Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory AMTRANS AMCH - alternatywa dla WIMA MKP?

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o tych kondensatorach? Są dosyć drogie (w porównaniu do np. WIMA):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam się, czy będą nadawać się w torze analogowym - planuję zrobić upgrade mojego Mytek Stereo192 DSD, gdzie mam 10 sztuk kondensatorów WIMA 330pF i 1000pF na 100V - o, dokładnie tutaj (zdjęcie). Rozmawiałem z inżynierami z Mytek - podobno te miejsce (kondy WIMA) jest dosyć wrażliwe na zmiany, a same kondensatory nie są wysokich lotów, więc warto poeksperymentować...

WIMA.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, adalbert napisał:

Jaki jest sens wymiany polipropylenów na inne polipropyleny?  To już lepiej jak musisz wymień na styrofleksy.

Musieć nie muszę, ale... kiedyś wymieniłem te WIMA w Xindak DAC-9 na białe Mundorfy MKP i zmiana była bardzo wyraźna - in plus.

Stąd tu szukam pewnego "wąskiego gardła", jeżeli chodzi super-hiper-detaliczność tego DAC (nie jest to najbardziej detaliczny DAC, który słyszałem, ale wiem, że ma potencjał).

Które styrofleksy mógłbyś polecić? Takie topowe, "audiofilskie"? 

11 minut temu, lete napisał:

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się, czy będą nadawać się w torze analogowym - planuję zrobić upgrade mojego Mytek Stereo192 DSD, gdzie mam 10 sztuk kondensatorów WIMA 330pF i 1000pF na 100V - o, dokładnie tutaj (zdjęcie). Rozmawiałem z inżynierami z Mytek - podobno te miejsce (kondy WIMA) jest dosyć wrażliwe na zmiany, a same kondensatory nie są wysokich lotów, więc warto poeksperymentować...

WIMA.jpg

Jak wierzysz w drogie kondensatory to eksperymentuj. Mimo że są drogie pewnie bankructwa po ich zakupie nie będzie. Trzeba jednak pamiętać że to tylko kondensator ?.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, lete napisał:

Są dosyć drogie

No popatrz, a HFC pisze że "low cost" ?.

9 minut temu, lete napisał:

Zastanawiam się, czy będą nadawać się w torze analogowym

HFC pisze że mają miedzianą "anodę". To ciekawe że kondensator foliowy ma w ogóle jakąś anodę. A skoro tak, to z czego jest "katoda"? 
Datasheet producenta na temat "miedzianej anody"milczy jak grób, dowiadujemy się natomiast że elektrody są z folii metalowej, a nie z napylanego aluminium plastiku jak w Wimie MKP. To ewidentnie lepiej niż w Wimach. Wyprowadzenia z miedzi OFC. 
Brzmieniowo-nie wiem, nie testowałem ich.

3 minuty temu, adalbert napisał:

Jaki jest sens wymiany polipropylenów na inne polipropyleny? 

Sens jest taki, że wymienia kondy z okładkami napylanymi na kondy z okładkami z folii.

1 minutę temu, McGyver napisał:

No popatrz, a HFC pisze że "low cost" ?.

HFC pisze że mają miedzianą "anodę". To ciekawe że kondensator foliowy ma w ogóle jakąś anodę. A skoro tak, to z czego jest "katoda"? 
Datasheet producenta na temat "miedzianej anody"milczy jak grób, dowiadujemy się natomiast że elektrody są z folii metalowej, a nie z napylanego aluminium plastiku jak w Wimie MKP. To ewidentnie lepiej niż w Wimach. Wyprowadzenia z miedzi OFC. 

Czytałem na angloforach, że podobno są ciepłe, analogowe, przyjemne. Ale nie wiem, czy w tym miejscu i w tym DAC się nadadzą...

"Brzmieniowo" to tak jak muzyka którą do nich dostarczymy. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, lete napisał:

białe Mundorfy MKP

Ja tych Mundorfów nie dotykam bo są kiepskie IMHO. Skoro Wimy zagrały gorzej, to...
śmiało wymieniaj te Wimy, bo cokolwiek nie wetkniesz, to gorzej raczej nie będzie ?

2 minuty temu, Lech36 napisał:

"Brzmieniowo" to tak jak muzyka którą do nich dostarczymy. 

Jasne, wsadź tam ceramiki monolityczne ?

Ja tych Mundorfów nie dotykam bo są kiepskie IMHO. Skoro Wimy zagrały gorzej, to...
śmiało wymieniaj te Wimy, bo cokolwiek nie wetkniesz, to gorzej raczej nie będzie ?

Tam siedzą jeszcze kondy Rubycon z "cieszącej" się złą sławą serii ZL... Podobno "zamulacze". I też w analogówce, a dwa są w zasilaniu. Tu też mam zagwozdkę, czy je ruszać. A jeżeli tak, to na co... 16V 120uF.

1 minutę temu, lete napisał:

Rubycon z "cieszącej" się złą sławą serii ZL

Pierwsze słyszę. 

1 minutę temu, lete napisał:

Podobno "zamulacze".

No popatrz, a mi odmuliły, rozjaśniły, wykonturowały...

Wima są kiepskie, jedyne zjadliwe to MPK 10, ale nie dostaniesz ich na tak małe napięcia. Warto je tam wymienić. Tylko pytanie, czy chcesz na bogato czy jak najmniejszym kosztem? 

Co do Rubikon ów to seria hzl i zl. Najlepiej brzmiące kondensatory za grosze. 

3 minuty temu, McGyver napisał:

Pierwsze słyszę. 

No popatrz, a mi odmuliły, rozjaśniły, wykonturowały...

W takim razie, zostawiam. Tobie wierzę bardziej, niż przypadkowym opiniom ?
Ale WIMA wymienię - to akurat zasugerowali mi "dyskretnie" ludzie z Mytka ?

2 minuty temu, gustwao napisał:

Wima są kiepskie, jedyne zjadliwe to MPK 10, ale nie dostaniesz ich na tak małe napięcia. Warto je tam wymienić. Tylko pytanie, czy chcesz na bogato czy jak najmniejszym kosztem? 

Co do Rubikon ów to seria hzl i zl. Najlepiej brzmiące kondensatory za grosze. 

Sure, Rubyconów ZL nie ruszam - przeprosiłem się z nimi, a zła opinia była jedynie gdzieś "zaczytana", a nie z doświadczenia...

A co do WIMA - to chcę wymienić "na bogato", bo to DAC z którym zostanę na najbliższe kilka lat zapewne. Co polecasz?

Edytowane przez lete

Zl zamulacze to dobry żart

?

Jedynie za barwne to one nie są takie bardziej neutralne. 

Edytowane przez gabler
9 minut temu, lete napisał:

W takim razie, zostawiam. Tobie wierzę bardziej, niż przypadkowym opiniom ?
Ale WIMA wymienię - to akurat zasugerowali mi "dyskretnie" ludzie z Mytka ?

A co do WIMA - to chcę wymienić "na bogato", bo to DAC z którym zostanę na najbliższe kilka lat zapewne. Co polecasz?

Za rubicony jak chcesz lepiej to, z mojego doświadczenia wynika. Tam gdzie sprawdziły się rubikony to tylko lepiej było z Kaisei. Na małe napięcia nie są drogie.

Co do WIMA chciałem na bogato polecić Ci pewne amerykańskie, ale sprawdziłem i nie robią takich małych wartości, zostają te które sam zaproponowałeś Amtrans AMCH. Są świetne mam je w DACu i zasilaczach. Pięknie porządkują i wygładzają przekaz. Nie będziesz zawiedziony. 

Popatrz jeszcze na te Orange Drop. 

3 minuty temu, gustwao napisał:

Za rubicony jak chcesz lepiej to, z mojego doświadczenia wynika. Tam gdzie sprawdziły się rubikony to tylko lepiej było z Kaisei. Na małe napięcia nie są drogie.

Co do WIMA chciałem na bogato polecić Ci pewne amerykańskie, ale sprawdziłem i nie robią takich małych wartości, zostają te które sam zaproponowałeś Amtrans AMCH. Są świetne mam je w DACu i zasilaczach. Pięknie porządkują i wygładzają przekaz. Nie będziesz zawiedziony. 

Popatrz jeszcze na te Orange Drop. 

Rubycon zostawię. Tam są tylko elektrolity Rubycon. Za parę lat może wymienię. A tymczasem faktycznie zamówię te Amtrans AMCH i wywalę czerwone WIMA - powinno być krok dalej, lepiej.

Dzięki Panowie!

27 minut temu, McGyver napisał:

Jasne, wsadź tam ceramiki monolityczne

W torze sygnałowym to może zrobić tylko człowiek bez wiedzy operujący w oparach voodoo, ale jak będzie chciał blokować zasilanie np. WO to jak najbardziej można polecić. 

Godzinę temu, lete napisał:

Ukryta Zawartość

WIMA.jpg

Za zdrapywanie napisów na półprzewodnikach powinna być kara ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

19 minut temu, daris666 napisał:

Za zdrapywanie napisów na półprzewodnikach powinna być kara

Jeszcze w socjalizmie musiałem kupić dwa zestawy wzmacniaczy (DIY) które zawierały wymarzone przeze mnie mosfety mocy SK/SJ. Ze względu na embargo na demoludy napisy na nich zostały przeszlifowane. Cóż takie czasy "byli" ?. Końcówki które kupiłem były cdd. ale mosfety i radiatory posłużyły do budowy luźnej kopii wzmacniacza Hafler DH220. Grał zacnie, niestety po licznych pożyczkach gdzieś przepadł ?

1 godzinę temu, lete napisał:

Ukryta Zawartość

WIMA.jpg

Za co te kondensatory odpowiadają? Jaka to seria wima?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważyłem, że Panowie wmontowali mi jedną WIMA na 1000V, zamiast na 100V, tj. jest 3x 330pF/100V i 1x 330pF/1000V - zakładam, że ten 1000V to raczej nie jest tam "katalogowo", a po prostu taki mieli lub "zawieruszył" się, zamiast tego na 100V, bo układ jest symetryczny i wszystkie 4 kondy powinny mieć 330pF/100V i te przylegające do nich 1000pF/100V (i te tak mają).

Kupię więc wszystkie na 100V.

2 godziny temu, OLES napisał:

Jak ma być detalicznie to Silver Mica najlepiej. 

Masz jakies typy, co do konkretnej serii i producenta? Rozumiem, ze srebro = rowniez gladko, a nie ostro?

18 minut temu, OLES napisał:

Ja stosuje CORNELL DUBILIER, z uwagi na małe gabaryty. Z SM gładko i słodko nie będzie. 

Ale i nie "ostro i natarczywie"? Teraz mam gładko i ciepło - reszta toru. Jeżeli DAC poprawi trochę rozdzielczość i doda "powietrza" na górze, to będę "w domu". Może grać nieco jaśniej, ale żeby nie odchudziły za mocno tzw. "body" instrumentów - powinny mieć swoją wagę, jak obecnie. Stąd tak dopytuję o SM - może wstawię sobie piny i będę w to miejsce zamiennie wkładał i testował...

Kondy pokazane w DACu to WIMA FKP, a nie MKP. Wykonane są one z gładkiej folii, czyli przewodnik jest blaszką, a nie napyloną warstwą jak w MKP. Te wimy są co najmniej przyzwoite i można pokusić się o wymianę co najmniej na jakiś dobry styroflex. Te ostatnie to najlepiej coś ze starej produkcji: Phillips, Siemens z oznaczeniem KS lub polskie Miflexy z oznaczeniem KSF-020.

13 godzin temu, Muzg napisał:

Kondy pokazane w DACu to WIMA FKP, a nie MKP. Wykonane są one z gładkiej folii, czyli przewodnik jest blaszką, a nie napyloną warstwą jak w MKP. Te wimy są co najmniej przyzwoite i można pokusić się o wymianę co najmniej na jakiś dobry styroflex. Te ostatnie to najlepiej coś ze starej produkcji: Phillips, Siemens z oznaczeniem KS lub polskie Miflexy z oznaczeniem KSF-020.

A Miflex z serii KSF-022? Nie beda lepsze?

• Pokaż nowe odpowiedzi