Skocz do zawartości
IGNORED

Selektor wejsc - jak ?

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Ewentualnie układy DGXXX Vishay'a np. DG211 ,DG212,DG411,DG412,DG413 - sporo tego zależnie od wymaganej rezystancji Rdson napięć zasilania i max napięcia przełączanego , poszukaj w necie hasła "quad cmos analog swithes" i wybierz coś dla siebie :-) Na kluczach z serii DG wykonano regulację głośności w topowym preampie Mark Levinson.

upatrzylem sobie cos takiego..

powinno sie nadac... i kosztuje 6 zl w tme :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dlaczego sie nie nada?? moim zdaniem sie nada... 409 ma po 4 wejscia na 2 wyjscia i steruje sie go liniami adresujacymi tak?? teraz wystarczy ze poprzez przelacznik obrotowy bede mu podawal poziom ttl tworzac kombinacje z liniami adresujacymi...na dodatek moge zrobic mute odlaczajac sygnal z 2 pinu ( EN )

czy zle mysle?? zerszta przy aplications pisze audio switching systems

Nada się :-) Steruj z trzysekcyjnego(linie adresowe +enable),czteropozycyjnego przełącznika BBM dodatkowo linię enable połącz przez 10K do masy zapewni to muting przy przełączaniu (ponieważ używając przełącznika układ będzie wracał do jednego z wejść - stan nieokreślony dopóki przełącznik nie załapie następnej pozycji nie dopatrzyłem się czy ma on wewnętrzne pullup do vcc czy gnd na liniach adresowych) . Pamiętaj aby użyć możliwie dużych napięć V+ i V- +/-15V powinno być ok zminimalizujesz dzięki temu zniekształcenia spowodowane zmienną w takt sygnału wejściowego rezystancją klucza .

BBM- brake before make - przełącznik w którym przy przełączaniu najpierw rozłaczane jest istniejące połączenie dopiero potem wykonywane nowe, opozycją do niego jest przełącznik MBB -make before brake gdzie najpierw wykonywane jest nowe połaczenie potem rozłączane istniejące.Trzysekcyjny znaczy że ma trzy niezależne obwody łączeniowe z trzema wybierakami.

To ja już bym wolał sam porządny switch mechaniczny BBM jako selektor. Raz na jakiś czas mogę pupę ruszyć. Zresztą nawet jako regulację głośności używam rotary swicha MBB i nie narzekam :)

Pamiętam, że wiele lat temu robiłem pracę dyplomową w technikum. To był multiefekt gitarowy (chorus, flanger, delay i overdrive) wszystko było sterowane przez 8051, a jako przełączniki efektów służyły jakieś kostki - switche analogowe, które bez pojemności na wejsciach nie chciały za cholerę działać. Szumiało toto jak jasna anielka. Do tego wszędzie była wrzucana analogowa linia opóźniająca na TDA1022 i razem z tymi szumikami dawało to efekt nadmorskiej plaży :)

No ale coś tam było słychać, więc przeszło. Komisja się zdrowo uśmiała jak na prezentacji pracy grałem na małym lampowym combie Hendrixa :)

dobra zrobilem cos takiego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aha... pani z analog'a z ktora koresponduje pisze zeby zmienic kod pocztowy na PL00 itd...z tym ze formularz przyjmuje tylko 8 znakow... probowalem z kodem ktory podal bardini ale nie dziala... :( podajcie bitrate podaj mi do konca towj przepis na kod... prosze

Szczerze mówiąc ostatni raz zamawiałem sample w maju ubiegłego roku , więc od tego czasu mogło się coś pozmieniać w ich systemie - nie wiem bo staram sie nie korzystać z sampli.Ale faktycznie w czasie rejestracji wpisywałem 048 i nigdy problemów nie było tego samego dnia dostawałem potwierdzenie przekazania zamówienia do realizacji a po kilku dniach potwierdzenie iż paczka znajduje się w Europie (Do mnie zawsze pisał oddział w Irlandii).Może faktycznie Analog się wnerwił na handel samplami ale z tego co wiem ten proceder dotyczy tak samo Nas jak i innych nacji (Chociaż pewnie z uwagi na zamożność u nas skala zjawiska była najwieksza), a po rugie ilosc próbek możliwa do zamówienia w AD zawsze była ograniczona .

am>Jeżeli nie udało by Ci się mimo wszystko zdobyć tych sampli a w dalszym ciągu chciałbyś zrobić selektor na IC to proponuję układ MAX314CPE w obudowie DIP produkcji Maxima .Układ zawiera w swoim wnętrzu 4 klucze analogowe dwa załączane wysokim a dwa niskim poziomem rezystancja Rds on każdego gwarantowana przez producenta to mniej niż 10 Ohm zniekształcenia na obciążeniu 600Ohm to 0,07-0,08% (przy wyższym obciążeniu spadają) Dostępne są międzyinnymi w MSelektronik , Proton .Istnieją też wersje Max312 gdzie wszystkie klucze załączane zą niskim poziomem oraz Max313 gdzie wszystkie klucze załaczane są wysokim poziomem .Układy te są upgradem do DG411-413 .

tu jest Datasheet:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uhh..no nie... kolejny uklad?? :/ widze ze o wiele wiecej roboty z wyborem niz ze zrobieniem :) jeszcze sie wkurze i wogole nie zrobie :> juz lookam na datasheet :) aha...poniewaz (znowu sie przypominam) nie jestem elektronikiem..prosze o jakies wyjasnienie dotyczace tych rezystancji.. tzn co i jak...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.