Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usłyszeć drugi plan?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, rafal735r napisał:

No też jeszcze faza księżyca, wilgotność no i najważniejsze kable i wtyczki. W sumie dużo tego jest. 

Miałem okazję porównać na swoim systemie (dac był pożyczony) różne opcje transportu cyfrowego. Swojego budżetowego cdeka oraz dwie różne konfiguracje maliny. Jedna malina grała tak samo jak cedek, druga malina była dużo lepsza niż cdek i pierwsza malina. Grałem z płyty cd i ripu tejże płyty w postaci pliku. Porównanie było bezpośrednie. Puszczałem w tym samym czasie ten sam utwór z maliny i z płyty cd, następnie kolega zmieniał źródło odtwarzanego sygnału.

a rożnice w masterach są i słychać je ewidentnie

mam osobiście 2 rózne płyty roxette  look sharrp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozycje  4 i 5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

11 minut temu, billy idol napisał:

wszystko zależy jakiego mastera suchasz

Porównywałem płytę cd z jej ripem, był to więc tensam master.

1 minutę temu, Sznup napisał:

Porównywałem płytę cd z jej ripem, był to więc tensam master.

no ale przepuściłeś je przez 2 rózne przetworniki C/A

czy nie ?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

1 minutę temu, billy idol napisał:

no ale przepuściłeś je przez 2 rózne przetworniki C/A

czy nie ?

Nie. Pod tego samego daca w tym samym momencie podpięta była malina oraz cdplayer wyłącznie w roli transportu. Źródła dźwięku zmieniałem w dacu. Jedna malina grała tak samo jak cdplayer w roli transportu. Druga malina inaczej skonfigurowana grała dużo lepiej.

1 minutę temu, Sznup napisał:

Nie. Pod tego samego daca w tym samym momencie podpięta była malina oraz cdplayer wyłącznie w roli transportu. Źródła dźwięku zmieniałem w dacu. Jedna malina grała tak samo jak cdplayer w roli transportu. Druga malina inaczej skonfigurowana grała dużo lepiej.

wytłuściłem najistotniejszy fragment

26 minut temu, billy idol napisał:
33 minuty temu, Sznup napisał:

Wszystko zależy od konfiguracji i jakości transportu cyfrowego, zarówno CD jak i do streamingu.

nieee

wszystko zależy jakiego mastera suchasz

Jak to, ma się do tego?

3 minuty temu, billy idol napisał:
7 minut temu, Sznup napisał:

wytłuściłem najistotniejszy fragment

To w końcu inny master czy inna konfiguracja ma znaczenie?

2 minuty temu, Sznup napisał:

To w końcu inny master czy inna konfiguracja ma znaczenie?

no to zależy co prównujesz

w twoim przypadku masz kopie z CD , wiec zadecydowała inna konfiguracja

ale może być sytuacja zgoła inna - masz CD - a na platform strimingowej  nie wiesz której wersji słuchasz - chyba że sa tam nr katalogowe - nie wiem , nigdy nie miałem strimu - wiec jak są to sobie porównaj z CD

jeśli jest inny , to w tym  przypadku zadecydował inny master

43 minuty temu, billy idol napisał:

raczej gorszy

bo bardziej spłaszczony - podejrzewam że z badań wyszło im że więcej ludzi słucha na telefonie

Spłaszczony? Mi się zawsze wydawało że na odwrót coś na wzór laudness war. 

?👈

@erazm2, a gdybyś dostał dożywotni karnet z 90% rabatem np. na wszystkie rejsy luksusowym statkiem po Morzu Śródziemnym, to również byś nie skorzystał z takiej opcji, bo statku z morzem nie możesz mieć na własność? Dziwne jest trochę Twoje podejście do streamingu i opłat za abonament, ale odrobinę Cię rozumiem, bo ja mam tak, że jeśli ktoś zaproponowałby mi nieodpłatne wypożyczenie najnowszego Ferrari na tydzień, chyba bym nie skorzystał, bo po tygodniu z żalem musiałbym go oddać i dalej bujać się starym Spierdzielonezem ? Ale to już inna bajka ?

10 minut temu, rafal735r napisał:

Spłaszczony? Mi się zawsze wydawało że na odwrót coś na wzór laudness war. 

może ja inaczej to nazywam

dla mnie "spłaszczony" to z mniejszą dynamiką

29 minut temu, billy idol napisał:

ale może być sytuacja zgoła inna - masz CD - a na platform strimingowej  nie wiesz której wersji słuchasz - chyba że sa tam nr katalogowe - nie wiem , nigdy nie miałem strimu - wiec jak są to sobie porównaj z CD

jeśli jest inny , to w tym  przypadku zadecydował inny master

Racja. Na platformie Tidal to tak w zasadzie nie wiadomo co jest. Podany jest jedynie rok wydania po którym można się jedynie domyślać co to za wydanie.

22 minuty temu, Sznup napisał:

Racja. Na platformie Tidal to tak w zasadzie nie wiadomo co jest. Podany jest jedynie rok wydania po którym można się jedynie domyślać co to za wydanie.

No i jak tu żyć teraz? Nie ważne czy dobrze brzmi, ważne co za wydanie ?

Niektórzy lubią sobie produkować problemy. 

?👈

9 minut temu, rafal735r napisał:

No i jak tu żyć teraz?

Na początek proponuję przeczytać tytuł wątku, to życie wszystkim ułatwi.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, rafal735r napisał:

Niektórzy lubią sobie produkować problemy. 

W kontekście porównań brzmienia to nie "produkowanie problemów" ale istotna kwestia. Trzeba mieć świadomość co się porównuje żeby porównania były miarodajne.

42 minuty temu, Sznup napisał:

focus target dla Spotify i Tidal grupa mało wymagających użytkowników, liczy się users total volume słuchających streamingu z telefonu na fabrycznych słuchawkach

a w tej masie jest nieistotna procentowo klientów mających oczekiwania dotyczące wydawcy albumu

dla tej mniejszości jest Qobuz i opcja wyszukiwania po wydawcy, wpisujemy Reference Recordings i voila ?

Edytowane przez Zbi_Rek
49 minut temu, szymon1977 napisał:

Na początek proponuję przeczytać tytuł wątku, to życie wszystkim ułatwi.

Na TIDALu niema drugich planów. Po prostu wszystkie realizacje są do dupy, dla mas którzy słuchają z telefonu i nie oczekują niczego poza umcyk umcyk. 

?👈

16 minut temu, rafal735r napisał:

Na TIDALu niema drugich planów. Po prostu wszystkie realizacje są do dupy, dla mas którzy słuchają z telefonu i nie oczekują niczego poza umcyk umcyk. 

Śmieszne... ale bzdura: do usłuszenia drugiego planu wystarczy YT.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Bzdura. Na jakiej podstawie tak piszesz?

Na podstawie uslyszenia drugiego planu na kawałku odtworzonym z YT. Tylko nie pomyl psa z drugim planem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Na podstawie uslyszenia drugiego planu na kawałku odtworzonym z YT. Tylko nie pomyl psa z drugim planem.

Wpisz sobie w sygnaturkę: "Słyszę drugi plan na laptopie z YT." Bedzie niezły ubaw na forum.

5 godzin temu, billy idol napisał:

przeleć sobie  kilkadziesiąt płyt które masz

Uważaj na słowa. Rozumiem, że jak najdzie ochota to i pies kota wyłomota, ale chyba nie podejrzewasz kolegi @rafal735r o takie parafilie ?

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

nie do końca

bo jeśli DR ulega "spłaszczeniu" , to co było "cicho" jest teraz ciut głośniej

a  skoro jest głośniej, to nasz mózg mówi "jest bliżej"

6 godzin temu, rafal735r napisał:

Ja puszczałem sobie te same płyty z Tidala i z CD podpięte pod tego samego DACa. Nie stwierdziłem praktycznie różnic choć wiem że niektórzy zaraz dadzą se rękę uciąć że z płyty lepiej.

@billy idol. Żebyś nie odebrał mojego wcześniejszego komentarza, że niby popieram to co tam wypisujesz. Ja się w zupełności zgadzam z kolegą @rafal735r i jego komentarzem, który zacytowałem. 

8 minut temu, tybald napisał:

Żebyś nie odebrał mojego wcześniejszego komentarza, że niby popieram to co tam wypisujesz.

ale tu sie nie ma z czym zgadzać lub nie zgadzać

wiele masterów danej płyty to fakt

który aktualnie posiadamy na CD , moża znaleźć po nr seryjnym

który jest na platformie strimingowej  - nie wiem - nigdy nie korzystałem

różnice w brzmieniu różnych masterów też jest faktem - sam osobiście posiadam płytę w dwóch rożnych masterach - i nawet był czas gdzie rozsyłałam kolegom z forum po 1 utworze z każdej płyty

więc ciężko sie tu "nie zgadzać" lub  "popierać" z czymkolwiek, bo ja tu przedstawiam ewidentne fakty

Edytowane przez billy idol

46 minut temu, billy idol napisał:

ale tu sie nie ma z czym zgadzać lub nie zgadzać

Tak czy owak serwis streamingowy jak TIDAL uważam za udany projekt. Tysiące albumów w dobrej jakości na wyciągnięcie ręki w cenie flaszki i zapojki. Oczywiście nie wszystkie brzmią tak samo dobrze, ale w czasach kompresowania dynamiki, żeby grało głośno a nie dobrze, nawet fizyczne krążki to również buble, choć jak piszesz pewnie są mastery i mastery. Ja od wielu lat płyt nie kupuję, ale pamietam oburzenie fanów Metallicy po ukazaniu się albumu „Death Magnetic”. Fani podobno domagali się ponownego masteringu. 

4 minuty temu, tybald napisał:

Oczywiście nie wszystkie brzmią tak samo dobrze,

ja nie wiem na jakiej zasadzie sa wybierane poszczególne mastery na serwisy dtrimingowe

nie wykluczam - a nawet jestem pewny - ze jest wiele albumów które maja master z wersji która sie ukazało na CD - choćby najnowsze produkcje które nie dorobiły sie jeszcze ponownego mastera

i te albumy oczywiście BRZMIĄ IDENTYCZNIE jak na płycie CD

osobiście co najmniej połowa moich płyt to są wydania AAD lub ADD, które są obecnie nie  do dostania gdziekolwiek - chyba że z drugiej ręki

i jestem pewny że te płyty brzmią znacząco inaczej niż współczesne mastery

natomiast ja nie rozstrzygam czy serwisy srtimingowe maja sens i czy sa przydatne

każdy słucha z tego co mu sie podoba - mnie nic do tego

W dniu 10.03.2021 o 13:32, szymon1977 napisał:

podobnie jak na słuchawkach? 

aby mieć wrażenie być na środku sceny

Nieliczne słuchawki tworzą scenę, tam jest zakłócona lokalizacja źródeł pozornych. Słuchawki nie do tego są stworzone , bo dają przekaz bezpośredni.

( Może AKG K1000, może Sennheiser Orpheus, może ciężkie planary dawałyby efekt sceny {gdybam bo nie wydałbym tyle żeby je mieć i ich nie słuchałem} - mi przy słuchawkach chodzi o PRAT i o zejście basu - stąd używam Ultrasone Pro 900 ).

W słuchawkach raczej nie licz na tzw. "scenę".

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

20 godzin temu, rafal735r napisał:

po raz setny włączasz Brother In Arms

Proszę nie wymieniać tej słabiutkiej płyty ?

(Wcześniejsze realizacje tej kapeli bardziej bujają).

2 godziny temu, billy idol napisał:

skoro jest głośniej, to nasz mózg mówi "jest bliżej" *

Ilu Was jest ?

Mnie do tego grona nie wliczaj.

(Nie słyszałeś odległego głośnego, głośniejszego - z innym pogłosem a na 1. bliskim planie - bez pogłosu, rewerbacji czyli "suchego" ?)

Ten cichszy bliski z tłem łomotu oczywiście może nie być słyszalny, chyba że barwy tego dźwięku się nauczyłeś, wtedy nadal go można usłyszeć. (Analogia dla świata zwierząt - dorosły pingwin rozpoznający głos swojego pisklaka wśród pisków całego stada.)

* Dodam o efekcie Dopplera - to czy obiekt i źródło się zbliża lub oddala wcale nie zależy od poziomu głośności.

(Na szosie kiedy jadę na rowerze jest zawsze głośno, a z tyłu nic nie widzę tylko słyszę)

Edytowane przez xetras
Dopisek

• Pokaż nowe odpowiedzi