Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usłyszeć drugi plan?

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Sznup napisał:

Czy byłbym bardziej wiarygodny w Twoich oczach gdybym napisał, źe system był powiedzmy Accuphase? 

Teraz w modzie są raczej moduły cyfrowe.

jak można w jakikolwiek sposób oceniać jednostkowy cepeliowski sprzęt, no proszę Cię

wiadomo to "dziecko" dla twórcy i będzie dla niego i znajomych królika the best

no i jeszcze zayebisty bo po taniości itd, itp...

Accuphase ? Przecież już wiesz, że to dla mnie ciastowaty glut

Edytowane przez Zbi_Rek
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dasz przykład jakiegoś nagrania?

choćby z płyty Patricii Barber Live: A Fortnight In France, trzeci utwór : Crash. także piąty : Pieces. 

Panowie, miłego wieczoru życzę, zajrzę za kilka dni, może ...

1 minutę temu, wig napisał:

choćby z płyty Patricii Barber Live: A Fortnight In France, trzeci utwór : Crash. także piąty : Pieces. 

Panowie, miłego wieczoru życzę, zajrzę za kilka dni, może ...

albo np. wdzięczny i jednoznacznie zrealizowany pod dyskusje o lokalizacji i planach "The Fall" Rasha Nehas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, Sznup napisał:

Sprzęt diy.

Proszę o więcej szczegółów, co za projekt kolumn na jakich głośnikach, jaki wzmak, DAC/CD, pytam z ciekawości?

9 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

jak można w jakikolwiek sposób oceniać jednostkowy cepeliowski sprzęt, no proszę Cię

No proszę. Jednak się z Ciebie wylało. Skąd tak wiele uprzedzeń? Skąd tak lekceważący ton wypowiedzi? 

Accuphase ? Przecież już wiesz, że to dla mnie ciastowaty glut

Nie znamy się, nie wiedziałem, że Accuphase to dla Ciebie ciastkowaty glut. Sprzęt innych renomowanych firm również masz w pogardzie? 

wiadomo to "dziecko" dla twórcy i będzie dla niego i znajomych królika the best

no i jeszcze zayebisty bo po taniości itd, itp...

Gardzisz również diy, techniką lampową oraz ludźmi którzy potrafią coś dobrego samemu zrobić. To już wiemy.

Powiedz jaki sprzęt jest godzien Twojej uwagi? Jaki zasługuje na miano dobrego? Jakie firmy zasługują na uznanie, są w ogóle takie? Tego jeszcze nie wiemy. 

8 godzin temu, Prewwit napisał:

Proszę o więcej szczegółów, co za projekt kolumn na jakich głośnikach, jaki wzmak, DAC/CD, pytam z ciekawości?

Nie pamiętam, nawet nie dopytywałem. Odsłuch był parę lat temu, spotkaliśmy się ze dwa razy, więcej nie miałem okzaji posłuchać tych sprzętów.  Pamiętam tylko tyle, że wzmacniacz był tranzystorowy, integra w klasie AB nie miał raczej więcej niż 100W. Dac na jakiś starych kościach, chyba BB. Kolumny to średniej wielkości monitory, nie wiem na jakich głośnikach, na dole na oko było chyba 16cm. 

12 godzin temu, Sznup napisał:

No proszę. Jednak się z Ciebie wylało. Skąd tak wiele uprzedzeń? Skąd tak lekceważący ton wypowiedzi? 

Sami dostarczają powodów

Nie znamy się, nie wiedziałem, że Accuphase to dla Ciebie ciastkowaty glut. Sprzęt innych renomowanych firm również masz w pogardzie? 

I owszem

Gardzisz również diy, techniką lampową oraz ludźmi którzy potrafią coś dobrego samemu zrobić. To już wiemy.

powielone pytanie vide odp. ad pkt.1, 

Powiedz jaki sprzęt jest godzien Twojej uwagi? Jaki zasługuje na miano dobrego? Jakie firmy zasługują na uznanie, są w ogóle takie? Tego jeszcze nie wiemy. 

Oczywiście, że są

11 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

Sami dostarczają powodów

I owszem

Oczywiście, że są

No to sobie pogadaliśmy ?

9 minut temu, Sznup napisał:

No to sobie pogadaliśmy ?

byłaby to pisanina nic nie wnosząca czyli dialog końskiej doopy z batem ( i nie dociekaj po której stronie jest doopa , a po której bat ), więc Twoje resume kończy ten wątek dla dobra nas samych i ogółu ?

Edytowane przez Zbi_Rek
14 minut temu, Zbi_Rek napisał:

więc Twoje resume kończy ten wątek dla dobra nas samych i ogółu ?

Niech Ci będzie, nie wnikam i kończę. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego. 

7 minut temu, Sznup napisał:

Niech Ci będzie, nie wnikam i kończę. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego. 

wzajemnie 

natomiast wczoraj w związku z ustawieniem w pokoju nowych sof i fotela, podczas szukania optymalnego brzmienia poprzez przestawianie kolumn i mebli tapicerowanych, zaskoczyło mnie to co usłyszałem gdy przypadkowo znalazłem się między głośnikami, prawie na linii ustawienia, dokładniej to było mniej więcej na środku, 30-40 cm przed linią głośników 

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Co to było?

Przestrzeń, scena, wręcz namacalna lokalizacja

po prostu wrażenie jakbym znalazł się w Ronnie Scott's albo w sali kameralnej Elbphilharmonie Fight Jump GIF by Godzilla vs. Kong

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

, bo że na zaje...stym systemie usłyszałeś zaje...stą scenę już wiemy.

Ty jak zwykle nic nie zrozumiałeś, więc wyjaśnię: pomimo słabych warunków akustycznych, bez zmian akustyki i kolumn po zmianie samej elektroniki scena zmieniała się na coraz to lepszą. Więc nie tylko akustyka ma znaczenie, choć jest kluczowym elementem. Nawet w słabych warunkach akustycznych (często nie możemy sobie pozwolić na lepsze) można uzyskać dobry efekt stereofonii na dobrym sprzęcie.

46 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Przestrzeń, scena, wręcz namacalna lokalizacja

Hmmm... podobnie jak na słuchawkach? Ale chyba nie o to chodzi w hifi, aby mieć wrażenie być na środku sceny pomiędzy artystami, a siedzenia wśród publiczności.

-----

W dniu 8.03.2021 o 22:40, wig napisał:

Patricii Barber Live: A Fortnight In France, trzeci utwór : Crash. także piąty : Pieces. 

Niestety nie ma na Spotify.

W dniu 8.03.2021 o 22:49, Zbi_Rek napisał:

"The Fall" Rasha Nehas

Planów liczyć nie będę, ale robi wrażenie. No i fajny kawałek: z jednej strony skomplikowany, a z drugiej chwytliwy jak pop.

-----

3 minuty temu, Sznup napisał:

...nie tylko akustyka ma znaczenie, choć jest kluczowym elementem.

To też już wiemy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Hmmm... podobnie jak na słuchawkach? Ale chyba nie o to chodzi w hifi, aby mieć wrażenie być na środku sceny pomiędzy artystami, a siedzenia wśród publiczności.

No  i mamy przykład nadinterpretacji rozumienia treści przekazu

Czy ja napisałem, że mam wrażenie być na środku sceny, czy że wrażenie jakbym był w Ronnie Scott's Club ? 

powtórzę literami z bold'em "po prostu wrażenie jakbym znalazł się w Ronnie Scott's"

czyli w klubie Ronnie Scott's, a nie na miejscu wśród wykonawców

( poza tym, w Ronnie nie ma sceny jako takiej )

Podsumowując, znalazłem punkt telopotacyjny ?

Edytowane przez Zbi_Rek
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

To nie nadinterpretacja bo nie wmawiam, że Ty tak napisałeś, a zapytanie bo mi się tak skojarzyło.

Faktycznie zaskakujące!

Ale prawdziwe, wyraźnie poprawiły się warunki akustyczne w pokoju po wprowadzonych zmianach ?

19 minut temu, Zbi_Rek napisał:

...wrażenie jakbym znalazł się w Ronnie Scott's...

Dasz tytuł kawałka?

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Dasz tytuł kawałka?

Wybierz sobie jakiś z tej płyty, jest nagrana dokładnie w tym klubie

Np. Orange Coloured Sky, czy następną...

open.qobuz.com/album/0004400380172

2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

Wybierz sobie jakiś z tej płyty...

Z jakiej płyty? Bez konta link Qobuz mi się nie otworzy.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Z jakiej płyty? Bez konta link Qobuz mi się nie otworzy.

Sprawdziłeś czy jest na serwisie do którego masz dostęp ?

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Sprawdziłeś czy jest na serwisie do którego masz dostęp ?

Tak, są trzy: Nat King Cole Quartet, Andrea Blue i Beart Kaempfert. W sumie trzy to nie jakoś dużo, więc puściłem kawałek Orange... ze wszyskich.

Ralizacja pierwszego to zupełnie nie moje klimaty więc kimentować nie będę, a najprzyjemniej słuchało mi się trzeciego. Jak się stanie tuż przed linią kolumn, to faktycznie muzyka zaczyna otaczać tak, jak otacza w klubie. Może to tylko kwestia przyzwyczajenia, ale dla mnie dziwnie. O ile w kojarzącym się z klubami jazzie ciekawe, to już moje typowo studyjne nagrania brzmią dziwacznie (aktualnie słucham Villagers of Ionnina City "Cosmic Soul" gdybyś miał ochotę posłuchać).

Edytowane przez szymon1977

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tak, są trzy: Nat King Cole Quartet, Andrea Blue i Beart Kaempfert. W sumie trzy to nie jakoś dużo, więc puściłem kawałek Orange... ze wszyskich.

Ralizacja pierwszego to zupełnie nie moje klimaty więc kimentować nie będę, a najprzyjemniej słuchało mi się trzeciego. Jak się stanie tuż przed linią kolumn, to faktycznie muzyka zaczyna otaczać tak, jak otacza w klubie. Może to tylko kwestia przyzwyczajenia, ale dla mnie dziwnie. O ile w kojarzącym się z klubami jazzie ciekawe, to już moje typowo studyjne nagrania brzmią dziwacznie (aktualnie słucham Villagers of Ionnina City "Cosmic Soul" gdybyś miał ochotę posłuchać).

sorki, myślałem że otworzysz link, chodzi o płytę Laura Fygi

16 minut temu, Zbi_Rek napisał:

A jak kształtuje się scena na tej płycie przy odsłuchu w normalnym miejscu odsłuchowym?

44 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

Edytowane przez Zbi_Rek
48 minut temu, Sznup napisał:

A jak kształtuje się scena na tej płycie przy odsłuchu w normalnym miejscu odsłuchowym?

posłuchaj, będziesz miał swoje zdanie

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Ale to brzmi! Na testy z odpowiednią głośnością za późno, może jutro.

13 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Nie mam takiej możliwości. Raz, jestem poza domem. Dwa, nie mam takiej płyty a nie korzystam ze streamingu w moim systemie, mam tylko CDplayer.

17 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Faktycznie, słuchając tuż przed linią kolumn wrażenia jakby się było w klubie. Ale dziś cichutko słucham.

-----

2 minuty temu, Sznup napisał:

Nie mam takiej możliwości. Raz, jestem poza domem. Dwa, nie mam takiej płyty a nie korzystam ze streamingu w moim systemie, mam tylko CDplayer.

Polecam YT, laptop... i do tego jakieś malutkie kolumienki na biurko. Jak gdzieś jadę na kilka dni, połowa bagażu to "hifi".

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ale to brzmi! Na testy z odpowiednią głośnością za późno, może jutro.

to jeszcze Verve, zanim Universal kupił

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

to jeszcze Verve, zanim Universal kupił

Dzięki, ale nic mi to nie mówi. Tylko dlaczego nikt tak metalu nie zrealizuje? Ehhh...

3 minuty temu, Sznup napisał:

...uroki bycia ortodoksem ?

• Pokaż nowe odpowiedzi