Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwny problem z WI-FI

Rekomendowane odpowiedzi

Od wczoraj mój lapek, stary Dell xps 702 z Win 10 przestał znajdować moją sieć WI-FI mimo, że znajduje wszystkie inne w zasięgu, a nawet się łączy z hot-spotami. Mój telefon też bez problemu odnajduje i łączy się z tą siecią.. Niestety dostępu do routera nie mam i nie będę miał przez kilka dni bo właściciel lokalu wyjechał.

Wypróbowałem już chyba wszystko łącznie z reinstalacją sterowników. Wygląda na to że trzeba albo jakiś kanał w routerze zmienić albo ktoś mnie na nim ręcznie zablokował..

Ktoś coś doradzi?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

https://www.audiostereo.pl/topic/153060-dziwny-problem-z-wi-fi/
1 godzinę temu, fox733 napisał:

Od wczoraj mój lapek, stary Dell xps 702 z Win 10 przestał znajdować moją sieć WI-FI mimo, że znajduje wszystkie inne w zasięgu, a nawet się łączy z hot-spotami. Mój telefon też bez problemu odnajduje i łączy się z tą siecią.. Niestety dostępu do routera nie mam i nie będę miał przez kilka dni bo właściciel lokalu wyjechał.

Wypróbowałem już chyba wszystko łącznie z reinstalacją sterowników. Wygląda na to że trzeba albo jakiś kanał w routerze zmienić albo ktoś mnie na nim ręcznie zablokował..

Ktoś coś doradzi?

Zainstaluj sobie na smartfonie apkę "Network Analyzer" i zobacz co i jak z sygnałem, ustawieniami itd..

No i napisz  co zobaczyłeś.

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A4D042C7-8ACB-42A2-A278-D8AE648FB127.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fox733

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

W tym programie masz podgląd zajętości kanałów, właśnie na takim ekranie to startuje. Można sobie przełączyć z listy na wykres na którym pięknie widać czy kanały się pokrywają.

No i spróbuj podpiąć się do tej problematycznej sieci z komórki, bo teraz o ile się nie mylę internet na smartfonie masz z LTE, czyli sieci komórkowej.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Tosa dane z sieci wifi i lte

poza tym w wersji free nie widać kanałów 

Czu można w ustawieniach karty sieciowej zmiemiać kanały?

13 minut temu, fox733 napisał:

Tosa dane z sieci wifi i lte

poza tym w wersji free nie widać kanałów 

Czu można w ustawieniach karty sieciowej zmiemiać kanały?

Jak kurcze nie widać jak widać???

Pykasz w te trzy paseczki na górnej belce po lewej stronie, pojawia się menu i wybierasz Wi-Fi Signal.

Na PC jest program WiFi Analyzer. O ile pamiętam to trzeba podłączyć się do jakiejś sieci żeby działał, ale później i tak maluje wykres zajętości całego pasma.

Jestem Europejczykiem.

53 minuty temu, fox733 napisał:

Nie ma tam żadnych paseczków

W wersji na smartfona na pewno działają paseczki, ale trzeba dość długo czekać.

A w ustawieniach routera nie zablokowało tego komputera? . 

Aha nie masz hasła, mieszkanie wynajmujesz ?

Spróbuj zrestartowac router.  Na minute odłączyć zasilanie.

Nie mam dostępu do routera

a paseczków na 100 nie ma bo dostępne sa tylko w wersjach płatnych network analizerów

3 minuty temu, fox733 napisał:

Nie mam dostępu do routera

a paseczków na 100 nie ma bo dostępne sa tylko w wersjach płatnych network analizerów

Są w telefonie, tylko trzeba włączyć lokalizację ?

Podłącz lanem komputer i zobacz czy działa.

Jest wlaczona

jak już wcześniej pisałem wersja free network Analyzer nie daje dostępu do wszystkich danych!

31 minut temu, Jaro_747 napisał:

Moja aplikacja to Network Analyzer Lite

Strona technet.net/netanalyzer odsyła do AppStore i Google Play free version.

Owszem ale na AppStore to wersja platna

2 minuty temu, fox733 napisał:

Owszem ale na AppStore to wersja platna

A nie ma bezpłatnej??? Ja zainstalowałem sobie kilka lat temu bezpłatną ale na Androida. Może uważają że posiadaczy Apple stać na zapłacenie :-).

W takim razie zainstaluj sobie ten programik na PC o którym pisałem.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

To czy widać sieć nie ma nic wspólnego z zakłóceniami, bo to broadcast. Dopiero jak się do niej podepniesz na konkretnym kanale zakłócenia mają wpływ.

To na telefonie widać ta sieć czy nie?

na telefonie jest i korzystam z niej na pc była 2 tygodnie i ja wcięło w niedzielę

na 100% wina routera, pytanie tylko czy sam zablokował Mac mojego pc czy ktoś to zrobił ręcznie

9 minut temu, fox733 napisał:

na telefonie jest i korzystam z niej na pc była 2 tygodnie i ja wcięło w niedzielę

na 100% wina routera, pytanie tylko czy sam zablokował Mac mojego pc czy ktoś to zrobił ręcznie

Tak nieśmiało zauważę że na załączonych ekranikach widnieje sieć z LTE a WiFi ma status niepodłączona.

Wyłącz ten router z zasilania i zobacz, czy czasem sieć na telefonie dalej ci nie chodzi. Wiem, ze to może śmieszne ale czasem człowiek tak się zakopie że coś mu umknie.

Jestem Europejczykiem.

Connection
- Default Gateway IP: 192.168.2.1
- DNS Server IP: 192.168.2.1
- Default Gateway IPv6: fe80::1
- DNS Server IPv6: fe80::1
- HTTP Proxy: N/A

Wi-Fi Information
- Network Connected: Yes
- SSID: WLAN-FB6432
- BSSID: 84:9c:a6:fb:64:0f
- Vendor: Arcadyan Technology Corporation
- IP Address: 192.168.2.118
- Subnet Mask: 255.255.255.0
- IPv6 Addresses: fe80::181f:feeb:146b:3628 / 64, 2003:ec:72d:d66a:cc5:664d:f1d4:f22b / 64, 2003:ec:72d:d66a:793a:c973:af15:c136 / 64
- Received Since Boot: 1.01 MB
- Sent Since Boot: 240.64 kB

Cell Information
- Network Connected: Yes
- Network Type: LTE
- IP Address: 10.220.206.204
- IPv6 Addresses: N/A
- Carrier Name: Orange
- Country Code: pl
- MCC / MNC: 260 / 03
- VOIP Support: Yes
- Received Since Boot: 1.95 MB
- Sent Since Boot: 741.38 kB

Ile razy mam pisać ze nie mam nawet fizycznego dostępu do routera? No chyba ze prąd w całej kamienicy odetne ?

Blokowanie MAC na routerze to nie ma nic wspólnego z widocznością sieci w eterze!

Ma dopiero znaczenie jakbyś chciał z niej skorzystać (coś jak w Sylwestra masz full zasięg, ale jak próbujesz dzwonić to zajęte).

Być może jest tak, że Twój laptop obsługuje sieci 802.11 b/g/n i padła Tobie elektronika karty sieciowej obsługująca wifi 2.4GHz(b i g). Jak postawisz hotspot u siebie w pokoju to laptop to widzi i łączy się po 802.11n w wersji na 5GHz(n potrafi zarówno 2.4GHz jak i 5GHz).

Zakładam, że router jest za tam za paroma ścianami i zawsze łaczyłeś się z nim na 2.4GHz, bo 5GHz ma dużą gorszą przenikalność przez przeszkody. A jak padło Tobie 2.4GHz, sygnał 5GHz jest po drodze tłumiony tak, że go w ogóle nie widzisz.

W dniu 23.11.2020 o 18:43, fox733 napisał:

Ktoś coś doradzi?

A co ostatnio robiłeś na kompie? Może sam coś kliknąłeś, że Ci tą sieć ukrywa? A inne sieci widzi?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

chyba już pisano , najlepiej spróbować ręcznie przyciskiem  wifi na routerze ,  miałem coś podobnego nie ma w spisie znajdowanych połączeń i kicha pewnie bystrzak sobie by poradził ale przeciętny może szukać do uu śmierci 

12 godzin temu, fox733 napisał:

fox a weź tego laptopa pod przysłowiową pachę i przejdź się z nim jak najbliżej się da routera? 

Nie wiem pod drzwiami od mieszkania z routrem sprawdź??

I zobacz wtedy czy coś lepiej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.