Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, LJ3 napisał:

Na cenę wpływa też, że jest ze srebra, czy miedzi beztlenowej OFC. Beztlenowa czyli taka, która jest wielokrotnie oczyszczana od zanieczyszczeń i odtleniana. Tu potrzeba odpowiedniej technologii i sporo energii. 

nikt już nie używa ofc

tylko OCC 🙂

occ.thumb.jpg.4ab03e8f21e8ad57873120a800d62fda.jpg

dla przykładu ... materiał na kable diy

https://audeos.pl/pl/p/Kabel-z-miedzi-OCC-7N-26-AWG-Litz-Cryo-v2-Audeos/309

24 minuty temu, slawek.xm napisał:

i z litej miedzi patynują się szybko

tylko miedź srebrzona i złocona pleciona o geometrii warkocza

Przewód z miedzi, czy srebra, by nie ulegał "patynowaniu", "śniedzieniu", czytaj utlenieniu, pokrywa się specjalnym materiałem, najlepiej neutralnym dla metalu, czyli teflonem. Nie ma wtedy reakcji izolacji z metalem i jednocześnie izoluje go od wpływu powietrza, które powoduje jego utlenianie. Złocenie to jedyna metoda zabezpieczenia, która nie degraduje dźwięku srebra czy miedzi. Srebrzona miedź to jednak inne granie, niż kabla czysto miedzianego. .  

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

nikt już nie używa ofc

tylko OCC 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dla przykładu ... materiał na kable diy

Ukryta Zawartość

OCC tez musi być oczyszczane od zanieczyszczeń, przed procesem krystalizacji. Inaczej kryształy byłyby zdeformowane przez wytrącające się zanieczyszczenia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LJ3
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, LJ3 napisał:

specjalnym materiałem, najlepiej neutralnym dla metalu, czyli teflonem. Nie ma wtedy reakcji izolacji z metalem i jednocześnie izoluje go od wpływu powietrza, które powoduje jego utlenianie.

rozbierałem niedawno przewody Tara Labs trzy skręcone druty jako rdzeń w teflonie kilkunastoletnie

zielony osad odrywał się i odpadał a przekroje były przeżarte

polecam Ci mniej teorii a więcej doświadczenia

miedź srebrzona w teflonie jest ok ale zawsze trzeba uważać  i prawadzać jakość ceryfikaty bo nawet markowe firmy potrafią robić buble

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

rozbierałem niedawno przewody Tara Labs trzy skręcone druty jako rdzeń w teflonie kilkunastoletnie

zielony osad odrywał się i odpadał a przekroje były przeżarte

polecam Ci mniej teorii a więcej doświadczenia

miedź srebrzona w teflonie jest ok ale zawsze trzeba uważać  i prawadzać jakość ceryfikaty bo nawet markowe firmy potrafią robić buble

Te kable musiały leżakować w drastycznie agresywnym środowisku, np. o bardzo dużej wilgotności. Dlatego były skorodowane. W normalnych warunkach, np. w domu, wytrzymają kilkadziesiąt lat. 

Miedź srebrzona po latach może pokryć się czernią. Jeżeli powłoka szarzeje, to miedź jest cynowana, a nie srebrzona. 

Firmy robią kable miedziane srebrzone i cynowane. Stosownie i zależnie do jakiego systemu. 

Cynowanie, srebrzenie i złocenie przewodów, z przeznaczeniem na kable sygnałowe IC, ma spory wpływ na dźwięk, wiec nie każdy przewód miedziany, czy srebrny  może być zabezpieczony powłoką z innego metalu.  

To z praktyki i doświadczenia! 

Edytowane przez LJ3
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, LJ3 napisał:

Cynowanie, srebrzenie i złocenie przewodów, z przeznaczeniem na kable sygnałowe IC, ma spory wpływ na dźwięk

co do tego nie ma wątpliwości 🙂

Panowie, to jest wątek o AU 70. Kable i wodotryski różnego rodzaju to w innym temacie.

Gdzie jest autor tego tematu?

Bez urazy, przestańcie już.

13 godzin temu, Wooke napisał:

Czym one się różnią ktoś coś??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3efa14e875b4bcf63b90d9b6584761c4.jpg

Sprawdź tutaj: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez FONos

Już czytałem może ktoś to o potwierdzić?

Sprawdź tutaj: 

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego SM-T875 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Na wycinku schematu przedstawiłem sposób doprowadzenia napięcia żarzenia do lamp 12AX7/6N2P. Ze względu na to, że w tych lampach żarzenie podaje się na inne nóżki, niezbędne jest zastosowanie zwory (przełącznika), za pomocą której można zmieniać konfigurację.
Zwora oznaczona jest SIP3; poz. "P" podaje napięcie dla lampy 6N1P, pozycja X podaje napięcie dla lampy 12AX7. Analogiczna sytuacja jest przedstawiona na fragmencie obwodu drukowanego płytki SunsuiX, gdzie za pomocą jumpera SIP3 można dostosować sposób podłączenia żarzenia dla obu typów lamp. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 12ax7-6n2pPCB.thumb.jpg.f03c3203f6867216c729c3b358fdffba.jpg

Ukryta Zawartość

Czyli kupuje coś takiego?

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Koleżanki, Koledzy,

Moja wersja AU-70 Pro na płytkach od Kolegi Madrasa powoli się buduje - zaawansowanie oceniam na 95% - jeszcze gniazda z Modushop i potencjometry i... będę gotowy do złożenia wszystkiego do kupki i uruchomienia.

Poniżej możecie zobaczyć jak obecnie wygląda zastosowanie górnej pokrywki (TOP Cover) by móc przejściowo sobie to uruchomić na desce - wyszło mi to tak:

Ukryta Zawartość

i z "metalowymi" wkrętami tak:
IMG_7987.thumb.jpg.2489a6d656795e54665e0eda0cfb9e6e.jpg

Jak widać Kolega Madras nie żałował otworów montażowych więc jest co kręcić 🙂
Jeśli kiedykolwiek zdecyduje się na kolejną wersję tej pokrywki, to z części tych otworów zrezygnuję.

Między główną płytką a pokrywką zastosowałem nylonowe dystanse 12 mm, górna pokrywka górę i dół ma pokryte miedzą - otwory dające dostęp do niżej położonych punktów pomiarowych oczywiście z marginesem bez miedzi na krawędzi.
TOP i BOTTOM łączą się w jednym miejscu, od spodu jest pole lutownicze gdzie można taki "ekran" połączyć z masą płyty głównej. 

Jestem względnie zadowolony z efektu 🙂 wyszło całkiem, całkiem. 

IMG_7989.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kolegów, nie wiem, czy ten wątek jeszcze ktoś czyta ale zaczynam kompletować części do własnego rs drimampa. Doświadczenie jakieś w "lutownictwie" mam ale głównie z tranzystorami. Może się uda finalnie uruchomić bez zniekształceń i brumów a jak nie to będę się radził. Nie mam jeszcze traf... ktoś jeszcze ktoś je tutaj nawija za pieniądze mniejsze lub podobne do firmy Trafan? Będę wdzięczny za pomoc, linki, itp. Jeśli nie to kupię od Trafana. Lampy mam takie jak na dołączonej fotografii. Przy okazji zapytam. Na płytkach PCB widzę napięcie +B. Czy ono jest gdzieś jeszcze używane oprócz wejścia na potencjometr R1 na płytce PowerAmp? Pytam, bo jest jeszcze zacisk oznaczony +B na płytce preampu i płytce 6an8, który nie jest poprowadzony nigdzie dalej. To błąd, czy tak ma być i komuś działa bez problemu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, gienexxx7 napisał:

Witam kolegów, nie wiem, czy ten wątek jeszcze ktoś czyta ale zaczynam kompletować części do własnego rs drimampa. Doświadczenie jakieś w "lutownictwie" mam ale głównie z tranzystorami. Może się uda finalnie uruchomić bez zniekształceń i brumów a jak nie to będę się radził. Nie mam jeszcze traf... ktoś jeszcze ktoś je tutaj nawija za pieniądze mniejsze lub podobne do firmy Trafan? Będę wdzięczny za pomoc, linki, itp. Jeśli nie to kupię od Trafana. Lampy mam takie jak na dołączonej fotografii. Przy okazji zapytam. Na płytkach PCB widzę napięcie +B. Czy ono jest gdzieś jeszcze używane oprócz wejścia na potencjometr R1 na płytce PowerAmp? Pytam, bo jest jeszcze zacisk oznaczony +B na płytce preampu i płytce 6an8, który nie jest poprowadzony nigdzie dalej. To błąd, czy tak ma być i komuś działa bez problemu?

Ukryta Zawartość

Widzę, że wybrałeś wersję najbardziej kłopotliwą czyli 'dajta wincyj płytek' więc sugeruję prześledzić grupę na FB Sinus Noice ale również w archiwum tej grupy znajdziesz co nieco o tym wydaniu. Przeczytaj całość - mimo ogromu jednak warto. Zobaczysz jak projekt ewoluował do obecnego stanu, dowiesz się szczegółów dot. transformatorów. Powodzenia. 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, gienexxx7 napisał:

Ukryta Zawartość

Na chwilę obecną w grę wchodzą 3 firmy robiące trafa głośnikowe: Trafan, Trafonica i 4pietro4.

Trafan to ok. 2500 za trafa głośnikowe plus trafo zasilające, transformatory otrzymałem po 3 tygodniach od zamówienia.

Trafonica wychodzi drożej, we wrześniu ub. roku to było 4600 za same trafa głośnikowe plus 4 miesiące oczekiwania.

Nie wiem jak czasowo i cenowo wygląda sytuacja z 4pietro4, nie pytałem.

Na facebooku rzuć okiem na grupę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie w zakładce "Wyróżnione" jest instrukcja montażu wzmacniacza - rozrysowane jak podłączyć żarzenie, audio, uziemienie, masy, napięcia anodowe itp.

Polecam też obejrzeć dwa ostatnie odcinki reduktora szumu na temat tego wzmacniacza bo jest trochę wytłumaczone co jak podłączać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, gienexxx7 napisał:

Ukryta Zawartość

Elementy to tych PCB tez juz masz? Z tego co widze to jedna z pierwszych wersji PCB RS'a. Na twoim miejscu poskladalbym sobie wersje AU-70pro projektu madrasa. Pelna dukumentacja schematy, wykaz elementów z linkami do tme, itd itp. Trafa zamow Trafany. Masz wtedy wszystko na jedej PCB i bardziej dopracowany, lepszy projekt. Efektem tego bedzie bezszumowy zgrabniutki zajebisty wzmaciacz ala Sansu Au-70.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kawulski
15 minut temu, kawulski napisał:

Elementy to tych PCB tez juz masz? Z tego co widze to jedna z pierwszych wersji PCB RS'a. Na twoim miejscu poskladalbym sobie wersje AU-70pro projektu madrasa. Pelna dukumentacja schematy, wykaz elementów z linkami do tme, itd itp. Trafa zamow Trafany. Masz wtedy wszystko na jedej PCB i bardziej dopracowany, lepszy projekt. Efektem tego bedzie bezschumowy zgrabniutki zajebisty wzmaciacz ala Sansu Au-70.

Tak, jeśli PCB masz starsze niż rev 9.0 to zamów albo nowe PCB rev 9.0 reduktora albo od madrasa.

Wcześniejsze wersje płytek miały sporo błędów i możesz mieć problemy z uruchomieniem i działaniem wzmacniacza.

Edytowane przez GarbataPoczwara
2 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

Tak, jeśli PCB masz starsze niż rev 9.0 to zamów albo nowe PCB rev 9.0 reduktora albo od madrasa.

Wcześniejsze wersje płytek miały sporo błędów i możesz mieć problemy z uruchomieniem i działaniem wzmacniacza.

Dzięki za wszystkie rady. @GarbataPoczwara faktycznie grupa na FB Mariusza daje radę. Już dołączyłem. Mam wersję 9.0 płytek + części, więc nie jest źle. Zamówiłem ten zestaw, bo nie wiedziałem, że są inne wersje... dopiero wczoraj zacząłem czytać ten wątek i jestem gdzieś w 1/3 a jest tego duuużo. Doczytam do jutra. Teraz zastanawiam się, czy nie zakupić nowej płytki zasilacza + power amp od SinusAudio. Trafa będą jednak od Trafana. Wiem już jak podłączyć wskaźniki analogowe i mam schemat całości (z grupy na FB), więc pewnie niebawem zacznę lutować. Jeśli będą nowe płytki od Sinusa to na nich a jeśli nie to na 9.0. Wolałbym mieć opóźnienie załączenia napięcia anodowego, bo to ważne ale jak płytek nie ma to trudno. Najwyżej wymienię lampy po jakimś czasie albo sklecę coś sam na przekaźnikach. Obudowa będzie pewnie od Arama... jakaś najtańsza, bo to już kosmetyka a na wyglądzie jakoś mocno mi nie zależy. Jeszcze drobiazgi... kabelki, przełączniki, gałki, gniazda ale to dokupię na spokojnie jak zadziała poprawnie sam wzmak zamontowany na kawałku sklejki. To najważniejsze.

44 minuty temu, gienexxx7 napisał:

Dzięki za wszystkie rady. @GarbataPoczwara faktycznie grupa na FB Mariusza daje radę. Już dołączyłem. Mam wersję 9.0 płytek + części, więc nie jest źle. Zamówiłem ten zestaw, bo nie wiedziałem, że są inne wersje... dopiero wczoraj zacząłem czytać ten wątek i jestem gdzieś w 1/3 a jest tego duuużo. Doczytam do jutra. Teraz zastanawiam się, czy nie zakupić nowej płytki zasilacza + power amp od SinusAudio. Trafa będą jednak od Trafana. Wiem już jak podłączyć wskaźniki analogowe i mam schemat całości (z grupy na FB), więc pewnie niebawem zacznę lutować. Jeśli będą nowe płytki od Sinusa to na nich a jeśli nie to na 9.0. Wolałbym mieć opóźnienie załączenia napięcia anodowego, bo to ważne ale jak płytek nie ma to trudno. Najwyżej wymienię lampy po jakimś czasie albo sklecę coś sam na przekaźnikach. Obudowa będzie pewnie od Arama... jakaś najtańsza, bo to już kosmetyka a na wyglądzie jakoś mocno mi nie zależy. Jeszcze drobiazgi... kabelki, przełączniki, gałki, gniazda ale to dokupię na spokojnie jak zadziała poprawnie sam wzmak zamontowany na kawałku sklejki. To najważniejsze.

Nowe płytki do lamp mocy i do zasilacza już są dostępne u SinusAudio. Jak nie masz jeszcze obudowy pod płytki RS - to za cenę nowych płytek mocy i zasilacza od Mariusza Jaglarza - kupisz u @Madras komplet płytek do jego wersji AU-70 - a jakość, opisy itp. jest nieporównywalnie lepsza od oryginału RS. Jeżeli już koniecznie chcesz na płytkach RS - to obowiązkowo płytka zasilacza i lamp mocy od Mariusza Jaglarza - na oryginałach nie próbuj tego składać nawet. Trafa od Trafana - to świetny wybór ! Przy trafie zasilającym od Trafana i płytkach zasilacza od Mariusza - musisz dać znać Przemkowi, czy będziesz poprawiał dzielnik napięcia - bo wtedy on daje trafo sieciowe z nieco wyższym napięciem anodowym - ale to sobie doczytaj na tej grupie o co chodzi z tą poprawą dzielnika napięcia w zasilaczu.

W dniu 6.01.2024 o 20:05, GarbataPoczwara napisał:

Trafan to ok. 2500 za trafa głośnikowe plus trafo zasilające, transformatory otrzymałem po 3 tygodniach od zamówienia.

Cena za trafa z Trafan w grudniu była 2000 zł za komplet głośnikowych i 500 zł za zasilające trafo na pierwotne 230-240-250V i z dodatkowym uzwojeniem 12-0-12V pod płytki Madrasa z dzielnikiem napięcia. 
Jak dla mnie cena bardzo dobra jak na oferowaną jakość - polecam.

Edytowane przez Inmark
11 godzin temu, Inmark napisał:

Cena za trafa z Trafan w grudniu była 2000 zł za komplet głośnikowych i 500 zł za zasilające trafo na pierwotne 230-240-250V i z dodatkowym uzwojeniem 12-0-12V pod płytki Madrasa z dzielnikiem napięcia. 
Jak dla mnie cena bardzo dobra jak na oferowaną jakość - polecam.

Już zamówiłem w Trafan, czekam, ceny takie jak piszecie. Dzięki!

7 godzin temu, FONos napisał:

Jeżeli ktoś docenia perfekcjonizm wykonania w każdym najmniejszym detalu to tylko Trafonica i długo długo nic.

Przestańcie nachalnie reklamować tego producenta.

Może ktoś się odważy pomierzyć transformatory wszystkich oferentów? Na pewno nie, kasiora by się skończyła producentom 😀

8 minut temu, Ricambi napisał:

Może ktoś się odważy pomierzyć transformatory wszystkich oferentów? Na pewno nie, kasiora by się skończyła producentom 😀

Po pierwsze niczego nie reklamuje. Proponuję przeczytać czym jest reklama. Kompletnie nic z tego nie mam a wyrażam tylko swoją opinię o produkcie! Po drugie nachalnie? Ile razy pojawił się tutaj post pochwalający Trafonice a ile np. Trafan? Nachalna "reklama" to tutaj jest tylko tego drugiego producenta przez jakieś kółko wzajemnej adoracji chyba. Nie wnikam. Szczerze to Trafonica wielu z Wam nawet nie powinna sprzedać tych transformatorów bo prawie nikt nie dostrzega tych niuansów i perfekcji wykonania. To powinien być produkt dla wybranych, którzy spełnią jakieś określone kryteria, że na niego zasługują! A co do pomiarów to proponuję cofnąć się parę postów wstecz gdzie @madras przedstawił wyniki pomiarów wszystkich traf. 

1 minutę temu, FONos napisał:

produkt dla wybranych, którzy spełnią jakieś określone kryteria, że na niego zasługują!

Tak jest! Popieram! 

nagrywamy.com

6 minut temu, FONos napisał:

Po pierwsze niczego nie reklamuje.

Właśnie wychwalasz.

7 minut temu, FONos napisał:

Ile razy pojawił się tutaj post pochwalający Trafonice

Sporo razy.

8 minut temu, FONos napisał:

Trafonica wielu z Wam nawet nie powinna sprzedać tych transformatorów bo prawie nikt nie dostrzega tych niuansów i perfekcji wykonania

11 minut temu, FONos napisał:

Szczerze to Trafonica wielu z Wam nawet nie powinna sprzedać tych transformatorów bo prawie nikt nie dostrzega tych niuansów i perfekcji wykonania.

To już jest twarda cenzura innych poglądów. Mnie interesują parametry transformatorów, a nie legendy.

Czy gdzieś można znaleźć pomiary transformatorów Trafonica? Ładny wygląd nie jest dla mnie kryterium oceny.

6 godzin temu, Ricambi napisał:

Przecież były pomiary, przeczytaj cały temat 🙂

16 godzin temu, Ricambi napisał:

Igsaudio mierzył, jako jedyny posiada do tego odpowiedni profesjonalny sprzęt

31 minut temu, Bumpalump napisał:

Igsaudio mierzył, jako jedyny posiada do tego odpowiedni profesjonalny sprzęt

To ten sam, który oferowane przez siebie transformatory głośnikowe do swojej wersji tego projektu o impedancjach obciążenia 4/8/16 Ω mierzy (na profesjonalnym sprzęcie) z obciążeniem 600 Ω?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie 7189 RSD - gdy zobaczyłem te lampy na żywo u @madras od razu wydały mi się coś zbyt nowe, zarówno pudełka jak i same lampy. Przejrzeliśmy jego zapasy lamp i wyglądają mi zupełnie jak JJ, różni się właściwie tylko zaokrąglenie szkła u góry bańki, ale struktury wewnętrzne wyglądają identycznie. Słabo widać pierścień gettera, ale zapewniam, że również niczym się nie różni.

415148308_376588308388822_5629612167127162634_n.jpg

415291758_1346442746039527_5431903692412680334_n.jpg

414982996_741214110855178_1751756096675350988_n.jpg

416289685_6705658732879769_4512992073454863281_n.jpg

414730468_275615418858177_7422249091538154394_n.jpg

414941996_2115145302211370_8288795056656289021_n.jpg

414888518_895059432197121_4155714440657071550_n.jpg

I z jeszcze innej beczki - zawsze wydawało mi się, że 6P14P-EV to po prostu wersja 6P14P z zagwarantowanym dłuższym życiem i ściślejszymi tolerancjami dla wojska. Ale grzebiąc po notach zauważyłem, że charakterystyki tych lamp w tym pliku się trochę różnią, z korzyścią dla 6P14P-EV, które są bliższe do EL84. Wygląda na to, że ze zwykłych 6P14P nie można oczekiwać tego samego co z 6P14P-EV, i to nie tylko pod względami subiektywnego brzmienia.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.7368163cd9fbb5334816ab7d68339d69.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tenkowal
żeby nie robić doublepostu
  • Pokaż nowe odpowiedzi