Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam SA30 vs Hegel H120 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem ten wątek, więc się cieszę, że w końcu to dopracowali, ale długo czułem się traktowany niepoważnie, zwłaszcza w konfrontacji z marketingiem. Teraz mam Cambridge Audio EVO 150 - piękno i funkcjonalność tego urządzenia bije Arcama na głowę 1000 razy! I działa w nim WSZYSTKO idealnie - jest i Tidal z full MQA/Spotify Connect, Chromecast, w 100% funkcjonalne UPNP, DSD, dwukierunkowy Bluetooth, HDMI/ARC, analogowe wejścia w tym XLR... Do tego elegancki, mega wygodny pilot i genialny wyświetlacz, jak mały telewizorek 🙂 No nie ma Dirac, może szkoda, DAC nieco uproszczony na starym 9018 (też szkoda, ale co po 9038 w Arcamie skoro nie odtwarza nawet DSD?), końcówka mocy w klasie D, na (skądinąd b. dobrym) Hypex NCore. Wspominając brzmienie SA30 - cóż, może było odrobinę lepsze (głównie z zakresie różnicowania barw), ale nie jest to różnica powalająca, generalnie oba te sprzęty mają - mimo całkiem odmiennej konstrukcji, nieco podobną filozofię brzmienia gładkiego, muzykalnego, szczegółowego ale bez wyostrzeń. Może fajnie byłoby skonfrontować je obok siebie na takich samych głośnikach, wnioski byłyby bardziej miarodajne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ca.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No niestety Arcam dał ciała z tym oprogramowaniem, na szczęście poradzili sobie z tym i teraz jest ok.

Ten Cambridge wydaje się naprawdę fajny. Wygląda super, fajna funkcjonalność i zapewne gra też fajnie. Niestety nie ma Dirac, a teraz już nie wyobrażam sobie wzmacniacza bez tego 😞

Szkoda że nie dodali do niego żadnego dobrego DSP, bo coraz więcej urządzeń idzie w tym kierunku i to jest naprawdę super rozwiązanie.

W każdym razie gratuluję zakupu i miłego słuchania 🙂

20 godzin temu, felix napisał:

nie ma Dirac, a teraz już nie wyobrażam sobie wzmacniacza bez tego

Dość ciekawa rzecz - robiłem kilka "przegwizdań" SA30 z użyciem Dirac i efekty wydawały mi się spektakularne, nagle wszystkiego było "więcej". Ale za którymś razem zauważyłem, że... nie przestawiłem w Windowsach jednego małego suwaczka czułości mikrofonu - był ustawiony na 70% a powinien być na 100. Dirac "słyszał" przez to wszystko ciszej, niż by wynikało z potrzeb kalibracji, więc odpowiednio podbijał. Po jego włączeniu wszystko było odrobinę głośniejsze, nie aż tak by zauważyć wyraźną zmianę głośności, ale właśnie wrażenie zwiększenia czytelności. To zresztą b. typowy "myk" sprzedawców np. DACów - demonstrują ten rzekomo "lepszy", który chcą sprzedać po prostu nieco głośniej, i różnice wydają się oszałamiające - stąd niesamowicie ważne zwłaszcza w testowaniu porównawczym źródeł jest idealne wyrównanie głośności. Gdy dokonałem kalibracji na właściwym poziomie ustawień mikrofonu, różnice stały się znacznie mniejsze i mniej widowiskowe. Co nie znaczy że ich nie było (zwłaszcza w "dudniących" rejonach basu), ale nie wiem czy warto aż tak się do tego przywiązywać. Wiele osób (w tym ja) zauważa też negatywy takich DSP - ingerencja w ścieżkę audio jest tak daleko idąca, że dźwięk robi się nieco sztuczny, coś zyskuje, ale i coś traci, jak zdjęcie po obróbce w Photo Shopie. To było jeszcze wyraźniejsze w Lyngdorfie 2170, który też miałem przez chwilę - włączenie RoomPerfect na początku zachwycało, ale łapałem się na tym, że częściej i z większą przyjemnością słucham bez niego. Ten EVO co ciekawe ma tak dobrze kontrolowany (i wręcz nieco oszczędny) bas, że nawet nie widzę potrzeby korygowania go czymkolwiek.

Edytowane przez MacP
22 godziny temu, MacP napisał:

Teraz mam Cambridge Audio EVO 150 - piękno i funkcjonalność tego urządzenia bije Arcama na głowę 1000 razy! I działa w nim WSZYSTKO idealnie - jest i Tidal z full MQA/Spotify Connect, Chromecast, w 100% funkcjonalne UPNP, DSD, dwukierunkowy Bluetooth, HDMI/ARC, analogowe wejścia w tym XLR... Do tego elegancki, mega wygodny pilot i genialny wyświetlacz, jak mały telewizorek 🙂 No nie ma Dirac, może szkoda, DAC nieco uproszczony na starym 9018 (też szkoda, ale co po 9038 w Arcamie skoro nie odtwarza nawet DSD?), końcówka mocy w klasie D, na (skądinąd b. dobrym) Hypex NCore. Wspominając brzmienie SA30 - cóż, może było odrobinę lepsze (głównie z zakresie różnicowania barw), ale nie jest to różnica powalająca, generalnie oba te sprzęty mają - mimo całkiem odmiennej konstrukcji, nieco podobną filozofię brzmienia gładkiego, muzykalnego, szczegółowego ale bez wyostrzeń. Może fajnie byłoby skonfrontować je obok siebie na takich samych głośnikach, wnioski byłyby bardziej miarodajne.

Ukryta Zawartość

Piękny ten Cambridge Audio EVO 150. Urodą chyba nawet przewyższa Naim Uniti Atom. Ciekawe, jak by wypadły te dwa urządzenia w bezpośrednim porównaniu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MarkM

Ktoś miał okazję porównać bezpośrednio EVO 150 z Nadem M10? Patrząc od strony funkcjonalnej (HDMI, dirac, MQA, Tidal Connect, dwukierunkowy BT, świetna apka i soft, kolorowy duży wyświetlacz) i cena, to jest to godny konkurent 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gdzieś przewijały się opinie tych, co słyszeli, wskazując na legendarną muzykalność Naima. Podobno jednak Evo jest bardziej przestrzenny, oczywiście dużo mocniejszy, no i jednak bardziej funkcjonalny. Ale sam nie słyszałem. 

Godzinę temu, MacP napisał:

Gdy dokonałem kalibracji na właściwym poziomie ustawień mikrofonu, różnice stały się znacznie mniejsze i mniej widowiskowe. Co nie znaczy że ich nie było (zwłaszcza w "dudniących" rejonach basu), ale nie wiem czy warto aż tak się do tego przywiązywać. Wiele osób (w tym ja) zauważa też negatywy takich DSP - ingerencja w ścieżkę audio jest tak daleko idąca, że dźwięk robi się nieco sztuczny, coś zyskuje, ale i coś traci, jak zdjęcie po obróbce w Photo Shopie. To było jeszcze wyraźniejsze w Lyngdorfie 2170, który też miałem przez chwilę - włączenie RoomPerfect na początku zachwycało, ale łapałem się na tym, że częściej i z większą przyjemnością słucham bez niego.

Tutaj wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale przede wszystkim od akustyki pomieszczenia. Im gorsza, tym bardziej DSP pomaga. Im lepsza, tym mnie pomaga, lub wręcz przeszkadza.

Gdybym miał lepsze pomieszcze i miał możliwość zrobienia dobrej adaptacji oraz optymalnego rozmieszczenia kolumn, pewnie DSP nie byłoby dla mnie wymogiem. Ale nie mam. Pomieszczenie jest jakie jest i z różnych powodów nie zrobię adaptacji. W związku z tym u mnie DSP wnosi bardzo dużo.

Dlatego właśnie nadal postrzegam DSP jako największy game-changer ostatnich lat w audio, dla typowego Kowalskiego, który nie będzie robił pomieszczenia tylko pod audio. Nie żadne hi-resy i inne takie. DSP przynosi olbrzymią zmianę jakościową.

Godzinę temu, MacP napisał:

Ten EVO co ciekawe ma tak dobrze kontrolowany (i wręcz nieco oszczędny) bas, że nawet nie widzę potrzeby korygowania go czymkolwiek.

Kontrola to zasługa Hypexów, które z tego słyną. Brak potrzeby korygowania to zasługa neutralności wzmacniacza, kolumn i pomieszczenia.

• 3 tygodnie później...
W dniu 14.07.2021 o 20:00, felix napisał:

- Naprawiony problem ze zniekształceniami przy wyższych częstotliwościach próbkowania i zmianach częstotliwości

To jak dla mnie była główna "bolączka" Okres wakacyjny, więc z opóźnieniem, ale po kilku dniach mogę powiedzieć, że faktycznie się postarali i teraz (wreszcie) nie ma wstydu.

W dniu 17.07.2021 o 13:00, felix napisał:

Tutaj wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale przede wszystkim od akustyki pomieszczenia. Im gorsza, tym bardziej DSP pomaga. Im lepsza, tym mnie pomaga, lub wręcz przeszkadza.

Byłem tego samego zdania, ale:

Moje pierwsze doświadczenie z dirac-em : Arcam AVR550 + Monitor Audio RX8 -> zmiany kolosalne, zupełnie inny system, trudno mi się było przestawić z początku. W większości przypadków na "+" (stereo), bo w KD to 100% 

I drugi (obecny) przypadek to "nasz" SA30 + Heco Statement, pomieszczenie to samo. No i w tym przypadku zmiany są bardzo subtelne. 

Ktoś mógłby powiedzieć, że zmiana kolumn ....ale po drodze był jeszcze epizod z NAD-em T758V3 + Heco i efekt działania dirac-a był porównywalny do AVR550.

Czyli co, inna wersja/algorytm działania dirac-a na amplitunerach ? chyba nie ...a może SA30 tak się dobrze "zgrał" z Heco ?

Żałuję, że nie zachowałem wykresów z pomiarów, bo może na tej podstawie dałoby się coś sensownego wywnioskować.

2 godziny temu, remlik napisał:

Czyli co, inna wersja/algorytm działania dirac-a na amplitunerach ? chyba nie ...a może SA30 tak się dobrze "zgrał" z Heco ?

Szczerze mówiąc ciężko powiedzieć czemu tak jest. Może rzeczywiście SA30 lepiej zgrał się z Heco i np. kontrola basu jest wystarczająco dobra już bez korekcji?

Cyfrowy wzmak w NuPrime A300 bez większego problemu radzi sobie nawet z mniej skutecznymi kolumnami, co dziwi biorąc pod uwagę wymiary urządzenia. Warto sprawdzić, to nic nie kosztuje 🙂

• 2 lata później...

Mamy użytkowników arcama to pytam.

Dac. Nie ma USB ale spoko mam na media center wyjście optyczne. Poprawcie mnie ale sama rozdzielczość plików jest mniej ważna niż jakość dac. Zakładam że wystarczająca skoro Direct jest opcja i każdy inny tryb gra przez dac.

Większy problem mam z brakiem bluetootha. Powiedzcie mi czego będzie wymagało takie podstawowe przedsięwzięcie jak puszczanie  dźwięku z YouTube z telefonu z Androidem czy Apple. Lub z jakiej aplikacji Nie wiem apple music to się nazywa chyba. To takie przypadki mojej żony i mojej córki bo ja mam całą kolekcję na Media center w plikach bezstratnych i nie potrzebuję 😉

Wybieram się odsłuchać ten wzmacniacz i prawdopodobnie kupuje.

Edytowane przez fkzetor
Literowki
17 minut temu, fkzetor napisał:

Wybieram się odsłuchać ten wzmacniacz i prawdopodobnie kupuje.

ARCAM SA30 obsługuje Airplay więc bez problemu można puszczać muzę z iPhona. Jest apka MusicLife i można z niej puszczać prawie wszystko. 

Brzmieniowo Arcam sam w sobie jest przeciętny. Gra poprawnie ale bez fajerwerków. Dopiero przeprowadzenie kalibracji DIRAC wywala brzmienie w kosmos. To jest przeskok o kilka klas. Kalibracja zajmuje ok godziny ale trzeba mieć statyw na mikrofon. Inaczej się praktycznie nie da zrobić kalibracji.

Koniecznie trzeba korzystać w WiFi. Połączenie przewodowe LAN może degradować dźwięk. 

Siłą Arcama jest pełny DIRAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie wiem czy znajdziesz go jescze do odsłuchu. Często jeśli ktoś niby go pokazuje to realnie go już nie ma na stanie. 

Model który po obniżce cenowej był dość mocno rozchwytywany. 

Jeśli się uda to super. 

Gra dobrze. Nic mu nie brakuje. Chodź wiadomo to kwestia indywidualnych oczekiwań wobec wzmacniacza. 

Kalibracja zmienia jednak wiele

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Kalibracja zmienia jednak wiele

Skok o jakieś 200-300% 😉 Nawet głuchy usłyszy różnicę 😉 

Po kalibracji uzyskujemy kilka klas lepszy dźwięk. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Skok o jakieś 200-300% 😉 Nawet głuchy usłyszy różnicę 😉 

Po kalibracji uzyskujemy kilka klas lepszy dźwięk. 

Masz bardzo niesprzyjające warunki akustyczne w takim razie.

Ja przy mierzeniu diraciem na mini dsp finalnie wolałem bez. Co to zmiany to się zgadzam. 

Jeśli u ciebie poprawia o 300 procent. To pojawia się na prawdę mocne pytanie jak słuchasz obecnego systemu bez kalibracji.

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To pojawia się na prawdę mocne pytanie jak słuchasz obecnego systemu bez kalibracji.

Nie słucham już 😉 Wydawało mi się, że brzmi całkiem nieźle dopóki nie zakosztowałem Arcama z DIRAC. Po prostu nie wiedziałem ,że dość tani system może tak zagrać ...

24 minuty temu, Piopio napisał:

Nie słucham już 😉 Wydawało mi się, że brzmi całkiem nieźle dopóki nie zakosztowałem Arcama z DIRAC. Po prostu nie wiedziałem ,że dość tani system może tak zagrać ...

I co buchardty leżą odłogiem?

No widzisz a jak ci mówiłem o tym wzmacniaczu i o casoianie M2 przy okazji Sabaja to twierdziłeś że nie możliwe 🙂

A tu proszę. 

Cieszę się :):)

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I co buchardty leżą odłogiem?

Nie stoją u mnie. 

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No widzisz a jak ci mówiłem o tym wzmacniaczu

ok, ale z DIRAC. Sam w sobie nie gra lepiej niż Sabaj. 

W dniu 20.05.2024 o 16:44, Piopio napisał:

Nie stoją u mnie. 

ok, ale z DIRAC. Sam w sobie nie gra lepiej niż Sabaj. 

A no widzisz a ja jednak uważam że gra. 

Widocznie do tego też się musisz jeszcze nastawić i to zajmie ci nieco więcej czasu

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A no widzisz a ja jednak uważam że gra. 

W mojej akustyce nie gra lepiej 😉 Oba grają tragicznie w porównaniu z włączonym DIRAC. Bez DIRAC nie mogę już słuchać. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

W mojej akustyce nie gra lepiej 😉 Oba grają tragicznie w porównaniu z włączonym DIRAC. Bez DIRAC nie mogę już słuchać. 

A co ci finalnie skłoniło do sprawdzenia i zakupu tego wzmacniacza? 

Bo tak bardzo długo się przed tym broniłeś a finalnie widzisz jak jest 

Ten sa30 z kolei u mnie zagrał z kilkoma kolumnami lepiej. Ale także są osoby w temacie Sabaja które wyraźnie napisały że wymieniły na ten wzmacniacz i jest znacznie lepiej a nie włączyły JESZCZE dirac.

Taka mała rada na przyszłość. 

Bardzo się blokujesz przed nowymi doznaniami i wyzwaniami po prostu czytaj posty częściej i nie tkwi bardzo w swojej zakorzenionej myśli. Serio

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Właśnie opinie kolegów, którzy wymienili Sabaja na Arcama. 

Jak widać wcale się nie blokuję 😉 Po prostu sam muszę sprawdzić. Miałem i nie miałem racji 😉 Podtrzymuję, że bez DIRAC nie gra lepiej. Z DIRAC to już inna bajka. Finalnie przyznaję, że ARCAM jest dużo lepszy 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Właśnie opinie kolegów, którzy wymienili Sabaja na Arcama. 

Jak widać wcale się nie blokuję 😉 Po prostu sam muszę sprawdzić. Miałem i nie miałem racji 😉 Podtrzymuję, że bez DIRAC nie gra lepiej. Z DIRAC to już inna bajka. Finalnie przyznaję, że ARCAM jest dużo lepszy 😉 

Nowe modele się szykują 🙂

Ale ceny też wyższe

Sa35 i 45

Będą miały nieco zapewne zmienione brzmienie względem poprzednich serii. Podobnie jak w niższych modelach.

Gdzieś czytałem że nowy ciekawy soft. 

A z jakimi paczkami obecnie używasz?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bo tak bardzo długo się przed tym broniłeś a finalnie widzisz jak jest 

Ten sa30 z kolei u mnie zagrał z kilkoma kolumnami lepiej. Ale także są osoby w temacie Sabaja które wyraźnie napisały że wymieniły na ten wzmacniacz i jest znacznie lepiej a nie włączyły JESZCZE dirac.

Taka mała rada na przyszłość. 

Bardzo się blokujesz przed nowymi doznaniami i wyzwaniami po prostu czytaj posty częściej i nie tkwi bardzo w swojej zakorzenionej myśli. Serio

Brzmienie brzmieniem ale nikt nie patrzy na ceny, a różnią się bwrzo mocno

Sabaj 1800zł

vs

Arcam 8500zł 🤷

Edytowane przez Bukaj
7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nowe modele się szykują 🙂

Ale ceny też wyższe

Sa35 i 45

Będą miały nieco zapewne zmienione brzmienie względem poprzednich serii. Podobnie jak w niższych modelach.

Gdzieś czytałem że nowy ciekawy soft. 

A z jakimi paczkami obecnie używasz?

Ceny bardzo wysokie. Myślę, że brzmienie będzie takie jak w serii RADIA. Rewolucji raczej nie będzie. 

Tak, soft nie jest do końca stabilny. Czasami trzeba wyłączyć i włączyć go fizycznie by pojawił się w sieci. Na szczęście z TV działa bez problemów. 

Obecnie mam kolumny Fyne Audio F500SP. 

W dniu 22.05.2024 o 17:14, Bukaj napisał:

Brzmienie brzmieniem ale nikt nie patrzy na ceny, a różnią się bwrzo mocno

Sabaj 1800zł

vs

Arcam 8500zł 🤷

Nie no ok. No rozumiem.

Ford fiesta i RAM 1500 też różnią się ceną. Nie chcę jednak jeździć fiesta mimo że dojadę nią nad może. Jest szansa nawet że w podobnym czasie. 

W dniu 22.05.2024 o 23:29, Piopio napisał:

Ceny bardzo wysokie. Myślę, że brzmienie będzie takie jak w serii RADIA. Rewolucji raczej nie będzie. 

Tak, soft nie jest do końca stabilny. Czasami trzeba wyłączyć i włączyć go fizycznie by pojawił się w sieci. Na szczęście z TV działa bez problemów. 

Obecnie mam kolumny Fyne Audio F500SP. 

W serii Radia tak. 

Tutaj ma być jakaś zmiana z softem z tego co mówili. 

Patrząc przez pryzmat innych producentów cena, hmmm chyba na to powinniśmy się szykować pomału. 

W dniu 22.05.2024 o 23:29, Piopio napisał:

Czasami trzeba wyłączyć i włączyć go fizycznie by pojawił się w sieci

U mnie działa cały czas stabilnie, najmniejszych problemów. Może to kwestia routera, czy co...

3 minuty temu, AiM-TV napisał:

Może to kwestia routera, czy co...

Tu możesz mieć rację. Mam standardowy od UPC. I miałem z nim problemy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi