Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz 12AX7 i 6Z4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Chciałbym zacząć mój pierwszy projekt z lampami. Od czegoś chcę zacząć.

Przyznam, że w przyszłości bardzo liczę na Waszą pomoc gdyż nie wiem czy nie porwałem się z projektem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC260137male.jpg

PC260129male.jpg

PC260130male.jpg

PC260133male.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/153609-przedwzmacniacz-12ax7-i-6z4/

Jeśli mogę coś zasugerować - lutuj podstawki od góry, a wszystkie pozostałe elementy do góry nogami od spodu - w takim scenariuszu będzie potem łatwiej ładnie lampy wyeksponować przez otwory w górnej płycie obudowy. Chodzi mi o system montażu taki jak zobaczysz na fotce tutaj:

Ukryta Zawartość

Układ jest w miarę prosty, więc raczej nie powinno być większych problemów. 

NIE LUTUJ WSZYSTKIEGO NA JEDEN HURRA.  Rób małymi kawałkami. Od końca. Czyli od zasilania.  
Wlutuj NAJMNIEJSZĄ możliwą liczbę elementów, jaka jest absolutnie NIEZBĘDNA, aby uznać, że jakiś najmniejszy elementarny blok funkcjonalny skompletowałeś.  (Np.: Mostek prostowniczy żarzenia i kondensator za mostkiem). 
Jak taką jedną najmniejszą jednostkę zlutujesz - to od razu a). oblicz, gdzie jakie powinno być napięcie, a dopiero potem b). sprawdź miernikiem, że jest dokładnie tyle, co policzyłeś że ma być.  Jeśli jest rozbieżność, to dawaj tutaj pytania. 

Kolejność proponuję taką: 
a). Niskie napięcie prostownik + kond filtra; 
b). ciąg dalszy do a).: stabilizator i obwody za stabilizatorem;
c). drugi obwód niskiego napięcia - prostownik + filtr; |
d). ciąg dalszy do c).: stabilizator i obwody za stabilizatorem; 
e). Wysokie napięcie prostownik + kond filtra;   (zauważ, że mostek jest hybrydowy - składa się zarówno z diod krzemowych jak i lampowych - logicznie jedna całość). 

itd itd itd. 

f). Stabilizator/żyrator wysokiego napięcia, czyli ta część na bazie tranzystora szeregowego z otaczającymi elementami... 

Ukryta Zawartość

Gość JanF

(Konto usunięte)

Namawiam do zakupu profesjonalnego miernika, wtedy będziesz miał gwarancję poprawnych pomiarów.

Ostatnio, robiłem układ stabilizacji żarzenia lamp 2A3, używałem marketowego miernika za 50 zł (taki miałem pod ręką, bo profesjonalny miernik SANWA pożyczyłem) i przez tydzień nie umiałerm tego poskładać i wyregulować, kiedy dostałem ten miernik, to okazało się, że ten marketowy miernik miał błędy powyżej 15% w zakresie napięcia żarzenia 2A3 wynoszącego 2,5V DC.   
Dodam jeszcze, że co przeżyłem, to moje i nikt mi tego nie odbierze ;-(

Edytowane przez JanF
Gość JanF

(Konto usunięte)
3 godziny temu, zjj_wwa napisał:

Niestety, ale jest tutaj jeden problem montażowy, terminale ARK są montowane przez małe chińskie rączki od dołu, może  Hudini sobie z tym by poradził, ale  dla mobilności rozwiązania, proponuję te terminale wlutować od góry! I będzie cool & śledź, galareta i seta oraz penseta ! 
Tak, jak na załączonym zdjęciu (sam to, nie chwaląc się, popełniłem).

montaż 2A3 SE ze stopniem Aikido na lampach Noval.jpg

Edytowane przez JanF
9 godzin temu, zjj_wwa napisał:

Jeśli mogę coś zasugerować - lutuj podstawki od góry, a wszystkie pozostałe elementy do góry nogami od spodu - w takim scenariuszu będzie potem łatwiej ładnie lampy wyeksponować przez otwory w górnej płycie obudowy.

Tak też zrobię. Bardzo dziękuję za sugestie.  Co do pomysłu z kolejnością super patent.

@JanF co do miernika pytanie:

CD772 czy to absolutne minimum do pomiarów czy może wystarczy CD800F?

Zastanawiam się nad zakupem transformatorów głównie pod sekcje 320V pod resztę napięć nie będzie większych problemów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub taki znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, JanF napisał:

Niestety, ale jest tutaj jeden problem montażowy, terminale ARK są montowane przez małe chińskie rączki od dołu, może  Hudini sobie z tym by poradził, ale  dla mobilności rozwiązania, proponuję te terminale wlutować od góry! I będzie cool & śledź, galareta i seta oraz penseta ! 
Tak, jak na załączonym zdjęciu (sam to, nie chwaląc się, popełniłem).

7 godzin temu, JanF napisał:

Niestety, ale jest tutaj jeden problem montażowy, ...

Nie rozumiem, w czym upatrujesz problem przy montażu "pozostałych" elementów od spodu? Przecież są przelotki - metalizacja dwustronna na tej płytce chińskiej jest. Tak przynajmniej widzę n a fotkach z tego co kolega w linku do tego kitu udostępnił. 

2 godziny temu, zipi napisał:

Tak też zrobię. Bardzo dziękuję za sugestie.

Tylko bardzo uważaj na polaryzację i orientację, z jaką wkładasz elementy od spodu, o ile się zdecydujesz lutować w ślad za tą propozycją. Szczególną uwagę zwróć na trójnóżkowe regulatory i na elektrolity, aby Ci się "nie pomylił" - gdzie tam od spodu ma być plus, a gdzie minus.  Trójnóżkowca zapewne trzeba będzie obrócić, co by nogi się zgadzały. 

Gość JanF

(Konto usunięte)

Chodziło mi o to, żeby nie dać tych ARK od dołu, jak na obrazkach.

3 godziny temu, zipi napisał:

CD772 czy to absolutne minimum do pomiarów czy może wystarczy CD800F?

Jestem bardzo zadowolony z CD772.
Niższa cena za adekwatny produkt, najczęściej wskazuje na niższą jakość produktu, wbrew reklamie, która ten fakt pomija. 

9 minut temu, JanF napisał:

Chodziło mi o to, żeby nie dać tych ARK od dołu, jak na obrazkach.

Jestem bardzo zadowolony z CD772.
Niższa cena za adekwatny produkt, najczęściej wskazuje na niższą jakość produktu, wbrew reklamie, która ten fakt pomija. 

Rozumiem, że lepiej kupić 772

Gość JanF

(Konto usunięte)
Teraz, zipi napisał:

W przypadku miernika, nie żałuj kasy, kup nawet jeszcze coś lepszego.
Tani miernik, to taka kula u nogi, "to mierzy źle, tamto mierzy jeszcze gorzej, a tego i tego brakuje!".

18 godzin temu, zjj_wwa napisał:

Wlutuj NAJMNIEJSZĄ możliwą liczbę elementów, jaka jest absolutnie NIEZBĘDNA, aby uznać, że jakiś najmniejszy elementarny blok funkcjona
Jak taką jedną najmniejszą jednostkę zlutujesz - to od razu a). oblicz, gdzie jakie powinno być napięcie, a dopiero potem b). sprawdź miernikiem, że jest dokładnie tyle, co policzyłeś że ma być.  Jeśli jest rozbieżność, to dawaj tutaj pytania. 

Kolejność proponuję taką: 
a). Niskie napięcie prostownik + kond filtra; 
b). ciąg dalszy do a).: stabilizator i obwody za stabilizatorem;
c). drugi obwód niskiego napięcia - prostownik + filtr; |
d). ciąg dalszy do c).: stabilizator i obwody za stabilizatorem; 
e). Wysokie napięcie prostownik + kond filtra;   (zauważ, że mostek jest hybrydowy - składa się zarówno z diod krzemowych jak i lampowych - logicznie jedna całość). 

itd itd itd. 

f). Stabilizator/żyrator wysokiego napięcia, czyli ta część na bazie tranzystora szeregowego z otaczającymi elementami... 

Czy jesteś w stanie zaznaczyć na tych zdjęciach?

Ukryta Zawartość

stronaB.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, zipi napisał:

Najlepiej to kupić Fluke ?
pytanie, czy go wykorzystasz? 
Do zastosowań amatorskich dla początkującego w zupełności wystarczy niedrogi markowy multimetr. Nie warto wydawać jakichś dużych pieniędzy na początku, na większe wydatki na miernik przyjdzie jeszcze czas. 
Tu masz zestawienie kilkudziesięciu multimetrów wraz z krótkimi testami: 

Ukryta Zawartość

Spośród nich dla początkującego osobiście poleciłbym na przykład tego: 

Ukryta Zawartość

Jest porządnie wykonany, dokładny i mierzy w zasadzie wszystko czego potrzeba. Mogą minąć długie lata zanim początkujący stanie się na tyle zaawansowany by w końcu stwierdzić że czegoś jednak brakuje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej to kupić Fluke 
pytanie, czy go wykorzystasz? 
Do zastosowań amatorskich dla początkującego w zupełności wystarczy niedrogi markowy multimetr. Nie warto wydawać jakichś dużych pieniędzy na początku, na większe wydatki na miernik przyjdzie jeszcze czas. 
Tu masz zestawienie kilkudziesięciu multimetrów wraz z krótkimi testami: 

Ukryta Zawartość

Spośród nich dla początkującego osobiście poleciłbym na przykład tego: 

Ukryta Zawartość

Jest porządnie wykonany, dokładny i mierzy w zasadzie wszystko czego potrzeba. Mogą minąć długie lata zanim początkujący stanie się na tyle zaawansowany by w końcu stwierdzić że czegoś jednak brakuje. 

Do moich amatorskich prac kupiłem kiedys niedrogiego Unita, dziala juz kilka lat niezawodnie, wystarcza do moich potrzeb. Ale jeden raz takie Fluke by sie przydał - musiałem pomierzyc rezystory 1/2 ohm. Unit zwariował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, zipi napisał:

Czy jesteś w stanie zaznaczyć na tych zdjęciach?

Ukryta Zawartość

stronaB.jpg

Mam generalnie allergię na tak stawiane pytania.  Jest cienka linia pomiędzy pomaganiem w sensie odpowiadaniem na zasadne pytanie, 
a wsiadaniem komuś na plecy, w stylu easy-rider, co by ten ktoś na barana nosił. 
Bycie początkującym nie zwalnia od odrabiania swojej własnej pracy domowej, a widzę, że jej nie odrobiłeś. 
Kontrolne pytanie: dołączyli wydruk schematu lub jakiś dokument elektroniczny ze szczegółowym schematem, tak? 
Płytka ma pola zaciskowe oznaczone jako "wlot zasilania". 
Praca domowa nr 1.:  Znajdź te wloty, które dotyczą "niskiego napięcia". Palcem lub patyczkiem pojedź po miedziowanych ścieżkach od kostki i zobacz, do dziurek pod jaki element prowadzą (zapewne mostek prostowniczy). Tuż za plusem i minusem mostka jest zapewne jakiś elektrolit?  (pytanie retoryczne). 

To są rzeczy, które można samemu wykonać. 

Pierwsza żółta kartka. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, yacool1975 napisał:

Ale jeden raz takie Fluke by sie przydał - musiałem pomierzyc rezystory 1/2 ohm. Unit zwariował.

Do mierzenia niskich rezystancji służą mostki a nie multimetry. Spora część multimetrów Fluke też by zwariowała.

A być może jest też tak, że w zestawie jest (o ile zamówiłeś) jakaś dodatkowa płytka z modułem zasilania .... 
Jeśli zasilanie nie jest "zintegrowane" na płytce sygnałowej, to niewykluczone, że jakaś dodatkowa płytka do tego jeszcze do zamówienia była? 
Popatrz. Przeanalizuj ścieżki. Wyciągnij wnioski.  Podaj swoje konkluzje tutaj. Jak będą krzywe - to wyprostujemy. 

.... zauważ, że Juliusz Cezar powiedział kiedyś Divide et Impera.  Tobie @zipi rekomenduję dokładnie to samo. Duży problem podziel na mniejsze, a każdy z osobna będzie łatwiejszy do podbicia / rozwiązania. 
Zauważ, że po każdej stronie (czyli dla każdego kanału) masz cztery kostki wlotu jakiegoś zasilania.  Dwie z nich "śmierdzą" bliskością lamp prostowniczych. Więc tak na czysto chłopski rozum - trudniejsze do ugryzienia na pierwszy strzał.
Zamiast rozwiązywać problem trudny, rozwiąż najpierw te łatwiejsze ... a trudne z czasem same się rozwiążą. 
Skoncentruj więc swoją uwagę na tych dwóch pozostałych kostkach, które są "daleko" od lamp. Prowadzą do liniowego paska czterech dziurek pod mostki prostownicze. Na ali stronie masz obrazek z tym schematem. Popatrz - od razu zobaczysz o co chodzi. 

Nie wysadź w powietrze tego elektrolita, co pod spodem wlutujesz, bo wyleci w powietrze z hukiem, jeśli pomylisz plus z minusem. 

Czarny przewód miernika wetknij do "COM".  Czerwony w dziurę do pomiaru napięcia.  Sprawdź polaryzację na wyjściu prostownika zanim wlutujesz kondensator. upewnij się, że ROZUMIESZ, gdzie jest plus a gdzie minus na mostku.   Plus będzie tam, gdzie przyłożyłeś czerwoną sondą, a miernik pokazuje DODATNIE napięcie (czyli nie wyświetla przed cyframi 'minusa'). 

W razie wątpliwości - przećwicz rozpoznawanie polaryzacji na zwykłej bateryjce paluszkowej. To MUSISZ rozumieć. Jak rozpoznać plus a jak minus. Nie ma żartów. Tutaj wysokie napięcia będą hulać. 

Edytowane przez zjj_wwa
20 minut temu, zjj_wwa napisał:

A być może jest też tak, że w zestawie jest (o ile zamówiłeś) jakaś dodatkowa płytka z modułem zasilania .... 

Nie.

21 minut temu, zjj_wwa napisał:

Jeśli zasilanie nie jest "zintegrowane" na płytce sygnałowej, to niewykluczone, że jakaś dodatkowa płytka do tego jeszcze do zamówienia była? 

Nie było. Na PCB jest miejsce na cztery mostki prostownicze i cztery kenotrony 6Z4. 

Ogólnie z polaryzacją nie będę miał problemów kiedyś ćwierć wieku temu kończyłem technikum elektronika i coś tam zostało ( ale nic generalnie się nie nauczyłem). Niestety poszedłem w inną branże.

Dziękuję za wszelkie próby pomocy.

Wszystko jest na tej jednej płytce. Schematu nie dostałem mam do wglądu tylko to co jest w ofercie sprzedawcy.

Pisałem do sprzedawcy o schemat itp. Niestety nic nie dostałem stąd moje głupie pytania. Za co bardzo przepraszam.

6 minut temu, zipi napisał:

Ogólnie z polaryzacją nie będę miał problemów kiedyś ćwierć wieku temu kończyłem technikum elektronika i coś tam zostało ( ale nic generalnie się nie nauczyłem). Niestety poszedłem w inną branże.

Dziękuję za wszelkie próby pomocy.

Wszystko jest na tej jednej płytce. Schematu nie dostałem mam do wglądu tylko to co jest w ofercie sprzedawcy.

Pisałem do sprzedawcy o schemat itp. Niestety nic nie dostałem stąd moje głupie pytania. Za co bardzo przepraszam.

Wykopiuj sobie obrazek schematu ze strony sprzedawcy. To wystarczy. Dużo widać. 

Czy mógłby mi ktoś doradzić z doborem transformatorów?

Potrzebuje 320V, 6,3 V 2x10v i to wszystko x2

czy taki:

wyjście 300v lub 350V

Ukryta Zawartość

wyjście 6,3V i czy te 9V wystarczy zamiast 10V

Ukryta Zawartość

nie wiem na jakie napięcie szukać.

Z góry dziękuję za pomoc

P.S. trochę lutowałem, zamówiłem AN870 i lampy. Prace wstrzymałem do przybycia paczek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość