Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny Hi-Fi

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, misiomor napisał:

..coś za coś...

Dokładnie o to chodzi. Niska skuteczność budżetowych monitorków/słupków to żaden spisek producentów, a fizycznevograniczenie wynikające z ich budżetowej minitorkowatości/słupkowatości. Więc jak ktoś naczytawszy się audiofilskich zachwytów zakupi lampę czy słabowitą integrę, to budzi się ze snu szukając kolumn. Okazuje się, że audiofilskie 2x25W to za mało.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

44 minuty temu, misiomor napisał:

8ohm 90dB (uczciwe) w formie 70-litrowego monitora na 12" wooferze, 3-drożnego. Tylko że sięgałaby 41Hz

Czyli 4312 w większej obudowie ?

nagrywamy.com

29 minut temu, xetras napisał:

Spodziewałem się, że  obecnie za sztukę to ~ 20 kzł.

Raczej znacznie więcej. Yamaha NS-5000 kosztują 33k za sztukę (66k za parę) jeżeli dobrze zrozumiałem ofertę. A to jest produkt dużej firmy, działającej również na rynku masowym.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

...a te oznaczają koszty zakupu. Jeśli by nas było stać, a takowy by istniał, to wszyscy kupilibyśmy system idealny. A poniważ tak nie jest, to spośród różnie ułomnych wybieramy to, co nam się subiektywnie bardziej podoba. I dlatego żaden producent nie napisze, że jego 1x135mm do 20m² jest za małe, a 2x200mm do 12m² za duże.

Producrnt tego nie napisze, bo zależy mu na sprzedaży ... 

Napiszą tak za to bardziej doświadczeni audiofile którzy przerabiali ten temat i mają w związku z tym doświadczenie.

20 minut temu, przemak napisał:

Czyli 4312 w większej obudowie ?

Trochę by się różniły w kilku aspektach wg. tego co widzę nt. 4312.

19 minut temu, szpakowski napisał:

Producrnt tego nie napisze, bo zależy mu na sprzedaży ... 

Napiszą tak za to bardziej doświadczeni audiofile którzy przerabiali ten temat i mają w związku z tym doświadczenie.

I dlatego sugerujesz, że wbrew własnym subiektywnym odczuciom, a z Twoim widzimisię zwanym "doświadczeniem bardziej doświadczeniem audiofila", zamiast monitorów powinienem za te same pieniądze kupić niższej jakości ale 3-drożne? Obudź się kolego - nie! Zamiast ułomności na środku i górze, wybrałem ułomność na dole, bo takie w zaistniałej sytuacji jest moje widzimisię, a Tobie nic do tego.

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zamiast ułomności na środku i górze, wybrałem ułomność na dole, bo takie w zaistniałej sytuacji jest moje widzimisię, a Tobie nic do tego

W nosie mam twoje kolumny i wybory, to  jest ogólny temat o "Wysokoskutecznych kolumnach hifi" a fakty są takie jak napisałem ... więc się ogarnij chłopie, świat nie kręci się wokół ciebie i twoich wydumanych problemów ... 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

...świat nie kręci się wokół ciebie i twoich wydumanych problemów ... 

Obudź się dziecko! Ograniczenie budżetowe i wynikająca z nich popularność monitorów/słupków to świat, w którym żyjesz.

10 minut temu, szpakowski napisał:

...fakty są takie jak napisałem...

A czy ktoś te fakty neguje? Wniosłeś tu tyle, co w dyskusji o całkach pisząc 2+2=4. Lajka za to chcesz?

5 minut temu, szpakowski napisał:

W nosie mam twoje kolumny i wybory...

Oszukujesz samego siebie: pisanie o moim systemie nadało sens Twojemu istnieniu na Forum. Gdybyś się do mnie przy każdej możliwej okazji nie przypier...lał, to by Cię tu wogóle nie było.

-----

15 minut temu, Sine Metu napisał:

Dawaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko po co? Ja słucham głównie dzisiejszych nagrań, a te realizowane są pod monitory/słupki. 

Ukryta Zawartość

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Obudź się dziecko! Ograniczenie budżetowe i wynikająca z nich popularność monitorów/słupków to świat, w którym żyjesz.

To ty żyjesz w tym świecie ... ja nie mam słupków ani monitorów.

Oszukujesz samego siebie: pisanie o moim systemie nadało sens Twojemu istnieniu na Forum.

Nie pisałem w tym temacie o twoim systemie, nie wiem o co ci chodzi.

Gdybyś się do mnie przy każdej możliwej okazji nie przypier...lał, to by Cię tu wogóle nie było.

Gdybyś nie wypisywał swoich mądrości w każdym możliwym temacie to bym cie nie cytował. Poza tym ja pisałem na temat, ty nie.

Btw ... kolejny temat chcesz zniszczyć? 

Edytowane przez szpakowski
7 minut temu, szpakowski napisał:

... kolejny temat chcesz zniszczyć?

Ty to robisz. Powiedz mi, czy ktoś tu pisał, że lepiej nie mieć basu niż go mieć? Albo, że mimonitory/słupki w dużym salonie, są lepsze niż duże kolumny "pełnopasmowe"?

To ty żyjesz w tym świecie ... 

Z której planety przybywasz? Mniejsza o to. Twoje teoretyzowanie bez uwzględnienia realiów wnosi tyle samo, co zakup słabowitego wzmacniacza bez uwzględnienia, że trzeba będzie do niego dobrać kolumny. BTW najpierw wybiera się kolumny, a później dobiera wzmacniacz.

8 minut temu, szpakowski napisał:

Gdybyś nie wypisywał swoich mądrości...

Powstanie tego wątku to efekt ignorowania spraw dla mnie oczywistych.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Ty to robisz.

Szymciu, tobą to już admin powinien się zająć, nie moderacja która przymyka oko na twoje działania chyba tylko dlatego, że generujesz ruch na forum ... innego pożytku z ciebie nie ma.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Twoje teoretyzowanie bez uwzględnienia realiów

Teoretyzowanie? Miałem we wlasnym domu zarówno monitory jak i duże kloce 2x20cm oraz inne kolumny podlogowe ... co ty miałeś? 

W sprzęcie poniżej ceny hi-endowej mamy wybór - "altusy" albo "słupki". Ew. polowanie na jakąś okazję z obszaru "vintage hi-end".

Sam chyba wolałbym "słupki" chociaż bez entuzjazmu.

Inna sprawa, że ze "słupków" nawet dałoby się wykrzesać jakąś efektywność - bierzemy 8 sztuk (na parę kolumn) głośników typu Seas ER18RNX albo Scanspeak 18W8434G00 (z tańszych serii tych producentów, choć jak na standardy firmowego audio to hi-end) i robimy 2.5-drożne MTMWW. Łącząc M+M szeregowo, podobnie W+W, a następnie już 0.5-drożnie równolegle osiągalna jest pełna BSC oraz zachowanie katalogowej efektywności jednego przetwornika z odgrody nieskończonej, a także 8ohm impedancji. Do tego tweeter w typie DXT. Tym niemniej takie coś wymagałoby 50 - 60 litrów, więc sporo jak na "słupek". Sam wolałbym w takiej objętości puścić jeden woofer 10" - 12".

6 minut temu, misiomor napisał:

Inna sprawa, że ze "słupków" nawet dałoby się wykrzesać jakąś efektywność

O jakich wartościach mówimy? Ile trzeba, żeby mówić o wysokoefektywności w hifi? 

Mówimy o 90dB w zasięgu "kaczego skoku". I to przy strojeniu w 41Hz, pełnej BSC i uczciwej 8ohm impedancji. Większość sprzętu vintage nie spełnia tych warunków - zwłaszcza pełnej BSC.

Gość

(Konto usunięte)

Zamiast ułomności na środku i górze, wybrałem ułomność na dole, bo takie w zaistniałej sytuacji jest moje widzimisię,

wybrałes kompromis

ogolnie jesli głosnik przetwarza bas i średnie tony jest to daleko idący kompromis , znacznie lepiej jest podzielic pasmo pomiedzy bas i środek oczywiście jesli piszemy o dobrych projektach

Twoje widzimisię tez jest ograniczone wielkościa pokoju oraz srodkami

ale wybór był wg mnie rozsądny na tym etapie doświadczenia

Godzinę temu, szpakowski napisał:

...co ty miałeś? 

Powtórzę:

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

...pisanie o moim systemie nadało sens Twojemu istnieniu na Forum. Gdybyś się do mnie przy każdej możliwej okazji nie przypier...lał, to by Cię tu w ogóle nie było.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Miałem we wlasnym domu...duże kloce 2x20cm oraz inne kolumny podlogowe...

Powtórzę:

...czy ktoś tu pisał, że lepiej nie mieć basu niż go mieć? Albo, że monitory/słupki w dużym salonie, są lepsze niż duże kolumny "pełnozakresowe"?

-----

54 minuty temu, misiomor napisał:

W sprzęcie poniżej ceny hi-endowej mamy wybór - "altusy" albo "słupki". Ew. polowanie na jakąś okazję z obszaru "vintage hi-end".

Sam chyba wolałbym "słupki" chociaż bez entuzjazmu.

Dokładnie! Jednak szara rzeczywistość nie je aż tak bardzo szara, bo trzeba wziąć pod uwagę, że dzisiejsza muzyka popularna jest realizowana właśnie z myślą o monitorach/słupkach. Problem powstaje, gdy ktoś kierując się wyrywkowymi opiniami znalezionym w necie, kupi jakieś legendarne 2x25W i okazuje się, że zanim osiągnie przyzwoitą głośność, wzmacniacz zaczyna generować zniekszsałcenia.

-----

38 minut temu, slawek.xm napisał:

wybrałes kompromis

...

ale wybór był wg mnie rozsądny na tym etapie doświadczenia

Ot to! Doświadczenie pokazało, że biorąc pod uwagę realizacje jakich słucham, w mojej sytuacji lepiej zainwestować w górę i środek kosztem dołu, niż kosztem góry i środka w dół. Sprowadzanie przez jednego z userów całego obrazu sytuacji do spostrzeżenia, że on miał u siebie 2x200mm jest po prostu niepoważne. Bo wszyscy koniec końców gdzieś idziemy na kompromis, tyle że u mnie był on nieco większy.

-----

47 minut temu, misiomor napisał:

...pełnej BSC...

A co to BSC?

7 minut temu, szymon1977 napisał:

A co to BSC?

Baffle Step Compensation. Głośniki często miewają równą i płaską charakterystykę, ale na odgrodzie nieskończonej. W "słupku" charakterystyka zmienia się, bas ulega 6dB "schodkowemu" osłabieniu względem środka i góry.

To zjawisko było nagminnie ignorowane w sprzęcie vintage - oni uważali że kolumny wylądują na regale, więc odbicie dźwięku idącego do tyłu miało zaraz wyrównać sprawę. A że z nierównomiernościami, to trudno.

Jeżeli jednak ustawimy kolumny nowocześnie, daleko od tylnej ściany, odbicia nie wyrównują deficytu. I dlatego trzeba osłabiać środek i górę względem basu. W 2-drożnych służą temu najczęściej cewki filtrów lowpass sporo większe niż by to wynikało z podręcznikowych wzorów.

55 minut temu, misiomor napisał:

Mówimy o 90dB w zasięgu "kaczego skoku". I to przy strojeniu w 41Hz, pełnej BSC i uczciwej 8ohm impedancji.

Myślę, że czas rozważyć akcję na PATRONITE.

Dla społeczności audiofilskiej. Cel: kolumny wysokoefektywne lub aktywne (z pasywną zwrotnicą). Sądząc po zainteresowaniu tematami - jest spora grupa zainteresowanych. Wzrośnie dodatkowo, gdy pojawią się opinie odsłuchujących pierwsze prototypowe wersje. Projekt może trwać 1 - 2 lata, aby nie było pośpiechu. Sądzę, że 10 000 - 15 000 na początek pozwoli rozpocząć prace. Gdyby wejść chciało 50 osób, to 15 000 zł : 50 = 300 zł. Z kolei 300 zł : 12 (wpłaty miesięczne) = tylko 25 zł.

25 zł miesięcznie na rzecz powstania czegoś dalekiego od komercyjnych ofert, forumowego i oryginalnego. Potem procent dla Twórcy (misiomora) od sprzedaży, a chętny do zajęcia się dystrybucją (koniecznie z forumowo-niską marżą) by się znalazł.

Musiałbyś tylko oszacować końcową CENĘ, żeby wspierający finansowo mieli przekonanie, że powstaje coś, czego się z biegu w sklepie nie kupi. Moja definicja wysokoskuteczności to > lub = 93 dB. Projekt koniecznie min. 3-drożny. Cena wg mnie... < lub = 8 000 zł.

Zakładka "hi-fi" obejmuje sprzęty do 10 tysięcy zł. Czyli projekt dotyczy kolumny hi-fi, ale z powodu koncepcji o brzmieniu hi-end.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę:

Powtórzę ... nie piszemy w tym temacie o twoim systemie ani o twoich problemach ... to temat o wysokoefektywnych kolumnach! Czegoś jeszcze nie rozumiesz? Pisz na temat!

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Jednak szara rzeczywistość nie je aż tak bardzo szara, bo trzeba wziąć pod uwagę, że dzisiejsza muzyka popularna jest realizowana właśnie z myślą o monitorach/słupkach.

Bzdura.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Problem powstaje, gdy ktoś kierując się wyrywkowymi opiniami znalezionym w necie, kupi jakieś legendarne 2x25W i okazuje się, że zanim osiągnie przyzwoitą głośność, wzmacniacz zaczyna generować zniekszsałcenia.

Kolejna bzdura. Strasznie kijowe muszą być te legendarne wzmacniacze żeby tak szybko zniekształcenia generować. Czy ty szymciu w ogóle wiesz co to jest efektywność? Czy wiesz z jakich wartości mocy zazwyczaj sam korzystasz w codziennym słuchaniu?

@misiomor czy moje Chario Aviator Cielo można uznać już za wysokoefektywne? Z ciekawości pytam, w sieci nie znalazłem żadnych pomiarów ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Wuelem napisał:

...25 zł miesięcznie na rzecz powstania czegoś dalekiego od komercyjnych ofert, forumowego i oryginalnego.

Uważajcie tylko, aby nie oczekiwać wyjścia poza ograniczenia praw fizyki.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Bzdura.

...

Kolejna bzdura.

Bo co? Bo rozmija się z Twoim widzimisię?

5 minut temu, szpakowski napisał:

Strasznie kijowe muszą być te legendarne wzmacniacze żeby tak szybko zniekształcenia generować. Czy ty szymciu w ogóle wiesz co to jest efektywność? Czy wiesz z jakich wartości mocy zazwyczaj sam korzystasz w codziennym słuchaniu?

Ja tak, pytanie czy Ty to wiesz. Pierwsze co znalazłem, bo nie chcę mi się więcej na Twój troling czasu poświęcać:

Producenci sprzętu niższej i średniej klasy biorą pod uwagę podane zależności i starają się dopasować swe produkty do rynkowych realiów, co w konsekwencji zmniejsza ryzyko ponoszone przez użytkownika. Bardzo dużo kolumn ma skuteczności około 88-90dB/1W co w mniejszych i średnich pokojach (do ok. 20 m.kw.) o normalnym umeblowaniu pozwala osiągnąć zadowalający efekt przy pomocy 20-watowego wzmacniacza. Element ryzyka pojawia się przy zwiększaniu pokoju, zmianie jego umeblowania, lub zmniejszaniu skuteczności kolumn.

9 minut temu, Wuelem napisał:

Gdyby wejść chciało 50 osób, ...

I tu leży pies pogrzebany. Bardzo trudno zrobić konstrukcję, która zadowoliłaby wszystkich 50 "akcjonariuszy". Żaden konstruktor w coś takiego nie wejdzie - bo niezadowoleni z brzmienia będą zarzucali mu schlebianie gustom tych pozostałych.

No i pomijamy całą otoczkę w postaci nadskakiwania klientowi przez dystrybutora itd.

Już nie wspomnę o tym, że jedni woleliby zejście do 27Hz a inni do 41Hz, w zamian za wyższą efektywność. Pomieszczenia też bywają różne - inaczej projektuje się konstrukcję do małych pomieszczeń, inaczej do dużych.

Jednym wystarczą przetworniki z podstawowych linii, inni woleliby hajendy. Są też rozwiązania kontrowersyjne brzmieniowo, takie jak np. AMT, które jedni lubią a inni nie. Nawet kwestia kopułek - metalowe czy szmaciane jest daleka od ostatecznego rozstrzygnięcia.

To by było trudno pogodzić dla znacznie mniejszej grupy ew. chętnych.

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Kolejna bzdura. Strasznie kijowe muszą być te legendarne wzmacniacze żeby tak szybko zniekształcenia generować

Niekoniecznie. Trzeba przyjąć jakieś przeliczenie efektywności mierzonej w komorze na rzeczywistość, ja do przybliżeń biorę 1:1, bo chociaż zestawy dwa a nie jeden i pomieszczeniu, ale za to dalej. Oczywiście to duże przybliżenie ale generalnie to kwestia pojedynczych decybeli. Czyli przy zestawach o realnej efektywności 87dB do głośności tych 87dB potrzeba 2x1W mocy rms, czyli dla metalu wzmacniacz musi mieć moc minimum 6W a dla normalniejszej muzyki w okolicy 10W. Czyli wzmacniacz o mocy 25W zapewni głośność w okolicy 91dB. Głośno, ale bez przesady. Jeżeli chcemy głośniej, to wzmacniacz musi mieć większą moc, ale wtedy głośniki zaczynają pokazywać zęby "wcześniej niż uszy" i mamy słyszalne zniekształcenia. 

Teraz, misiomor napisał:

konstrukcję, która zadowoliłaby wszystkich 50 "akcjonariuszy".

Wielbłąd to koń projektowany przez komisję! 

nagrywamy.com

17 minut temu, szpakowski napisał:

Czy wiesz z jakich wartości mocy zazwyczaj sam korzystasz w codziennym słuchaniu?

Zazwyczaj z niewielkiej, ale zniekształceń w sporadycznych głośniejszych momentach słyszeć nie chcę. Tym bardziej nie chcę spalić głośników, gdy wpadnę na pomysł zrobić w salonie rockowy koncert/techno party. Nie za trudne?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Zazwyczaj z niewielkiej, ale zniekształceń w sporadycznych głośniejszych momentach słyszeć nie chcę. Nie za trudne?

Tak, niewielkiej a zniekształcenia pojawiają się grubo powyżej tego poziomu. Tak więc nie jesteś w stanie ich usłyszeć.

Nie za trudne?

Chyba za trudne, bo nic nie kumasz ...

Tak, niewielkiej a zniekształcenia pojawiają się grubo powyżej tego poziomu. Tak więc nie jesteś w stanie ich usłyszeć.

Dzwonią, ale nie wiadomo, w którym kościele: co z tego, że zazwyczaj nie usłyszę, skoro usłyszę w głośniejszych momentach, a w skrajnych spalę głośniki? Mam nie słuchać raz na rok muzyki poważnej, bo kierując się krążącymi po forum audiofilskmi zabobonami, do napędzenia monitorów 86dB, kupiłem słabowite 2x20W? Na szczęście ja, w stosunku do audiofilskich zabobonów, jestem sceptyczny.

4 minuty temu, misiomor napisał:

I tu leży pies pogrzebany. Bardzo trudno zrobić konstrukcję, która zadowoliłaby wszystkich 50 "akcjonariuszy".

1. W moim pomyśle "akcjonariusze" są tylko sponsorami. Ludźmi dobrej woli, mecenasami - bez gwarancji dla siebie.

2. Twórca i konstruktor ma absolutnie wolną rękę. Postępuje według swoich i tylko swoich wyborów.

Jeśli później ktoś zechce kupić finalny efekt - zrobi to. Kwota 10 000 - 15 000 zł to fundusz finansujący powstanie kolumny, a nie z góry płacona cena za swój egzemplarz kolumny. Do akcji mogą przystąpić osoby, których dziś nie stać na np. 8 000 zł (cena kolumny), ale zechcą być mecenasami przedsięwzięcia. Potem mogą zapolować na rynku z drugiej ręki. W interesie każdego jest, aby był nowy i ciekawy wybór. Podkreślę, że tu nie ma miejsca na koncert życzeń, bo w innym przypadku każdy mógłby zrobić sobie kolumnę - dla siebie (choćby na zamówienie). Brak założenia czasowego dla końca projektu zwiększa szansę na dobre wybory. A ile będzie zmian, jakie opcje przetestujesz - to nie podlega negocjacjom. Ufa się konkretnej osobie. Tak to rozumiem i w tym kontekście napisałem: uczestniczenie w Patronite nie oznacza złożenia zamówienia.

PS. Mówiąc zwrotnica pasywna miałem na myśli analogową (bez DSP itp.).

Dzwonią, ale nie wiadomo, w którym kościele: co z tego, że zazwyczaj nie usłyszę, skoro usłyszę w głośniejszych momentach, a w skrajnych spalę głośniki?

Sprawdź sobie szymciu w którym momencie zniekształcenia osiągają taki poziom żeby były możliwe do usłyszenia. 

Jest konstrukcja na Isophonach.

Nie wiem jaką sprzedaż ma Avatar Audio z podstawkowymi Holophony Numer 4, ale ja go odwiedzam jak do Warszawy przyjeżdża na AVS.

Nie gra frontalnie a "słuchawkowo". Ciekawe ilu osobom jego "Graj Pudła" odpowiadają.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi