Skocz do zawartości
IGNORED

RME ADI-2 Pro FS R - przetwornik AD i DA z rynku pro

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, xajas napisał:

BTW. Tak wygladal ten maly system

a potem się dziwić że tańszy system u kogoś kto ma pojęcie o tym jak go zestawić i postawić zagra lepiej od tych wiszących, raczej nie tanich  😉 

Godzinę temu, xajas napisał:

Powiedzialem mu, ze znam takiego, ktory moze to dla niego przejac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzymam kciuki, akurat temat w sam raz dla Ciebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, xajas napisał:

Powroce jeszcze do systemow audio z korekcja DSP/DRC.

Słuchałem ostatnio PSI Héritage 3 + Trinnov w dobrze zrobionej akustycznie sali, grało jak zestaw z Media Markt

3 godziny temu, xajas napisał:

G Prawda

Ukryta Zawartość

Potwierdzasz ze mam racje, nie słyszałeś dobrego brzmienia
Bardzo dobrze skonfigurowany system składa się latami, każdy element ma pasować, pozycjonowanie ZG, pomieszczenie pasujące

Możesz mieć pomieszczenie ze nic tam nie zagra jak powinno, tak samo tyczy się pozycjonowanie, a jak na dzień dobry lekceważysz układ zasilający "to nie wybudujesz domu bez podstawy" nie chodzi ze sobie kupisz drogie kable, kondycjonery itd. i już masz podstawę, przeciwnie, "możesz stworzyć ruchomą skarpę nad przepaścią jako podstawę dla domu"

Do twoich przykładów ja podam własny: większość salonów które ja odwiedzam, czy wystawę Hi-END to dobre konfiguracje mogę wyliczyć na jednej dłoni i jeszcze parę palców wolnych zostanie, na wystawie można spotkać te same ZG w różnych konfiguracjach i potrafi totalnie inaczej zagrać, wiec powtarzam, nie słyszałeś bardzo dobrej konfiguracji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

P.S
Przykład Lyngdorf, wystarczy wejść na jego stronę aby zobaczyć jaki to Guru Stereo Hi-End, w takich systemach to kabli nie potrzeba, standard bateryjka i Bluetooth wystarczy.

Edytowane przez .:Gerard:.

Ciekawe ilu userów, którzy napisali kilkadziesiąt ostatnich postów słuchało w swoim systemie RME ADI-2 Pro?

ADI-2 Pro, a nie DAC, bo o nim jest wątek.

Stawiam, że może ze dwóch 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Ciekawe ilu userów, którzy napisali kilkadziesiąt ostatnich postów słuchało w swoim systemie RME ADI-2 Pro?

ADI-2 Pro, a nie DAC, bo o nim jest wątek.

Stawiam, że może ze dwóch 🙂 .

Generalnie RME przedstawiało DACa jako to samo urządzenie co PRO, ale bez niepotrzebnych większości wejść analogowych (Ty korzystasz, ale czy płaciłbyś 2x tyle jeżeli byłyby niepotrzebne?)

Do tego stwierdzili że zasilanie liniowe jest niepotrzebne bo nie robi różnicy...

A potem się okazuje że wprowadząją liniowe do oferty, a użytkownicy słyszą jednak różnicę między Pro a DAC...

20 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

ADI-2 DAC FS - miałem poczucie "tłumienia dźwięku", oddałem
ADI-2/4 Pro SE - nie ma takiego tłumienia, jest bardzo przejrzyście i to dla mnie najważniejsze, w końcu w słuchawkach mogę ustawić presety jak mi się podoba, przetestowałem tez w systemie i jest dobrze, został

Potwierdzasz ze mam racje, nie słyszałeś dobrego brzmienia

Nie, jedyne co potwierdze, to fakt ze jedynym „rzeczowym“ argumentem, ktorym sie zawsze poslugujesz, to insynuacje ze inni nie slyszeli dobrego systemu
1 minutę temu, xajas napisał:

Nie, jedyne co potwierdze, to fakt ze jedynym „rzeczowym“ argumentem, ktorym sie zawsze poslugujesz, to insynuacje ze inni nie slyszeli dobrego systemu

Ukryta Zawartość

Nie prawda, nie inny a TY 😉

Ukryta Zawartość

Najśmieszniejsze jest to, że niektórym się wydaje że jeśli dla nich jakiś system jest wzorcowy to dla innych też taki będzie 😁 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Najśmieszniejsze jest to, że niektórym się wydaje że jeśli dla nich jakiś system jest wzorcowy to dla innych też taki będzie 😁 

To czemu lajkujesz xajas ? Moze komuś w tamtym sklepie sie dźwięk podobał.

Teraz, .:Gerard:. napisał:

To czemu lajkujesz xajas ? Moze komuś w tamtym sklepie sie dźwięk podobał.

Bo fajny sklep pokazał 😁 

Masz rację, co się komu podoba w audio jest czysto subiektywne, dlatego to fajne hobby. 

Natomiast dobrze zrobione DSP ma swoje zalety w pokoju z gołymi ścianami, i kiepskim ustawieniem nic dziwnego, że taki Lyngdorf z DSP mógł mieć przewagę.

Podobnej sytuacji doświadczyłem na AVS gdzie pośród hi endów za miliony był pokój z aktywnymi monitorami Dutch 8c z DSP i gołymi ścianami. 

2 minuty temu, xajas napisał:

Bo inni nie maja odwagi podwazyc opinie takiego koryfeusza jak TY

Ukryta Zawartość

😍

Po wystawie w Monachium napisze który dla mnie system grał dobrze, jak będziesz to daj znać który dla ciebie

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Natomiast dobrze zrobione DSP ma swoje zalety w pokoju z gołymi ścianami, i kiepskim ustawieniem nic dziwnego, że taki Lyngdorf z DSP mógł mieć przewagę.

Ja tego nie podważam, pisałem tylko ze dobrze skonfigurowany system włączenie z pomieszczeniem, synergia i gust odbiorcy to nie potrzeba DSP.

Ukryta Zawartość

Nie jezdze na wystawy. Wole takie sklepiki jak powyzej, ktore maja czas i warunki na to, by w miare sensowne zestawic sprzet i zaadoptowac pomieszczenie.
Nie musze sluchac w hotelowym pokoju, nie przedzkadzaja mi inni odwiedzajacy,, moge siedziec godzinami i moge sluchac czego ja chce, a nie tego, co akurat jest grane
I to od 25 lat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, piorasz napisał:

W pokoju z gołymi betonowymi ścianami żadne DSP nie pomoże.

To posłuchaj kiedyś Dutch 8c lub Kii Three. 

31 minut temu, xajas napisał:

Nie jezdze na wystawy. Wole takie sklepiki jak powyzej, ktore maja czas i warunki na to, by w miare sensowne zestawic sprzet i zaadoptowac pomieszczenie.
Nie musze sluchac w hotelowym pokoju, nie przedzkadzaja mi inni odwiedzajacy,, moge siedziec godzinami i moge sluchac czego ja chce, a nie tego, co akurat jest grane

Ukryta Zawartość

I to od 25 lat emoji3.png

IMG_4574.jpg

No niestety nie każdy ma tak fajnie 😋

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3400 nie słuchałem, pewnie jest lepsze, ale 1120 nie moje klimaty...

49 minut temu, piorasz napisał:

Komorkowe jeszcze gorsze...

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

A potem się okazuje że wprowadząją liniowe do oferty, a użytkownicy słyszą jednak różnicę między Pro a DAC..

Jak maja nie słyszeć,jak pro jest dwa razy droższy?
Musza słyszeć.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Ajothe napisał:

Natomiast dobrze zrobione DSP ma swoje zalety w pokoju z gołymi ścianami, i kiepskim ustawieniem

Bez zrobionej akustyki żaden system nie zagra dobrze nawet z korekcją dsp

leczy się skutki a nie przyczynę i jest to złe podejście a na pewno nie audiofilskie

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Ciekawe kiedy RME weźmie się za kable po 1000€ 😋

pewnie w tym samym czasie,co nowy model DACa "HiEnd"
Trzeba wziąć RME ADI 2 FS DAC,dac jakąs dobrą obudowę,dac na pare recek,do ceny dołozyć zero i pomnozyć razy 2,i na kabel tez zostanie.

No i jakąś nazwe trzeba by wymyslić,no bo co to ma być?

Przychodzi kolega audiofil i pyta:
-O,co to za daczek?
no i co?
Powiesz: RME ADI HI FS costamcostam DAC ?

T o przeciez wogóle NIE BRZMI.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie jezdze na wystawy

Ja jeżdżę na wystawy, po salonach gdzie mogę siedzieć godzinami (masz świadomość ile w Monachium i okolicach jest takich punktów, nawet Bamberg czy Karlsruhe itd. bywam), bywam u audiofilów i czasami wypożyczam aby przetestować u siebie

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Trzeba wziąć RME ADI 2 FS DAC,dac jakąs dobrą obudowę,dac na pare recek,do ceny dołozyć zero i pomnozyć razy 2,

Raczej nikt nie krytykuje obudowy, nazwy, tylko jakość dźwięku. Może kwestis Usb,  może nie zgranie z resztą,  ale naprawdę było u mnie przeciętnie. A w momencie zakupu był to dla mnie najdroższy dac jakiego miałem. Więc nie wiem za co tu krzyczeć x2

Bez zrobionej akustyki żaden system nie zagra dobrze nawet z korekcją dsp
leczy się skutki a nie przyczynę i jest to złe podejście a na pewno nie audiofilskie

Nie kapuje takich komentarzy.

Jak tylko pojawia sie temat DSP, od razu wiekszosc wyklucza taka systuacje, ze akustyka jest zrobiona, a mimo to korekcja DSP moze byc dodatkowo uzyta, by skorygowac problemy, ktorych nie mozna sensownie rozwiazac akustyka.

Niektorzy ciagle jeszcze nie pokapowali, ze zarowno dobor wlasciwego sprzetu, odpowiednia adaptacja akustyczna jak i adekwatna korekcja DSP/DRC to rownowarte, komplementarne, uzupelniajace sie elementy pozwalajace na optymalizacje jakosci reprodukcji.

Podejscie/oczekiwanie typu: albo jedno albo drugie jest po prostu bez sensu. Jedno nie wyklucza drugiego (i trzeciego)

Na chlopski rozum:

Jak chce wbijac gwozdzie, to uzywam mlotka (sprzet)
Jak chce wkrecic sroby, to uzywam srobokreta (akustyki)
A jak chce wywiercic dziure, to uzywam wiertarki (DSP)

Do kazdego zadania wybieram optymalne narzedzie.

I nie wmawim nikomu ze wiertarka to zbedne narzedzie, bo wszystko mozna rozwiazac uzywajac mlotek i srobokret

A czy takie podejscie jest „audiofilske“, mam w glebokim powazaniu. Jedyne co sie liczy, to sumaryczny efekt koncowy

PS.

Nie kazdy ma mozliwosc/wolnosc zaimplementowania adaptacji akustycznej w warunkach domowych, alekazdy moze uzyc DSP, wiec efekt bez akustyki ale z DSP na pewno bedzie lepszy, niz bez akustyki i bez DSP
37 minut temu, xajas napisał:

Nie kapuje takich komentarzy.

Jak tylko pojawia sie temat DSP, od razu wiekszosc wyklucza taka systuacje, ze akustyka jest zrobiona, a mimo to korekcja DSP moze byc dodatkowo uzyta, by skorygowac problemy, ktorych nie mozna sensownie rozwiazac akustyka.

Niektorzy ciagle jeszcze nie pokapowali, ze zarowno dobor wlasciwego sprzetu, odpowiednia adaptacja akustyczna jak i adekwatna korekcja DSP/DRC to rownowarte, komplementarne, uzupelniajace sie elementy pozwalajace na optymalizacje jakosci reprodukcji.

Podejscie/oczekiwanie typu: albo jedno albo drugie jest po prostu bez sensu. Jedno nie wyklucza drugiego (i trzeciego)

Na chlopski rozum:

Jak chce wbijac gwozdzie, to uzywam mlotka (sprzet)
Jak chce wkrecic sroby, to uzywam srobokreta (akustyki)
A jak chce wywiercic dziure, to uzywam wiertarki (DSP)

Do kazdego zadania wybieram optymalne narzedzie.

I nie wmawim nikomu ze wiertarka to zbedne narzedzie, bo wszystko mozna rozwiazac uzywajac mlotek i srobokret

Ukryta Zawartość

A czy takie podejscie jest „audiofilske“, mam w glebokim powazaniu. Jedyne co sie liczy, to sumaryczny efekt koncowy

PS.

Nie kazdy ma mozliwosc/wolnosc zaimplementowania adaptacji akustycznej w warunkach domowych, alekazdy moze uzyc DSP, wiec efekt bez akustyki ale z DSP na pewno bedzie lepszy, niz bez akustyki i bez DSP

Ukryta Zawartość

Optymalnym narzędziem do zrobienia akustyki w pomieszczeniu są, kolejnosc nieprzypadkowa:

1. wykonanie pomiarów, zrobienie projektu i wykonanie „ficzycznej i mechanicznej” adaptacji akustycznej.

2. korekcja przy pomocy DSP.

Jesli ktoś korzysta wylacznie z analogowego systemu od poczatku do końca to punkt drugi jest bez sensu. Raczej wiadomym jest dlaczego 😉 .

Moim osobistym zdanie jesli ktos nie ma wykonanego punktu 1 to mowienie o jakimkolwiem wzorcowym dźwieku, opadzie szczeki itp, czy hi-endzie nie ma żadnego sensu. Nawet jak stoi tam system za cztery pierdyliony. Chyba, ze hi-end jest wylacznie wyznacznikiem ceny i opad szczeki nastepuje u sasiadów jak ją „uslyszą” … od gospdarza, a nie z glośników 😉 .

Pozdro

2 godziny temu, xajas napisał:

Wole takie sklepiki jak powyzej, ktore maja czas i warunki na to, by w miare sensowne zestawic sprzet i zaadoptowac pomieszczenie.

Zaadoptowac to można np. dziecko 😉 .

adaptacja - zaadaptować

adopcja - zaadoptować.

🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:

Optymalnym narzędziem do zrobienia akustyki w pomieszczeniu są, kolejnosc nieprzypadkowa:

1. wykonanie pomiarów, zrobienie projektu i wykonanie „ficzycznej i mechanicznej” adaptacji akustycznej.

2. korekcja przy pomocy DSP.

Jesli ktoś korzysta wylacznie z analogowego systemu od poczatku do końca to punkt drugi jest bez sensu. Raczej wiadomym jest dlaczego 😉 .

Moim osobistym zdanie jesli ktos nie ma wykonanego punktu 1 to mowienie o jakimkolwiem wzorcowym dźwieku, opadzie szczeki itp, czy hi-endzie nie ma żadnego sensu. Nawet jak stoi tam system za cztery pierdyliony. Chyba, ze hi-end jest wylacznie wyznacznikiem ceny i opad szczeki nastepuje u sasiadów jak ją „uslyszą” … od gospdarza, a nie z glośników 😉 .

Pozdro

Trafione w punkt.

3 minuty temu, carlos med napisał:

Trafione w punkt.

Miło mi. To powinno być podwieszone jako rozdział pierwszy audiofilskiej Biblii i warunek konieczny hi-endu.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

Miło mi. To powinno być podwieszone jako rozdział pierwszy audiofilskiej Biblii i warunek konieczny hi-endu.

Zgadzam się,ale

Co z pomieszczeniami (takimi jak sklep) ,przez które przewija sie dziesiątki różnych kolumn,wzmacniaczy i innego sprzętu grającego.

Czy prawidłowo zrobiona adaptacja akustyczna będzie działać tak samo-niezaleznie jakie np kolumny do takiego pomieszczenia wstawimy?

Jak to jest Waszym zdaniem?

Zgadzam się,ale

Co z pomieszczeniami (takimi jak sklep) ,przez które przewija sie dziesiątki różnych kolumn,wzmacniaczy i innego sprzętu grającego.

Czy prawidłowo zrobiona adaptacja akustyczna będzie działać tak samo-niezaleznie jakie np kolumny do takiego pomieszczenia wstawimy?

Jak to jest Waszym zdaniem?

To jest zmartwienie sklepu. Rzadko kiedy mamy dzwiekowy hi-end w sklepie.

Prawidlowo zrobiona adaptacja  akustyczna bedzie „dzialac prawidlowo” niezaleznie od tego jakie klocki tam wstawisz. To jest matematyka, a rozwiazaniem jest projekt adapacji akustycznej dla danego pomieszczenia. I to jest fakt niezaprzeczalny niepodlegajacy zadnej dyskusji.

Nalezy jedynie pamietac ze czesto adaptacja nie rozwiaze wszystkim problemow i bolaczek akustycznych danego pomieszczenia. Czasami sa tak fatalne pomieszczenia, a czasami wlasciciel i jego malzonka nie zgodza sie na jakies tam wydumane projekty.

Adaptacje akustyczna powinno zaczynac sie już na etapie projektu domu i pomieszczenia odsluchowego, o czym wszyscy wydaja sie zapominać i jest to tak rzadkie jak 6-ka w totka. Wlacznie ze mną 😉 .

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy

Tak. Dodatkowo gdy jest dobra adaptacja akustyczna to dopasowanie kolumn do pomieszczenia ma mniejsze znaczenie co oznacza, że różnice między nimi nie będą tak duże.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

25 minut temu, pmcomp napisał:

Raczej wiadomym jest dlaczego 😉 .

Ojjjjj, piewcy systemów korekcji uważają że przewalenie dopieszczonego sygnału analogowego przez tandetny przetwornik AD-DA wcale nie wpłynie na jakość dźwięku 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi