo A-9050, Yamaha A-S700.

20 minut temu, Prewwit napisał:

Jak masz sztywny budżet, bez zapasu na przegląd starego wzmaka, to się nie ładuj w to bo możesz trafić sprzęt, że miesiąc dobrze podziała i coś wyjdzie(wiek jednak podnosi ryzyko usterki). Z dużo nowszych poluj na Onkyo A-9050, Yamaha 

Sprzęt prezentuje się fajnie, ale nie wiem czy poradził by sobie z moimi kolumnami?  Po obecnym wzmacniaczu widzę że one potrzebują sporo mocy żeby się rozkręcić. 

9 minut temu, Śliwa napisał:

Sprzęt prezentuje się fajnie, ale nie wiem czy poradził by sobie z moimi kolumnami?  Po obecnym wzmacniaczu widzę że one potrzebują sporo mocy żeby się rozkręcić.

Coś słabo posprawdzałeś dane(mają więcej od NADa)? na górze masz też roczniki od których produkowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit

Ups, faktycznie coś pomieszałem :) 

Jeszcze jakieś propozycje? Im więcej będę miał modeli na "liście" tym wieksza szansa że coś trafię.  Może znajdzie się coś niedocenianego? Często widuję różnego rodzaju sprzęty Simensa czy innych firm które nie kojarzą mi się ze sprzętem audio wyższej klasy. Może z takich rzeczy są jakieś konkretne serie godne polecenia?

Masz tu dwa z kategorii "niedoceniany" w Twoim budżecie :

Ukryta Zawartość

a nawet kpl ze zdalnym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

33 minuty temu, audioburak napisał:

Masz tu dwa z kategorii "niedoceniany" w Twoim budżecie :

Ukryta Zawartość

a nawet kpl ze zdalnym:

Ukryta Zawartość

Sherwood całkiem ciekawy. Sony odpada - do przyjemności ze słuchania muzyki zaliczam również samo opcowanie ze sprzętem,  a to Sony wybitnie nie trafia w mój gust ?

Jeżeli mógłbym @audioburak prosicprosić Cię jeszcze o krótką ocenę poniższych 8-śmiu egzemplarzy i twoim zdaniem rozsądną cenę za każdy z nich ?

Po przekopaniu się przez różne źródła namiezrzylłem takie oto sprzęty:

Niski budżet:

1. Denon PMA-720

2. Cambridge Audio A500

Średni budżet

3. Denon PMA -980R

4. Denon PMA-925

5. Denon PMA-1055R

6. HARMAN KARDON HK6600 + CD HK7400

Wysoki budżet

7. HARMAN KARDON HK 680

Ponad budżet i lekkie szaleństwo to coś co skradło moje serce od pierwszego spojrzenia i nie mogę przestać kombinować jak by tu się spiąć na :

8. Yamaha B6

jaki przedwzmacniacz by pasował do tej końcówki. Czy może taki sprzęt to kompletne szaleństwo i przerost formy nad treścią? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marantz pm 75, jvc ax-1100, pioneer  a-88x, grundig a9000 ( tylko 8ohm) z tanszych niższa klasa to hitachi ha -007 ciepłe relaksujące granie, ale nie z tak dobrą górą i rozdzielczością 

Ze starszych co mogę polecić to Sony 570ES ciepłe granie, mocy nie brakuje. Trochę drożej 670ES

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a może Ci się uda tanio wyrwać 770ES

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Na żywo wygląd super. Dopiero w 870ES pilot. W moim byłym Soniaku 570 po około 28latach trzeba było poprawić zimne luty, przeczyścić selektor źródeł i parę małych kondów było do wymiany. Nie ma cudów z tak starym sprzętem, że będzie  w super sanie, chociaż można trafić przeglądzie, tak jak ja swojego sprzedałem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Dune dzięki za podpowiedzi, jak coś z tego wyplynie to zwrócę uwagę.  @Prewwit z Soniaczy natknąłem się tylko na 570tke w komplecie z cd (X202es). Jaka cena jest rozsadna za taki komplet? I czy będzie znaczaca poprawa w porownaniu do mojego NADka?

Macie może też coś do powiedzenia o sprzęcie który wymieniłem (z powodu lokalizacji interesują mnie zwłaszcza 2, 3, 6)?

Jeśli kompletne to zarówno "2" jak "3" mogą być dobrym wyborem; tego HK nie słyszałem.

Pewnie zadecyduje stan i cena ...

13 godzin temu, Śliwa napisał:

z Soniaczy natknąłem się tylko na 570tke w komplecie z cd (X202es). Jaka cena jest rozsadna za taki komplet? I czy będzie znaczaca poprawa w porownaniu do mojego NADka?

570ES ceny w PL oscylują koło 800zł, myślę że niskie powinny dostać większej masy, w 570 jego nie brakuje, w sam raz, ale nie jest on mocno zwarty, jak chcesz aby niskie dostały kopa to bym bardziej szedł w nowsze konstrukcje co wymieniłem. Co do reszty nie wypowiem się bo nie miałem NADa nigdy w porównaniu do Soniaka. Jak chcesz więcej energii, życia to moim zdaniem kieruj się w nowsze konstrukcje co wymieniłem jeszcze może Marantz PM7004.

Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi. 

Mam jednak pytanie czy nie zabieram sie się za wszystko ze złej strony. 

Posiadam kolumny Jamo R2 Exclusive (takie jak te z linku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z 7 lat temu przeszły remont (zwrotnice, membrany). I teraz pytanie,  czy jest sens pod te kolumny budować zestaw? A może zebrać coś co gra jednak wziąć pod uwagę wymianę kolumn w przyszłości? 

Jaką moc minimalną powinien posiadać wzmacniacz żeby ogarnął te kolumny w pomieszczeniu 20-30m2?

Niestety sam z siebie nie jestem w stanie powiedzieć nic o tych kolumnach bo nie mam porównania (zestaw który obecnie mam był moim pierwszym i na razie jedynym)

Ukryta Zawartość

W dniu 5.11.2020 o 09:00, audioburak napisał:

Jeśli kompletne to zarówno "2" jak "3" mogą być dobrym wyborem; tego HK nie słyszałem.

Pewnie zadecyduje stan i cena 

Czy w Cambridge Audio A500 można bezpośrednio podłączyć gramofon czy konieczny jest dodatkowo przedwzmacniacz? 

Są firmowe moduły phono CA do wstawienia w przygotowane miejsce:

Ukryta Zawartość

ale pewnie trzeba by sprzedać nerkę ? 

Pozostaje zewnętrzny przedwzmacniacz albo wbudowany w patefon.

Metry co mają być nagłośnione, to wstępne 20, czy późniejsze do 30 .. to też robi

sporą różnicę i same kolumny mogą mieć problem bez względu na wzmacniacz.

Zależy też od Twojego zapotrzebowania na bas ..... i budżetu ? 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Śliwa napisał:

Posiadam kolumny Jamo R2 Exclusive (takie jak te z linku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z 7 lat temu przeszły remont (zwrotnice, membrany). I teraz pytanie,  czy jest sens pod te kolumny budować zestaw? A może zebrać coś co gra jednak wziąć pod uwagę wymianę kolumn w przyszłości? 

Jak kupisz niezły wzmacniacz to może stanowić bazę na przyszłość pod budowę nowego zestawu.

2 godziny temu, Śliwa napisał:

Jaką moc minimalną powinien posiadać wzmacniacz żeby ogarnął te kolumny w pomieszczeniu 20-30m2?

Moim zdaniem 80W na kanał to minimum?

Ukryta Zawartość

Niedawno sam nabyłem taki wynalazek i nie mam żadnych zahamowań, żeby polecić:

Ukryta Zawartość

jest moc i bas od najniższych poziomów, żadnych problemów z seplenieniem i zdalne z radiem.

Mieści się w budżecie, jakoś tam wygląda - powinien uciągnąć i poważniejsze graty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20m2 jest teraz, kiedyś mogło by być więcej ;). Opcje z dodatkowym przedwzmacniaczem jakoś do mnie nie przemawiają... a co do Yamaszki to fajna ale, sprzęt musi być BEZ radia. Bo tu potrafią ścigać za abonament ?

To go nie włączaj ? bo Cię namierzą takie samochody z obrotową  antenką na dachu ?

11 minut temu, audioburak napisał:

To go nie włączaj ? bo Cię namierzą takie samochody z obrotową  antenką na dachu ?

W serialu "Czas honoru" była taka akcja jak Niemcy namierzali radiostację?

Hansa Klossa nie wspomnę, ale to dotyczyło zawsze nadajników ... a nie klientów pasma FM.

To ich załatw zgodnie z prawem: do certyfikowanego warsztatu zanosisz RX 797 z prośbą

o popsucie lub demontaż tunera i  pobierasz zaświadczenie o tym z pieczęcią notariusza.

Jakby co pokazujesz kwit odnośnym władzom i już ? 

Moim zdaniem wzmak posiadany przez autora wątku jest całkiem niezły i polecanie niskich modeli sony niekoniecznie o wiele młodszych to krok w bok a raczej w tył. 

Osobiście zacząłby od zmiany kolumn a nie wzmaka w budżecie ok 800 zł a nawet poniżej można znaleźć coś naprawde sensownego (tylko błagam nie polecajcie tannoy serii m). 

Jamo R2 Exclusive raczej odstają klasą od nada 3100.

Zmiane kolumn odczujesz najbardziej a podkreślam jeszcze raz ten nad to dobry wzmacniacz. 

Edytowane przez zibi079
W dniu 4.11.2020 o 18:13, Śliwa napisał:

...Ale z uwagi na charakterystykę rynku Austrijackiego, czasem za śmieszne pieniądze można dorwać coś naprawdę fenomenalnego ....

I tego bym sie trzymał

W dniu 10.11.2020 o 09:13, zibi079 napisał:

Osobiście zacząłby od zmiany kolumn a nie wzmaka w budżecie ok 800 zł a nawet poniżej można znaleźć coś naprawde sensownego (tylko błagam nie polecajcie tannoy serii m). 

Problem w tym że ze wzmacniaczem i tak trzeba coś zrobić. Doczekał się problemów związanych ze swoim wiekiem. Dla tego zacząć trzeba od właśnie wzmacniacza. A z tego co Koledzy wyżej przytaczali, chyba nieopłacalne jest wysłanie go na elektroniczne wakacje-spa. Sam znam się na elektronice w nikczemnie podstawowym stopniu, w związku z tym samodzielnie to mogę co najwyżej w potencjometr psiknąć sprężonym powietrzem czy preparatem do elektroniki ?

Właśnie,  czym warto psiknąć,  co polecacie?  (Doraźna i tania próba poprawy stanu obecnego wzmacniacza na czas poszukiwań by nie zaszkodziła)

Rozważam zestaw HARMAN KARDON HK970 + HD970, co uważacie?  Opinie w internecie mocno rozbieżne ?

• Pokaż nowe odpowiedzi