Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD żeby to ożywić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , takie składniki mam: amplituner NAD C740 i kolumny BOSE 401, jaki CD czytający CD-RW, w cenie do 400PLN, mógłby temu chyba zbyt ciepłemu brzmieniu dodać troche pazura (na górze i na dole) tak potrebnego do słuchania cięższych gatunków muzyki?

https://www.audiostereo.pl/topic/153256-jaki-cd-%C5%BCeby-to-o%C5%BCywi%C4%87/
1 godzinę temu, Lechan napisał:

CD czytający CD-RW, w cenie do 400PLN

Drastycznie zawężasz sobie wybór. Na co Ci czytanie CDRW? Na pewno nie wystarczy czytanie CDR?

Rozumiem, to czy czyta CD-R  potwierdzę w takim razie spawdzając przed kupnem parametry, jednak bardziej chodziło mi o o to żebym nie kupił CDka który  uczyni ten zestaw jeszcze bardziej predstyngowanym do , nie wiem, smooth jazzu, Teraz kiedy mam tylko ten amplituner słuchając radia mam wrażenie że jest tylko jaki taki środek pasma i to wszystko.  Liczyłbym na  jakaś podpowiedź odnośnie CD który ożywi ten sprzęt pod kątem mocnego rocka, już nie chcę pisać metalu ponieważ dla wielu to jazgot niewart dobrego sprzętu. Może to jeszcze ma szansą zabrzmieć. Chyba że niezależnie jaki  odtwarzacz kupię  będzie już tyko ciepło i deliatnie, bez soczystego basu, bez krystalicznych talerzy perkusji...

Pamiętaj, że za dźwięk w każdym systemie najbardziej odpowiadają kolumny,

wzmacniacz czy źródło aż takiej dużej roli nie mają.

Jeśli kolumny będą miały niewyraźną i wycofaną górę pasma czy zwolniony bas to obawiam się,

że samo źródło, czy nawet wybitny wzmacniacz tego nie wyleczy.

Możesz zresztą porównać brzmienie z głośników i słuchawek i poza

zasięgiem basu nie powinno być specjalnych różnic.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak, tak , domyślam się że głośniki decydują. Jednak kiedyś będąc w studiu odsłuchowym, dwadzieścia lat temu :-),  jednak zauważałem różnicę przy podmianach odtwarzacza CD. Niektóre  modele wyraźnie nie lubiły się z hard rockiem. No cóż popatrze za tymi starymi Cambridge Audio z ciekawści na aukcjach. Najprościej byłoby wziąć NADa do kompletu. Ale gdzie nie czytam o nich to chwalą, owszem, ale za wierność i naturalność ale nie za "kopyto i mięso" którego troszkę by się przydało ?  Ale.... może to wszystko przez amplituner, stacje radiowe, słabawą antenę.... i z jakimkolwiek CD będzie dużo lepiej.  Albo to te głośniki BOSE 401, w sumie kupione okazyjnie bez wnikania czy do takiej muzyki się nadają....

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, Lechan napisał:

Albo to te głośniki BOSE 401, w sumie kupione okazyjnie bez wnikania czy do takiej muzyki się nadają....

"Kolumny podłogowe BOSE 401 z roku 1987.
Ciekawa konstrukcja oparta o technologię firmy BOSE - bass reflection czyli uwypuklania dźwięków odbitych od ścian itp.
Konstrukcja jest nietypowa gdyż w zasadzie tylko firma BOSE stosuję tą technologię.
Na uwagę zasługuje ciekawa budowa kolumn - 5 kątna co zdecydowanie dodaje kolumnom osobliwości i wzbudza zainteresowanie oglądających.
Budowa - konstrukcja z bass reflex. Impedancja 4 ohm, skuteczność - producent nie podaje tego parametru ale według mnie ok 90dB.
Przetworniki - 2 razy niskośredniotonowe BOSE o głębokim soku zawieszenia i średnicy 16 cm. Wysokotonowy - stożkowy BOSE.
Zwrotnica??? tu kolejna ciekawostka bo jej w zasadzie nie ma (i dobrze :)). Głośniki nisko-średnio pracują jako szerokopasmowe- ich pasmo jest ograniczone samą konstrukcją przetworników. Wysokotonowy podpięty standardowy przez kondensator i jak to u BOSE w szereg z żarówką zabezpieczającą.Zaletą \"braku zwrotnicy\" jest naturalność dźwięku, liniowość impedancji, brak przesunięć fazowych i podbarwień. I to słychać - kolumny brzmią naturalnie, detalicznie i szczegółowo. Na uwagę zasługuje bas jest mocny i szybki ( noga chodzi..) - sam dziwię się jak z dwóch głośników 16 cm można uzyskać takie niskie tony - zapewne wpływ ma na to kształt obudowy. Bas może nie jest z najniższego pasma ale naprawdę są to jedna z lepszych kolumn jakie słyszałem.
Średnica - naturalna, szczegółowa nie wysuwająca się na 1 plan - słuchając muzyki ma się wrażenie iż wokalista gra tuż obok co zwiększa naturalność sceny.
Wysokie - mogły być lepsze ale tragedii nie ma -są nienarzucające się (brak s, sz,...a tego nie cierpię) czasami lekko mi ich brakuje ale to też wina iż kolumny grają z lampą...
Poprzez odpowiednie ustawienie kolumn można kształtować dźwięk i scenę (uwypuklenie basu, zwiększenie detaliczności, przestrzenności itp).
Zalety - dobry dynamiczny i szybki bas, czyste i realistyczne średnie oraz nienarzucające się wysokie.
Minusy- mogły być lepsze terminale do kabli oraz czasami brakuje nieco wysokich.
Polecam kolumny gdyż jest to jeden z lepszych produktów \"starej szkoły BOSE\". Obecny BOSE to już nie to samo...
U mnie kolumny grają z lampą Amplifon WT30II ? - kompozycja idealna gdyż lampa jak to lampa zawsze trochę przymula na niskich a tutaj bas jest szybki, mocny i dynamiczny. Również dla lampy plusem jest \"brak zwrotnicy\" i prosta impedancja kolumn. A wokal - w obecnym zestawieniu - cudo, jest wrażenie jakbyśmy byli na koncercie.
Zestaw jest używany głównie do słuchania muzyki POP lat 80 (C.C.Catch, Fance, Savage,..)."

http://www.audiofilek.pl/de/baza-du/baza-vintage-audio-du/produkt/5-kolumny-glosnikowe/2147-bose-401

Jak CD w żądanym stylu to może coś od Audiolaba?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Radio może być jedynym "powodem niesatysfakcjonującego brzmienia" ale pod warunkiem,

że wzmacniacz NAD'a jest tytanem basu i wystarczy tu dobre źródło, a tej pewności nie ma ? 

PS. zajrzyj do korespondencji priv w rogu.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
42 minuty temu, audioburak napisał:

PS. zajrzyj do korespondencji priv w rogu.

do autora tematu

bądź ostrożny wobec maili na PW, takie wiadomości mogą być początkiem problemów; pierw niby dobra rada, potem prośba o zdjęcie, spotkanie, a na koniec pigułka gwałtu.

no a  z tych dwóch?:

NAD C516BEE    czy    CAMBRIDGE AUDIO AZUR 540C

Oraz jaki interconect polecalibyście do mojego "rockowego" zestau w cenie do 200PLN? O ile  kabel można bez odsłuchu w ciemno polecić/kupić....

17 minut temu, Lechan napisał:

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 540C

Jeżeli kambodża 540C to tylko wersja V2 która wygląda tak samo jak Vi, ale jest sporo lepsza dźwiękowo od V1.

Już wielokrotnie pisałem , mam od wielu lat cd cambridge 640v2 i jakiś rok onkyo c7070 i onkyo gra zdecydowanie lepiej może popatrz na onkyo c7030 nowszy i może lepszy , cambridge już swoje lata ma i może już się starzeć w moim wyświetlacz i przekaźniki 

Te, które wymieniliście są niestety 3x droższe. Ja muszę po taniości, max 400PLN

3 hours ago, McGyver said:

Jeżeli kambodża 540C to tylko wersja V2 która wygląda tak samo jak Vi, ale jest sporo lepsza dźwiękowo od V1.

tak,  myślę o V2

21 minut temu, Lechan napisał:

Te, które wymieniliście są niestety 3x droższe. Ja muszę po taniości, max 400PLN

tak,  myślę o V2

akurat nie ma ale miesiąc temu onkyo na olx było za 500-550 

Sprzedalem tydzień temu swojego za 450zl. Fakt że goły CD i miał rysę u góry,, ale zdrowy, mało chodzony, wszystko czytał. 

?👈

21 godzin temu, Lechan napisał:

Oraz jaki interconect polecalibyście do mojego "rockowego" zestau w cenie do 200PLN?

18 godzin temu, Lechan napisał:

Ja muszę po taniości, max 400PLN

To kup zwykły kabel za 50, a na CD będziesz mieć 550.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ja bym się kierował w inną stronę; niezbyt wysokiej klasy  ...  bo zapominacie, że chodzi o ożywienie

zestawu, a im wyższy model, tym jego granie jest bardziej "analogowe" cokolwiek rozumiemy

pod tym pojęciem ?         Dlatego moim zdaniem lepszym wyborem wydaje się choćby:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jeszcze można negocjować ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 5.12.2020 o 10:56, Lechan napisał:

Witam , takie składniki mam: amplituner NAD C740 i kolumny BOSE 401, jaki CD czytający CD-RW, w cenie do 400PLN, mógłby temu chyba zbyt ciepłemu brzmieniu dodać troche pazura (na górze i na dole) tak potrebnego do słuchania cięższych gatunków muzyki?

ja polecam CA Azur 640c v2, świetny, jasny i żywiołowy dźwięk, miałem go kiedyś i deklasował nawet trochę droższe cedeki, moim zdaniem w Twoim systemie powinien się sprawdzić, testowałem na nim Behemotha Demigod i wyrywało z butów, wzmak też był Nada tylko 352

Edytowane przez radark

Ostatecznie kupiłem Rotel CRD-930AX. NAD to dobre wspomnienia ale zbyt wiele ocen punktuje zwłaszcza bas, za wolny, zbyt rozlazły w przypadku szybkiej,  ciężkiej muzy. Za to dość sporo osób wskazywało na Rotela w kontekście metalu. Więc sprawdzę. Oczywiście zdaję sobie sprawę że głośniki , wzmacniacz mają decydujące znaczenie.  pewnie znalazłbym też  coś innych firm ale nie trafiłem na nic równie ciekawego za 300pln. Marantz, Onkyo, Cambridge: tanie modele mają skrajne oceny. Philips, Sony, Technics: jednak chciałem coś o bardziej...rasowego?

W dniu 8.12.2020 o 12:14, szymon1977 napisał:

To kup zwykły kabel za 50, a na CD będziesz mieć 550.

Akurat na tym poziomie cenowym - prawda.

5 godzin temu, Lechan napisał:

kupiłem Rotel CRD-930AX.

5 godzin temu, kazik-t napisał:

tanio kupiłeś, to i żal po padnięciu lasera będzie mały.

Nie będzie żalu. Laser do niego kosztuje tyle co butelka wódki. 

7 hours ago, McGyver said:

Akurat na tym poziomie cenowym - prawda.

Spróbuję na początek podpiąć na drutach miedzianych.

Nawet na tym poziomie cenowym  słyszałem wyraźną różnicę w studiu odsłuchowym pomiędzy kilkoma testowanymi IC. Zmienialiśmy je pomiędzy NADAami: CD C520 i wzm 304. Głośniki Dali 104. To było ponad 20 lat temu kiedy ten sprzęt stał w studiu. Wtedy do tego zestawu i płyt Metallica najlepiej mi podszedł IC QED Qnect coś tam coś tam. A do kolumn kupiłem wtedy Van den Hul Clearwater , tu nie było już słyszalnych różnic, po prostu bardzo mi się spodobał jeśli chodzi o wygląd ?. Teraz z sentymentu znów go kupiłem, mam też Jantzen solid core 2 x 1mm2 ciekawe czy jakąkolwiek różnice usłyszę. Ależ bym się zdziwił. 

3 godziny temu, Lechan napisał:

Nawet na tym poziomie cenowym  słyszałem wyraźną różnicę

Bo może być słychać różnicę. Ale o wiele sensowniej jest kupić 40% droższego cedeka.

• Pokaż nowe odpowiedzi