Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

Do negocjacji    

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

W dniu 8.09.2024 o 00:14, Prewwit napisał:

"Producent podaje pasmo 38 Hz – 24 kHz (bez tolerancji decybelowej), w naszym pomiarze charakterystyka w zakresie 40 Hz – 15 kHz jest prowadzona w ścieżce +/-2,5 dB"

Ukryta Zawartość

Coś tam się dzieje w niskich, jedynie jak postawiłem monitor podstawkowy w obudowie zamkniętej, że jeden wypadał w samym rogu to zagrało dobrze. Kiedyś miałem aktywne Edifiery S2000Pro, już samo przystawienie do ściany powodowało że musiałem się posiłować gąbkami do zatkania wylotów, bo bas przejmował kontrolę nad całym granie i jeszcze dudnił. Dopiero odstawione na pół metra od ściany i rogów były zdatne do słuchania🙂

Prawidłowe ustawienie kolumn i dopracowana, akustyka  zawsze zrobi dobrze dla każdego zestawu, lepszego czy gorszego. Warto zadbać o czas pogłosu, którego nawet Dirac nie ogranie. Znowu jak nie idzie nic zrobić, to warto korzystać z programów do korekty akustyki pomieszczenia, tym bardziej że dostępne są też darmowe programy jak Equalizer APO

No to badanie lab.

Ale ogólnie one są dość płytkie jeżeli chodzi o kwestie niskich częstotliwości. 

Więc dudnienie z tymi kolumnami oznaczałoby że ktoś ma olbrzymie problemy z akustyką. 

Ukryta Zawartość

W dniu 8.09.2024 o 12:14, Prewwit napisał:

Akustyka tzn. pomiary, dobór środków do jej poprawy: absobery, rozpraszacze, pułapki. Kolumny dobrane pod dane warunki akustyczne jakie mamy u siebie. Jakość kolumn też ma znaczenie, bo jak na basie grają miękkim ciągnącym się basem, a chcemy zwarty, dynamiczny, to potem akustyką tego nie wyciągniemy, coś tam poprawimy kosmetycznie. Tak samo jak tweeter ma zniekształcenia w jakichś rejonach i się drze.

...Ale kolumny można wymienić z łatwością. Naprawienie wyrwy na basie, często graniczy z niemożliwością. Z tego powodu akustyka jest moim zdaniem najważniejsza.

Nie dlatego, że odpowiada za jakiś tam wyimaginowany procent brzmienia. Wspominam, bo niektórzy mają takie imo dziwne "procentowe" podejście do audio. 

Edytowane przez J4Z

.

W dniu 8.09.2024 o 12:11, Marcinus napisał:

Czyli za dwa komplety, to dobra cena. 

Naprawdę, to coś wnosi do dźwięku?

Tylko, "tylko" bas, kontrola, barwa, nawet mam wrażenie, ze niżej schodzi. Polecam spróbować, zawsze można odesłać.

Facet tutaj o tym mówai, a audiofilem to on nie jest:

Dla niecierpliwych, podsumowanie od 14:00

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

11 godzin temu, J4Z napisał:

...Ale kolumny można wymienić z łatwością. Naprawienie wyrwy na basie, często graniczy z niemożliwością. Z tego powodu akustyka jest moim zdaniem najważniejsza.

Nie rozumiem, z czym się nie zgadzasz w moim poście?

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to badanie lab.

Ale ogólnie one są dość płytkie jeżeli chodzi o kwestie niskich częstotliwości. 

Więc dudnienie z tymi kolumnami oznaczałoby że ktoś ma olbrzymie problemy z akustyką. 

Trochę źle to ująłem z tym dudnieniem, chodzi i o mocne podbicie basu, względem reszty pasma, chociaż też może być przez niektórych pożądane. Inna kwestia jak to też będzie odbierane czy np. punkt odsłuchu jest na środku czy pod przeciwległą ścianą. Tak czy siak, ustawienie w samym rogu na pewno całościowa nie da dobrych skutków, a dodatkowo jak druga kolumna stoi tak jak na zdjęciu, że ma już tylko ścianę za sobą, to już to też będzie powodować różne od siebie odtwarzania pasma z prawej i lewej strony.

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Nie rozumiem, z czym się nie zgadzasz w moim poście?

Jak zaczęliśmy, zacytowałeś mój post, gdzie napisałem, że bańka w słabej akustyce nie zagra, dlatego akustyka imo jest najważniejsza. Odniosłem wrażenie, że próbujesz zmienić moje zdanie lub oznajmiasz, że nie jest, dlatego rozwinąłem tamten wpis. 

Zgadzam się. Ewentualnie z tym tweeterem mógłbym się nie zgodzić, ale nie mam pewności, na czym polegają wymienione przez Ciebie zniekształcania. Jeśli podbijają jakąś część pasma, dałoby się to skorygować akustyką, ale takie działania byłyby pozbawione sensu. 

Edytowane przez J4Z

.

6 godzin temu, Prewwit napisał:

Trochę źle to ująłem z tym dudnieniem, chodzi i o mocne podbicie basu, względem reszty pasma, chociaż też może być przez niektórych pożądane. Inna kwestia jak to też będzie odbierane czy np. punkt odsłuchu jest na środku czy pod przeciwległą ścianą. Tak czy siak, ustawienie w samym rogu na pewno całościowa nie da dobrych skutków, a dodatkowo jak druga kolumna stoi tak jak na zdjęciu, że ma już tylko ścianę za sobą, to już to też będzie powodować różne od siebie odtwarzania pasma z prawej i lewej strony.

Ano nie da. To się zgadzam.

W dniu 8.09.2024 o 21:16, kiza napisał:

Do negocjacji    

Ukryta Zawartość

Polecam, fantastyczny grający zawsze muzykę DAC. Słuchałem go już w wielu konfiguracjach i dźwięk zawsze wysokiej próby. Rewelacyjnie np zagrał z Baltlabem Epoca V3.

Ukryta Zawartość

Czy to może być -Tonsil hi-end ?   😯.                              

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 głośniczków,  4 nóżki -pod specjalne zamówienie. 

Właścicielowi nie pasują,  nowy kupiec pewnie będzie zachwycony 🤦‍♂️

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Taki hi-end , ze sprzedaje o 5k taniej po 6 miesiacach sluchania. Glosniki wygladaja jakby byly robione przez firme Manta i podejrzewam ze tak graja..

58 minut temu, szeekin napisał:

Czy to może być -Tonsil hi-end ?   😯.                              

Ukryta Zawartość

"były produkowane w Tonsilu pod moje zamówienie" 

Uwielbiam takie customy. Kompletnie nie sprzedawane to jest.

3 minuty temu, Audiolubny napisał:

Taki hi-end , ze sprzedaje o 5k taniej po 6 miesiacach sluchania. Glosniki wygladaja jakby byly robione przez firme Manta i podejrzewam ze tak graja..

One albo im podobne były na audioshow chyba. Poprawcie mnie. Jeśli to te to płytko strasznie.

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, J4Z napisał:

Jak zaczęliśmy, zacytowałeś mój post, gdzie napisałem, że bańka w słabej akustyce nie zagra, dlatego akustyka imo jest najważniejsza. Odniosłem wrażenie, że próbujesz zmienić moje zdanie lub oznajmiasz, że nie jest, dlatego rozwinąłem tamten wpis.

Zacytowałem, ponieważ po części się z Tobą zgaszam w kwestii akustyki.

16 minut temu, kiza napisał:

Ukryta Zawartość

Chińczycy robią lepsze i tańsze 😉 Na trafie liniowym. Zasilacz impulsowy w klasie A to jakiś żart 😉 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 godzin temu, kiza napisał:

Ukryta Zawartość

Gdzie to ma zasilanie ? Wygląda jak D i to dupna.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Gdzie to ma zasilanie ? Wygląda jak D i to dupna.

Wszystko wskazuje na to że prąd idzie z zasilacza impulsowego : )  .Środkowa płytka. Czyli wzmacniacz rok 1969 i żeby było taniej zasilanie jak w laptopie. 

5 godzin temu, Vigo12 napisał:

Wszystko wskazuje na to że prąd idzie z zasilacza impulsowego : )  .Środkowa płytka. Czyli wzmacniacz rok 1969 i żeby było taniej zasilanie jak w laptopie. 

I to jest klasa A? Bez żadnej filtracji?

No nic biorę. 

Lubię ryzyko. 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

I to jest klasa A? Bez żadnej filtracji?

No nic biorę. 

Lubię ryzyko. 

Zasilanie niesymetryczne, kondensator na wejściu i wyjściu, no nie wiem czy nie lepsza prosta klasa A SE od Passa.

W latach 90 tych zrobiłem coś podobnego z liniowym zasilaniem, ale i tak skończyło się na różnych wariacjach Pass Aleph.

3 godziny temu, jurek1 napisał:

Zasilanie niesymetryczne, kondensator na wejściu i wyjściu, no nie wiem czy nie lepsza prosta klasa A SE od Passa.

W latach 90 tych zrobiłem coś podobnego z liniowym zasilaniem, ale i tak skończyło się na różnych wariacjach Pass Aleph.

Projekt z kondensatorem na wyjściu całkowicie przedpotopowy : )

2 godziny temu, kiza napisał:

Ukryta Zawartość

Cena chyba z lekka przesadzona. 

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

12 minut temu, treinerek napisał:

Trochę bardzo 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, treinerek napisał:

Byłaby ok bo w sumie nowe 15-16k cenili salonowo, gdyby nie wyprzedawali po 10-11k na końcu. Kto kupił w salonie ten był zrobiony trochę w bambuko. Idę o zakład że te małe Kefy XQ na zdjęciu obok, grają zdecydowanie lepiej od tych R-ek, poza basem rzecz jasna 😉

Ok, koło siódemki na moje oko. O dziwo można jeszcze dostać nowe leżaki za około 12k lub mniej:

Ukryta Zawartość

-7% prowizja, o ile się nie mylę. 

Katalog 14 w momencie testu

Screenshot_20240912-030749.thumb.png.ca2e0b2236df977ebbb36918513b1a25.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

• Pokaż nowe odpowiedzi